Wednesday, November 7, 2012

Τέχνη ρε μουνιά!



Για αρχή, τσεκάρετε αυτό το βίντεο: 

 

Σε περίπτωση που δεν αντέξατε να το δείτε γιατί ο εγκέφαλος σας δεν μπόρεσε να συλλάβει το τιτάνιο εύρος της μεγαλοφυΐας του, μπορώ να σας περιγράψω χοντρικά τι δείχνει. Ένας γυμνός τύπος φοράει κάτι γάζες αντί για βρακί και σπρώχνει έναν καλόγερο για κρεμάστρες με καρούλια σε μια άδεια σκηνή. Την ίδια ώρα μια γκόμενα με παρόμοιο ντύσιμο μπουσουλάει στα τέσσερα τσιμπουκώνοντας ένα μικρόφωνο και λίγο αργότερα ο ίδιος τύπος φοράει δυο πατερίτσες και μια λεπτή βέργα σε strap-on και αρχίζει να την κοπανάει πάνω στον καλόγερο για κρεμάστρες. The end.

Για όσους δεν κατάλαβαν (και είμαι σίγουρος ότι είναι πάνω από δύο), αυτό ήταν τέχνη. Και μάλιστα υψηλή τέχνη. Δεν έπιασες το μήνυμά της; Δεν σου άρεσε; Είσαι προπέτης και ακαλλιέργητος και δεν ξέρεις να εκτιμάς τον βαθύ συμβολισμό της μεταμοντέρνας μινιμαλιστικής έκφρασης. ΧΩΡΙΑΤΗ! Φαντάζομαι ότι ακόμα τολμάς και κρεμάς στον τοίχο σου εικόνες με τοπία. ΤΟΠΙΑ! Δεν ντρέπεσαι λίγο; Δεν ξέρεις ότι πλέον η τέχνη δεν έχει να κάνει με την ομορφιά και την καλαισθησία; ΠΟΥ ΖΕΙΣ, ΒΡΩΜΕΡΟ ΚΟΜΦΟΡΜΙΣΤΙΚΟ ΠΙΟΝΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ;!;!; Εμείς οι μοντέρνοι καλλιτέχνες απορρίψαμε όλους τους τεχνητούς συμβιβασμούς που όλοι αυτοί εκεί έξω σου επιβάλλουν. Βέβαια, δεν ξέρουμε ακόμα ποιοι είναι είναι όλοι "αυτοί", αλλά όταν μάθουμε, μάυρο φίδι που τους έφαγε! Η τέχνη πλέον είναι μια ιδέα, σαν την ΑΕΚ. Δεν ανεχόμαστε τα δεσμευτικά κλισέ της κλασικής εποχής όπως "ομορφιά", "γούστο", "καλαισθησία" και "ταλέντο". Αυτά είναι για φασίστες. Εμείς εδώ στο μεταμοντέρνο κύμα εκτιμάμε ιδιοφυή έργα όπως το Piss Christ και το Artist's Shit.

Και για να σας δείξω την απόλυτη παρακμή της εκβιομηχανισμένης, εκφυλισμένης κλασικής τέχνης από την οποία μας ΕΣΩΣΕ ο μενταμοντερνισμός, σας παραθέτω το εξης μπανάλ αίσχος. Ετοιμάστε έναν κουβά για τα ξερατά σας και μην ξεχάσετε να τα κρατήσετε για έκθεμα στην επόμενη Μπιενάλε.
ΑΑΑΑΑΑ! ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ!!!

Αυτό το αίσχος είναι ένα πορτρέτο του Γάλλου εφευρέτη Joseph-Marie Jacquard. Είναι ένα κέντημα (ναι, κέντημα) φτιαγμένο εξολοκλήρου από μετάξι. Υφάνθηκε από έναν υψηλής τεχνολογίας αργαλειό, ο οποίος προγραμματίστηκε από πριν να πλέξει μόνος του την εικόνα. Για τον προγραμματισμό του αργαλειού, ο καλλιτέχνης πήρε μια πρότυπη ζωγραφιά του Jacquard, την ψηφιοποίησε σε 24.000 διάτρητες κάρτες και τις τροφοδότησε στο μηχάνημα.

Α, ξέχασα να πω ότι όλα αυτά έγιναν το ΧΙΛΙΑ ΟΧΤΑΚΟΣΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΝΙΑ ! ! ! Ω, ναι! Ενάμιση αιώνα πριν βγουν οι οθόνες υπολογιστών (ή οι ίδιοι οι υπολογιστές), η πρώτη αληθινά ψηφιακή εικόνα στην ιστορία γράφτηκε με δυαδικό κώδικα σε χαρτονένιες κάρτες και υφάνθηκε με πίξελ άσπρου και μαύρου μεταξιού.



Η ανθρωπότητα, για πρώτη φορά μετά την επινόηση της γραφής, κατάφερε να αιχμαλωτίσει εικόνες του πραγματικού κόσμου, να τις αποθηκεύσει χρησιμοποιώντας ψηφιακά σύμβολα και να τις απεικονίσει σε κάποιο άλλο υλικό μέσον.

Με άλλα λόγια, ΜΠΑΝΑΛ! ΚΙΤΣ! ΡΟΥΣΤΙΚ! ΡΟΚΟΚΟ! ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ! Φασίστες! Τεχνοκράτες! Αλλοτριωμένοι κομφορμιστές! Ανίδεοι τσιγγάνοι! Ακόμα νομίζετε ότι τέχνη είναι απλά μια καλαίσθητη δημιουργία που βγαίνει με ταλέντο, τεχνογνωσία και ιδρώτα; ΠΡΟΒΑΤΑ! Εμείς οι μεταμοντερνιστές όμως ξέρουμε. Τέχνη δεν είναι το πορτρέτο του Jacquard και οι άλλες συμβιβασμένες αηδίες που σας ταΐζει το φασιστο-φασιστικό σύστημα. Τέχνη είναι ένας τύπος με strap-on που ρίχνει πουτσοσκάμπιλα σε έναν καλόγερο για κρεμάστρες με καρούλια.


Ας το αναλύσουμε λιγάκι το ζήτημα όμως πέρα από την πλάκα. Η υψηλή τέχνη πάντα οριζόταν από το ποσό απείχε από "τις μάζες". Τώρα πια που οι μάζες μπορούν να διακοσμήσουν τα σπίτια τους τυπώνοντας πάμφθηνα οποιοδήποτε έργο τέχνης θέλουν, η "ελίτ" προκειμένου να διαφοροποιηθεί έχει καταφύγει στο να εκθειάζει το τίποτα ή ακόμα χειρότερα, την ασχήμια. Δεν είναι τυχαίο ότι η μοντέρνα τέχνη χρειάζεται να έχει από πίσω της μια στρατιά από κριτικούς να την αναλύουν 24 ώρες το 24ωρο. Γιατί; Γιατί πλέον δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της. Ας δούμε 2 ακόμα παραδείγματα:

Michael-Graig Martin: "An oak tree:


 Tracey Emin: "My bed"

Να τονίσω εδώ ότι αυτά δεν είναι περιθωριοποιημένες μαλακίες. Τα διάλεξα ακριβώς επειδή ο κόσμος της υψηλής τέχνης τα εκθειάζει ή τουλάχιστον τα συζητάει πολύ. Το πρόβλημά μου δεν είναι η ύπαρξη έργων όπως το Artist's shit, το ποτήρι, το κρεββάτι ή οι πίπες που δείχνει το βίντεο. Δικαίωμά τους. Το πρόβλημα είναι ότι όλες αυτές οι post-modern μαλακίες έχουν καθιερωθεί ως το πρότυπο στην υψηλή τέχνη. ΟΚ, μπράβο που κάποια στιγμή ξεκίνησε ένα ρεύμα μινιμαλισμού ως αντίδραση στις υπερβολές της Βικτωριανής διακόσμησης κι άλλα τέτοια, αλλά κοντεύουμε να κλείσουμε ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ με τις μινιμαλιστικές μαλακίες. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! 

Και αν νομίζεις ότι όλα αυτά δεν έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά σου, ερωτώ: Οι αρχιτέκτονες που σχεδίασαν όλες αυτές τις πολυκατοικίες-κουτιά που χτίστηκαν στη θέση των νεοκλασικών σπιτιών στην Αθήνα και όλη την Ελλάδα, από ποιο καλλιτεχνικό ρεύμα νομίζεις ότι επηρεάστηκαν; Τη δεκαετία του '50, δύο πολεοδόμοι ανέλαβαν να σχεδιάσουν από το μηδέν την πόλη Μπραζίλια χρησιμοποιώντας τις αρχές του μινιμαλιστικού μοντερνισμού. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό:

ΠΩ ΠΩ ΤΕΧΝΗΗΗΗ!


Για πείτε ρε μάγκες. Πάλι η ομορφιά είναι υποκειμενική; Πάλι εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσεις; Ή μήπως η αγάπη μας για τοπία, διακόσμηση, ανθρώπινες κλίμακες και περιβάλλοντα με "ζεστασιά" είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και πρέπει πού και πού να την σεβόμαστε; Όχι πάντα. Αλλά πού και πού...

