Thursday, August 6, 2009

Όχι άλλες καφετέριες

Θέλω να δείτε με προσοχή τις παρακάτω εικόνες. Η πρώτη δείχνει την λίμνη Βουλιαγμένης, κοντά στο Λουτράκι, ένα τοπίο μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα.
Χμμ... Στην επόμενη εικόνα έχουμε ένα από τα πιο ιστορικά και όμορφα κομμάτια του κέντρου της Αθήνας. Ζάππειο, Καλλιμάρμαρο, Εθνικός Κήπος, στήλες του Ολυμπίου Διός. Αρχαία και νέα Ελληνική ιστορία συναντιούνται αρμονικά στον μοναδικό αληθινό πνεύμονα της πόλης.
Και τώρα θυμάμαι τη συγχωρεμένη τη γιαγιά μου που μου έλεγε: "Πέρασα που λες παιδί μου μια μέρα το '52 μπροστά απ' το Ζάππειο. Κοντοστάθηκα, το κοίταξα για ώρα και σκέφτηκα: Τι λείπει από αυτό το μνημείο; Μα φυσικά, ένας φρέντο καπουτσίνο μέτριος!". Α, ρε γιαγιά... Δεν έζησες αρκετά για να προλάβεις να δεις το όνειρό σου να γίνεται πραγματικότητα. Όχι μόνο Αίγλη κολλητά στο Ζάππειο, αλλά και καφενείο μέσα στον Εθνικό Κήπο! Νιώθω τόσο τυχερός...

Πέρα απ' την πλάκα, τι θα γίνει με τις καφετέριες στην Ελλάδα; Ναι, το ξέρω πως είμαστε η χώρα του καφέ και όπως κάθε Έλληνας, έτσι κι εγώ ψάχνω πάντα ευκαιρία να αράξω σε ένα τραπεζάκι με έναν υπερβολικά ακριβό φραπέ στο χέρι. Δεν το αρνούμαι, δεν το σνομπάρω, αλλά for fuck's sake! Είμαι κάτοικος Αθηνών και σε ακτίνα 2 οικοδομικών τετραγώνων έχω 9 καφετέριες. Το κωλοχώρι μου στη Σάμο (150-200 σπίτια ΤΟ ΠΟΛΥ) δεν έχει σχολείο, αλλά έχει 7 ταβέρνες και 5 καφετέριες!

Κάθε φορά που ο βλάχος ο Έλληνας βρίσκει ένα όμορφο, γραφικό μέρος δεν σκέφτεται: "Αααα, τι ομορφιά! Πόσο εκτιμώ την παρθένα φύση και τα μνημεία της πατρίδας μου." Το πρώτο πράγμα που του περνάει απ' το μυαλό είναι: "Πριέπ' να ανοίξου μια καφιτέργια ιδώ, να βγάλου κανα φράγκο πριν μι προλάβ' άλλος! ΛΙΕΦΤΑΑΑ!".

Κι εμείς οι υπόλοιποι καλοί μαλάκες είμαστε. Για παράδειγμα, όχι μόνο ανεχόμαστε να μετατρέπουν οι βλάχοι τις παραλίες μας σε μπαράκια με λίγο αλατόνερο στη μια άκρη, αλλά τους τα σκάμε και χοντρά όταν πάμε εκεί! Εγώ όταν βλέπω beach bar σε αυτές τις μικρές παραλίες που είναι χωμένες ανάμεσα σε βραχάκια, όπου πραγματικά δεν ταιριάζει, κάνω το εξής: πάω και παίρνω ένα μπουκάλι νερό. Όχι απαραίτητα επειδή διψάω. Απλά μ' αρέσει να βλέπω τα στραβωμένα μούτρα του ψωρόβλαχου ιδιοκτήτη, επειδή αγοράζω το μόνο πράγμα που δε μπορεί να βαρέσει την τιμή. Και μάλιστα ζητάω και ποτήρι με παγάκια. Αυτό τον κάνει έξω φρενών!

