Friday, May 15, 2009

Ξενάγηση στο βλαχοπαππουδόσπιτο

Έτσι, για να θυμηθούμε το σπίτι της γιαγιάς που περνάγαμε το πάσχα και το καλοκαίρι μέχρι να πάρουν άδεια οι γονείς.

Γενικη δομη του σπιτιου
Το βλαχο-παππουδο-σπιτο σπανια χτιζεται μονομιας. Συνηθως ο ιδιοκτητης το χτιζει σαν κυψελη, προσθετοντας ένα δωματιο ή μια επεκταση όταν εχει λεφτα, ή απλα, οποτε του καβλωσει. Ετσι, καποια δωματια φαινονται πιο καινουργια και καποια φαινονται σα να ανηκουν σε άλλο σπιτι. Συχνα μαλιστα το νέο δωματιο/επεκταση είναι χτισμενο λιγο πιο ψηλα από το υπολοιπο σπιτι και συνδεεται με 2 σκαλακια με ασπρο σοβα και μια μικρη κουρελου πανω. Κάθε δωματιο εχει και διαφορετικο τυπο πορτας: από μια ξυλινη πορτα με «κεντητα» λουλουδατα τζαμακια, μεχρι ένα μπερντε ή μια απ' αυτές τις κουρτινες από κρεμαστα ξυλινα κορδωνια. Κοινα σημεια που εχουν οι πορτες: καμια δεν κλεινει καλα και ολες χρησιμοποιουν για στοπ πετρες απ' την ντοπια παραλια ή σταλαχτιτες απ' το κοντινο σπηλαιο. Επειδη ο ιδιοκτητης συμμετεχει ενεργα στην κατασκευη, το σπιτι εχει παντα καποια μελανα σημεια που φαινεται η δουλεια του ερασιτεχνη: μπορει η κουζινα να γερνει λιγο, το ξυλινο πατωμα να εχει κενα και όταν σφουγγαριζεις να σταζει από κατω, το σοβατεπί ενιοτε να ξεχει, τα σκαλια να είναι ασυμμετρα και ο διαδρομος να είναι τοσο καμπυλωμενος που να μοιαζει με μαγνητικο τομογραφο.

Σαλονι (ή σάλα)
Κυριο επιπλο ειναι το σερβαν μηκους 38 μετρων με μικρα ντουλαπακια που περιεχουν ενα πληρες σερβιτσιο για το καθε εγγονι: πιατα, καλα κρυσταλα και σετ μαχαιροπηρουνων μεσα σε χαρτοφυλακα με βελουτε επενδυση. Πανω στο σερβαν φιγουραρουν ασημικα, δαντελες, φωτογραφιες ολου του σογιου, φοντανιερες με σοκολατακια που δεν εχουν φαγωθει απ'το 1970, κηροπηγια ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΙΑ, Μπαμπουσκες, μινι εικονιτσες τις παναγιας που ανοιγοκλεινουν, φρουτιερες με ξυλινα φρουτα, μπιμπελο απο μπομπονιερες, βαζα με πλαστικα λουλουδια, ο φετεινος Καζαμιας, καραβια μεσα σε μπουκαλια, ένα ξεχασμενο χριστουγεννιατικο στολιδι και η αναμνηστικη πλακετα απ'την Αντισταση. Πιο διπλα, εχουμε ενα σκρινιο, το κατω μισο ειναι συρταρωτο για τα ασπρα, το πανω ειναι βιτρινα για τα βοημιας, και ΠΑΝΩ απ'το ταβανι του σκρινιου (οπως και καθε επιπλου) αποθηκευεται οτι να'ναι, συνηθως κουτες με παλια τσουκαλια. Στο καθιστικο υπαρχει μια ντιβανοκασελα ή γενικα καποιο ειδος συρταρωτου καναπε τυλιγμενο σε πλαστικο, στον οποιο φυλασσονται τα καλα φουστανια και περιεχει αρκετη ναφθαλινη για να σκοτωσει 3 συνταγματα ιππικου, μαζι με τα αλογα. Η τηλεοραση θυμιζει καφασι διακοσμημενο με δαντελα, πιανει μονο κρατικα, και αλλαζει καναλι απο κατι ασημι στρογγυλα κουμπια που οταν πατας το ενα, βγαινει εξω το αλλο. Για τραπεζακι της τηλεορασης χρησιμοποιειται ότι υπαρχει προχειρο: κομοδινο, σκαμπο, τραπεζι ραπτομηχανης, ακομα και η παλια τηλεοραση. Σε τρεις απ' τις τεσσερις γωνιες του σαλονιου υπαρχει εικονοστασι «χαρντκορ εκδοση», με καντηλι, θυμιατο, εικονισμα της Παναγιας της Κουτσοκερας, κοκκινη λαμπα, μισολιτρο μπουκαλακι «Αυρα» με αγιασμο, τιμιο ξυλο, και το χρυσο σταυρουδακι που εφερε ο θειος απ' τα Ιεροσολυμα. Οι τοιχοι κοσμουνται απο κρεμασμενες κουρελουδες, πινακες που απεικονιζουν τσιγγανες, ασπρομαυρες μεγεθυμενες φωτογραφιες του ντοπιου τοπιου, χειροποιητα κεντηματα με βουνα και λαγγαδια και πιατα-σουβενιρ από διαφορα νησια.

Μπανιο
Το μπανιο σα δωματιο εχει μικρη ιστορια, μιας και μεχρι περυσι ταυτιζοταν με το χωραφι παραδιπλα. Οποτε συχνα συνανταμε το εξης παραδοξο: παρ'ολο που ειναι το πιο νεοκτιστο δωματιο του σπιτιου, με καποιο τροπο δειχνει το ιδιο παλιο με το υπολοιπο. Ο νιπτηρας ειναι μεγαλος σε χρωμα σαπιο πρασινο ή σαπιο μπεζ. Πανω υπαρχει ενα μπουκαλακι κρεμοσαπουνο Βιλανοβα που εχει σταματησει να πωλειται απο το 1981 και εκτοτε ξαναγεμιζεται με ανταλακτικα. Το μπουκαλακι ειναι γαλαζιο με ξεβαμμενα γραμματα και το ντισπενσερ ηταν ασπρο αλλα εχει πιασει κορατσα και πλεον ειναι κιτρινο. Το δε κρεμοσαπουνο, συχνα νερωμενο για να κρατησει παραπανω, ειναι σαν αρρωστο φλοκι 5 ημερων αποχης και δε διαλυεται στο χερι οταν το βρεχεις, αλλα «χορευει» πανω στο νερο. Διπλα απ'το Βιλανοβα, κουτακι οδοντοκρεμα Κολινος και παραδιπλα, 85-κιλο μπλοκ πρασινο αοσμο σαπουνι, που ειναι φτιαγμενο old school, απο λιπος αρνιου και καυστικη ποτασσα! Ο καθρεφτης του μπανιου εχει μεγεθος σπιρτοκουτου και λεκεδες σκουριας και στο σχετικο ραφακι συνανταμε την κλασικη τσιγκινη σαπουνο-θηκη, το στρογγυλο βουρτσακι για τον αφρο ξυρισματος και πλαστικο ποτηρι «ΟΧΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ» με φαγωμενες οδοντοβουρτσες. Μπανιερα δεν υπαρχει, ντουζιερα δεν υπαρχει, υπαρχει μονο η σχετικη βρυση που βγαινει απ τον τοιχο με το μαυρο τηλεφωνο. Το ρολο της ντουζιερας αναλαμβανει ολο το δωματιο του μπανιου, στο κεντρο του οποιου απλα υπαρχει ενα σιφωνι. Επειδη το μπανιο ειναι προσφατη επεκταση, δεν εχει ιχνος μονωσης και οι θερμοκρασιες εκει σπανια ξεπερνουν τους -10 βαθμους, με αποτελεσμα να χρησιμοποιειται συχνα ως δευτερο ψυγειο. Δεν ειναι λιγες οι φορες που, εκει που κανουμε την αναγκη μας, αντικρυζουμε με φρικη πανω στο παραθυρακι μια κατσαρολα με πατσα απο γουρουνοκεφαλη ή μια λεκανη με μπακαλιαρο και εξω απ'τη σιτα να καραδοκει μια αγελη σαυρες σε μεγεθος Βελοσιραπτορα.

Ηλεκτρικα-Υδραυλικα
Το συστημα υδρευσης και ηλεκτροδοτησης του σπιτιου για καποιο λογο ερχεται σε δευτερη μοιρα κατα το χτισιμο με αποτελεσμα να ειναι μια μονιμη απειλη για τη ζωη και τη σωματικη ακεραιοτητα των ενοικων. Οι ασφαλειες του πινακα του ηλεκτρικου ειναι μεγαλες σα ροδακινα και μερικες ειναι απο μαυρο βακελιτη οποτε ή δεν πεφτουν ποτε ή πεφτουν ΠΑΝΤΑ! Οι διακοπτες ειναι «στριφτου» τυπου αμφιβολης αντοχης, και το ηδη ασταθες δικτυο στρεσαρεται ακομα περισσοτερο, αφου σε καθε ελευθερη μπριζα του σπιτιου υπαρχει κι ενα θερμαντικο σωμα σε φουλ λειτουργια. Ετσι λοιπον δεν ειναι σπανιο φαινομενο να καταρρευσει ολο το δικτυο με μια απλη ηλεκτρικη οδοντοβουρτσα, ή να αναψουμε μια συσκευη στην κουζινα και να σβησει ή να καει μια αλλη στο υπνοδωματιο. Συχνα μαλιστα θα βρουμε την καφετιερα στο σαλονι ή τη φριτεζα στο μπανιο, σε μια τελευταια προσπαθεια να αποσυμφοριστει το δικτυο. Τα υδραυλικα δεν ειναι σε καλυτερη μοιρα: οι σωληνωσεις του σπιτιου τριζουν και δονουνται καθε φορα που κλεινει μια βρυση και, επειδη η παροχη του σπιτιου ερχεται απο ενα σωληνα που εχουν μπηξει στο χιονι του διπλανου βουνου, το νερο στο μπανιο ειναι ΜΟΝΙΜΩΣ παγωμενο, οσο κι αν ανοιγεις τη βρυση για ζεστο! Ο θερμοσιφωνας ειναι πιο επικινδυνος κι απο ηλεκτρικη καρεκλα και φυσικα απαγορευεται ρητα η χρηση ολων των παραπανω κατα τη διαρκεια καταιγιδας, ηλιακης εκρηξης ή συνοδου της αφροδιτης με τον αιγοκερω. Το μονο καλο με ολα αυτα ειναι οτι η ΔΕΗ ερχεται γυρω στα 20 ευρω το διμηνο και η ΕΥΔΑΠ σπανια ξεπερνα το 1 ευρω το χρονο.