Δεν έχει σημασία ποσό συμβολισμό κουβαλάει ένα ποτήρι ή ένα άστρωτο κρεββάτι. Συμβολισμό μπορώ να βρω και σε ένα φλιτζάνι καφέ, μια σβουνιά αγελάδας ή στο δικό μου άστρωτο κρεββάτι. Το να κατεβάζεις μια ιδέα και απλά να την υλοποιείς δεν είναι τέχνη. Με τη λογική αυτή, τέχνη είναι και μια εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας, τέχνη είναι και μια επισκευή αυτοκινήτου, τέχνη είναι και μια ομιλία του Σαμαρά και τέχνη είναι και ένα σχόλιο που γράφω στο Facebook. Κάπου πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή  Δεν λέω ντε και καλά να την τραβήξουμε στο πορτρέτο του Jacquard ή στους ρεαλιστικούς πινάκες, έτσι; Καμία σχέση. Αλλά σίγουρα η καραμέλα «όλα είναι τέχνη» ή «τέχνη είναι ό,τι προκαλεί συναισθήματα» προσβάλλει την νοημοσύνη μου και δε με καλύπτει.

Ο καλλιτέχνης για μένα είναι εν μέρει κι αυτό που οι Άγγλοι λένε CRAFTSMAN. Αυτός που παίρνει την πρώτη ύλη του και την ΜΕΤΑΠΟΙΕΙ!!! Κάποιος που βλέπεις το έργο του και ακόμα κι αν δεν σου αρέσει, τουλάχιστον ψαρώνεις λιγάκι και λες: "Αυτό δεν θα μπορούσα να το κάνω εγώ". Είναι απλά κρίμα όταν 5-10 ατάλαντοι ελιτιστές παπατζήδες μονοπωλούν την τέχνη, την ίδια ώρα που τόσοι ζωγράφοι και γλύπτες που πραγματικά πιάνει το χέρι τους δεν μπορούν να βρουν χορηγούς. Γιατί; Επειδή απλά θέλουν να σκαλίσουν ένα άγαλμα. Δεν θέλουν να το κόψουν στη μέση και να του πετάξουν σκατά απάνω για να γίνει πιο "προκλητικό" ή πιο "άμεσο".

Και επειδή το παραγάμησα στην κουλτούρα με αυτό το άρθρο, ας σεβαστώ λίγο και τις ανάγκες του μέσου αναγνώστη μου: ΠΟΥΤΣΑ ΣΚΑΤΑ ΑΡΧΙΔΙ ΜΑΛΑΚΑ ΚΑΡΙΟΛΗ ΓΑΜΩ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΟΥ.

129 comments:

  1. xeirotero arthro ever

    ReplyDelete
    Replies
    1. χειρότερα σχόλια ever

      Delete
    2. μαλλον σας εθιξε που ενα αστρωτο κρεβατι δεν ειναι τεχνη ε?

      Delete
    3. Frouta sti galotsa , gamo ton rotsa .

      Delete
  2. welcome back, dude, μπηκα απο περιεργεια μολις μετα απο 6- 7 μηνες, χωστα στο συστημα

    ReplyDelete
  3. Νομίζω ότι πόνεσαν τα μάτια μου και δάκρυσε ο κώλος μου αίμα μετά απ' αυτό που είδα....

    Τέχνη είναι ένας τύπος με strap-on που ρίχνει πουτσοσκάμπιλα σε έναν καλόγερο για κρεμάστρες με καρούλια χαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  4. Λίγο μουδιασμένο το κείμενο, αλλά δε γαμιέται...

    ReplyDelete
  5. Εσένα έπρεπε να βάλουν στη θέση του καλόγερου ανίδεε

    ReplyDelete
  6. Χρησιμοποιείς συχνά (κυρίως στην εκπομπη στο Destiny) τη λέξη προπέτης. Δεν είμαι σίγουρος οτι ξέρεις τι σημαίνει γιατι τη χρησιμοποιείς (kind of) λάθος τις περισσότερες φορές ;)

    Α, επίσης... ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ!! Είσαι 800 φορές καλύτερος απ' ότι σε όλα τα άλλα π έχεις κάνει. Κανένα Μπραφ κανένα destiny... λαικη απαιτηση :)

    ReplyDelete
  7. βλέπεις κι εσύ Ray William Johnson?

    το σαδιστικό βλέμμα του τύπου την ώρα που κάνει προκαταρκτικά στην κρεμάστρα είναι όλα τα γεν

    ReplyDelete
  8. file mikeius phga kai eida to "kireru" ( http://www.sgt.gr/gr/programme/event/732 ) kai htan ta pio tzampa 15 eyrw pou exw dwsei! olo to ergo htan kati typoi pou kanane mosh pit kai paizane kai kala ksylo, kai zwgrafizane eikones kai grafane keimena me "krymmena mhnymata" se ena spitaki me kimwlia kai kanane san ka8ysterhmenoi kai epilhptikoi gia 1mish wra! aa kai as mhn ksexasw ton ekswghino me to mpaloni gia mourh pou ana8ema ki an katalava ti htan h ti symvolize!! gamw th sygxronh texnh! aytes oi mlkies yparxoun kai sth mousikh me ton "iannis xenakis" kai ta gamw-atonal! ok 10 lepta kommatia pou akous sapies diafwnies les ki exeis valei ena 2 xrono paidaki na pataei sthn tyxh plhktra sto piano!!

    ReplyDelete
  9. Μου αρέσει που ακόμα τα τρόλλια γυρίζουν εδώ γύρω...

    ReplyDelete
  10. Ειδες το Sarcastiball?

    ReplyDelete
  11. Βρε mikeius δεν ανανεώνεις κάποια στιγμή και το κείμενο του προφίλ σου;

    ReplyDelete
  12. Eisai ypokriths. Oyte esy to eides olokliro to aristourgima. Leipei ap thn perigrafh soy to finale me tin moysikh parastash.

    ReplyDelete
  13. Και ποιός σου είπε ρε μαλάκα να μασήσεις ό,τι σε ταίζουν. Τέχνη είναι ότι κάνει τη καρδιά ΣΟΥ να δακρύζει κι ότι συγκινεί ΕΣΕΝΑ. Δε πα νά 'ναι μια κουράδα με χύσια κι αίμα πάνω σε καμβά ή το ταβάνι της καπέλα σιξτίνα. Τι σημασία έχει τι σου λένε οι άλλοι; Εσύ μυαλό και κριτική σκέψη δεν έχεις; Και στην τελική πιο υποκειμενικό πράγμα από τον ορισμό της τέχνης δε νομίζω να υπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη. Αυτα.

    Welcome back dude. Αντε γράψε τώρα για το DOTA πόσο μαλακία είναι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SKATA STON TAFO SOU PALIO KOULTOURIARH

      Delete
  14. Εμένα πάντως μου θύμισε πορνό για ευνούχισμένους

    ReplyDelete
  15. Η Τέχνη από το μέσα του 20ου αιώνα έχει μπει στη σφαίρα του 'ο βασιλιάς είναι γυμνός κι όποιος το δει είναι αστοιχείωτος'.
    Ωραίο θέμα (αλλά λίγο -αν και πιο σοφιστικέ- σε σχέση με ό,τι συνηθίσαμε να περιμένουμε εδώ).

    ReplyDelete
  16. ΧΑΧΑΧΑ!!! Γαμηστερός όπως πάντα! Το βίντεο το είχα δει κι εγώ και οι απόψεις μας συμπίπτουν διαολεμένα...

    ReplyDelete
  17. Μην το λέτε ότι δεν είναι τέχνη. Αν μάλιστα στην σκηνή που η γκόμενα μπουσουλάει στα τέσσερα τσιμπουκώνοντας ένα μικρόφωνο αν απλά έκανες μια αλλαγή στο μικρόφωνο με άλλο αντικείμενο αυτομάτως θα γινόταν απολύτως διακριτή τα στοιχεία της υψηλής κουλτούρας -πολιτισμού :-)

    Προώθηση ιστοσελίδας - web design - Κατασκευή ιστοσελίδων

    ReplyDelete
  18. Katarxas...O Xostiras pali!Mouxaxaxa aaxaxax re karagiozi ti geloio onoma einai auto...To kserei i mana sou?Axaxax o xistiras.Ela re xostira, pos paei, e, pouse xostira na rotiso, op ti kanoume xostira?Ellaa re xostiraa megaleee, xostira na sou po re.MALAKAAAAAAAAAAAA!
    Psofa mounodoule esi, ton allo leo, kserei autos.
    Tora, o mikepeous.Ti na sou po tora paidaki mou esena.Paaaara poli endiaferon arthro opote as analisoume ta gnosta...Ti kanei o filos tentibois kai gamia sou o Silas o kataktitis?O Ermolaos o oposthomaxos?To allo to gamimeno arxidi pou diafimizei tin Dake?Pos tou fanikan ta nea metra.Troei brizola to mounoskilo akoma?Fff kai polla eipame me ti malakia pou postares.Kalitera na vlepo dio xelones pou pernane tin erimo saxara kanontas koutso para to martirio pou anagastika perasa kanontas ti xontromalakia na diavaso pano apo 3 silaves apo tin paparia sou.Grapse re gia ton Ermolao poso kala sou ton sfiraei.Fssttt fsssttt,fsssssssssss.
    Ante filia agorina.Mi xanomaste,e.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paizei na eisai o pio agamitos komple3ikos ever megale. Prwton oute asteio einai oute "enantia sto revma" na vrizeis san kafros opoion ston poutso s er8ei agnowntas kata t'alla to ar8ro gia to opoio mono mporeis na ekfereis gnwmi. Defteron ti simasia prospa8eis na pareis? Parto xampari grammeno se exei o Mikeius na les pali kala pou s apantaw apla gia na katalaveis poso ili8ios fainesai. A kai gia na min 3exniomaste: FUCK OFF ATTENTION WHORE!