Όποιοι κι αν είναι οι παράγοντες που ενθαρρύνουν το φαινόμενο "κάνω καφετέρια όπου μου γκαβλώσει", πρέπει να σταματήσει κάπως. Με το χέρι στην καρδιά: αν επιτρεπόταν να χτίσεις πάνω στην Ακρόπολη, δεν πιστεύετε ότι σήμερα ο Παρθενώνας θα είχε ένα-δυο τουριστικά καφέ γύρω-γύρω; Ωραίο, ε; Τι θα 'λεγες για μια Αίγλη στο Ναυάγιο;
Και γαμώ;;; Περίμενε, περίμενε, σου 'χω καλύτερο: Flocafe στα Μετέωρα!
ΠΩΩΩΩ! Είμαι επιχειρηματική ιδιοφυΐα! Μόλις λαδώσω κανα δυο μεγαλοπαίχτες στο Υπ. Τουρισμού, θα πάρω την επιδότηση και θα γίνουν τα Μετέωρα το νέο Μπουρνάζι. Θα μαζευτούν τόσοι κάγκουρες που θα καταρρεύσουν σε ένα καγκουρο-πάλσαρ που θα περιστρέφεται στο διάστημα, εκπέμποντας σε ραδιοκύματα το "Sandstorm" του Darude! GEEEEEEENIUUUUUUS!!!

Πραγματικά, αν μένετε σε μεγάλη πόλη, κάντε το πείραμα: βάλτε τη διεύθυνσή σας σας στο Google Maps και κάντε νοητό κύκλο με κέντρο το σπίτι σας και ακτίνα 2 τετράγωνα και μετρήστε τις καφετέριες. Περιμένω τα αποτελέσματά σας σε comment (όχι φιδέμπορες παρακαλώ)!

48 comments:

  1. Σε ακτίνα 2 τετραγώνων απο το σπίτι μου υπάρχουν, 1 (μόλις) καφετέρια και 3 φαγάδικα και αυτό γιατί ειναι "νεκρή" (εμπορικά) περιοχή. Προσπαθώ να πείσω την μάνα μου να μετατρέψουμε το σαλόνι μας σε καφετέρια, αφού βλέπουμε ότι τα γύρω οικοδομικά τετράγωνα είναι "παρθένα" περιοχή. Άντε μάνα θα χεστούμε στο τάληρο. Και μετά αμα πάμε καλά, υποκατάστημα και στην αποθήκη (μόνο delivery εκεί).

    ReplyDelete
  2. Εξαιρετικό κομμάτι - έχω μια κάποια διαφωνία όμως. Δεν ήθελα να σου αφήσω σεντόνι σχόλιο οπότε το ανέβασα στο blog μου ( http://www.digital-era.org/blog/?p=1977 )

    ReplyDelete
  3. Φιλε, επιχειρηματικη ιδιοφυια δεν λες τιποτα!
    Flocafe στα Μετεωρα αχαχαχαχαχαχαχαχαχα, και γαμω τις ιδεες!

    ReplyDelete
  4. Ωραιος ρε φιλε,αλλα μου προλαβες την ιδεα...

    ..και ελεγα,πανω στους βραχους,δεν εχει φρεντο...

    ReplyDelete
  5. Μωρέ η γιαγιά ήξερε τι έλεγε! Πάντως θα συμφωνήσω πως τα flocafe στα Μετέωρα είναι super & trendy, τόσες Mercedes έχουν,να μην πιουν κι έναν καφέ να ξαποστάσουν?

