Monday, May 25, 2009

Star Trek: Τι πήγε στραβά πάλι;

Αααααχ, το πρώτο movie review του blog. Περίμενα 2 μήνες μέχρι να δω μια ταινία που να άξιζε αναφορά στο faeenamalaka, οπότε να είστε σίγουροι ότι το 'χω σκεφτεί καλά. Πριν ξεκινήσω, θέλω να διαβεβαιώσω τους αναγνώστες ότι ΔΕΝ είμαι Trekkie, αλλά σέβομαι και εκτιμώ τη σειρά και τις προηγούμενες ταινίες. Επίσης, αν κάποιος βιαστεί να με πει σνομπ που δε γουστάρει ταινίες επιστημονικής φαντασίας ή δράσης, ας δει το παλιό μου review για το Star Wars III κι ας βγάλει το σκασμό.

----------Spoiler Alert!----------

Σχεδόν από το ξεκίνημά της, η ταινία ξεκαθαρίζει την απόσταση που θέλει να κρατήσει από το "παλιό" Star Trek. Τα εφφέ είναι άριστα και η δράση καταιγιστική, πέραν αυτού όμως η ταινία είναι πατάτα ολκής! Ας ξεκινήσουμε με τα μικρά: η αισθητική της ταινίας σε πετάει συχνά εκτός σύμπαντος με τα καθόλου "διαστημικά" αρχικά πλάνα στη βλαχο-Iowa και αργότερα με τη γέφυρα του Enterprise που μοιάζει με κατάστημα της Apple. Επίσης, το συνολικό ξύλο που πέφτει είναι περισσότερο κι από τα 3 Matrix μαζί, κομματάκι δυσανάλογο για space movie.

Το μέγιστο φάουλ όμως είναι οι χαρατήρες. Ο Spock στα 2/3 της ταινίας είναι πιο συναισθηματικός κι απ' τη Meg Ryan και η Ohura από βασικός χαρακτήρας του παλιού Trek έχει μειωθεί σε φλερτάκι του πληρώματος με καυτά μίνι και μπότες μέχρι το γόνατο. Ο χειρότερος όμως είναι μακράν ο Kirk. Ο χαρακτήρας του παρουσιάζει σχεδόν yin-yangική αντίθεση με την πατρική φιγούρα που εισήγαγε ο William Shatner. Υποθέτω ότι οι σεναριογράφοι ήθελαν να του δώσουν λίγο έξτρα τσαγανό, αλλά τελικά στην οθόνη βγαίνει ένας γλοιώδης, αντιπαθέστατος bully που συνέχεια το παίζει έξυπνος και σαπίζει στα μπουκέτα όποιον τολμήσει να έχει αντίθετη γνώμη.

Η ΝΕΑ ΣΤΟΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Και μετά, το σενάριο! Τι να πώ; Οι εισαγωγικές σκηνές όπως βρωμόξυλο σε μπαρ και ρίψη μιας Corvette από γκρεμό είναι σαν να βγήκαν απο συνέδριο κλισέ και ανήκουν σε ταινία Star Trek όσο ανήκει ένας Εβραίος Ραββίνος στο Reichstag του '41! Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν σιγά σιγά διαπιστώνουμε πως το ιστορικό πλήρωμα του USS Enterprise προέκυψε από μια σειρά απλών συμπτώσεων και τίποτα παραπάνω! Ο Sulu έκανε τη βάρδια ενός άρρωστου πιλότου, η Ohura ζήτησε μετάθεση στο Enterprise και την πήρε σε 10 δευτερόλεπτα κι ο Scotty βρισκόταν σε έναν άσχετο πλανήτη όταν ο Kirk κυριολεκτικά ΕΠΕΣΕ απ' τον ουρανό πάνω του! Σε κάποια φάση η ταινία βαλτώνει τόσο άσχημα, που για να προχωρήσει αναγκάζονται να φέρουν τον Spock απ' το μέλλον για να τους πεί τι θα κάνουν στη συνέχεια! (Όταν γράφουμε "spoiler alert" πιο πάνω, το εννοούμε μαλάκες!)

