Sunday, June 14, 2009

Χαζο-ταινίες που ΓΑΜΑΝΕ!

Πέρα από ερμηνείες, εφφέ, σενάριο και μηνύματα, μια ταινία πρέπει πάνω απ' όλα να μας ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ! Κάτι που όσο μεγαλώνουμε, τόσο το αγνοούμε και το ξεχνάμε. Ακολουθούν μερικά reviews ταινιών που πέτυχαν το ακατόρθωτο: να είναι αντικειμενικά για τον πούτσο, να θέλουμε να τις βρίσουμε και να τις μισήσουμε για τις ατέλειές τους, αλλά ταυτόχρονα, όταν τις βάζει η τηλεόραση να καθόμαστε σπίτι για να τις δούμε για 10.000.000ή φορά. Είναι οι ταινίες για τις οποίες κρύβουμε κάθε συμπάθεια όταν την πέφτουμε σε κουλτουριάρα γκόμενα, αλλά βαθιά μέσα μας τις λατρεύουμε!


- Independence Day
Στην θρυλική ταινία καταστροφής του R. Emmerich, μια πανίσχυρη αρμάδα εξωγήινων σκαφών παρκάρει σε στρατηγικά σημεία του πλανήτη μας και χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο λέιζερ, ισοπεδώνει ολόκληρες πόλεις μέσα σε δευτερόλεπτα! Τα διαστημόπλοια είναι άτρωτα ακόμα και ενάντια σε πυρηνικές επιθέσεις χάρη σε (τι άλλο;) ένα πεδίο ισχύος που τα περιβάλλει. Πώς θα νικήσει η ανθρωπότητα έναν τόσο τρομερό αντίπαλο; Μα φυσικά, με έναν ιό! ΕΝΑΝ ΙΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ από Εβραίο χάκερ!!! Οι εξωγήινοι απ' ότι φαίνεται έχουν τεχνολογία αντι-βαρύτητας και ταξιδεύουν για γενιές και γενιές στο διάστημα, αλλά δεν έχουν ένα απλό anti-virus στο κεντρικό τους κομπιούτερ! Επίσης, οι πιλότοι των μαχητικών τους έχουν εξωσκελετό που τους επιτρέπει να βγαίνουν ουσιαστικά αλώβητοι από μια συντριβή 500 χμ/ώρα, αλλά τι τους βγάζει νοκ-άουτ; ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ από τον Will Smith! Η ταινία ξεχειλίζει με Αμερικάνικο πατριωτισμό από κάθε τρύπα, με κορύφωση την τελική μάχη που γίνεται 4 Ιουλίου φυσικά, όπου ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών βάζει στολή πιλότου και οδηγεί ένα σμήνος F-16 στην τελική νίκη. Μια κίνηση που του εξασφάλισε την επανεκλογή και βρήκε μιμητές και στον πραγματικό κόσμο.
Τι έχω να πω για όλα αυτά τα κλισέ και τις Αμερικανίλες: ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ! Η ΤΑΙΝΙΑ ΣΠΕΡΝΕΙ! Πρώτον έχει μια απ' τις καλύτερες αερομαχίες στην ιστορία του σινεμά! Η μάχη στο τέλος περιλάμβανε 100άδες σκάφη, όλα CGI (computer generated images) και απόλυτα ρεαλιστικά! Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για το 1996, όταν όλοι οι άλλοι τη βγάζανε με μακέτες και μοντελάκια σε αργή κίνηση. Δε χόρτασες καταστροφή; Η ταινία σε καλύπτει με 8 επί 10 στην εικοστή εκρήξεις, που μάλιστα μια απ' αυτές κάνει γης μαδιάμ το Λευκό Οίκο.
Αλλά αυτό που κάνει την ταινία τόσο αξέχαστη είναι η ατμόσφαιρα γηπέδου που δημιούργησε στις αίθουσες όπου προβλήθηκε. Οι εξωγήινοι μας είχαν σπάσει τόσο πολύ τον πούτσο με την αψοφαντιά τους, που όταν τους πέτυχε ο πρώτος πύραυλος με επιτυχία, όλοι στο σινεμά σηκωθήκαμε και κάναμε κωλόχερα στην οθόνη φωνάζοντας "Πάρτα μαλάκα κωλόπουστα εξωγήινε! Παρ' τ' αρχίδια μας τώρα!". Μια ταινία απλά αξέχαστη!