    ReplyDelete
  6. Πρέπει να 'ναι η πρώτη φορά που θα διαφωνήσω μαζί σου φίλε μου. Είμαι υπέρ της εκμετάλλευσης των τουριστικών χώρων με αξιοθέατα, αφού αυτοί οι τουριστικοί χώροι είναι πλέον το μόνο πράγμα που έχει απομείνει να "παράγει" η χώρα μας. Απλά, θα πρέπει αυτό να γίνεται σε αρχιτεκτονική αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο και όχι μέσα στο χώρο του αξιοθέατου (π.χ. καφετέρια δίπλα ακριβώς στο μέγαρο του Ζαππείου). Επισης πρέπει η περιοχή μου να υστερεί σημαντικά έναντι των υπολοίπων, γιατί δεν έχω πραγματικά τίποτα πλέον κοντά στο σπίτι μου. Ούτε καν ένα ταβερνάκι (αυτό ειναι στα 4 τετράγωνα), πόσο μάλλον καφετέρια... :(

    ReplyDelete
  7. pantws,tha protimousa se aktina 3 tetragwnwn na yphrxan 6 kafeteries para isarithma kommwthria opws symvainei sth getonia mou!

    ReplyDelete
  8. Φίλε ανώνυμε σε ότι αφορά τον τουρισμό στην Ελλάδα θα σε στεναχωρίσω δεν είναι το μόνο και σίγουρα είναι το γελιότερο από τα κεφάλαια που στιρίζουν την Ελλάδα (άσχετα αν αυτό προπαγανδίζετε στα μυαλά μας χρόνια τώρα από την Ευρωπη γιατί μας θέλουν σερβιτόρους και poolboys να τους φένουμε τις πετσέτες κάτω από τον μεσογειακό ήλιο). Πιο είναι το νο1? Θα σου θυμίσω τα λόγια του Θεμιστοκλή: 'Κράτος θα έχουμε μόνο όσο θα έχουμε πλοία στην θάλασσα' και ευτυχώς από πλοία έχουμε ακόμα πέραν του δέοντος αρκετα και όλο και αυγατίζουν. Αυτό μας στίριζε πάντα αυτό μας στιρίζει και τώρα αλλά το έχουμε ξεχάσει ελπίζω όχι για πολύ ακόμα.

    ReplyDelete
  9. ase tin grinia, sto Parisi na deis posa Cafe exo metrisei. Edo malista den yparxei polykatastima kai moyseio xoris kafeteris mesa.
    din

    ReplyDelete
  10. για το θέμα της ναυτιλίας που ανέφερες, πρέπει να πω ότι ναι, είμαστε πρώτοι σε ελληνόκτητο στόλο, ΑΛΛΑ, πέσαμε στην 5η θέση στο νηολόγιο. Μόλις 6 χρόνια πριν ήμασταν 3οι, ενώ σχεδόν μια δεκαετία πριν ήμασταν στη 2η θέση. Αυτό, δείχνει το πόσο γρήγορα υποβιβάζουμε τη ναυτιλία μας. Δε διαφωνώ μαζί σου στην ουσία, απλά σαν εγχώριο "προϊόν" θεωρώ ότι παράγουμε μόνο τον τουρισμό. Τα χρήματα που πέφτουν άμεσα στη χώρα είναι δυστυχώς εποχιακά και μόνο απο τον τουρισμό. Η ναυτιλία προσφέρει πολλά και μεγαλύτερα κεφάλαια, αλλά εμμέσως. Αυτό τουλάχιστον πιστεύω εγώ. Δε σημαίνει ότι θεωρώ την άποψή σου λανθασμένη :)

    ReplyDelete
  11. αυτή την στιγμή η Ελληνική Εμπορική ναυτιλία είναι αποτελεί το 18τις εκατο του παγκόσμιου στόλου.Μετρόντας τα πλοία με ελληνική σημαία έχεις δίκιο (υπάρχουν όμως και τα ελληνικών συμφερόντων με άλλες που δε τα μετράμε παραπάνω) βλέποντας όμως τους κόρους ολικής χωριτικότητας θα δείς ότι παρόλο που σε αριθμό τα πλοία έχουν πέσει, αυτο συνέβει διότι ανανεώνετε ο στόλος με άλλα πολαπλάσιας χωριτικής ικανότητας, η μεταφορική δυνατότητα έχει ανέβει κατακόρυφα και συνεχώς χτίζοντε η αγοράζοντε νέα πλοία. Λιγότερα ίσως μεγαλύτερα και νεότερα από την άλλη με πολαπλάσια μεταφορική ικανότητα από τοτε που είμασταν νο1 σε αριθμό πλοίον. Είναι από που θέλει να το δεί ο καθένας. Η αντικημενική πραγματικότητα όμως είναι ότι το 18τις εκατό είναι gameing in the big leagues.