      Delete
    2. Succesful troll is succesful.

      Delete
    3. Parepiptontos, einai apo tis liges fores pou den ton evrisa idiaitera.Kala pou mou to eipes na tou xiso sti mapa ta apanta tin alli fora,thanks.
      E, kai mi ksexname, kai o viasmos tou mike einai kai afto mia morfi texnis.O paparas simblirose kai to arthro tou giati katalave ti malakies egrafe.Oust, Ermo lover undercover.

      Delete
  19. Μα δεν μπορείς να καταλάβεις την υπόθεση αμα δεν το δεις όλο. http://www.youtube.com/watch?v=_u4VF06jJLU&NR

    ReplyDelete
    Replies
    1. Twra tha eprepe kati na se anisixei . I oti dialexes to onoma idomeneas gia na parathesis afto to ektrwma se 10 lepto afti ti fora video . I oti exeis toso midenikes drasthriothtes pou kathises kai to epsaxes , i i i , apla xereis apo baleto ( akoma xeirotera ) , opws kai na exei ypothesi i oxi , an imun theatis , tha ekana emeto , kai ta eggonakia tu emetou mu tha xezan emeto apo ta ruthunia tus vlepwntas afto to "contemporary" dancing . Giati allwste einai kati toso sygxrono kai proxo . Next time as mazepsun eukoiliotites kai na ftia3un pilina . :-) , oloi latrevume tin diadikasia tis keramopoiias.

      Delete
  20. Καποιος συριζαιος σου εφαγε την γκομενα η'πλακωθηκες με καμμια μποφλα...

    ReplyDelete
  21. Ωραιος γραψε για το Dota, ποσο μαλακια ειναι...

    Μαντσεστεριανος

    ReplyDelete
  22. Όχι ρε μαλάκα, έγραψες άρθρο... τι σκατά έγινε;

    ReplyDelete
  23. Μικαεους με ξενερώνεις. Τι ψευτοσυριζαίικα διλήματα είναι αυτά που μας βάζεις. Μου θύμισες κάτι ινστρούκτορες που λέγανε ότι η τέχνη πρέπει να υπηρετεί την τέχνη και όχι τη μάζα. Η απάντηση ήταν βέβαια ότι δεν σε εμποδίζει κανένας να κάνεις ότι σου κατέβει, αλλά μετά μην παραπονεθείς αν είσαι στην ψάθα. Και δυστυχώς τέχνη είναι τα πάντα, από τα 28 τζαμαρίσματα γνωστών μου που σου έρχεται να τους φέρεις την κιθάρα καπέλο, μέχρι τις ζογκλερικές αηδίες των τζιβάτων.
    Εν κατακλείδι για να βρεις διαμάντια στην τέχνη πρέπει να περάσεις από πολλά, μα πάρα πολλά σκατά!!!

    ReplyDelete
  24. Πολλές λέξεις, θα περιμένω το μπραφ.

    ReplyDelete
  25. Η τεχνη ειναι οτι πιο υποκειμενικο υπαρχει. Με τη παπαρια που ειδα στο βιντεο πονεσαν τα ματια μου. Αν δω βιντεακι με ενα live απο ενα ερασιτεχνικο Heavy metal συγκροτημα, θα πονεσουν και τα ματια και τα αυτια μου..Ασε που εδω γελασα και λιγο..
    Το αρθρο δε θετει ορια στη τεχνη..Στου μεταμοντερνους την λεει που σνομπαρουν οτιδηποτε αλλο ως ξεπερασμενο.
    Υ.Γ. Οσα χρονια και να περασουν οι φιλοσοφοι μεσω comments δε θα λειψουν ποτε απ αυτο το blog..

    ReplyDelete
  26. Ήθελα να 'ξερα με ποιους μιλάς και σου λένε ότι επειδή το πρώτο θεωρείται τέχνη το δεύτερο ξαφνικά σταμάτησε να είναι.
    Πάντως όχι με καλλιτέχνες...
    Η τέχνη, όπως και η επιστήμη, δεν είναι στατική.
    Tο να περιμένεις από τους καλλιτέχνες να ζωγραφίζουν τοπία και να επιζητούν την αποτύπωση της μορφής στη σημερινή εποχή είναι σαν να περιμένεις να από τους επιστήμονες να προγραμματίζουν ακόμη με διάτρητες κάρτες.
    Το να λες ότι η μεταξοτυπία του Jacquard δεν είναι πλέον τέχνη επειδή υπάρχει η παράσταση από την οποία είναι το απόσπασμα στο video που έβαλες είναι σαν να λες ότι το μηχάνημα που έφτιαξε αυτή τη μεταξοτυπία δεν είναι προϊόν επιστήμης επειδή υπάρχει πλέον ο supercomputer IBM Sequoia.

    Keep on catering to the lowest common denominator!

    ReplyDelete
  27. o MIKEIUS τον π α ι ρ ν ε ι

    ReplyDelete
  28. O BRAF ειναι καλυτερος... αντιγραφεα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wraio trolling , prepei to iq su na grafei panw apo 20 .
      Keep it up :-)

      Delete
  29. Μαλάκες τι λέτε? Η τσόντα που είδα χθες το βράδυ έχει περισσότερη "τέχνη" από αυτή τη μαλακία!!! Τουλάχιστον για την τσόντα μπορούσα να την παίξω κι όλας !!!!

    Μοντέρνα τέχνη και πίπες κόκκινες.... Βάλτε τσόντα στο πανί να χορτάσουμε!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  30. Τα πάντα είναι τέχνη, εσύ το είπες σε κάποιο μπραφ. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, ότι όντως μπορεί ο κάθε κασκολισμένος τζιβάτος εναλλακτικός χίπης να πρήζει για τέτοιου είδους "καλλιτεχνίες", επειδή θεωρητικά ΕΙΝΑΙ τέχνη. Αυτό που κατάλαβα ότι θέλεις να πεις (το οποίο είναι και το σωστό) είναι πως: άλλο θεωρητική τέχνη κι άλλο ΚΑΛΗ τέχνη (καθώς πρόκειται για τις λεγόμενες 'καλές τέχνες').

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ειρωνικα το ειχα πει στο ΜΠΡΑΦ ρε. Σε φαση "αμα το παμε ετσι, τοτε και η ατακα με τη γαγγραινα στο μουνι τεχνη ειναι κι αυτη". Νιωσε.

      Delete
    2. Κάποιος που βλέπεις το έργο του και ακόμα κι αν δεν σου αρέσει, τουλάχιστον ψαρώνεις λιγάκι και λες: "Αυτό δεν θα μπορούσα να το κάνω εγώ".

      Η αλήθεια είναι πως την γάγγραινα στο μουνί δεν θα μπορούσα να την σκεφτώ εγώ οπότε και πάλι ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ!

      Delete
    3. το νοιώσε,άχρηστε Mikeius,γράφεται με ΟΙ.ΝΟΙΩΣΕ.

      Delete
  31. "η ελίτ προκειμένου να διαφοροποιηθεί έχει καταφύγει στο να εκθειάζει το τίποτα ή ακόμα χειρότερα, την ασχήμια"

    Πήγα στο ΜΟΜΑ στη Ν. Υόρκη και αφού φχαριστήθηκα Πικάσους και Ρουσσό πέρασα μια βόλτα και από τη σύγχρονη τέχνη-ο-θεός-να-την-εκάνει και μόνο που δεν ξέρασα. Πιο σωστά δεν μπορούσες να το θέσεις.

    Πι ες: καλησπέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ενώ ο Πικάσος και ο Ρουσός δεν είναι μοντέρνα τέχνη ?!?!?!?!?
      ωραία.....

      Delete
  32. http://www.youtube.com/watch?v=hUJagb7hL0E
    και μια εναλλακτική εκτέλεση
    http://www.youtube.com/watch?v=gN2zcLBr_VM

    ReplyDelete
    Replies
    1. TSIR,TSIRRRRRR,TSSSSSIIIIIIIIIIIIIIIIIRRRRRRRRRRRRRRRR!
      epatha krisi panikou,thelo ena xanax kai ti mama mou,toulaxiston exo to ena proxeiro (to proto :P)

      Delete
  33. Good job Mike. You are QUITE the CRAFTSMAN

    ReplyDelete
  34. Γουστάρω που σκέφτεσαι και το μέσο αναγνώστη σου.