- Con Air
Από την πουτάνα των blockbuster Roland Emmerich, περνάμε στον μεγαλονταβά τους, Jerry fucking Bruckheimer! Ο μαιτρ της κονσερβο-δράσης πατάει πάνω στην επιτυχία του "Βράχου" και μας πλασάρει άλλη μια φορά τη μίζερη σκατόφατσα του Nicolas Cage ως action hero. Και μάλιστα σε δεύτερους ρόλους έχουμε τον John Cusac και τον Steve Buscemi, λες και ο casting director τους έβαλε στην ταινία για να κερδίσει κάποιο στοίχημα! Ο John Malcovich είναι αρκετά cool ως ο αρχι-κακός της υπόθεσης, αλλά συνέχεια το παίζει τόσο bad-ass ιδιοφυΐα που αγγίζει τα όρια του καρτούν... Ποιόν μου θυμίζει ρε γαμώτο..
Α, ΝΑΙ..!
Το bad-assery αποδεικνύεται το κύριο μοτίβο του Con Air. Η μισή ταινία δείχνει τους χαρακτήρες σε αργή κίνηση με την κάμερα να φιλμάρει από κάτω προς τα πάνω για να κεντράρει στις βαριές αρχιδάρες τους, ενώ ταυτόχρονα μια φωνή από πίσω διηγείται πόσο γαμάω είναι ο καθένας. Ακόμα κι ο Steve Buscemi φαίνεται απειλητικός μετά από τα πλάνα που του μαγειρέυουν. Τόση αργή κίνηση και πορτοκαλί ρούχα είχαμε να δούμε απ' το Baywatch. Το σενάριο είναι ελεεινό σε σημείο που θέλεις να φωνάξεις τον Ηρακλή να εκτρέψει τα νερά του Πηνειού για να καθαρίσει! Λες και κάθε φορά που χρειαζόταν ένας διάλογος, οι σεναριογράφοι είχαν ένα πίνακα γεμάτο εξυπνάδες και έβαζαν μια μαϊμού να του πετάει βελάκια για να διαλέξουν ποιες ατάκες θα μπουν. Χώρια οι εκρήξεις! Το Con Air πρέπει να κατέχει το ρεκόρ πλάνων "έκρηξη πίσω από πρωταγωνιστή".
Εκέι όμως που παρακολουθούσα αυτό το φεστιβάλ από κλισέ, νταπαντούπα και σκατένια one-liner, κάτι παράξενο συνέβη: άρχισα να διασκεδάζω. "Τι είναι αυτό το περίεργο συναίσθημα;" αναρωτήθηκα. "Και γιατί δεν το ένιωσα σε "καλές" ταινίες από τον David Lynch ή τους αδεφούς Cohen;". Μια στο τόσο χρειαζόμαστε μια ταινία που απλά έχει άπειρη δράση και δεν το αρνείται, για να περάσουν καλά οι μπακουροπαρέες. Και το Con Air κάνει ακριβώς αυτο. Οι διάλογοι δεν έχουν καμία σημασία! Μπορείς να τους αντικαταστήσεις με το Wherever I May Roam σε λούπα και η ταινία δε θα χάσει τίποτα, μη σου πω θα γίνει γαμιστερότερη! Ο Bruckheimer έφτιαξε ένα έργο τόσο αρχιδίλα, που μόλις βγεις απ' το σινεμά, θέλεις να κουντουλάς κεφάλια με την παρέα σου και να κατουράς πάνω σε πράγματα για να ξέρουν ότι είναι δικά σου!