    ReplyDelete
  12. kai ola auta ws sxolia se ena arthro me titlo "oxi alles kafeteries".
    NAI RE OK. :/

    ReplyDelete
  13. Πολύ μέτριο ποστ κι εν πάση περιπτώσει χειρότερο απ' τα στάνταρντς που έχεις θέσει!

    ReplyDelete
  14. autoi pou de mporoun na grapsoun ginontai kritikoi.

    ...

    pou briskete to dromo re vlammena kai mpainete?

    ReplyDelete
  15. και ομως..φετος βρηκα και νερο με 60 λεπτα... ετσι να γουσταρουμε

    ReplyDelete
  16. και ομως,υπαρχει και αυτο!....(ακομα)
    Πριν απο δυο μερες επεστρεψα απο τις διακοπες μου στην Σαμο και συνγκεκριμενα
    στο Καρλοβασι ,ενα μεγαλο ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ μερος με πολυ πρασινο,ευγενικους ανθρωπους
    ποιοτικα μαγαζια και καφε (στη κεντρικη πλατεια της πολης) μονο με 2 ευρω!
    Το ποτο σε ενα τελειο μπαρακι διπλα στην θαλασσα και μεσα στο πρασινο στοιχιζε μονο
    5 ευρω!ενοικιασαμε και αυτοκινητο,για τρεις μερες μας κρατησε μονο 50 ευρω!το ξενοδοχειο πεντακαθαρο ,το φαγητο οικονομικο και καλο και μολις λιγα χιλιομετρα απο μεγαλα τουριστικα
    κεντρα.Κανεις δεν σκευτηκε ποτε να μας εκμεταλευτει,'η να μας κλεψει,ακομα και την ξαπλωστρα στην παραλια μας την κερασαν γιατι μας συμπαθησαν!Δεν εχω σχεση με την Σαμο ομως σκευτομαι να αποκτησω....
    και ασε τους αλλους να τρεχουν Μυκονο,Σαντορινη κτλ....
    και ομως,υπαρχει και αυτο!....(ακομα)

    ReplyDelete
  17. ΣΑΜΟΣ FOR THE WIN ! ! !

    Εχω καταγωγη απο Σαμο και ειχα περασει εκει ολα τα παιδικα μου καλοκαιρια. Ξαναπηγα περυσι και ευπειθως αναφερω πως εξακολουθει να γαμαει κωλους το νησι! Απλα πρεπει να εχεις αυτοκινητο να το γυρισεις. Του χρονου ξανα εκει με μεγαλυτερη παρεα.

    Σαμος: μονο για γνώστες!

    ReplyDelete
  18. NA SOU PO ENA KAFE STA METEORA DEN 8A ME XALOUSE KA8OLOU KAI 8A EIMAI KAI LEPTA APO TO SPITI ENO TORA ORES KAI MAKRIA APO THN OIKOGENEIA MOU

    ReplyDelete
  19. KAI PISTEFTE ME MALLON KAPOIOI DEN EXOUN PERASEI APO TON KORYDALLO,EKEI NA DEITE TI GINETAI......

    ReplyDelete
  20. Παίδες την πατήσατε. Μένω Σαντορίνη. Τα cafe/restaurant/rooms to let είναι περισσότερα απο τα σπίτια!!!

    ReplyDelete
  21. Kai para tin yparksi toswn gigenwn kafeteriwn o malakas o Ellinas tha paei kai pali sta starbucks...