Κουζίνα
Επειδη η κουζινα στο χωριο ειναι ο επισημος χωρος της γυναικας, χτιστικε στο τελος με οτι υλικα ειχαν περισσεψει απ'την κατασκευη του υπολοιπου σπιτιου. Ως αποτελεσμα, η κουζινα ειναι συχνα ενα συνοθυλευμα απο ξυλο, πετρα, μαρμαρο, μωσαϊκο και χοντροκοκκο τσιμεντο. Ο φουρνος εχει θολωμενο καφε τζαμακι και οταν ανοιγοκλεινει τριζει και ξυπναει ολο το χωριο. Ο νεροχυτης από μωσαϊκο ειναι παντα κατω απ'το παραθυρο με την πρασινη σιτα και στο στομιο της βρυσης (που ανοιγοκλεινει με την κλασικη κοκκινη βανα εξωτερικου χωρου) υπαρχει παντα ενα κομματακι λαστιχο ποτισματος για να κατευθυνει τη ροη του νερου.

Μαγειρικα σκευη και εργαλεια βρισκονται ολα κρεμασμενα με προκες στους τοιχους, διπλα στο μικρο «κυβικο» ημερολογιακι της εκκλησιας απο σαπια γκρι χαρτακια που γραφουν απο πισω παροιμιες. Παγκος δεν υπαρχει, συνηθως, αντ' αυτου εχουμε ενα μεγαλο ξυλινο τραπεζι ή ενα μικρο αναδιπλουμενο με μουσαμα ή φορμαϊκα για τραπεζομαντηλο, που πανω υπαρχει παντα μια μπεζ λεκανη με λαχανικα. ΠΑΝΤΑ! Η κουζινα εχει συνολικα δυο συρταρια, εκ των οποιων το ένα δεν ανοιγει. Το συρταρι εχει μεσα 2-3 πηρουνια (διαφορετικα μεταξυ τους), μερικα τραπεζομαντηλα, 1 ανοιχτηρι-γατζο με ενσωματωμενο τιρμπουσον, προσφορα του ντοπιου συνεταιρισμου και ένα κεντητο σεμέν που είναι «καλο» και στρωνεται όταν εχουν μουσαφιρεους. Το πραγματικο κοσμημα ομως της κουζινας ειναι το ψυγειο μαρκας ΠΙΤΣΟΣ ή ΙΖΟΛΑ, που ανοιγει με σιδερενιο χερουλι, ενιοτε ΚΑΙ πενταλι, και καθε φορα που κλεινει, κανει ΓΝΤΟΥΠ και ξυπναει οσους δεν ειχε ξυπνησει το τριξιμο του φουρνου. Στην κουζινα επισης υπαρχουν παντα τα εξης αντικειμενα που ανταλλαζουν περιοδικα θεση: καρω χρυσο/μπλε ντενεκεδες για το λαδι και τη φετα, βυσσινι πλαστικα βαρελια με μαυρο βιδωτο καπακι για τις ελιες και τα τουρσια, παλια κουτια ζαχαροπλαστειου που ειχαν βουτηματα ή αλμυρα και πλεον αδειασαν και ξαναγεμιστηκαν με κατι άλλο, ένα παλιο τρανζιστορ που πιανει «Εκκλησια», ένα αδειο καφασι Αμστελ, μια αντλια λαδιου και μια σακκουλα με σκουπιδια (ποτε σκουπιδοντενεκες).

Υπνοδωματιο
Σε αντιθεση με τα αστικα υπνοδωματια που εχουν αναβαθμισει σε γραφειο, βιβλιοθηκη και γενικα ζωτικο χωρο, το υπνοδωματιο του βλαχοπαππουδοσπιτου είναι ακριβως ότι λεει: ΥΠΝΟδωματιο! Χρησιμοποιειται μονο για υπνο. Και επειδη ως γνωστον ο παππους κοιμαται 11:00 με 4:30, είναι το πιο παραμελημενο και ξεχασμενο απ' το Θεο δωματιο σ' ολο το σπιτι. Μεσα υπαρχει ενα σιδερενιο κρεββατι με σκαλιστα ψηλα ποδια, μια σαπια ντουλαπα αντε κι ένα κομοδινο ή κατι που μοιαζει με κομοδινο. Οσο εσυ τρεχεις στα ΙΚΕΑ για να βελτιωσεις το υπνοδωματιο σου, ο παππους το' χει χεσμενο και παραταει τα παντα εκει μεσα, μετατρεποντας το σε δευτερη αποθηκη. Δεν είναι σπανιο λοιπον μπαινοντας στο δωματιο να μη μπορουμε να κανουμε βημα παραπερα, διοτι θα βρουμε μπροστα μας: ένα αδειο τελαρο, μια τσαπα, δυο-τρεις φακους, μια ροδα ποδηλατου, μια σκαλα, τρια ψαλιδια, έναν καρυοθραυστη, μια μικρη γεννητρια, ένα βενζινοπριονο, μια τηλεοραση που δε δουλευει, έναν κουβα με βρωμονερο, δυο αδεια κιουπια, ένα διαφορικο από αμαξι και οτι επιπλο δεν καταφερε να βρει θεση στο υπολοιπο σπιτι.



Credits: Stu, Ντι και Σοφία για το σκρίνιο και τα random αντικείμενα της κουζίνας, idomeneas για την 1η φωτο της κουζινας.

81 comments:

  1. Χαραμίζεσαι (με "ε" ή με "αι";), γράψε βιβλίο.

    ReplyDelete
  2. Η Αυλή έχει συνήθως ένα παλιό πηγάδι-άδειο απο καιρό-που επάνω του τώρα αναπαύονται λουλούδια φυτεμένα μέσα σε τενεκέδες τύρου τελεμέ. Δίπλα στην εξ'ωπορτα ισσοροπούν όρθιοι στον τοίχο δύο δίσκοι-πλατώ απο τρακτέρ, ακριβώς δίπλα απο τις λαστιχένιες μπότες πληρώματος γερμανικού υποβρυχίου του Α΄ΠΠ. Στον εξωτερικό τοίχο της κουζίνας αναπαύεται γερμένη μια φλορέτα βαμμένη με πινέλο που αντί γαι σέλα έχει κουρελού κι αντί για μπαγαζιέρα μια κάσα απο γάλα.

    ReplyDelete
  3. Patera egrapses! Eidika i floreta me tin kourelou-sela me esteile. Best comment so far file mou.

    ReplyDelete
  4. pou to thumithikes to villanova ???

    ReplyDelete
  5. korufaio!!pisth anaparastash toulaxiston t dikou m papadospitou..ax...an kai ok,h dikh tous tv pianei se aspromauro ta kratika kanalia,ante m t zori kanena mega,kai se enxrwmo kati tourkika kai mou rxetai na ana8ematisw tn wra kat th stigmh!!

    epishs 3exases na peis pws suxna an uparxei mpaniera tote mesa ths 8a uparxei mia lekanh,apo autes pou bazoume ta plummena,eniote kai 2,mesa sthn opoia sou leei h giagia sou na plenesai gia na mh gemizei o bo8ros,kai pou afou kaneis esu mpanio paei kai potizei me ta sapoudonera sou h ta louloudia h plenei tn aulh,eniote kai e3w apo tn aulh,st dromo,fusika pote mprosta apo tis dipla auloportes..isa isa na einai ka8aros o dromos p agkizei to"diko ths spiti"...traba katalabe dld...e re a8anath ellhnikh oikogeneia!!
    apo emena mike congrads!krata t phxh pshla!

    ReplyDelete
  6. το μπάνιο είναι εννοείται εξωτερικό και έχει απαραίτητα τσιμέντινο δάπεδο που με τον καιρό γλιστράει σα δαιμονισμένο και καμιά φορά το καλοκαίρι, εκεί που κάθεσαι στη λεκάνη (πράσινη με ροζ καπάκι ή άσπρη με μαύρο καπάκι) βλέπεις γυμνοσάλιαγκα να σουλατσάρει ανάμεσα στα πόδια σου. και το κωλόχαρτο κρεμεται από πατέντα με σύρμα σε τέτοιο ύψος που είναι απαραίτο να σηκωθείς. Α ναι.. και είναι πάντα κετσεδιασμένο γιατί έχει βραχεί και στεγνώσει εκατό φορές.