- Jackass the movie
Είναι ελεεινή. Είναι ανώριμη. Είναι κακόγουστη. Ασχολείται με χέσιμο, κάτουρο, ξερατό και σαβούρδες. Έχω δει τσόντες με λιγότερες πρωκτικές διεισδύσεις από το Jackass the movie. ΑΛΛΑ, αν είδες αυτήν την ταινία και δε γέλασες ούτε μία φορά, πρέπει να πας σε γιατρό. Συγκεκριμένα σε χειρούργο για να σου αφαιρέσει το αγγούρι απ' τον κώλο. Το ξέρω ότι άπειροι κουλτουριάρηδες κριτικοί έθαψαν την ταινία, αλλά ξέχασαν ένα βασικό κανόνα: την κωμωδία δεν την κρίνεις όπως τις άλλες ταινίες. Η βαθμολόγηση της κωμωδίας είναι μακράν η πιο ευκολη: όσο πιο πολύ γελάς, τόσο πιο πολλά αστεράκια βάζεις. Δεν έχει σημασία γιατί γελάς. Δεν εχει σημασία με ποιον και με τι γελάς. Αν πονάει η κοιλιά σου μετά, τότε ξέρεις ότι είδες καλή κωμωδία. Και όπως και να το κάνουμε, καλές οι ατάκες των Monty Pythons, έξυπνος και αστείος ο Woody Allen, αλλά ειλικρινά, μετά απο ποιά ταινία κρατάς τα πλευρά σου; Τους Μικροαπατεώνες ή το Jackass;
Από τώρα ξέρω τι θα πουν οι κομπλεξικοί για την εικόνα: (για περισσότερο ρεαλισμό, διαβάστε το παρακάτω quote με τη φωνή που έκανε ο Καλυβάτσης στο "Γιατί μπαμπά" του ΑΜΑΝ) "Καλα ρε Mikeius, είσαι αστοιχείωτος; Οι τανίες του Wes Anderson πρέπει να αντιμετωπίζονται τόσο ως κωμωδίες όσο και ως δράματα. Δε μπορείς να τη βαθμολογείς μόνο με τα μέτρα και τα σταθμά της καθαρής κωμωδίας!" Αλήθεια πουτάνας γιε; Όταν πρόκειται για ταινίες που γουστάρεις και θεωρείς ΕΣΥ ιδιαίτερες, ξαφνικά οι κανόνες αλλάζουν και πρέπει να τις κρίνουμε για αυτό που είναι, για το πώς στέκονται στο είδος τους, χωρίς γενικευμένους κανόνες και ψυχρούς αριθμούς και άλλα τέτοια. Αλλά αν δε σ' αρέσει το Jackass ή το Borat, μπορείς απλά να πεις ότι είναι μια "απαράδεκτη ταινία" και τέλος; Ε, ρούφα το τσιρλιό μου, σινεφίλ παπάρα γιατί δεν πάει έτσι! Τον επόμενο που θα πιάσω να θάβει ταινίες του χαβαλέ για να φανεί "ανώτερος", θα τον βάλω να φάει συρματόπλεγμα και μόλις χέσει την άκρη, θα τη δέσω στο κάγκελο μιας γέφυρας και θα τον πετάξω από κάτω!



30 comments:

  1. Τι να πω...Δεν έχω λόγια..Αυτό με το συρματόπλεγμα παραλίγο να μου προκαλέσει αναρρόφηση από το γέλιο!

    ReplyDelete
  2. Χαχχαχαχαχα, πάντως που αναφέρεις τους monty python, εγώ τουλάχιστον έχω γελάσει το ίδιο μην σου πω και περισσότερο. Δες εδώ : http://www.youtube.com/watch?v=9ZlBUglE6Hc

    Λαϊκή απαίτηση να μπει το National Lampoon στην λίστα.