    ReplyDelete
  22. Samos for the win alla sto kokkari exei 150 kafeteries/tavernes/bar se aktina enos xiliometrou kai ola kleinoun to xeimwna. Den lew, polu omorfo meros, alla me analogia magazia/spitia 100 pros 1. Sigoura tha ksanapw gia diakopes me amaksi i mixani, kathws exei polu wraies diadromes. Fuck mukonos paros kai santorini. Theloume Samo Ikaria kai Antiparo :P

    ReplyDelete
  23. menw larisa re mikeius, kai edw pou menw, i pio kontini kafeteria apexei toulaxiston ena tetarto me ta podia, kai grigoro perpathma.. ti de paei kala me ti larisa???
    xaxa

    ReplyDelete
  24. kai btw, i mhtera m zouse ena xrono sti samo, kai apo oses fwtografies exw dei apla gamaei k dernei!

    ReplyDelete
  25. egw pali menw ntrafi kai gia na pas periptero 8eleis ama3i..

    ReplyDelete
  26. 4 καφετέριες, 5 φαγάδικα, 3 ζαχαροπλαστεία

    ReplyDelete
  27. ''Κάθε φορά που ο βλάχος ο Έλληνας βρίσκει ένα όμορφο, γραφικό μέρος δεν σκέφτεται: "Αααα, τι ομορφιά! Πόσο εκτιμώ την παρθένα φύση και τα μνημεία της πατρίδας μου." Το πρώτο πράγμα που του περνάει απ' το μυαλό είναι: "Πριέπ' να ανοίξου μια καφιτέργια ιδώ, να βγάλου κανα φράγκο πριν μι προλάβ' άλλος! ΛΙΕΦΤΑΑΑ!".''

    Σοφος. αυτη την ατακα να την εχω σκεφτει 10^10^10 φορες μιας και δουλευω παραλληλα με τις σπουδες μου σε τετοια μαγαζια, που αλλου θα μπορουσα αλλωστε μενοντας στη θεσσαλονικη, βασιλισσα του καφε που τελειωνει σε -ino και της σαπιας μπυρας του καμμενου, που οταν τη βαζεις περναει σκηνη απο τα ματια σου να του την πεταξεις στα μουτρα και με ευγενικο υφος να τον πλησιασεις και να του πεις ''δε πειραζει που εισαι ενας καμμενος μαλακας(μπορει και βολεμενος), μπορεις και εσυ να αποκτησεις μια ζωη''.

    ReplyDelete
  28. Μένω ανάμεσα Πειραιά και Κερατσίνι...
    Κοντά μου (5 στενά πάνω-πέντε κάτω) δεν έχει ούτε ένα καφέ...
    Όσοι πιστοί προσέλθετε!!!

    Ε.Κ.

    ReplyDelete
  29. Μαλακες Σαμιώτες η Ικάρια σας... ΜΠΙΠ
    χωριο 100 κατοίκων 2 καφετερίες και σνακ-μπαρ

    ReplyDelete
  30. νιωθω μια καποια ειρωνια....με εκνευριζουν αυτες οι καφετεριες ή ταβερνες ή ο,τι ειναι που ξεφυτρωνουν απο το πουθενα,μεσα σε μνημεια,ωραια τοπια κλπ....και ολο λες για τις καφετεριες "Αιγλη"...και εμενα με λενε Αίγλη..>.<

    ReplyDelete
  31. ...otan les na metrhsoume tis kafeteries me kentro to spiti mas k aktina 2 tetragwna, symperilamvanetai kai to tetragwno tou spitiou mas mesa?
    sorry gia to hli8io comment alla 8elw na kanw to "peirama" gi'ayto rwtaw...

    ReplyDelete
  32. re "file" mikeius h ZHTHSH ka8orizei thn AGORA....dn eimai oikonomologos alla ayto to kserw...otan oi ELLHNES 8eloyn opoy sta8oyn na apolaysoyn ton kafe h' thn mpyra h' to potaki tous 8a yparksoyn k "business geniuses" (ntopioi karampoyrtzovlaxoi sto 95%) poy 8a to ekmetalleytoyn! LOGIKO!!! k nai ki egw to goystarw apisteyta na paw se mia wraia paralia k na exw paradipla ena xalaro-ftyno-lounge beach bar pou ana pasa stigmh 8a me trofodothsei me kafe h' alkool giati 8a araksw ekei apo to meshmeri pou 8a paw ws th dysh k NAI(!) dn eimai 50 san th mana mou k th mana sou na kouvalaw vlaxokeftedakia, ntomates, rodakina k verykoka!!to polu polu kana psygeiaki me mpyres an varesei kamia grand-mal epilhpsia thn parea k mas er8ei h epifythsh!!!! gege??? FUCK NATURE!!!!