    ReplyDelete
  7. Ξεχάστηκαν πιστεύω ορισμένα κλασσικά:
    τηλεκοντρόλ τυλιγμένο με λιγδιασμένο διαφανές σελοφαν
    Μπολ από "νεα Φυτίνη" με ξεθωριασμένα γράμματα
    Αν υπάρχει και ράφι τύπου "μίνι βιβλιοθήκη" περιέχει εκτός του Μέγα Καζαμία και έναν παγκόσμιο ιστορικό άτλα πανάρχαιο, συνήθως ο τόμος κουλής χώρας (βλ. Λιβύη), βίοι και διδαχές αγίων (συντριπτική πλειοψηφία Κοσμάς Αιτωλός)και ένα-δυο βιβλία επίσης πανάρχαια που ξέμειναν από παιδί που σπούδασε.
    Φωτάκι υπνοδωματίου μισοσκεπασμένο με αλουμινόχαρτο
    Μικρή εικονίτσα Παναγίας δεμένη με λαστιχάκι στο πόδι του κρεβατιού στο προσκέφαλο
    Χαρτόνι δίπλα στο τηλέφωνο με τα νούμερα των παιδιών (τεράστια γράμματα)
    Ξύλινη συρταρωτή ψωμιέρα σκεπασμένη με πανάκι

    ReplyDelete
  8. Τι εγινε μαγκα??? Σου επεσε βαριά η Πολιτεια και κακανθρώπισες???

    Αντε σπασε καμια βιρτινα παιδακι μου να νιωσεις τη χαρα της δημιουργιας... Που μου θες και πληκτρολογια.

    ReplyDelete
  9. ...για να μην μπλεξει ο ανθρωπος, το λινκ που παραπέμπω ειναι απλως ενα κειμενο που βρηκα και με καλυπτε, οταν εψαξα τη λεξη "κομπλεξικος".

    ReplyDelete
  10. Ωραιο το "σκεφτομαι και γραφω" που μου λινκαρες. Μεγαλη πεννα ο τυπος...

    ReplyDelete
  11. Υπαρχει ακομα και ενα υπογειο που η εισοδος ειναι κατω απο την βεραντα και στο οποιο μπαινεις σχεδον μπουσουλωντας για να μην χτυπησεις στα σκουριασμενα καρφια που εξεχουν απο πανω. Αριστερα και δεξια απο την πορτα κρεμονται παλια σκουριασμενα κλαδεφτηρια τα οποια φερνουν λιγο σε γιαταγανια. Η ιδια η πορτα ειναι ενα ξυλινο πλαισιο σε αυτοσχεδιους μεντεσεδες με σιτα η οποια εχει μπαλωματα απο στριμενο χαρτι για να μην μπουνε οι μυγες. Μεσα εχει μονο μια λαμπα η οποια κρεμεται απο καλωδιο στην οροφη. Σε μια γωνια βρισκονται βαρελια με κρασι τα οποια βρωμανε μουχλα. Σφαγμενα ζωα κρεμωνται απο τσιγκελια στην οροφη και στην αλλη γωνια βρισκεται ενα τραπεζι με ενα μηχανημα για λουκανικα πανω του. Ο αερας ειναι βαρυς και βρωμαει μουχλα και σαπιλα σε τετοιο βαθμο ωστε το υγειονομικο θα εβαζε ολο το σπιτι σε καραντινα αν εκανε ελεγχο και η συνολικη εικονα που δινει ειναι σαν μεσαιωνικης αιθουσας βασανιστηριων. Περιττο να αναφερω οτι τα μικρα παιδια θεωρουν κατορθωμα να μπουνε μεσα στο υπογειο νυχτα.

    ReplyDelete
  12. ma ti soi paidikes diakopes itan autes? oute sto diko mou xwrio den einai etsi. kai exw paei se polla. pantws sto psugeio se trww. MRAZ kai den ksupnaei mono to xwrio otan douleuei alla ton nomo olokliro.

    ReplyDelete
  13. proikosidera sthn taratsa, gia na sou petaksei kai enan orofo apo panw gia to eggoni

    ReplyDelete
  14. ola ayta kai enoeitai pantou afimenes migoskotostres kai bolakia me karameles,kleidia allen,klostes,ena koubi apo tilekontrol,ena didraxmo,xnoudia.

    ReplyDelete
  15. ntoulapaki gia ta farmaka pou anti gia ntoulapaki einai mia trypa sto toixo me "kourtinoportaki" kai nomizeis oti an to peirakseis tha sou epitethoun skourkoi mpampoures kai araxnes me konta podia ,epishs triplo tsigeli karfwmeno sto tabani-skeph ap to opoio kremontai:katsikia ,frantzoles,mysthries sakoules,koulouria,h paixnidolampada sou prin th anastash

    ReplyDelete
  16. a kai gates sthn aulh tis opoies h giagia tis kserei me ta onomata tous k tis agapaei gt kinigane ta pontikia sto xwro pou parembaletai anamesa ap ta keramidia kai ayto to trisathlio kitrino pragma-mousama gia tabani pou exei lekedes ap thn ygrasia kai olo nomizeis oti tha tryphsei kai tha fas sth mapa gates pontikia ktl(eytyxws de trypaei to atimo)!!

    ReplyDelete
  17. Δηλαδή μου κοροιδεύεις το κατεξοχήν ελληνικό σπίτι ρε για ν καταλάβω??!!!εσύ ή μαλλον εσείς πού μεγαλώσατε?Μα όλοι παιδιά του Κολωνακίου κ της Κηφησιάς ειστε??!!!Εμένα κ σε πολλόυς αλλους αρέσει αυτό το σπίτι γτ είναι σπίτι με όλη τη σημασία!Είναι αυθεντικό,έχει προσωπικότητα κ είναι....άκου...Ελληνικό!!!Χα!!Εκτός αν προτιμάτε πια όλοι σας τα νεο-αμερικάνικα μεταμοντέρνα ψυχρά κ άχαρα μέρη που τα λένε ''σπίτια'' ...τότε αλλάζει το πράγμα..έχετε λεφτάκια μάλλον κ αποποιείστε κάθε τι σας θυμίζει ύπαιθρο,Ελλάδα,βλαχιά που λέτε....Ααα κ κάτι άλλο! Μάθετε ποιοί είναι οι πραγματικοί ΒΛΑΧΟΙ κ μην μπερδευετε πρωτευουσιάνοι παντωγνώστες μου εσεις βούρτσες με π.....ς.Σας βαρεθήκαμε!Ξυπνήστε ρεεεε!!!!!!!

    ReplyDelete
  18. Τυρια ξυπνηστε, θα σας φαν' οι βλαχοι
    Ζωρζ Πιλαλι

    ReplyDelete
  19. oloi 3exasate to eikonostasi (ntoulapaki) me ta periseumata agiasmwn ,fitilakia, kai polla kokkika auga apo ta teleutaia 20 pasxa pou exoun perasei kai an spasei kanena moiazei na exei kexrimpari mesa :)

    ReplyDelete
  20. Επίσης ανάμεσα στους βιόυς αγίων, τον Καζαμία και το περιοδικό της τηλεόρασης, ένα ή περισσότερα από: 1.περιοδικό με σταυρόλεξα, με την Βουγιουκλάκη στο εξώφυλλο, 2. Βίπερ-Νορα με μισό εξώφυλλο και 3. Οι Διακοπές Μου από όταν πήγαινες δευτέρα δημοτικού.

    Επίσης μπουκάλια κοκακόλας με οτιδήποτε εκτός από κοκακόλα μέσα (λάδι, τσίπουρο, βενζίνη).

    Επίσης ανεμιστήρας δαπέδου που λειτουργεί μόνο άν από το Ι το γυρίσεις το στριφτό κουμπί στο ΙΙΙ, μετά στο ΙΙ, μετά κάνεις επίκληση στον Γιόγκ Σοδόθ, και μετά γυρίσεις το στριφτό κουμπί πάλι στο Ι.

    Αν δε πάτε κάθε χρόνο τουλάχιστον από το 70φεύγα, οπωσδήποτε κούκλα τύπου Τσάκι με φόρεμα που κάποτε ίσως ήταν ρόζ, κίτρινο ή πράσινο με πετί καρώ, αλλά όχι πιά.

    ReplyDelete
  21. Φίλε να είσαι καλά.
    Μου θύμισες το σπίτι των παππούδων μου που έχω να πάω καμιά 10ετία ακριβώς για τους λόγους που αναφερεις!!!!

    ReplyDelete
  22. Ενα συμπληρωμα για την κουζινα:

    Το ψυγειο(IZOLA) που αναφερθηκε οταν ανοιξει στο δεξι πανω ραφι αντι για καποιο αναψυκτικο εχει φαρμακα και 3-4 φονταν τα οποια σερβιρονται στους μουσαφιραιους οι οποιοι ποτε δεν τα τρωνε και επιστρεφουν παλι στην θεση τους. Στο παρακατω ραφι βρισκεται ενα μπουκαλι απο ουισκι(συνηθως Grant's ή Teacher's) το οποιο εχει πλεον τσιπουρο παραγωγης. Πανω απο το ψυγειο εχει ενα αδειο κουτι απο ζαχαροπλαστειο το οποιο χρησιμοποιειται κατα καιρους για αποθηκευση γλυκισματων(δηλαδη κουλουρακια απο επισκεψεις σε αλλα σπιτια ή μνημοσυνα). Στα ντουλαπια της κουζινας φιγουραρουν τα πορσελανινα ποτηρια του καφε που εχουν πανω ζωγραφισμενα λουλουδια, πιο διπλα ποτηρια του νερου τα οποια ειναι ασορτι με τα πιατακια του γλυκου. Ανοιγοντας τα πανω ραφια της κουζινας βρισκει κανεις ξεχασμενες ανοιχτες συσκευασιες απο corn flakes τα οποια ειχαν αγοραστει στις "διακοπες" που ειχες κανει εκει για 2 μερες πριν απο 3 χρονια.