    ReplyDelete
  35. http://www.museumofbadart.org/

    Αυτοί δεν είχαν άκρες με κριτικούς :p

    ReplyDelete
  36. Ρε μαλάκα, αν δεν μας έδειχνες αυτές τις αρχιδιές ούτε που θα τις βλέπαμε ποτέ (και όχι γιατί δεν διαβάζουμε τίποτε άλλο εκτός από το μπλογκ σου όλη μερα). Ασταδιαλα.
    Γαμώ την κουλτούρα σου και τους προβληματισμούς σου. Που πας και τα βρίσκεις ...

    the FiXXXeR

    ReplyDelete
  37. Ωραίο άρθρο και καλό come back... Θα έλεγα οτι η τέχνη είναι υποκειμενική και πως πιο πολύ αναφέρεσαι στην μόδα στην τέχνη , όπου έχεις μεγάλο δίκιο... Θα ήθελα να εξαιρέσεις τις ταινίες ''Ψυχή στο στόμα'' και ''Σπιρτόκουτο''... Μιλάμε για πολλά κιλά τέχνη...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και την ταινία Τσίου Τσίου!

      Delete
  38. Ωραίο άρθρο και δυνατό come back... Πιστεύω οτι η τέχνη είναι καθαρά υποκειμενική αλλά νομίζω οτι πιο πολύ αναφέρεσαι στην μόδα της τέχνης όπου εκεί έχεις απόλυτο δίκιο... Θα ήθελα να εξαιρεθούν τα "Η ψυχή στο στόμα "
    και "Σπιρτόκουτο"...

    ReplyDelete
  39. ΑΕΚ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ!!!

    ReplyDelete
  40. Τέχνη κι αρχίδια πράσινα. Welcome back bro!

    ReplyDelete
  41. "το παραγάμησα στην κουλτούρα "
    Μην ανησυχείς, δε νομίζω να συμβεί ποτέ αυτό.

    ReplyDelete
  42. Εκστασιάστηκα! Ειδικά εκεί που βάραγε τον καλόγερο, συμβόλιζε το ράπισμα που δίνει ο ανάπηρος λαός στο κατεστημένο... Πρέπει να είσαι μεγαλοφυία για να δώσεις τέτοιους συμβολισμούς...

    ReplyDelete
  43. Αρε μικε...Αυτο κανεις παντα..Παιρνεις τη χειροτερη εκφανση του θεματος που θελεις να σχολιασεις και στηριζεις ολη την κριτικη σου πανω σε αυτη.Οκ,εχει πλακα σε καποιες περιπτωσεις αλλα τετοιου ειδους γενικευσεις πανω σε ενα θεμα τοσο περιπλοκο οπως ειναι αυτο της μοντερνας τεχνης ειναι απλα επωδυνες.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα τη συγκεκριμενη εκφανση του θεματος ηθελα να θιξω. Στον πουτσο μου ΟΛΟ το θεμα της μοντερνας τεχνης. Ηθελα να βρισω τον post-modern μινιμαλισμο επειδη εκθειαζει την ασχημια, σνομπαρει τα αλλα ρευματα ως ξεπερασμενα και ευθυνεται εν μερει για τα κτιρια-κουτια που ειμαι αναγκασμενος να βλεπω καθε μερα.

      Δεν εκανα γενικευση στο θεμα της μοντερνας τεχνης διοτι δεν επιασα "ΤΟ θεμα της μοντερνας τεχνης" ηλιθιε.

      Delete
    2. Τωρα οπως το θετεις,ναι,εχεις δικιο.Απλα δεν ελαβα τοσο ξεκαθαρα το επιχειρημα αυτο μεσα απο το αρθρο σου ,οσο μεσα απο την παραπανω απαντηση σου.Ειναι ο τονος σου τετοιος που ,δικαιολογημενα ισως,οδηγει σε εσφαλμενες εντυπωσεις.

      Delete
    3. Really? Γιατι νομιζω οτι αυτο το αποσπασμα ειναι απο το αρθρο:

      "Το πρόβλημά μου δεν είναι η ύπαρξη έργων όπως το Artist's shit, το ποτήρι, το κρεββάτι ή οι πίπες που δείχνει το βίντεο. Δικαίωμά τους. Το πρόβλημα είναι ότι όλες αυτές οι post-modern μαλακίες έχουν καθιερωθεί ως το πρότυπο στην υψηλή τέχνη."

      Ξεκαθαρο μου φαινεται ρε αδερφε.

      Delete
  44. like like like!!!απλα....ΠΕΣ ΤΑ!!σουπερ comeback!

    ReplyDelete
  45. Καταρχήν ότι προκαλεί συναίσθημα δεν είναι αναγκαστικά τέχνη. Οπότε συμφωνώ αρχικά. Αλλιώς και η κλωτσιά στα αρχίδια τέχνη είναι. Κι αυτό είναι εντελώς κουτό επειδή μιλάμε για την τέχνη σαν να μην υπάρχουν καλούπια και σαν να μην έχει οριοθετηθεί τίποτα και ποτέ και η τέχνη να είναι το απέραντο σύμπαν που ο καθένας βάζει την πινελιά του. Υπάρχει ελευθερία και πρωτοτυπία στην τέχνη όπως και στην έκφραση αλλά υπάρχουν επίσης ορισμοί και κανόνες και ως εκ τούτου και περιορισμοί. Απλά επειδή η τέχνη στο σύνολο της απευθύνεται από κριτικούς ως και μεροκαματιάρηδες υπάρχουν τεράστιες αντιθέσεις στον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε και την εξηγούμε. Και σε αυτό το μεγάλο κενό δημιουργείται και η τέχνη στην ευρεία μορφή της που περιλαμβάνει από τον Μπετόβεν ως τον Μαραντόνα, το call of duty και μια κουράδα πάνω σε ανεμιστήρα. Πάνω σε μερικά πράγματα που λες σχετικά με την ανθρώπινη κλίμακα: Γενικά, έχουμε απομακρυνθεί στα πάντα από αυτό που ακαθόριστα έχουμε στο νου μας ως φύση και ανθρώπινη κλίμακα. Η τέχνη θα γλίτωνε, που είναι από τους πιο άμεσους τρόπους έκφρασης μας ως είδος; Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η τέχνη εξελίσσεται μαζί μας και φυσιολογικό είναι να δημιουργούνται και νέα είδη. Επίσης διαφωνώ ότι η υψηλή τέχνη έχει μπει ουσιαστικά στα σπίτια μας. Καταλαβαίνω πως το λες αλλά η ευκολότερη πρόσβαση σε αυτή δε σημαίνει ότι οι μάζες άρχισαν να ενδιαφέρονται. Το ότι μπορώ να τυπώσω έργο του Βαν Γκογκ και να το κολλήσω δίπλα από την εντεκάδα του Ολυμπιακού δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Ο μέσος Έλληνας συνεχίζει να ακούει Παντελίδη πολύ περισσότερο από Μπαχ κι ας μπορεί να τον βρει με μισό κλικ όπως και ο μέσος Αμερικάνος lady gaga. Οπότε η υψηλή τέχνη για μένα συνεχίζει να είναι μακριά από τις μάζες λόγω φύσεως. Δεν ξέρω αν το βίντεο που ανέβασες θεωρείται τέχνη, υψηλή τέχνη ή απλή μαλακία (wtf σίγουρα πάντως με την πρώτη ματιά). Δεν είμαι κριτικός τέχνης. Και μενα στα μάτια μου τσιμπούκια σε μικρόφωνα και πουτσοσκάμπιλα σε καλόγερους είναι. Αλλά για κάποιον άλλον μπορεί να είναι πουτσοσκάμπιλα τα τοπία. Με την υπεραπλουστευτική λογικη: "Ε σιγά, τι έκανε ο μαλάκας; φαντάστηκε ένα βουνό και το ζωγράφισε". Όπως αυτό ακούγεται λάθος, άλλο τόσο μου ακούγεται κι αυτό που λες. Ούτε ξέρω αν είναι τέχνασμα της ελίτ για να διαφοροποιηθεί από τις μάζες ή αν όλες οι εκφάνσεις της μοντέρνας τέχνης στο σύνολο της είναι σαν αυτό που ανέβασες. Μπορεί να είναι ένα κακό δείγμα της. Υπάρχει και καλή και κακή τέχνη. Μην το ξεχνάμε. Αν σου βρω έναν σύγχρονο ατάλαντο του Μότσαρτ που ανήκει στο ίδιο ρεύμα δε σημαίνει ότι ο Μότσαρτ είναι για πέταμα ούτε σημαίνει κάτι για όλο το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό ρεύμα. Με λίγα λόγια, πιστεύω ότι κάνεις γενικεύεσεις σε θέμα που δεν γίνονται. Επίσης νομίζω ότι αφήνεις έξω ένα μεγάλο μέρος της τέχνης πράγμα που κάνει το κείμενο σου αντιφατικό. Τέχνη δεν είναι μόνο η μεταποίηση πρώτης ύλης. Οι ηθοποιοί δεν είναι καλλιτέχνες για παράδειγμα; Ή οι τραγουδιστές; Εκτός αν δεν κατάλαβα κάτι καλά. Σόρρυ για το σχόλιο έκθεση και καλή συνέχεια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μια διευκρινιση αρχικα: η πρωτη υλη του τραγουδιστη ειναι ο ανθρωπινος γαρυγγας, του ηθοποιου το ανθρωπινο σωμα και τα συναισθηματα κλπ. Οταν λεω "πρωτη υλη" το οριζω λιγο πιο γενικα ρε. Δεν εννοω απαραιτητα νεκρη υλη. Γενικα δεν τα λες ασχημα, και στην ουσια συμφωνουμε. Υπαρχει παντου κακη και καλη τεχνη. Το προβλημα μου δεν ειναι η ΥΠΑΡΞΗ ολου αυτου του post-modern κινηματος. Ειναι το γεγονος οτι φιγουραρει (τεχνητα κατα τη γνωμη μου) στην κορυφη του καλλιτεχνικου κοσμου σχεδον 100 χρονια. Δε με ενοχλει να υπαρχει ο ηλιθιος ελιτισμος που βλεπω σε "εργα" οπως το πανω πανω βιντεο. Αντιθετα, τους κοροιδευω που δεν συνειδητοποιουν ποσο γυμνος ειναι ο αυτοκρατορας και συνεχιζω τη ζωη μου. Εκει ομως που με ενοχλει ειναι οταν ολο αυτο το ρευμα εισχωρει στην καθημερινοτητα μας (βλ. πολυκατοικιες-κουτια και ανεργοι κλασικοι καλλιτεχνες με αληθινη τεχνογνωσια και ταλεντο).