    -Νicholas Cusack ;)

    ReplyDelete
  3. Πρεπει να πω και εγω για του Monty Python. Είναι θεοι. Δεν εχω γελασει ποτε οπως οταν ειδα το Holy Grail για πρωτη φορα. Δεν ειναι μονο απιστευτα αστειο αλλα ειναι και ιδιοφυες γι αυτο και ειναι τοσο καλο. Μην συγκρινεις με τον Woody Allen γιατι αυτος εχει μονο αυτο, τις ατακες. Οι Python ειχαν τα παντα, σκηνοθεσια, ηθοποιια, ατακες, τρελα.

    NOBODY expects the Spanish Inqusition!
    http://www.youtube.com/watch?v=gldlyTjxk9A

    ReplyDelete
  4. Γενικά πολύ μπροστά από την εποχή τους οι monty python ανήγαγαν το σκατολογικό χιούμορ σε φόρμες αποδεκτές από τα ήθη της εποχής τους με αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα διαμάντια που αγγίζουν τα όρια της πολιτικής ορθότητας.

    -O προ-προηγούμενος ανώνυμος. ;)

    ReplyDelete
  5. καλά έχω κατουρηθεί από τα γέλια με την κριτική. οκ τις Τζάκ-ας δεν τις ξέρω άλλα για τις υπόλοιπες έγραψες. Περιμένω να γράψεις για το Μπόρατ κάτι χαχαχαχα
    Καλημέρααααααααα

    ReplyDelete
  6. Ε, ρούφα το τσιρλιό μου, σινεφίλ παπάρα γιατί δεν πάει έτσι!

    AAAAXAXAXAXAOXAXOAXOAXOAOXAOXAOXAOXOAOXAOXOAXAXOAXOAOXOAXOAOXAXAXAXAXAOXAXAXAXOAXOA!!!!!!!!

    ReplyDelete
  7. Anomalos taxidiotisJune 29, 2009 at 6:13 PM

    Το "Απ΄το σούρουπο ως την αυγή" γιατί λείπει? Πιστεύω είναι ο ορισμός του λόγου ύπαρξης της λίστας.

    ReplyDelete
  8. +1 ψηφος για το From Dusk till Dawn!

    Απλα τα σπαει!

    ReplyDelete
  9. Είσαι κομπλεξικός και το χιούμορ σου είναι επιτηδευμένο και ουχί πηγαίο.

    Δε σε κάνω παρέα.

    Για το αστείο με το lim μιλάω.

    ReplyDelete
  10. Ela reeeee... Ti les twra? To asteio me to lim itan xrysafi atofio!... lol

    ReplyDelete
  11. to independence day ontws..poly amerikania sto telos alla oso na nai...
    opws les exei gamates aeromaxies kai exei apo tis kaluteres ekri3eis pou exoun ginei se tainia.
    eidika i katastrofi tou leukou oiko kai tou allou ktiriou tou megalou sti nea Yorki pou einai...apla ta spane
    einai top autes oi 2 eikones

    ReplyDelete
  12. Να πάρει!!! Το έχω κράξει κι εγώ το Independence Day και χρησιμοποίησα την ίδια ατάκα για τους εξελιγμένους εξωγήινους που δεν ξέρουν καν από antivirus!!
    Creepy!!!

    (Θα μου πεις, τέτοια μπαλαφάρα ήταν λογικό να προξενήσει τις ίδιες απορίες σε όλους...)

    ReplyDelete
  13. ντακσι απλα κορυφαιο σαιτ ρε!!!σαπιλαααααααααα στα νυχια τους και καρκινος στα μαλλια τους!!