    ReplyDelete
  23. re paides eiste alitheia frikarismenoi osoi trelaineste kai vrizete...sovara koitaxtike. de leei na ta gremisoume, de leei oti ta agapaei uta ta spitia, oute oti ta misei...APLA pws itan leei.. kai synithws auto kanei...apla epidiknyei pragmata..chillax oloi. parte ea kouva, kseraste kai min ksanabainete edw ama einai. cheers..

    ReplyDelete
  24. Μια χαρακτηριστική λεπτομέρεια, όσων αφορά την τουαλέτα.

    Το "μέρος" αρχικά ήταν ξεχωριστό δωμάτιο, ανεξάρτητο από το υπόλοιπο σπίτι. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα είχες τις εξής επιλογές: Ή το μπουκαλάκι κοκακόλας (αν το είχες προνοήσει να κρύψεις ένα κάτω από το κρεβάτι) ή να βγεις στο κρύο τύπου Π, με ομπρέλα και μπουφάν μέχρι να φτάσεις στο μπάνιο για την ανάγκη σου.

    ReplyDelete
  25. 1. Πάνω από το ψυγείο έχει μυτζήθρες τυλιγμένες με αραχνουφαντο ασπρο υφασμα.

    2. Το ψυγείο όταν το ανοιξεις μυρίζει τυρίλα και έχει ΠΑΝΤΑ μπουκαλια με κρυο νερο, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου.

    3. Αν κάτσεις πάνω από μισή ώρα στο κρεβάτι με τα μάτια ανοιχτά, θα δεις από κάπου να βγαίνει ποντίκι.

    4. Στο 'καλό' τραπέζι αλλά και πάνω στην τηλεόραση, έχει 2-3 πιάτα μουσταλευριά.

    5. Σε μια εσοχή, υπάρχουν σεντόνια και κουβέρτες που έχουν να χρησιμοποιηθούν πριν την ανακάλυψη του κβάντου. Επιπρόσθετα, υπάρχουν ιστοί αράχνης ΜΕΣΑ στις κουβέρτες.

    6. Σε κάποιο κρεβάτι υπάρχει απλωμένος τραχανάς, με προστατευτικά γύρω-γύρω για τις μύγες. Οι νωπές χυλοπίτες είναι στα τραπέζια, δεν υπήρχε χώρος.

    7. Ανεξάρτητα από το που ειναι ο κήπος ή τα δέντρα, μέσα στο σπίτι υπάρχουν πάντα φύλλα από: ακακίες, καρυδιές και αμυγδαλιές.

    8. Στον νεροχύτη μέσα, υπάρχει νεκρή αράχνη με μαζεμένα τα πόδια της.

    ΥΓ1. Πού "ΕΙΝΑΙ" ο..........() Liberis?
    ΥΓ2. Κλαίω με το άρθρο αυτό. Γενικά γαμάς, αλλά έχω σοβαρές ενστάσεις για το 'η φύση δεν σε γουστάρει'. Ίσως γράψω κανένα comment. Προετοιμάσου.....() ""ψυχολογικά""

    Richard Feynman 64

    ReplyDelete
  26. Μου θυμίσατε ακριβώς το σπίτι των συγχωρεμένων των παππούδων μου, και στο άρθρο και στα συμπληρωματικά που αναφέρετε στα σχόλια. Και ήταν ακριβώς έτσι, σε κάθε λεπτομέρεια. Δεν είναι απίστευτο το πόσο μοιάζουν;

    Και όμως τώρα που έφυγαν και εγώ μεγαλώνω, να που μου λείπουν...

    ReplyDelete
  27. aougaros
    ψυγειο zanusi...
    Η αυλοπορτα δουλευει παντα με συρτη.
    Υπαρχει παντα ενα κοτετσι (απορω πως το περελειψες) στο οποιο ριχνουν το σταρι για της κοτες σε πιατο απο την γλαστρα.
    Ο σκυλος δεμενο με αλτσιδα και τις περισοτερες φορες τον λενε μπομπι! ο οποιος τρεφεται ΜΟΝΟ με αποφαγια και πινει νερο μεσα απο ενα αναποδογυρισμενο τσιμεντολιθο.
    Τα ξυλινα παντζουρια δεν κλεινουν ποτε καλα και και βαζουν ενα τουβλο απο πισω.

    ReplyDelete
  28. aougaros
    Κλασικα μολις μπαινεις στο σπιτι υπαρχει ο καθρευτης Καλημερα, μισοσκουριασμενος και με κολλιμενα κερματα απο την εποχη της χουντας.
    Και στο κρεβατι της γιαγιας (το οποιο ειναι παντα ξεχωριστο απ αυτο του παππου) υπαρχει στον τοιχο μια φλοκατη στον τοιχο καρφωμενη με προκες με το ελαφι και τα σκυλια, σκουροπρασινη και λιγδισμενη γιατι βρισκεται εκει 30 χρονια.
    Τα μπουκαλια με τον νερο που εχουν προαναφερθει, τα βαζουν στο ψυγειο χωρις να τα χουν πλυνει καλα και εχει μια ασχημη ιδεα γευσης απο πορτοκαλαδα η λεμοναδα.
    Ενιοτε υπαρχει και τουλουμπα στην αυλη
    Και κλιματαρια με ενα εκατομυριο σφηκες να τρωνε τα σταφυλια, και οταν 8ες να περασεις απο κατω τρεχεις λες και εισαι σε ταινια τρομου.
    Φωτογραφια του βασιλια στο σαλονι.
    ΟΛΑ τα δεντρα στην αυλη με τον κορμο βαμμενο ασπρο με ασβεστη.
    Ο παππους εχει καρεκλα σκηνοθετη η γιαγια ασπρη πλαστικη απο γυφτο.
    Μυγοσκοτωστρα σπασμενη και δεμενη με συρμα σε χιλιες μεριες.
    Μια φορα την μερα η γιαγια να μας βγαζει εξω απο το σπιτι να κανει φλιτ! με αυτο το απαισιο υγρο που το βαζε σε μια συσκευη που αν την εστηνες ορθια εμοιαζε με πουτσα, ξαι τραβωντας μπρος πισω ενα ματζαφλαρι που χε στο πισω μερος ψεκαζε εντομοκτονο. (το οποιο παρεπιπτοντως ηταν καλο και για μαστουρα!)

    ReplyDelete
  29. ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ .ΜΕΣΑ ΕΧΕΙ ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟΥ Κ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ ΑΠΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΝΑ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ..5 ΣΑΚΙΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ..2 ΤΕΛΑΡΑ ΜΠΥΡΕΣ Κ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ 1994 .. ΤΣΕΚΟΥΡΙΑ ,ΤΣΑΠΕΣ ΚΑΙ ΔΡΕΠΑΝΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΠΟΘΗΚΗ.ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ Κ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΥΛΟΣΟΜΠΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ Κ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ 10 ΧΕΙΜΩΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΥΣ..ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ Ο ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΓΑΣΤΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΞΥΛΟ ΤΗΝ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ...
    ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΟΤΙ ΕΧΩ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ...ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΡΕ ΦΙΛΕ..

    ReplyDelete
  30. Η προαναφερθείσα ξυλόσομπα έχει και βέργες πάνω για το χειμερινό άπλωμα των ρούχων και δίπλα σε αυτή έβαζε η γιαγιά μια λεκάνη για να μας κάνει μπάνιο το χειμώνα. Ζεσταινε λοιπόν το νερό στο πετρογκάζ και με χιλιοσκουριασμένο μπρίκι και σαμπουάν "οχι πια δάκρυα" (παραπλανητικό όνομα, γιατί πάντα έτσουζε μες τα μάτια) μας έτριβε σαν μπουγάδα. Αν τρώγαμε το φαί μας, είχε άνθος αραβοσίτου η ζελέ για γλυκό και αν είμαστε καλά παιδιά μας έπαιρνε και λουκουμά όταν ερχόταν ο ψωμάς. Επισης υπάρχει και η "παλιά" ψωμιέρα που έχει μέσα ένα φακό, διαφημιστικά στιλό, σπασμένα playmobil και διάφορα άλλα "χρησιμα" αντικείμενα.
    Από την κληματαριά έπεφταν κατά καιρούς κάτι χοντρές πράσινες σκουληκόκαμπιες με πολλά ζουμιά (τραυματική εμπειρία να πέφτει πάνω σου) και ο παππούς ενίοτε την ράντιζε με μια backpack τύπου συσκευή που κατέληγε σε ένα μακρύ καβλιτσέκι.
    Η αυλή κάπου είχε τρύπα για τα νερά που κατέληγε σε εξωτερικό αυλάκι και μερικές φορές έμπαιναν βατράχια από εκεί. Αλλα κατοικίδια περιλαμβάνουν ακρίδες, σαύρες, μυρμήγκια, σκορπιούς, ψαλίδες, σκουληκαντέρες και φίδια που δεν έπρεπε να φοβόμαστε/σκοτώνουμε. Η γιαγιά τα αγαπούσε αυτά, το μόνο που δεν ήθελε είναι η φωλιά που έκαναν τα χελιδόνια οπότε την χάλαγε με το σκουπόξυλο.
    ΟΛΑ τα καλά έπιπλα ήταν καλυμένα με λιγδωτό σελοφάν και το τραπέζι είχε τις εξής στρώσεις: απλό τραπεζομάντηλο, πλαστικό κιτσάτο τραπεζομάντιλο με λουλουδάκια, διάφανο πλαστικό τραπεζομάντιλο και χαρτοπετσέτα κάτω από το πιάτο. Αυτά έβγαιναν μόνο για να ζυμώσει ή να σιδερώσει η γιαγιά....