      Το μονο μου θεματακι με το post σου (εκτος απο το μεγεθος του :-Ρ ) ειναι εκει που λες:
      "Γενικά, έχουμε απομακρυνθεί στα πάντα από αυτό που ακαθόριστα έχουμε στο νου μας ως φύση και ανθρώπινη κλίμακα."

      ΜΜμμμμ... Ναι και οχι. Το γεγονος οτι εχουμε απομακρυνθει δε σημαινει οτι η ανθρωπινη φυση δεν εχει ακομα εξουσια πανω μας. Παραδειγμα 1: Το γεγονος οτι δεν μπορουμε να σταματησουμε να τρωμε λιπος, αλατι και ζαχαρη, παρολο που απο ενα σημειο και μετα ειναι βλαβερα. Γιατι; Γιατι η "ξεχασμενη ανθρωπινη φυση μας" μας εχει προγραμματισει να προετοιμαζομαστε για λιμους που πλεον δεν συμβαινουν.

      Παραδειγμα 2 (σχετικο με την τεχνη): Οταν οι βρετανοι αρχαιολογοι ξηλωσανε τη μιση Αιγυπτο για να γεμισουν τα μουσεια τους, προσεξες τι εφεραν πισω; Τα πιο ΟΜΟΡΦΑ ευρηματα. Οχι τα πιο αρχαιολογικα σημαντικα (με εξαιρεση ισως τη στηλη της Ροζετας) αλλα αυτα που τους ΑΡΕΣΑΝ περισσοτερο. Τα διακοσμητικα αγαλματα, τις προτομες, τα κοσμηματα. Στην ουσια, αυτα που θεωρουταν ΚΑΛΑΙΣΘΗΤΑ τοσο στην Αυτοκρατορικη Βρετανια, οσο και στην Αιγυπτο πριν απο 4000 χρονια. Η βασικη αισθητικη ειναι αθανατη.

      Παραδειγμα 3 (σχετικο με την τεχνη): Το γεγονος οτι ολοι οι ανθρωποι αποζηταμε διηγησεις με σαφη αρχη μεση και τελος και ολοι οι ανθρωποι συγκινουμαστε απο τις ιδιες διαπροσωπικες συγκρουσεις. Δεν ειναι τυχαιο οτι η Αντιγονη παραμενει επικαιρο εργο μεχρι και σημερα και την εκτιμουν τοσο στην Ελλαδα, οσο και στην Ιαπωνια. Καποια ανθρωπινα παθη (σεξουαλικη ζηλεια, σχεση με αδερφια, σχεση με γονεις, σχεση με εξουσια) ειναι ΣΤΟ DNA ΜΑΣ!

      Προφανως, δεν θελω ΟΛΗ η τεχνη να ακολουθει τους παραπανω κανονες. Απλα θελω να παρουσιασω ενα αντεπιχειρημα στην καραμελα "ολα ειναι σχετικα" και "το ωραιο ειναι 100% υποκειμενικο" που ολοι φαινεται να πετανε με τοση ευκολια (και καθολου αποδειξεις).

      Παρε κι απο μενα εκθεση! :-)

      Delete
    2. Δεν εκτιμάς τίποτα. Η κοπελιά στο βίντεο λαρυγγίτιδα κόντεψε να πάθει από την πολλή μεταποίηση. Ακούμπησε αμυγδαλές το μικρόφωνο :) Ένα μόνο πράγμα. Συμφωνώ με τα παραδείγματα που δίνεις. Το μόνο αντεπιχείρημα που μπορώ να σου δώσω είναι από μουσική αλλά με αντίστοιχες περιπτώσεις και σε άλλα είδη τέχνης. Το ότι ο χορός γύρω από τη φωτιά με ένα τύμπανο είναι πολύ πιο κοντά στην καθαυτή ανθρώπινη φύση από ένα οποιοδήποτε ροκ κομμάτι δεν μας εμπόδισε να χαρακτηρίσουμε καλαίσθητη την ροκ ή ένα κομμάτι των Pink Floyd που έχει μέσα ήχους από τρένα και ελικόπτερα. Οπότε κάτι νέο, που φαινομενικά δεν είναι μέρος της φύσης μας, μπορεί να μας προσφέρει αυτή τη ζεστασιά που λες. Γιαυτό και μιλάω πιο μετά για εξέλιξη – πιστεύω σε αυτές τις περιπτώσεις τουλάχιστον εφαρμόζεται και είναι κατανοητή. Όπως είπα δεν ξέρω αν αυτοί οι τύποι που ανέβασες είναι η εξέλιξη από κάτι... γενικά δεν ξέρω και πολλά για μοντέρνα τέχνη. Θυμάμαι ακαθόριστα πριν χρόνια και ένα άλλο έργο που ήταν ένα δωμάτιο με φώτα που αναβοσβήνουν. Βρες το για τη συλλογή σου αν ενδιαφέρεσαι. Δεν έχω κουράγιο να γκουγκλάρω.

      Delete
    3. Άνεργη που βαριέταιNovember 22, 2012 at 1:25 AM

      Η καινούρια εκπομπή δεν σου βγήκε ε Μιχαλάκη? Άντε να βρείτε χορηγό να ξεκινήσει..

      Δεν πειράζει.. το άρθρο ψιλο fail αλλά κάπως έπρεπε να επιστρέψεις και εσύ..

      Αλήθεια εσύ δουλεύεις πουθενά?

      Ανεργη που βαριέται

      Delete
    4. de mporo na to do to video apo dw pou"mai,alla to pallikari kati se kourdisto portokali vs Anti-nowhere league mou kanei stylistika ena pragma kai argise na to po i stritzw? na to pw..
      Ama exw faei sunflower kai vlepw to gauro pianomai san art laver i na to xesw to thema?

      Delete
  46. hahaha mike otan aneveis londono na pas sth saatchi kai sto box. mono ayta na kaneis. tha eythymhseis.

    ReplyDelete
  47. Το παραγαματε.. Δείτε τι θέλει να πει ο άνθρωπος και μην ψειρίζεται τις λέξεις. Το νόημα το καταλαβαίνεται ολοι. Αν σας αρέσει καλώς. Αν δεν σας αρέσει καλώς και πάλι. Δείτε το πουλάκι τσίου, χορεύοντας με τα αστέρια στους πάγους του ΑΝΤ1 & 1002 ακόμα blog στο internet αλλά άστε τα πολλά..

    ReplyDelete
  48. Ωραίος.θα το ποστάρω κάθε φορά που κάποιος intellectual-ιάρης που δεν έχει πηδήξει ποτέ του αρχίζει να μας τα πρήζει πάλι σε κάποιο φόρουμ ότι τούτες δώ οι μαλακίες http://www.youtube.com/watch?v=hIR1KfKXH6s
    http://www.youtube.com/watch?v=wIbyBhhGBtk είναι τέχνη που δεν μπορώ να αντιληφθώ,ενώ ταυτόχρονα μου αποδεικνύει με τα καταπληκτικά του επιχειρήματα γιατί κατά την γνώμη του κλασσικές μπαντάρες σαν τους Beatles,Stones κλπ είναι για πέταμα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ξέρεις πόσο χέστηκαν οι Sunn O))) και οι Universe217 αν εσύ δεν τους θεωρείς τέχνη έτσι?
      Σε τι νομίζεις διαφέρεις από τον intellectual-ιάρη?