    ReplyDelete
  14. ρε γιατί γίνεσαι τόσο απόλυτος; εμένα δε μου αρέσει το τζακας, ούτε γέλασα, ούτε το έκραξα. ΤΟ ΒΑΡΕΘΗΚΑ. μου φάνηκαν γελοιοί τύπου που προσπαθούν με τον τρόπο τους να φωνάξουν "είμαστε κι εμείς εδώ". δεν το σχολιάζω με κακία αυτό ούτε προσπαθώ να το παίξω κουλτουριάρα. με το μποράτ έλιωσα στα γέλια, και με το "dude where is my car?" και έχω δει την αμερικανιά το "yes man" πάνω από 5 φορές κ ακόμα γελάω με τον τζιμ κάρει. νταξ' απλά το jackass .. δεν ξέρω.. ίσως δεν έχει κάτι να πει;

    ReplyDelete
  15. pes kati gia to bruno laseis anotero k apo jackass kai apo borat

    ReplyDelete
  16. paidia deite kai to hot rod tou andy samberg...einai terma saxlogeloia,alla apla gamati!!

    ReplyDelete
  17. ConAir-->Kick Ass
    Borat-->Kick Ass
    Independence Day-->Poly kako gia to tpt, to action ontos aksizei ligo alla yparxoun 100ades tainies me antistoixo i kalytero action kai me senario pou ontos to egrapse kapoios pou kanei ayti ti douleia. Oso gia to cgi, den einai epiteygma apo mono tou, mallon to antitheto..An alles tainies evgazan idia apotelesmata me aeroplanakia kai montelakia MAGKIA tous(k to leo eno asxoloume me 3d graphics).genika ID-->ass kicked, to mono kalo tou einai oti vgainei gelio apo to megethos tis propagandas kai tin elleipsi senariou. btw akoma kai simera opoiadipote kalostimeni fysiki ekriksi pwns tin kalyteri cg ekriksi anyday
    Nai, me Monty Python exo gamithei sta gelia gia polles meres parapano ap oti me to jackass, opos kai me "xazotainies" typou clerks kai mallrats(long live kevin smith).
    Vasika gia na min eimai adikos, to jackass einai asteio, i TERASTIA diafora einai oti den einai tainia. An valo ton evaggelato na leei tis eidiseis epi 2 ores kai to deikso sto cinema meta tha to sygkrinoume me to citizen cane os koinoniki tainia, me to epixeirima oti einai pio realistiko?.(an kai mallon den einai)
    wes anderson-->giant douche
    poly new age alternative dithenies, exei kanei kales tainies alla min ton kanoume kai cult

    Proteino blog entry gia FOVERA YPEREKTIMIMENES tainies pou mas zalisane ta pipinia na doume ola ta mesa kai oloi mesa mas kseroume oti ksodepsame 2 ores ap ti zoi mas kai (proairetika, thanks web) 7-8e eite to paradexomaste eite oxi me vasiliades:.......
    Little miss Sunshine(i tainia pou eisagei tous xaraktires, stinei ti vasiki idea kai meta..MALLON PETHANE O SENARIOGRAFOS giati den ginetai TPT)
    (edo mporei na me kraksete)
    Burn After Reading: einai Cohen, exei kalo cast, exei sxesi me ti cia kai kratika mystika, oi kritikoi xamogelane kai moirazoune asteria.
    Pos ginetai mia tainia me ola ayta na einai to megalytero letdown ta teleytaia xronia!?!!..

    ReplyDelete
  18. Five shitty movies that everyone loves by Maddox
    Γιάννης

    ReplyDelete
  19. To diabasa to arthro tou Maddox Gianni, alla kamia sxesi. O Mike yperaspizetai ypotimimenes tainies, o Maddox brizei ypertimimenes. Opote akyros, ektos an anaferosouna sto sxolio tou apopanw sou.