    ReplyDelete
  31. Επειδή αυτά σχεδόν έχουν πάψει να υπάρχουν, το συγκεκριμένο άρθρο μαζί με τα συμπληρωματικά σχόλια, στάνταρ κάποτε θα έχει ιστορική αξία.

    ReplyDelete
  32. Παιδιά, τα λαογραφικά σχόλιά σας έχουν συμπληρώσει τέλεια το άρθρο. Αν έχετε καμιά φωτό να ποστάρετε εδώ το link, σας παίρνω και πίπα!

    ReplyDelete
  33. Paidia ksexasate to klassiko syrtari se kapoio epiplo toy spitioy,fullarismeno me OLA ta apotelesmata ton eksetasewn (aimatos,ourwn), pou exoun kanei ever sunodeuomena apo tis "plakes" (=aktinografies).To "farmakeio" pou einai ena xartino koyti sunithws ROLL h kapoioy analogoy aporrypantikoy,gemato me xapia pollwn eidwn polla ek twn opoiwn exoun liksei prin 10 xronia,alla ta kratane.Teleutaio alla oxi ligotero simantiko to syrtari sto komodino me ta xapia poy pairnoyn kathe mera.
    Sygnwmi gia ta greeklish elpizw na mi sas bgikan ta matia.

    ReplyDelete
  34. Θέλω πολύ να διεκδικήσω το blowjob που προαναφέρθηκε αλλά που να τρέχω τώρα στο χωριό... Θα προσπαθήσω μπας και κερδίσω κανένα handjob με στοιχεία αρχιτεκτονικής και τρόπου ζωής.
    Λοιπόν, η αυλή έχει πολλά φυτά, η πλειοψηφία των οποίων δεν έιναι σε γλάστρες αλλά τσίγκινους τενεκέδες λαδιού ή πλαστικούς από ελιές. Υπάρχει επίσης μια τεράστια παράλειψη ολόκληρου δωματίου! Η αποθήκη AKA κατώι που μάλλον βρισκόταν κάποτε στην ιδιοκτησία του Sport Billy γιατί περιέχει αναρίθμητα αντικείμενα, συνήθως μηδαμινής χρησιμότητας. Ενδεικτικά, μερικά ψυγεία/καταψύκτες εκτος πρίζας που εκτελούν χρεή ντουλάπας, μπουκάλια Seven Up με κρασι που στον πάτο έχουν κάτι αγνώστου προελεύσεως κομματάκια, ντιβανοκασέλες, μια καραμπίνα και γάντζους στο ταβάνι από τους οποίους κρέμονται σακούλες με φαγητά.
    Επίσης, διάσπαρτα στους χώρους του σπιτιού υπάρχουν πάσης φύσεως δομικά υλικά, από τσιμεντόλιθους μέχρι μπετόν αρμέ. Πολύ συχνά, οι εσωτερικοί τοίχοι του σπιτιού έχουν παράθυρα, μιας και όπως προαναφέρθηκε το σπίτι χτίστηκε σταδιακά. Ακολουθεί χαρακτηριστικό παράδειγμ, από προσωπική πείρα: το σπίτι χτίζεται χωρίς κουζίνα, μιας και το μαγείρεμα γίνεται έξω, στο φούρνο με τα ξύλα. Αργότερα, χτίζεται κουζίνα που περικλείει το μπάνιο, οπότε μεταξύ των δύο δωματίων υπάρχει παράθυρο.

    Κουιζ: Μαντέψτε που εξαερίζεται το μπάνιο.

    ReplyDelete
  35. Χιχιχιι! Κάτι βρήκα. Είναι μόνο μια βέβαια αλλά άκρως αντιπροσωπευτική.
    http://farm3.static.flickr.com/2748/4386612134_4031a9145c_o.jpg
    Οπως βλέπουμε, τα πλακάκια είναι ο,τι περίσσεψε από άλλες κατασκευες του σπιτιού, ένα πόμολο λείπει και το άλλο είναι άκυρο, κλπ κλπ κλπ.
    Θα βρω κι άλλες, που θα πάει. Το θέλω εκείνο το BJ!

    ReplyDelete
  36. ahahahahahahahahahahahaha
    apla uperoxo
    :)
    gelaw monh mou epi 10 lepta

    ReplyDelete
  37. Ωραιος ο idomeneas με τη φωτο. Παω να αγορασω στοματικο διαλυμμα και ερχομαι.

    ReplyDelete
  38. [quote]/μεγαλο ξυλινο τραπεζι ή ενα μικρο αναδιπλουμενο με μουσαμα ή φορμαϊκα για τραπεζομαντηλο/[quote]

    Συμπλήρωση:
    Ενίοτε και τα δύο

    ReplyDelete
  39. sxedon etsi htan to spiti tis giagias mou ...perasa ta pio omorfa xronia tis zwis mou ekei,k pragmatika tha edina ta panta gia na xana-ziso estw k ligo thn athootita pou ´´eklepse´´ o xronos....

    ReplyDelete
  40. oraios eisai file!! poli oraios! congrats..apla tha ithela na s po,oxi g auto to arthro genika,na mhn exeis tosi exthra me ta paidia ta mikra!!min ksexnas kai si kapote etsi isoun!! tecpa!! sinexise etsi!!! filakia roufixta!

    ReplyDelete
  41. pwpw, stis giagias mou to spiti emenes?
    I empeiria pou thelw na moirastw einai thermosifvnas me 3yla (prin apo to revma)pou twra zwstainetai me gazi apo mpotilia mesw enos megalou matiou pou eixane gia na zestainoun to kazani me to gala. Otan 3anapaw tha sou ferw fwto.

    ReplyDelete
  42. Ξεχασες τη χλωρινιλα που αναδειονταν απο την τουλετα γιατι η γιαγια εριχνε τοση χλωρινη οση χρειαζονταν για να ψοφήσει ολο το Αιγαιο,γιατι ο παππους εχεζε ναπαλμ

    ReplyDelete
  43. επίσης υπάρχουν τα κάδρα με τα εργόχειρα της γιαγιας σε στραβοβελονιά- ή κομπλέ που απεικονίζουν κάτι ανούσιο , όπως ένα σκυλάκι ή ένα χαρταετό ή δεν ξέρω γω τι. και μην ξεχνάμε το κλασικό φωτάκι που φέγγει τη νύχτα στην πρίζα , όταν όλα τα άλλα φώτα είναι σβηστα, για να βρούμε το δρόμο για την τουαλέτα όταν θα θελήσουμε κατούρημα στον ύπνο μας.

    ReplyDelete
  44. Δεν θυμάμαι από πότε είχα να γαμηθώ στα γέλια τόσο πολύ. Έκανα διαλλείμματα κατά το διάβασμα για να ξεπονέσει το στομάχι και να πάρω ανάσα. Αλήθεια. Την ευκή τσ'ευκής μου απ'τα είκοσί μου νυχια μιχαλιό.

    ReplyDelete
  45. ποπο πραγματι ειναι σα να περιγραφουν το σπιτι μου στο χωριο! αυτοι που σε κατηγορουν ειναι τρελοι μαλακες, ειναι φανερο οτι δεν κοροιδευεις αλλα διασκεδαζεις με την κατασταση (όλοι λιγο πολύ δουλεύουμε τους παππουδες μας για τις ιδιαιτερότητες τους χιχι), αλλα διακρίνεται κ η αγάπη/νοσταλγια. Να ζησει η επαρχιααααααα

    ReplyDelete
  46. πω ρε φίλε..αυτό το μπάνιο απλά γάμησε!!χαχαχαχ!
    nicometal

    ReplyDelete
  47. Καιρό είχα να γελάσω έτσι. Με τέτοια περιγραφή είναι λες και ο μικες έχει μπει στο σπίτι μου. Και σε μένα είναι όλα έτσι όπως λέει το καραβάκι στη μπουκάλα, τα ληγμένα σοκολατάκια, οι τενεκέδες από φέτα,ελιές καλαμών εκτός από το βιλανοβα που σε εμάς είναι πράσινη συσκευασία και όχι γαλάζια αλλά ας κάνω μερικές συμπληρώσεις. Κολοκύθες να κρέμονται από το ταβάνι σε κουζίνα, κατώι, λότζα κ.α., οι παλιές τηλεοράσεις απλά σκεπάζονται με σεμεδάκι και πηγαίνουν σε άλλη θέση της σάλας, αν παίρνατε kinder έκπληξη βρίσκουμε τα παιχνιδάκια 15ετίας στη σάλα ανάμεσα στα μπιμπελο και στα κάδρακια με τις αυθεντικές τους άσχετες φωτογραφίες ενίοτε από βαφτίσεις, οι χυμοι αραιώνονται με νερό, οι καναπέδες ανοίγουν (ντιβανοκασέλα), τα εργαλεία φυλάσσονται σε ψαροκασέλα από ρέγγες Καναδά και οι πρόκες σε τενεκεδάκι από βρεφικό γάλα, σκισμένα κόμικς και ζωγραφιές απ'όταν ήσασταν παιδί ξεχασμένα σε κάποιο ντουλάπι, τα προικία που φυλάσσονται ή στην προαναφερθείσα ντιβανοκασέλα ή σε τεράστιο μπαούλο σαν αυτά που ξεθάβουν οι πειρατές στις ταινίες και γενικά ότι αντικείμενο μπαίνει στο σπίτι δεν πετιέται όσο άχρηστο κι αν ήταν. Δυστυχώς νομίζω πως σήμερα τα παιδιά δε τα προσέχουν αυτά αλλά πιο πολύ βλέπουν ελλάδα έχεις ταλέντο ή παίζουν ds.