      Delete
  49. πες τα ρε mikeius μας εχουν πρηξει τον πουτσο! αναμεσα στα δεκαδες παρομοια με αυτά που πόσταρες "εργα" στην Tate στο λονδινο, ξεχωρισα έναν σκέτο πίνακα με μια μαχαιριά στη μέση, για τον οποίο είχε δίπλα δεκαπέντε σειρές ανάλυση. Ελεος πια με τις δηθενιες

    ReplyDelete
  50. http://www.lifo.gr/team/readersdigest/33859?comments_page=2&comments_order=o#comments
    mikeus, θελω την αποψη σου, αμεσα!!!

    ReplyDelete
  51. Στη αρχή χάρηκα για το νέο άρθρο έπειτα από τόσο καιρό.Έπειτα καθώς το διάβασα σκέφτηκα "τι αδελφίστικο πράμα είναι αυτό" αλλά μετά την τελευταία πρόταση νιώθω πλήρης.

    ReplyDelete
  52. Συμπέρασμα? Όλα είναι σχετικά... Αλλά ακόμα και αυτό σχετικό είναι :P Δυστηχώς όσο δεν τραβάμε την γραμμή που λες (γιατί δεν ξέρουμε που ακριβώς να τη τραβήξουμε)η καραμέλα «όλα είναι τέχνη» ή «τέχνη είναι ό,τι προκαλεί συναισθήματα» θα συνεχίσει να υφίσταται και να προσβάλει την νοημοσύνη την δική μου,τη δική σου και γενικότερα με όποιον σκέφτεται με παρεμφερή τρόπο. Και αυτό γιατί δεν μπορεί ευρέως να διευκρινιστεί τι είναι αισθητικά ωραίο και τι σκατένιο... Ποιος φταίει γι αυτό? Γνώμη μου είναι εμείς κυρίως. Όταν εμείς ως σκύλοι του Παβλώφ δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα στραβά μας και να δούμε οτι όντως ο βασιλιάς είναι γυμνός όπως λέει η κοπελιά πιο πάνω, δεν μας φταίει ούτε ο βασιλιάς ούτε τα λαμόγια οι ράφτες που τον κοροιδεψαν.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν εχεις κι αδικο ψηλε.

      Delete
    2. Ολοι δίκιο έχουμε αλλα που να το βρούμε...Την καλημερα μας από την Εύβοια

      Delete
  53. Εξαιρουμένης της τελευταίας γραμμής του άρθρου, είναι το καλύτερο κείμενό σου μέχρι στιγμής. Κυριολεκτικά βγαλμένο από καρδιάς.

    ReplyDelete
  54. http://www.youtube.com/watch?v=ELlShbU-LJI&list=CL7V1n6H8T7CY&index=1
    ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  55. βρε σαν τα χιόνια. σε νιώθω απόλυτα για τα όσα λες για την τέχνη. καλά και τα προχώ, και τα περίεργα αλλά να έχουν κι ένα κάποιο περιεχόμενο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Που σαι ρε Mahlerακο; Παει καιρος ναουμ'

      Delete
  56. καταρχάς η (χάλια) οικοδόμηση της Αθήνας δεν έχει καμία σχέση με τη μεταμοντέρνα τέχνη. Έχει να κάνει ότι στη δεκαετία του 1950-60 ήρθαν μαζικά αγροτικοί πληθυσμοί της επαρχίας και κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν και έφτιαξαν μαζικά πολυκατοικίες με πολύ φτηνό κόστος και τρελά κέρδη. Το κράτος ήταν απασχολημένο να φτιάχνει τα νύχια του και να κάνει δις την ημέρα εξαγγελίες κατά των κομμουνιστών (και κάποιους μάλιστα τους συνέφερε) οπότε ίσον άσχημα και τοποθετημένα όπως να'ναι σπίτια. Που μπαίνει στην εξίσωση η μεταμοντέρνα τέχνη; Και επίσης ξέρεις πως ήταν οι φτωχές συνοικίες του Λονδίνου και άλλων ευρωπαϊκών συνοικιών τον 19 αιώνα των μεγάλων καλλιτεχνών; http://media.smithsonianmag.com/images/Sketches-by-Boz-Seven-Dials-631.jpg αυτό για να πάρεις μια γεύση και αν δεις καμία ταινία τύπου oliver twist θα δεις πολλές τέτοιες σκηνές κλασικού μεγαλείου. Συμπέρασμα; Η ασχήμια (όπως και η βλακεία) είναι διαχρονικά φαινόμενα και δεν έχουν να κάνουν με κάποιο καλλιτεχνικό ρεύμα

    Αλλά ας μιλήσουμε για τη μεταμοντέρνα τέχνη. Μεταμοντέρνα τέχνη καταρχάς είναι το ίδιο σαφής έννοια όσο το να λες μου αρέσουν τα rpg.Rpg όμως είναι και οι sims είναι τα pokemon ,η dota και το wow. Βλέπεις κάποια ομοιότητα μεταξύ τους πέρα το ότι αποκαλούνται παιχνίδια χαρακτήρων; Πάντως για να μην το κουράζω αν χρωστάμε κάτι στη μοντέρνα-μεταμοντέρνα τέχνη και γενικότερα νοοτροπία είναι το ότι χάρη στα θεωρητικά ρεύματα που αναδείχθηκαν μέσα απο αυτήν έχει απορριφθεί προ πολλού (από τους σοβαρούς τουλ) θεωρητικούς της τέχνης/λογοτεχνίας η έννοια του σπασαρχίδι φιλολόγου/κριτικού που παλαιότερα βίαζε με τη φλυαρία του αριστουργήματα. Για παράδειγμα αυτό το άρθρο( http://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_the_Author ) με δύο λόγια λέει ότι αυτό που θα διαβάσω μπορώ να το ερμηνεύσω όπως στον πούτσο θέλω γτ όταν το διαβάζω συμβαίνουν δύο πράγματα
    α) ο συγγραφέας (ακόμα και αν ζει) είναι so long ago goner άρα το ''αρχικο και αγνό νόημα'' πάπαλα
    β) αφού ο συγγραφέας είναι τέζα εγώ έχω το ελεύθερο ,όχι να απλά να ερμηνεύσω, το βιλίο αλλά να το ''ξαναγράψω'' από την αρχή γτ αυτή είναι η φύση της τέχνης και της δημιουργίας, να ξαναμαναεπαναλαμβάνεται
    και αυτά τα έγραψε εμπνεόμενος κυρίως από το νέο γαλλικό μυθιστόρημα δλδ απο που; μοντέρνα/μεταμοντέρνα τέχνη

    ReplyDelete
  57. http://news247.gr/eidiseis/koinonia/synelhfthh_gia_xreh_o_mpamphs_vwvos.2028701.html

    Είδηση που θα σε πικράνει Mikeius

    ReplyDelete
  58. που ειναι ο Shinobi ρε πουστη μου/.?

    ReplyDelete
  59. Δεν καταλαβα αν ενοεισ το πρωτο βιντεακι τεχνη ή ειρωνια ;

    ReplyDelete
  60. Θα συμφωνήσω με όσα λες. Πολλά από όσα αποκαλούν τέχνη σε κάνουν να θες να φωνάξεις ΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΕΙΣΑΙ.
    Στο τέλος που λες για τα σκατά στη τέχνη, δεν έχεις πέσει καθόλου έξω φίλτατε Μάικιους. Δεν θυμάμαι το όνομα του "καλλιτέχνη" αλλά τα εκθέματα του είναι γνωστά, και τα έργα του δεν ήταν είναι άλλα παρά σωματικά του υγρά, όλων των ειδών.

    Όντως κάτι τέτοια σε κάνουν να θες να μπει ένα όριο. Αλλά δεν υπάρχει όριο. Όσο και να μη δέχεσαι τον γενικό όρο ότι οτιδήποτε μπορεί να είναι τέχνη, η αλήθεια είναι πως ότι ονομάσεις τέχνη είναι τέχνη. Όλα τα άλλα είναι θέμα γούστου. Αν κάτι το γουστάρεις, σου αρέσει πάει και τελειώσε, αν πάλι όχι απλά δεν σου κάνει και το προσπερνάς.

    Ο μεταμοντερνισμός δεν ήρθε οπωσδήποτε για να κάνει κακό σε προηγούμενα είδη τέχνης. Ήταν μία ιδέα, ένα κίνημα, το πως το χειρίστηκαν οι δήθεν υποστηρικτές του είναι άλλο θέμα.
    Γενικότερα δεν μου αρέσει να τσουβαλοποιώ τίποτα. Ούτε την τέχνη να τη χωρίζω αναγκαστικά σε είδη. Απλά θα μου αρέσει ο τάδε καλλιτέχνης για το τάδε έργο του είτε αυτό είναι βιβλίο,μουσική,βιτρό,πίνακας.