    ReplyDelete
  20. mihalis (o apo pano)January 25, 2010 at 2:31 AM

    Den ginetai na symfonhso perissotero gia to thema tou jackass...kyrios giaytous pou brizoun tis amerikanies kai tis "popcorn" komodies! Ola se ena tsoubali etsi akrita kai abiasta! Nai re file "poiotike" xeroume oti exeis tosa komplex pou fovasai oti an kapoios se dei na gelas me kati eykola antilhpto tha se pei amesos xazo kai riho kai ama se dei na gelas me ekleptismeno xioumor, tha pei apo mesa tou : skeptomeno atomo, paneksypnos kai epitelous tha aisthantheis anoteros! esto kai mono me ayton ton tropo... re ante gamhtheite oloi! nai oi klanies kai oi emetoi einai asteia! kai o john cleese einai kai o rowan atkison alla kai o noxville! opos episis kai to LOAD ton metallica einai APISTEYTOS diskos kai as mhn einai THRASH METAL! nai, o michael jackson htan apisteytos ermhneyths (ki as htan psyxakias kai anomalos) kai o vanhalen tou xarise ena ap ta kalytera solo tou opos kai o slash kai mousikoi tetoiou velinekous an theloun lene oxi aneta! Otan sas vlepo na pairnete dromo apo kathe ti mainstream pragmatika to apolambano giati ousiastika apo mesa mou xairekaka gelo afou xero oti stereite ton eayto sas apo apolaysh (opos oi farsokomodies me ton eddie murphy - nai einai ki aytos apisteytos). Ante kryfteite sto lagoumi sas ki akouste ligo panteli thalassino! (ama den tou fao tantera aytounou tha skaso!) E mikeus ΘΑΝΑΤΟΣ ston thalassino ton kariolh!

    ReplyDelete
  21. 7η λεξη Η και Υ

    ReplyDelete
  22. Grrr... Ποτε δε θα το μαθω σωστα το συγκεκριμενο. Thanks.

    ReplyDelete
  23. Σάτυρε, αντίχριστε, μια ακόμα φορά άψογος!

    ReplyDelete
  24. οι σινεφίλ δεν είναι παπάρες (όλοι) - μετά από εκατοντάδες ώρες (κάποιες απ' αυτές συνεχόμενες) με ταινίες μεγάλων σκηνοθετών ανακάλυψα κάτι: δεν μπορώ απλά να κάτσω και να δω μία απλή ταινία όπως όλοι οι άλλοι (φίλοι μου, γνωστοί κ.λπ) - πρέπει να είναι "κάπως" (εγώ το λέω "να έχει χαρακτήρα") - όμως υποθέτω ότι ήμουν απ' την αρχή έτσι, σ' αυτή την πλευρά του σινεμά - δεν έβλεπα ποτέ ταινίες μέχρι να ανακαλύψω τυχαία τον Τρυφώ από έναν γνωστό και μετά όλους τους άλλους - και τις ελάχιστες φορές που πήγαινα σε σπίτια φίλων, μετά από 20 λεπτά, ένα μισάωρο ή κοιμόμουν ή έπαιζα κιθάρα ή έφευγα

    ReplyDelete
  25. sxetika me to jackass. otan eixe protoskasei den ton 3erane idieatera pola atoma (milaw gia tis kasetes giati thimame paizotan k sto mtv) sti poreia omos p egine gnosto dimiourgise mia malakomoda kiriws apo plousiopaida/plousiokoritsa wannabe skaters pou apo ti mia stigmi stin ali piasane mia camera tin eidan "kafroi" antigrafontas oti vlepane.kai gia ali mia fora kati asteio kai xavaletzidiko to metatrepsane se skata gamw to soufri tous gamw

    fanis

    ReplyDelete
  26. FILE DES TO KAKO :-) ELLINIKI TAINIA M ZOMPI....THA VARAS TN POUTSA S ST TAVANI!

    ReplyDelete
  27. Το εχω δει το Κακο. Ειμαι και κομπαρσος στο Κακο 2. :-)

    ReplyDelete
  28. Tha m pei kaneis pws legetai to cartoon me to podiki giati to exw psaksei 20 fores se listes paliwn paidikwn p epaizan stin Ellada kai dn to vriskw gamw to Theo!!!
    Fotis

    ReplyDelete
  29. Animaniacs
    Το ποντίκι λέγεται Brain και παίζει στα σκετσάκια "Pinky κ Brain"

    ReplyDelete