    ReplyDelete
  48. ρε φιλε ισχυουν τα παντα. διαβαζα αυτο το αρθρο στο χωριο μου, στη σαμο, και λεω "δεν παιζει να υπαρχουν παντου ολα αυτα", οποτε παω μετα στο σαλονι και βλεπω στον τοιχο πιατακια "απο την καλυμνο με αγαπη". αρε δικιο ο μηχαλης..
    keep up the good work!

    ReplyDelete
  49. Για και από μένα,
    δεν ξέρω αν το έχει πει κάποιος,
    στα πόμολα σε όλες τις ντουλάπες στις βίδες τους αντί για ροδέλες έβαζαν τις παλιές δεκάρες για όσους τις θυμούνται

    ReplyDelete
  50. Το τζάκι: Βρίσκεται στο σαλόνι, δίπλα από την τηλεόραση και στο περβάζι του (το οποίο κοσμέιται και από τρία σεμεδάκια που είχε κεντήσει μόνη τησ η γιαγια) υπάρχουν από αριστερά προς τα δεξιά: ξύλινο κηροπήγιο με μισολιωμένο κερι που το είχαν ανάψει αναγκαστικά σε μια διακοπή ρεύματος το '83, λευκό πορσελανινο μπιμπελο που απεικονίζει μια κοπέλα που κρατάει ένα καλάθι, φωτογραφία του παππού με το πρωτο εγγόνι σε ασημένια κορνίζα, ένα ρόδι-γούρι του '97 δώρο από μια πρωτη ξαδέρφη της γιαγιάς, δερμάτινη θήκη γυαλιών από αυτές που κλείνουν με το κορδονάκι που σουρώνει με επιγραφή "ΟΠΤΙΚΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑΣ" ή κάτι παρόμοιο και περιέχει τα γυαλιά της γιαγιάς "για την τηλεόραση" και ένα ξυλινο αυτοκινητακι (μπομπονιερα απο βαφτιστήρι της μάνας) που του λείπει η μία ρόδα.

    Στο ψυγείο επίσης υπάρχει:
    -μια μουστάρδα που είχε αγοραστεί το Πάσχα του 2003 ως συνοδευτικό στο κατσικάκι
    -μια fanta μπλε σε κουτακι για τους επισκέπτες με ημερομηνία λήξης της περασμένης δεκαετίας
    -τουλάχιστον δυο μπουκάλια νερο με χαλασμένα όμως καπάκια
    -σπιτικός ντοματοπελτες σε γυάλινο βάζο
    Ενώ στην κατάψυξη υπάρχει μια παγοθήκη με τρίμματα παγου αντι για παγάκια, ένα κουτί απο το ζαχαροπλαστείο του χωριού με δυο παγωτίνια από το καλοκαίρι (αυτά που δεν αρέσουν σε κανένα)και φασόλια από το ντόπιο μανάβικο "για να κρατήσουν" μέσα σε πλαστικά σακουλάκια.

    ReplyDelete
  51. Στο δωμάτιο που κοιμούνται τα παιδια (δηλαδή πρώην δωμάτιο μάνας/πατέρα) υπάρχει βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει:

    -3 Μίκυ Μάους με σκισμένο εξώφυλλο, λεκέδες από Άνθος Αραβοσίτου Γιώτης σοκολάτα ή από ροδάκινο, στα οποία η αναγραφόμενη τιμή είναι 300 ΔΡΧ.

    -τα παιδικά διηγήματα του Παπαδιαμάντη που τα διάβαζε η μάνα/ο πατέρας όταν ήταν στο Δημοτικό

    -ένα τετράδιο ,από το οποίο σκίζουμε σελίδες κάθε φορά που κάποιος στο σπίτι χρειάζεται ένα κενό φύλλο για να γράψει ο,τιδήποτε, και πλέον έχει 7-8 φύλλα

    -Κλασσικά Εικονογραφημένα, κατά πάσα πιθανότητα φθαρμένα γιατι ήταν σε μια κούτα στην αποθήκη ώσπου τα ανακάλυψε κάποιος και τα έφερε πίσω στο σπίτι

    -εγκυκλοπαίδεια που είχε η μάνα/ο πατέρας όταν ήταν στο σχολείο, μαύρη με χρυσά γράμματα ή μπλε με λευκά γράμματα και απ'εξω ντυμένη με χρωματιστό χαρτί που έχει ζώα, πουλιά, ένα αερόστατο και την Ακρόπολη

    -την Καινή Διαθήκη στην οποία μέσα βρίσκεται ένας δερμάτινος σελιδοδείκτης, δώρο από κάποια εκκλησία

    -βίοι αγιών ,μέσα στους οποίους βρίσκονται και κάτι άλλες προσευχές, γραμμένες με το χέρι ,σε χαρτί με ρίγες και με μπλέ στιλό

    -περιοδικό με σκανδιναβικά, με τη Βουγιουκλάκη στο εξώφυλλο και με όλα τα σταυρόλεξα μισολυμένα

    -"Οι άθλοι του Ηρακλη", "Ο μικρός Θωμάς και ο φίλος του το δένδρο" και "Εύθυμες ιστορίες με ζώα" βιβλία σε Α4 μεγεθος, με σκληρό εξώφυλλο και μεγάλες ζωγραφιές, τα οποία στα είχαν φέρει δώρο κατι συγγενείς στο πάρτυ για τα 7α σου γενέθλια που το είχες κάνει στο χωριό

    -"Μαγειρική" της Σοφίας Σκούρα,με σκληρό κόκκινο εξώφυλλο με λευκά γράμματα και τις συνταγές γραμμένες στην καθαρευουσα.Ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου ξεπροβάλλουν πάλι χαρτιά (κλασικα χαρτι με ρίγες και κειμενο γραμμενο με μλπε στιλο) στα οποία είναι γραμμένες συνταγές τύπου: "Καρυδόπιτα-συνταγή της Βαγγελιώς" και "Κολοκυθοκορφάδες- συνταγή της Θανάσαινας"

    ReplyDelete
  52. ---τυπικη μερα χωριου χειμωνα-------
    η πορτα του σπιτιου οτνα πας χειμωνα ανοιγει μονο με κλοτσια γιατι εχει φουσκωσει και ολα μεσα ειναι καταπαγωμεμα και κυκλοφορεις με μπουφαν .ο πατερας θα αρχισει τις δουλειες φορωντας ενα παντελονι που ηταν του δικου του πατερα και εχει τρυπες παντου και τιποτα αρβυλες που εχουυν ξεμεινει απο τον πολεμο/θητεια/εργοστασιο που ηταν στα νιατα του.εσυ αντι να πας να κανεις καμια δουλεια θα τη πεσεις κλασικα στα παλια κομιξ που εχεις και πια ξερεις καθε ατακα απεξω ειτε ειναι η ολιβ με το πλαστη στο κεφαλι του ποπαι.ειτε ο γκουφι και τα σουπερ φυστικια του .ο πατερας αρχιζει κλαδεμα ,κουβαλημα κλ κλπ σπιτιου βαζοντας αγαπημενες, ατακες .γυναικα φερε το κλαδευτηρι .που ειναι οεο?το συγυρισες γαμω το χριστο μου? η μανα βριζει το σπιτι που ειναι σαν αποθηκη και την αποθηκη που ειναι σα μπουρδελο γιατι ο παππους εχει μαζεψει υλικο 90 χρονων απο αδειους τενεκεδεσ για λαδι της κατοχης μεχρι συνεργα για ψαρεμα κληρονομια απο τον μπαρμπα(το σπιτι ειναι στο βουνο εντωμεταξυ),τσαπες ,ρατζα(εχουμε και κουνουπιερα)μπαλες για μπασκετ ( δικεσ μου) ,τουβλα ,σακια με κοπρια, το παλιο σκυλοσπιτο ,ενα γιογιο, μια τηλεοραση του 60,δισκους με τα κατσαμπακια ,γκαζιερες ,κουρελουδεςκαι οτι αλλο μαζευεται σε πολλυ καιρο τελοσπαντων .Η γιαγια ψαχνει το ψυγειο πρωι πρωι γιατι πεινασε και .εγω πλακωνω τον αδερφο γιατι σαν πιο μικρος πρεπει να παει στο μεσα δωματιο να κοιμηθει με το παππου που ροχαλίζει και εχει απλυτα ποδια επιπλεον.το βραδυ θα φαμε σουβλακια και κοψιδια στη μοναδικη ταβερνα του χωριου....