    Και σου τα λέω αυτά για να μη μου συγχύζεσαι . Ο καθένας θα λέει πάντα το μακρύ και το κοντό του.
    Αυτό που δεν μας αρέσει μπορούμε απλά να το αγνοήσουμε . Κάτι άλλο είναι χάσιμο χρόνου.

    Καλήμέρες !

    ReplyDelete
  61. pou einai to neo ar8ro re trimalaka?

    ReplyDelete
  62. Το έφαγε η μαρμἀγκα το τελευταίο ἀρθρο του Mikeius. Τεχνικό πρόβλημα; Ευαίσθητοι αναγνώστες; Μπήπως ο Mikeius ξεπέρασε τα όρια του ανατρεπτικού λόγου; Κανείς δεν θα το μάθει! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χρησιμοποιουσα το word processor του Blogger σαν προχειρο για να σημειωσω κατι ιδεες. Και μετα πατησα κατα λαθος Publish αντι για Save.

      Τωρα ξερεις.

      Delete
  63. Ποιοι φασίστες; Ρε μικιέους, μη μας τρελαίνεις, οι φασίστες είναι όντως για τον πούτσο!

    ReplyDelete
  64. Οι ανώμαλοι επιβραβεύονται με τη δικαιολογία ότι πουλάνε τέχνη.Μα τέχνη θα πει πολιτισμός. Αυτά μας κατεβάζουν στο επίπεδο του κτήνους. Δικαιολογημένα λοιπόν μερικές χώρες νομοθετούν για νόμιμη την κτηνοβασία.Τι τους θέλουμε τους νόμους εφόσον επιλέγουμε τη ζωή των κτηνών, ας χρησιμοποιήσουμε και τις άλλες συμπεριφορές των ζώων, βαπτίζοντας το κρέας ψάρι.

    ReplyDelete
  65. A nai kai na min xexniomaste . Authentikos Maevius
    enjoy art scholars and humble friends
    http://www.mnartists.org/uploads/news/dbdd1d05b4e61d98da4f8f1dc272959d/dbdd1d05b4e61d98da4f8f1dc272959d_scale_510_336.jpg

    ReplyDelete
  66. Rorschach των WatchmenDecember 4, 2012 at 11:41 PM

    Το βίντεο αν όχι άκυρο είναι ψυχανώμαλο.
    Τώρα για τα σπίτια λες μαλακίες.
    Δεν θα χωρούσαμε στον πλανήτη αν ο καθένας είχε διόροφη μονοκατοικία στυλ Beverly Hills.
    Τόσο απλά. Και το σπίτι μου δεν έχει μουνί.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπορεις να κανεις και μια χαρα ομορφες πολυκατοικιες. Δεν ειναι ασπρο-μαυρο.

      Delete
    2. Rorschach των watchmenDecember 9, 2012 at 12:31 AM

      Α ναι ρε. Δηλαδή στις 21/12/2012 θα'χουμε ΜΠΡΑΦ; Καν'το λίγο καταστροφολογικό ρε συ :D
      (Αν και θα το'χεις ήδη σχεδιάσει μέσες άκρες)

      Delete
  67. Τυχαία σε ανακάλυψα πριν από δύο εβδομάδες. Σ'ευχαριστώ, μ'έκανες να γελάσω (μάλλον για να κάνω πιο ακριβής περιγραφή κατουρήθηκα από τα γέλια).

    Κάνεις σάτιρα κι αυτό είναι γεγονός. Σάτιρα προκλητική, διακοσμημένη με ακατάλληλες εκφράσεις και λέξεις, στοχευμένη, προσεγμένη, ψαγμένη, με ύφος κυνικό, γεμάτο ένταση και πάθος, στιλιζαρισμένο με τη σωστή χροιά κατά την ανάγνωση των άρθρων.

    Δύο θέματα, ένα πολύ μεγάλο θετικό και ένα πολύ μεγάλο αρνητικό:

    Το θετικό: Ενώ τα θέματα σου δεν είναι πρωτότυπα και γεμάτα κλισέ και κοινοτοπίες (εντάξει φαντάζομαι ότι μπορεί να έχουμε εξελιχθεί τεχνικά και τεχνολογικά αλλά οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων έχουν τα ίδια προβλήματα αό τότε που ο νεάντερταλ πήγαινε στη σπηλιά το φιλέτο μαμούθ και η νεαντερταλού του γκρίνιαζε γιατί ήθελε μπριζόλες) αλλά έχεις έναν πολύ ωραίο τρόπο έκφρασης, τόσο στο γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο, που τα κάνεις να μοιάζουν τόσο φρέσκα και καινούρια. Και ζηλεύω λιγάκι γιατί κι εγώ θα ήθελα να μπορώ να τα πώ με ένα τέτοιο ύφος.

    Το αρνητικό: Έχει να κάνει με τα σχόλια των αναγνωστών και ακροατών σου. Απογοήτευση. Η κοινη λογική χόρεψε το χορό του Ζαλόγγου πιασμένη χέρι-χέρι με το χιούμορ και την οξύνοια. Τα πτώματα τους διαμελίστηκαν ορδές Ορκς, έπεσε πυρηνική βόμβα, από επάνω τους πέρασαν είκοσι φορτηγά Big Foot και τους έχεσε ο Daffy Duck για να κολλήσουν σαλμονέλα και εχινόκκοκο. Ναι δεν είμαστε το κέντρο του σύμπαντος, δεν κάνουμε αντίσταση φορώντας μπλουζάκι "Free Tibet" και φωνάζοντας "Marijuana Illegal" σε συναυλία του Manou Chao, ούτε διαφοροποιούμαστε από το αλεστήρι της σύγχρονης κοινωνίας γράφοντας σε Mac και Moleskine πράγματα που δεν σκέτηκε κανείς από τον Πλάτωνα μέχρι τον Chomsky (ψηφίζοντας ταυτόχρονα Καμένο για πρωθυπουργό).Χαλάρωσε, άκουσε ή διάβασε και αν δεν σου αρέσει προσπέρασε.

    Θα κλείσω όπως άρχισα, σ'ευχαριστώ, μ'έκανες να γελάσω.

    Φιλικά,
    Θόδωρass

    ReplyDelete
  68. Και φαντάζομαι ξέρεις πάρα πολλούς γλύπτες που πιάνει το χέρι τους και κάνουν καλή δουλειά και λυπάσαι που δεν βρίσκουν 'χορηγούς'.

    ReplyDelete
  69. grapse re gia to Dota poso malakia ki as tn texnh kai tis alles paparies s!!!

    LoL re mounia!!!!!

    ReplyDelete
  70. gj megale... perimenoume to mpraf....

    ReplyDelete
  71. Σε μια ταινία του Αγγελόπουλου υπήρχαν κάτι κίτρινες ομπρέλες, όλοι έψαχναν να βρουν τι... σημαίνει αυτό. Οταν ρωτήθηκε ο Αγγελόπουλος είπε: Τις είδα στο δρόμο και μου άρεσαν και είπα να τις βάλω... τόσο απλά.

    ReplyDelete
  72. Τα παράπονά σου στον Duchamp, που αποφάσισε να βάλει ένα ουρητήριο σε μια έκθεση και να καθιερώσει το "τέχνη είναι ό,τι θεωρεί ο καλλιτέχνης πως είναι τέχνη."

    ReplyDelete
  73. 0:40 poutsoskampila?

    ReplyDelete
  74. Καλό το κειμενάκι ρε συ Mikeius. Εγώ στο μόνο που διαφωνώ είναι ο αφορισμός του μινιμαλισμού. Ναι, με αφορμή το μινιμαλισμό έχουν γίνει ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΕΣ παπαριές που κάποιοι ονομάζουν τέχνη, αλλά ο μινιμαλισμός σαν κίνημα έχει δώσει και φοβερά έργα, και το καλύτερο είναι στη ρίζα του: με λιγότερα μπορείς να δείξεις περισσότερα.

    Αυτό φυσικά απαιτεί σκέψη. Με το να θεωρείς ότι ο άλλος θα συλλάβει ό,τι σκατά είχες μέσα στο κεφάλι σου όταν έβαζες σε ένα γυάλινο ράφι ένα ποτήρι και έδινες στο "έργο" το όνομα ενός δέντρου, δε δείχνεις να το σκέφτηκες και πολύ - ή τουλάχιστον, όχι σωστά.

    Εν τέλει, το 50% αυτού που φτιάχνεις είναι για σένα που το φτιάχνεις, αλλά το άλλο 50% είναι για τον αποδέκτη (θεατή, αναγνώστη, ακροατή, οτιδήποτε). Και αν δεν έχεις στο μυαλό σου τον αποδέκτη, το έργο σου μένει στο 50%, τουτ' έστειν μισό.