Η ταινία από το trailer κιόλας προσπαθούσε να περάσει σε όλους την ιδέα ότι μετά απ' αυτήν, το Star Trek θα είναι cool. Κάτι που ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν ζήτησε κανένας να γίνει. Το Star Trek στις παλιές ταινίες και κυρίως στη σειρά κατάφερνε πάντα με έξυπνους χαρακτήρες και εγγεφαλικό στόρι να καλύψει το κιτς της παραγωγής και τη φτήνεια των εφφέ του. Η Paramount εδώ έπραξε έσχατη προδοσία στο fanbase κάνοντας ακριβώς το ανάποδο: άψογα εφφέ, 35 κιλά δράση και βάθος μηδέν.

Ήμουν και θα είμαι πάντα υπέρ της αναβίωσης και του φρεσκαρίσματος παλιών, κουρασμένων ιδεών. Αλλά αυτή η απόπειρα ήταν κάτι χειρότερο από αρπακολατζίδικη. Ο J.J. Abrams πήρε μια άκρως "μυαλωμένη" σειρά και την "χάζεψε" επίτηδες για να προσελκύσει το κοινό των καλοκαιρινών blockbusters.

Το ίδιο ακριβώς είχε γίνει και στην ταινία Transformers, η οποία (ω, τι σύμπτωση) είχε τους ίδιους σεναριογράφους με το Star Trek. Στα Transformers, ο Spielberg κι ο Bay ξεπούλησαν όσο-όσο τους αγαπημένους χαρακτήρες των παιδικών μας χρόνων, "μεταμορφώνοντας" μεταξύ άλλων ένα VW Beetle σε μια Chevy Camaro 6000 κυβικών, μπας και φέρουν στις αίθουσες όλους τους άμυαλους τραμπούκους που ξερόχυσαν με το Fast and Furious! Στην ουσία το studio κοίταξε στα μάτια τους nerd οπαδούς που τόσα χρόνια κρατούσαν ζωντανό το franchise και έχεσε μες στο στόμα τους! Thanks guys! Σε λίγο βγαίνει και το καινούργιο Terminator που απ' ότι άκουσα, έχει rating PG13. Για όσους δεν κατάλαβαν, ταινία Terminator κατάλληλη για παιδιά 13 ετών και άνω!!! Τα χειρότερα έπονται...

9 comments:

  1. Βρε βρε...ηταν ζητημα χρονου τελικα ο θρυλικος Maddox να αποκτησει και την ελληνικη του βερσιον...

    ReplyDelete
  2. symfwnw apolyta thymizei Maddox se apisteuto vathmo...(xwris na einai aparaitita kako auto)

    ReplyDelete
  3. Pesta skatostome :-)

    ReplyDelete
  4. Πέστα βρε συ... περίμενα τόσο καιρό να δώ μία νέα Star Trek ταινία, και απογοητεύτηκα...

    ReplyDelete
  5. Μία ενσταση μόνο:
    "Το ίδιο ακριβώς είχε γίνει και στην ταινία Transformers, η οποία (ω, τι σύμπτωση) είχε τους ίδιους σεναριογράφους με το Star Trek..."
    Έννοείς πως οι transformers ήταν "μυαλωμένη" σειρα???
    δεν έχω δε ποτέ star trek αλλά οι transformers ήταν τίγκα στη βλακεία (παρ' όλα ταύτα τους γουστάραμε..)

    ReplyDelete
  6. ψιτ...ε....στα παπάρια μας ο Maddox! Άντε όλοι οι ψαγμένοι, με τις εξυπνάδες τους. "Επ..σε έπιασα, αντιγραφείς τον Maddox, mike παλιόπαιδο". Μας πρήξατε το ουροποιητικό σύστημα, αρμόστοκοι!

    ReplyDelete
  7. Εχεις δικιο για ολα, εκτος απο ενα (btw, ειμαι trekkie): το πως διαμορφωθηκε το πληρωμα του enterprise ειχε ενδιαφερον και γελιο :).

    ReplyDelete
  8. to link sou einai 404.
    http://www.athinorama.gr/cinema/data/movies/?id=1007602&p=6&seltab=2&

    ReplyDelete
  9. "ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕ BLOG ΜΕ ΚΑΙΓΑΜΩ ΤΡΟΠΟ; ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ MADDOX. MADDOX ΠΑΙΔΙΑ. ΠΑΙΔΙΑ, MADDOX. Ε, ΠΑΙΔΙΑ, MADDOX ΠΑΙΔΙΑ. ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ."

    ReplyDelete