    ReplyDelete
  53. Είσαι ΘΕΟΣ - ή όπως λέει κι εδωπέρα ο τελειωμένος vegan:
    http://www.gocomics.com/cafeconleche/2010/08/24/

    ReplyDelete
  54. Επισης οσον αφορα τα φαρμακα το βλαχοπαππουδοσπιτο θυμιζει φαρμακειο. Φαρμακα για γριπη,πονοκεφαλο,συχνοουρια,ματια,μυτη,στομα,γενικα τα παντα εκτος απο μαλια (δεν υπαρχουν τα τελευταια 25 χρονια)τοσα που θα μπορουσαμε να σωσουμε ολη τη Ζιμπαμπουε.Υπαρχει sold out στο ψυγειο απο ληγμενες κονσερβες <>,γιαουρτια και σοκολατακια(για τη χοληστερινη παντα).Τα σεμεδακια καταλαμβανουν μια συνολικη εκταση 500 τ.μ. και καλυπτουν μεχρι και τον καμπινε,οι κατσαριδες λυμαινονται(ουαου) τα τρΟφιμα και αν φας κατι χωρις να το αποστειρωσεις 57 φορες κινδυνευεις απο κυρωση υπατος μεχρι ρηξη σπληνας λογω ποντικοκουραδων , αφου οι αποικιες ειναι τοσο παλιες οσο και το σπιτι και τα ποντικια ειναι σε μεγεθος γατας.Οι ακτινογραφιες διακοσμουν καθε τοιχο συνηθως διπλα σε εκεινα τα αρχαια πορτραιτα των βλαχοπροπαππουδων των βλαχοπαππουδων με το αξουριστο μουστακι(και στις γυναικες).Gredit αξιζουν και οι αφθονοι μεταλικοι τυροντενεκεδες στους οποιους υπαρχουν εφοδια για τον 3ο π.π.Τελος το πιο τζαματο πραγμα που μπορεις να βρεις αναμεσα στην συλλογη πραμγατων απο τον 20ο αιωνα (δεν πετανε ΤΙΠΟΤΑ) ειναι συνηθως εκεινο το γαματο τηλεφωνο που γυρνας μιση ωρα για καθε νουμερο το καντραν και συνηθως ξεχνας τον αριθμο το πολυ στο 5ο νουμερο. ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΒΛΑΧΟΠΑΠΠΟΥΔΟΣΠΙΤΟ .

    ReplyDelete
  55. Φίλε ξέχασες και το θρυλικό γιο-γιο για τις φυσικές ανάγκες,μέχρι να χτιστεί η τουαλέτα!
    Κορυφαίες στιγμές ξαλάφρωσης!

    ReplyDelete
  56. Άπειρες ώρες αναζήτησης θησαυρών στο σερβάν! Το ξύλινο αυγό με το οποίο σε νικούσε ΠΑΝΤΑ ο παππούς στο τσούγκρισμα, η αρχαία τράπουλα Μοντιάνο χωρίς μπαλαντέρ, γιατί στην ξερή δεν έχει μπαλαντέρ, το μπουκάλι με το λουλάκι και η προσωρινή σύγχυση ως προς το λουλακί χρώμα...
    Άπειρες ώρες νερο-μάχης με τα χελιδόνια/ γυμνοσάλιαγκες/ σκούρκους/ σφήκες/ αράχνες/ αρκούδες/ τσαλαπετεινούς κατά τη διάρκεια ενός ντους (αφού σε έχει χτυπήσει το ρεύμα 8 φορές μέχρι να φωνάξεις "ρε γιαγιάααα! το βράστηηηηη")(η γιαγιά σου δεν κατάλαβε ποτέ το κόνσεπτ "θερμοσίφωνας"). Επίσης τα νερά από το ντους πέφτουν κατευθείαν στον κήπο, οπότε τα κολοκύθια παίρνουν μια ελαφριά εσάνς Βιντάλ Σασούν. Η ανάμνηση της οργής όταν ξεχνούσες να ανοίξεις τη βρύση για να γεμίσει η λεκάνη-καζανάκι, οπότε έπρεπε να περιμένεις ακόμα δύο λεπτά με το φόβο μή σου επιτεθεί κάποιο/ όλα από τα προαναφερθέντα ζωντανά....

    ReplyDelete
  57. Επισης ξεχασες να αναφερεις πως ανα δυο βδομαδες αλλαζει η διαρυθμιση του χωρου μετακινωντας το σερβαν διπλα απο τη σομπα με τις πατεντες απο αλλουμινοχαρτο για καμιναδα και το κλασικο ντιβανι-καναπες κατω απο το καδρο με το κεντητο που ειχα κανει δωρο μια θεια.Να μην σχολιασω επισης τη σακουλα που κρεμετε απο το μικρο χερουλι του ντουλαπιου της κουζινας που περιεχει μεσα οτι προοριζεται για τις κοτες που μπορει να βρει κανεις μεσα απο φλουδια καρπουζιου μεχρι μπομποτα απο την κατοχη. Και υπαρχει παντα μια γαβαθα που περιεχει λεμονια, κλειδια πορτοφολακια ,και παντα αυτα τα αηδιαστικα sticks που χωνει καθε μερα ο παπους στη μυτη του για να ξεβουλωσει. Και τελος παντα ΜΑ ΠΑΝΤΑ στην αυλη κρεμονται αυτα τα ακρως αντιαισθητικα CD με δημοτικα σε ρολο σκιαχτρου!

    ReplyDelete
  58. Σκέφτείτε τώρα, σε 30-40 χρόνια, αν έχουμε εγγόνια, πώς θα τους φαίνονται τα δικά μας ikeo-σπιτα!

    ReplyDelete
  59. Απαραιτήτως στον τοίχο της κουζίνας-τραπεζαρίας καδράκι με τρεις ζουμπουρλούδες κορασίδες στυλ βωβός κινηματογράφος, που αναπαρίσταναν Αγάπη-Ελπίδσα-Σοφία και που ποτέ δεν μπορούσα να καταλάβω ποια είναι ποιά, και κοιτούσαν προς τα πάνω θλιμμένα-βασανισμένα.
    Επίσης φωτογραφίες-πορτρέτα με προπαππούδες, που όλοι είχαν μουστάκι τσιγκελωτό και πάλι δεν είχε και τρομερή διαφορά ο πατέρας της γιαγιάς από τον πατέρα του παππού.
    Α! Επίσης φτερά παγωνιού σε βάζο, από ταξίδι θείου ναυτικού. Επίσης τα ίδια ταξίδια είχαν εξοπλίσει το σπίτι με ζεύγάρι πλαστικών μπιμπέλο -χορευτής και χορέυτρια φλαμένκο, γόνδολα χιλιοσπασμένη με βελουτέ καθίσματα, μούφα καστανιέτες που ποτέ δεν καταφέραμε να θέσουμε σε λειτουργία, τι άλλο; Ε αυτά.
    Και βέβαια στο συρταράκι που ήταν στη μέση του ξύλινου τραπεζιού της κουζίνας εκτός από κουμπιά, σύρμα, το σουγιά του παππού για το μπόλιασμα, κομμάτια κλωστής, κουτάκι ασπιρίνης κλπ ήταν και πλήρης συλλογή με βελονάκια της γιαγιάς για να πλέκει χιλιόμετρα "ταμτέλες"

    ReplyDelete
  60. re mike, please grapse ena arthro gia bolo... gomenes den exoume, lefta den exoume, oles h pou arrwniasthkan ( afou sa foithtries ton pernan apo 3 taytoxrona me olous plhn emas tous boliotes gia na mh bgei brwma) h pu patreythkan ( k pali phdiountai me opoiondhpote ektos bolou sth zoula, gia ton proanaferthenta logo)... oloi oi boliwtes argopethainoume sta tsipouradika k sto kapaki 3wro yporn, gi ayto se iketeyw grapse kati k gia mas mpas k fwtistei estw k elaxista k to skotadi pou apokaloume zwh... "mits o pontikogamhs" me polh agaph...xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

    ReplyDelete
  61. Ποιόν Βόλο βρε! Ελα Χαλκίδα να δεις τι γίνεται! Έχουμε Παππουδες με αρχίδια. Τριχωτά μεγάλα αρχίδια. Αν τα έβλεπες θα ήθελες να τα γλύψεις μέχρι να παπαριάσουνε! Κι ας έφτυνες καμιά τρίχα απο ανάμεσα!
    Αχ μου λείπει ο Λυμπέρης! Πάντως ωραία ιδέα η αποπάνω για το πως θα φαίνονται τα σημερινά σπίτια σε 40 χρόνια.
    Βρε Μιχάλη γράψε κάτι μελλοντολογικό.
    ευχαριστώ για τον χρόνο σου.
    Θάνατος στους gay bashers.

    ReplyDelete
  62. Ψιτ... το είχα ξαναδιαβάσει, αλλά τώρα το πρόσεξα.
    Το Κολινός (αν μιλάς για ένα πράσινο σωληνάριο) δεν είναι οδοντόκρεμα, αλλά κρέμα ξυρίσματος... συνοδεύεται από το πινέλο που είπες. Το καλύτερο ξύρισμα ever.

    ReplyDelete
  63. Ναι, υπηρχε αυτο που λες, αλλα υπηρχε ΚΑΙ οδοντοκρεμα κολινος. Ασπρο σωληναριο με κοκκινη και πορτοκαλι ριγα.

    ReplyDelete
  64. mikeius kala ta les ;) alla ksexnas tin xalasmeni basketa stin auli!