    Vasilis H.

    ReplyDelete
  33. 4 φαγάδικα , 3 καφετεριες και μενω απ'έξω απο νεκροταφεια!

    ReplyDelete
  34. Σε απόσταση 50 μέτρων απο το σπίτι μου(κοντά στην Κηφισσίας) , πρέπει να βρίσκονται με σύντομη αξιολόγηση τουλάχιστον 10 καφετέριες . φακ ! κατι δεν παει καλά.!

    ReplyDelete
  35. loipon arxisei i katametrisi..se diametro 800 metrwn..iparxoun 13 kafeteries..4 kommotiria .. 4 internet cafe..2 mpiraries kai ena club ..m fenetai oti sas exo olous..

    ReplyDelete
  36. το δουλευεις καλα το photochop βλεπω!
    χαχαχαχαχα
    (αχρηστο comment απλα το παρατηρησα σε πολλα αρθρα και ηθελα να το πω!)

    ReplyDelete
  37. Καλά μόνο ένα ζαχαροπλαστείο υπάρχει εδω κι αυτό άνοιξε πριν γεννηθώ εγώ!
    Που στο κέρατο μένω;;;

    ReplyDelete
  38. καλα ρε ποια Αθηνα και Πειραιας.15αυγουστο πηγα σ'ενα τοσο ξεχασμενο απο το συμπαν κωλοχωρι στην Ηπειρο που το χειμωνα ψοφανε μεχρι και πολικες αρκουδες απο το κρυο.2(πολλους ειπα) μονιμοι κατοικοι 0 σχολεια 0 μαγαζια και 2 FLOCAFE !!!!!!!! . Καλα τους λυκους και τα αγριοκατσικα εξυπηρετουνε ή ξερει η σκατογρια που εχει να πηδηχτει απο την κατοχη το φρεντο???

    ReplyDelete
  39. H Aporia mias filhs mou apo Athina otan eixe anevei Thes/nikh: Kala eseis magazi ana magazi fagadiko exete kai cafe????? :P

    ReplyDelete
  40. xaxaxa re file auto me to nero k me to pothri me pagakia k gw t kanw... xD

    ReplyDelete
  41. Egw ena pragma 9a pw.....Mpournazi menw...Sas kalupsa???

    ReplyDelete
  42. Εκεινο που θα ειχε μεγαλυτερο ενδιαφερον θα ηταν να μετρουσαμε ποσα πρακτορεια ΟΠΑΠ υπαρχουν σε ακτινα δυο τετραγωνων απο το σπιτι μας.

    ReplyDelete
  43. Ζούγκλος είσαι ρε Μικ?

    ReplyDelete
  44. Nominate-arw to ar8ro gia season 2 !

    btw Samo ekana thn 8hteia mou :) ZOUGKLA

    ReplyDelete
  45. Se aktina 2 oikodomikon tetragonon gyro apo to spiti mou yparxoun mono spitia. De xreiastike na bo sto googlemaps gia na sto po auto alla isxyei, sorry...

    ReplyDelete
  46. α και εσυ απο σαμο? Να γιατι κραζεις τους παντες και τα παντα, ειναι παραδοση.

    ReplyDelete
  47. den to kana..alla 3ero oti apo kato apo to spiti mou paizoun dio kafetereies KOLITA (apo tin idia pleura) kai apo tin alli tsipouradiko...episis ama vgo sto mpalkoni vlepo alla dio kamena tsipouradika.. den milao kan gia trigiro :P

    ReplyDelete