    Και έχει γεμίσει ο τόπος από μισά πράγματα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. True. Ο καλλιτεχνης πρεπει να υπολογιζει και το κοινο. Οχι να βασιζεται σε κριτικους να μεταφραζουν το "εργο" του. Ενα εργο οφειλει να στεκεται και μονο του, χωρις ερμηνεια και αναλυση, απεναντι στο κοινο. Γι αυτο λεγεται και "ΚΟΙΝΟ". Κοινος, κοινη, κοινο. Κοινοι ανθρωποι. Κοινοι ακροατες. ΚΟΙ-ΝΟ ! ! ! ΞΕΧΑΣΑΝΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΛΕΞΗ!

      Delete
  75. http://shapescapes.blogspot.gr/2012/12/what-i-think-about-stuff-its-bullshit.html

    Related.

    ReplyDelete
  76. Ενας καλλιτεχνης οτι και αν κανει απευθυνεται καπου. Αν το κοινο στο οποιο απευθυνεται ειναι εξοικιομενο με το αποτελεσμα θα το ψαξει αλλιως και θα του φανει διαφορετικα απο καποιον ο οποιος δεν εχει ιδεα με το αντικειμενο. Για παραδειγμα ενα γκραφιτι που απεικονιζει ρεαλιστικα φιγουρες θα αρεσει και σε καποιον που δεν εχει ιδεα πως εγινε. Ενα throw-up σε βαγονι η' σε καποιο τοιχο ομως θα του φανει μουτζουρα την ωρα που καποιος που ασχολειται θα ψαξει τα skills τους συνδιασμους χρωματων και τις αναλογιες. Αρα εκτος απο σχετικο ειναι και το ποσο εκικοιμενος ειναι καποιος με αυτο που βλεπει. Συμφωνω παντως με αυτα που γραφεις και το βρηκα καλο το αρθρο.

    ReplyDelete
  77. Συμφωνώ απόλυτα... Αλλά μην ξεχνάς το "Χρηματιστήριο της Τέχνης"... Εκει πέρα δοξάζονται τύποι σαν τον Gursky και τον Hirst... Λεφτάδες...

    ReplyDelete
  78. Mikeius ωραία όλα αυτά, αλλά ακόμα περιμένω το άρθρο που θα λες για τα anime και θα κράζεις τους μαλάκες που τα βρίζουν και τα λένε "παιδικά" χωρίς να ξέρουν!

    ReplyDelete
  79. Γενικα ολα αυτα μου θυμιζουν παρα πολυ το παραμυθακι με τα ρουχα του αυτοκρατορα.
    Ω ναι φιλοι αταλαντοι τζιβοχιπστεραδες καβλιτεχνες που ετυχε να ειστε fuck buddies του κολλητου του γκομενου του εκαστοτε γκαλεριστα.
    Ο Αυτοκρατωρ σας ειναι γυμνος! Γυμνος, πλαδαρος και μικροτσουτσουνος! Η τεχνη υπαρχει για να μπορουν να την καταλαβουν ολοι, και οχι μονο τα καμενα κοκαρισμενα σας μυαλα.

    ReplyDelete
  80. Περιμένω βιντεάκι για τα anime και πόσο γαμάτα είναι άμεσα Mikeius για να μην τα κάνω όλα λίμπα!!!

    ReplyDelete
  81. επειδη σου αρεσει να ακριβολογεις, τσεκαρε τι ακριβως πρεσβευει το κινημα του μεταμοντερνου που αναφερεις συνεχεια στην αρχιτεκτονικη και τις λοιπες τεχνες. οχι οτι διαφωνω με αυτα που γραφεις περι παπαρολογιας στην τεχνη.

    κατερινα

    ReplyDelete
  82. Γαμω τον ΤΣΥΡΙΖΑ την Σοβιετια του και καθε αριστερο πραγμα στον πλανητη .

    GOD BLESS AMERICA .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ρε μαλάκα ξέρεις τι είναι "αριστερά" και μιλάς έτσι?
      ΟΚ τα αριστερά κόμματα στην Ελλάδα είναι, όντως, για τον πούτσο, αλλά τι ξέρεις εσύ για τα "αριστερά πράγματα" και τη "Σοβιετια"?

      Delete
  83. Πρώτα από όλα. Welcome back!

    Η μεταμοντέρνα τέχνη είναι ένα πολύ δύσκολο κομάτι.
    Φυσικά και ευτυχώς δεν περιορίζεται σε καλιτέχνες όπως η Tracey Emin.
    Την ανέβασε η γκαλερί του Saatchi όπως και πολλούς αλλούς καλιτέχνες που ανήκαν στην YBA(Young British Artists). Η Εmin παίζει να είναι και η χειρότερη από αυτούς.

    Το βιντεάκι που έδειξες ήταν κομάτι από μια performance. Αν και δεν μου άρεσε αυτό που είδα θα έπρεπε να την δω ολόκληρη για να σχηματίσω άποψη. Νομίζω το ίδιο πρέπει να κάνει και ο καθένας.

    Όσον αφορά τον Duchamp που ανέφερε η Christina ο τύπος έκανε τη πιο κορυφαία τρολιά στην ιστορία της τέχνης. Ήταν μέλος της New York Society of Independent Artists η οποία οργάνωνε την έκθεση το 1917.Είπαν πως θα δεχθούν όποιο έργο τους δώσουν. Αυτός με ψευδώνυμο R. Mutt έβαλε έναν ουρητήρα!!
    Απλώς γαμαέι!

    ReplyDelete
  84. Exei kaneis tzampa gia cosmote?

    ReplyDelete
  85. Η τέχνη δεν είναι σχετική.τέχνη είναι αυτό που σε καθηλώνει και σε κάνει να θαυμάζεις την ανθρώπινη ιδιοφυΐα.(βλέπε power of art).στη τέχνη δεν χωράει ο μινιμαλισμός.give to your people everything he want mikeius...

    ReplyDelete
  86. "Αλλά σίγουρα η καραμέλα «όλα είναι τέχνη» ή «τέχνη είναι ό,τι προκαλεί συναισθήματα» προσβάλλει την νοημοσύνη μου και δε με καλύπτει." Ρε μαλακα, σε διαβάζω πολλά χρόνια τώρα, και είναι λίγες οι φορές που μ' έχεις απογοητεύσει (ναι ξέρω στ' αρχίδια σου) αλλά εδω το παραγάμησες. Σε πιο παλιο άρθρο εσύ δικαιολόγησες μέχρι και τον εαυτό σου, με την ατάκα "όλα είναι τέχνη, ακόμα και το γαγγραινιασμενο μουνι που είπα πιο πριν" ή κάτι τέτοιο τελος πάντων (σιγά μην ψάξω πιο άρθρο ήταν, βρες το). Τώρα λες ότι σε προσβάλλει αυτή η ατάκα. Η γέρασες ή τελικά λεμε και καμια μαλακια να περάσει η ώρα ε;

    Κακό χρόνο να χεις.

    Φιλιά στις ρόγες,
    Αρκουδος

    ReplyDelete
  87. wpa-wpa-wpa. katse. Twra to'da. Mikeus=Mike+Deus? Apo kei vghke? An nai, gj gia to logopaignio.

    ReplyDelete
  88. Apla eipa na sou gamiso to spiti makopitouroskilo mias kai den exei kati neo edo na to xiso zesta.
    Poulimeno arxidi.

    ReplyDelete
  89. Ναι μαλάκα Mike το performance art είναι ακαταλαβίστικο και μη προσβάσιμο στο ευρή κοινό το βρήκες. Μπράβο Σέρλοκ. Έσυ ο ίδιος δεν έλεγες τις προάλες για τους μαλάκες που παραπονιούνται ότι το "Captain America" είναι αμερικανία; Ίδιο γαμημένο πράμα.
    Και ναι, είναι τέχνη αφού σε προκάλεσε, σε έκανε να απορήσεις και να γράψεις αυτό το άρθρο. Πέτυχε το σκοπό του και χωρίς να είσαι καν το κοινό στο οποίο απευθύνεται (ναι, υπάρχει). Η μοντέρνα τέχνη και η τρολλιά χωρίζονται απο μια πολύ λεπτη γραμμή αλλά φαντάζομαι γι αυτό υπάρχουν κριτικοί τέτοιου είδους τέχνης για να την ξεχωρίζουν.

    ReplyDelete
  90. Από το buthurt σου, ανώνυμε, φαίνεται πως εσύ ΜΠΟΡΕΙΣ να ξεχωρίσεις αν πρόκειται για τέχνη ή για τρολλιά. Ποιό είναι το πόρισμά σου;

    ReplyDelete
  91. Όταν επιλέγεις να ασχοληθείς με τη χειρότερη πλευρά πραγμάτων που δεν καταλαβαίνεις ή φοβάσαι (πχ με την ανορθογραφία στα αριστερά συνθήματα ή την ντεμέκ πλευρά της τέχνης) πασαλείβοντάς τα κείμενά/βιντεάκια σου με μπόλικο φλεγματικό χιούμορ και προπαγανδιστικό μοντάζ, τότε είσαι ένας σιχαμερός ακατέργαστος και κομπλεξικός οννεδίτης.

    ReplyDelete