    ReplyDelete
  65. Εφόσον για τους χώρους του σπιιού τα έιπατε όλα...Μην ξεχνάμε το κλασσικό άλμπουμ με μαυρόασπρες φωτογραφίες που δε χορταίνεις να κοιτάς καθε φορά! μακρινά ξαδέρφια που πήγαν αμερική και έστειλαν φωτογραφία αλλά φυσικά οι περισσότεροιέχουν βρει τραγικό θάνατο, οιίδιοι ή κάποιο παιδί τους! συνήθως στο πίσω μέρος της φώτο υπάρχει χρονολογία και αν είσαι τυχερός κάτι απολαυστικό του τύπου "Με τα πεδιά στο Λογκάιλα". Καπόυ υπάρχει ένα από το 9 αδέρφια του προπάππου, συνήθως ο αγαπημένος αδερφός που έχαν μαζί το μποστάνι και το γνώρισες ένα καλοκαίρι που ήσουν ακόμα 2 χρονών και σου είχε δώσει καραμέλα βουτύρου με χέρια που που τσιμπούσαν σαν ξεροί θάμνοι! φυσικά φωτογραφίες με το μπαμπά τσολιαδάκι, το μπαμπά αξιωματικό, το μπαμπά έξω από καποιο στάβλο όταν ήταν μικρός μαζί με κατσικάκια τριγύρω. Η θλιβερή κιτς συνέχεια βρίσκεται στις έγχρωμες φωτογραφίες που κοσμούν τα τζαμάκια του σερβάν, τους τοίχους και τα καδράκια, όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος! Εγγόνια, δισέγγονα, με τραγικά κουρέματα και γελοίες κόκκινες κάλτσες, κόκκινες φόρμες, σπορτεξ με αυτοκόλλητο κούμπωμα σκτριτς-σκτρατς και η κλασσική οικογενειακή φωτογραφία από την πιο πρόσφατη βάφτιση όπου η προγιαγιά και ο προπαππους έβαλαν τα καλά τους και κατέβηκαν απ'το χωριό.Respect στους κρυμμένους θησαυρούς στα ντουλάπια, όπως M&M's και σοκολατάκια με κολασμένη γεύση που έφερε η αγαπημένη ανηψιά της γιαγιας από την Αμερική!

    ReplyDelete
  66. fail -αλλά και διόλου απίθανο- τελευταίας φωτογραφίας (υπνοδωμάτιο): κουτί amazon

    ReplyDelete
  67. Kanenas den anefere tin klassiki myrodia pou eixe to papoudospito. Ap ti stigmi pou pernouses tin porta, sou erxotan mia myrodia i opoia paremene idia ola ta xronia pou thymamai. Itan kati anamesa se turila, fagitila, sapila...

    ReplyDelete
  68. ενα δακρυ κυλισε....
    ολα! μα ολα οσα εγραψες και σχολιασαν απο κατω καθρευτιζουν το σπιτι των παπουδων μου που τιν βγαζαμε και μεις τον 15υγουστο για 10 μερες..

    επισης, κλασικα ανοιχτα παραθυρα το βραδυ για να ακουμε τα κλαρινα απ'το 'παγκυρ' που ηταν στη πλατεια του χωριου, το μικροφωνο να τσιναει και η φωνη του τραγουδιστη να εχει, κλασικα, delay εφε!

    ReplyDelete
  69. re magkes thimatai kaneis kati plastikes sa ntamitzanes gia to tsipouro, xromatos keramidi, i kitrino, i prasino, pou eixane gia na fainontai as poume alithofaneis, kai karo pleximo?????

    ReplyDelete
  70. Το κουτί με τα λουκούμια - τουβλάκια άρωμα τριαντάφυλλο που μόνο με καρυοθραύστη σπάνε, πάνω απο το BURDA με τα πατρόν για το συνολάκι, φούστα- μπλούζα της γιαγιάς, πάνω απο το κουτί των παπουτσιών αλυσίδα ελβιέλα (μπλέ χρώματος) των γυμναστικών επιδείξεων του εγγονού (εμένα), αυτά γιατί τα ξεχάσατε?

    ReplyDelete
  71. Οι μυρωδιές όντως μένουν για πάντα! Το χαλί με το ελάφι και τα σκυλιά είναι το κλασσικό σε κάθε σπίτι όπως και οι γονδολιέριδες που κάνουν καντάδα στις τσούπρες! Το ρολόι με το εκρεμές που χτυπούσε κάθε μισή ώρα και το απαραίτητο κάδρο με την σκάλα της ζωής!! Ωραία πράματα!!!

    http://www.arxaiologia.gr/assets/media/EIKONES_TEFCHON/6447.jpg

    ReplyDelete
  72. Mikeius ξεχασες το πετρογκαζ πανω στην ηλεκτρικη κουζινα...

    ReplyDelete
  73. Χα χα χα χα χα!!! Ακριβώς έτσι όμως!!! Μόνο που εμείς αντί για σακούλα για τα σκουπίδια, χρησιμοποιούμε τα χάρτινα κουτιά γάλακτος! Καθώς επίσης, δεν υπάρχει φούρνος, αλλά γκαζάκια που ανοίγουν με πετρογκάζι, ή τέλος πάντων δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω αυτό!

    ReplyDelete
  74. Το αρωμα γιαγιαδιλας που ειναι ιδιο σε καθε σπιτι το αναφερατε ???
    Πολυ καλο αρθρο μπραβο !!

    ReplyDelete
  75. Εκτός απ'τον τρελό ήχο του ψυγείου υπάρχει ΠΑΝΤΑ το σεμεδάκι απο πάνω που όταν κλείνεις το ψυγείο μένει μέσα και γίνεται κατεψυγμένο εκτός κ αν είναι εκεί η γιαγιά να σε κράξει εγκαίρως.

    ReplyDelete
  76. Καλέ, γλυκιέ και γλυκομίλητέ μου Mikeius μπορεί να είπες πολλά για το σπίτι στο χωριό που όλοι έχουμε επισκεφθεί κάποτε και πολλοί να πρόσθεσαν από κάτω κάποιες επισημάνσεις αλλά νομίζω πως ξεχάσατε κάτι σημαντικό (λέω νομίζω γιατί βαριέμαι να τα διαβάζω όλα και έτσι πως τα πέρασα μία δεν το είδα).

    !!!!!!!!!!ΤΗΝ ΜΥΡΩΔΙΆ!!!!!!!!!

    Την απίστευτα έντονη Γεροντίλα-Παππουδίλα που κάθε παιδί έχει μυρίσει (δυστυχώς)

    Αρνητικά τις μυρωδιάς "Τώρα Σαπίζουμε-Αποσυνθέτουμε"

    1) Μπορεί να σε κάνει να λιποθυμήσεις. Έχει γίνει ο 2ος κατά σειρά φόβος-μυρωδιάς μετά το λιβάνι (να φανταστείς ότι τα αέρια ,κοινός κλανιά, είναι στην θέση 3)

    2) Μπορεί να μεταφερθεί και έξω από το χωριό (πράγμα που δεν μπορεί να κάνει για παράδειγμα η εξωτερική τουαλέτα) και να εγκατασταθεί στον χώρο σου με μία σύντομη επίσκεψη 5 μερών από την Γιαγιά και τον Παππού.

    3) Αν η μόνη μη κατοικία δεν είναι στο χωριό αλλά έχουν πια μετακομίσει στην πόλη μην νομίζεις πως η μυρωδιά θα μείνει πίσω γιατί ως γνωστόν τα αέρια πάνε παντού!!! (πάλι δυστυχώς)

    4) Ακόμα και αν δεν γνωρίζεις τον γέρο της διπλανής πόρτας σίγουρα κάποια μέρα θα συνάντησες καθώς έβγαινες από το σπίτι σου την πόρτα του ανοιχτή. Τότε ή κάνε αυτό που κάναμε όταν ήμασταν μικρά παιδάκια (κράτα την ανάσα σου μέχρι να είσαι σε ασφαλές εναέριο σημείο) ή αν έχεις να πας για παράδειγμα στην δουλειά πάρε μια βαθιά τζούρα από σαπίλα (αν είσαι τυχερός θα λιποθυμήσεις και θα έχεις δικαιολογία για την δουλειά αλλιώς θα έχεις πονοκέφαλο όλη μέρα)

    5) Νομίζεις ότι βρωμάς εσύ, τα ρούχα σου και τα μαλλιά σου μετά (μου έτυχε να έχω ετοιμαστεί για ραντεβού και να συναντήσω την Κυρά Πίτσα στον δρόμο και μετά να αναγκαστώ να έχω αμφιβολίες και να αισθάνομαι κάπως σε όλο το ραντεβού! πάλι καλά που δεν μου είπε τίποτα το παλικάρι)

    Αυτά νομίζω δεν μου έρχεται κάτι άλλο.

    Υ.Γ. Γράψε και κανένα καινούριο άρθρο... Σε παρακαλώ! Κάντω για τα όμορφά μου μάτια και την μετριοφροσύνη μου.

    ReplyDelete
  77. hhahahaha eidika me to mpanio, exw liwsei... telika ooola ta spitia twn pappoudwn ths elladas idia einai

    ReplyDelete
  78. επισης πανω στο ψυγειο ή στο ντουλαπι με τον νεσ-φραπε( οπως το ελεγαν ) , το σακουλακι καφε μπραβο και το κουτι με την ζαχαρη που ηταν συνηθως κουτι απο φραπε τελειωμενο υπηρχε και το κλασσικο σεικερ που ηταν χρωματος μπλε-κιτρινι-πρασινο με βιδοτο καπακι και τρυπα για το καλαμακι ή το κλασσικο σκατουλι σεικερ με μαυρο καπακι με βαθουλωματα σε σχημα σταυρου που για να φτιαξεις καφε ηθελες 20 λεπτα ....... 5 λεπτα να τελειωσεις τον καφε και αλλο ενα τεταρτο για να καθαρησεις τις πιτσιλιες που πεταγονταν απο το καπακι που δεν εκλεινε ΠΟΤΕ καλα.... αν σου εφτιαχνε η γιαγια φραπε , παντα μα ΠΑΝΤΑ ο καφες ηταν 2 δαχτυλα και ο αφρος κοσμουσε το υπολοιπο ποτυρι και παντα μεσα του ειχε κοματακι μαυρα.... παγος δεν επαιζε γιατι παντα στο ψυγειο υπηρχε μια παγοθηκη αλλα ΠΑΝΤΑ μεσα ειχε τριματα απο παγο αμφιβολου χρονολογιας.......

    ReplyDelete