Saturday, August 27, 2011

Σεξ, βία και P.S. Τρία

Το παρόν άρθρο ΔΕΝ αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο. Όποιος θέλει την άποψή μου για το θέμα, μπορεί να διαβάσει την προ-τελευταία παράγραφο αυτού του άρθρου (αχ, τα νιάτα...) και να μου πρήξει τ' αρχίδια ανάλογα. Αντιθέτως, μόνο και μόνο για να σας τη σπάσω, θα ασχοληθώ με το πιο εσωτερικό, nerdy και αποξενωμένο κομμάτι της θεματολογίας του blog:

VIDEOGAMES ! ! !
(sorry Silia)

Οπότε, όσοι από σας δεν έχετε δει ποτέ στρατιωτάκια και τανκσάκια με health bars να παρελαύνουν μπροστά στα μάτια σας όταν τα κλείνετε για να κοιμηθείτε λόγω υπερβολικής έκθεσης σε κάποιο strategy, άιντε τη βόλτα σας να δείτε "Πολυκατοικία" σε επανάληψη ή να σχολιάστε πόσο kouklara είναι η κολλητή σας στη φωτογραφία με το μαγιό στο facebook.

Έφυγαν;... ΟΚ, πάμε. Σε πρώτη φάση, θα αποπειραθώ να κράξω τους αγγουροκωλιάρηδες που φοβούνται για την επιρροή που μπορεί να έχει η βία και το σεξ των games στη νεολαία μας. Αφορμή αυτή τη φορά ήταν μια δικαστική απόφαση στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με την οποία η μέχρι τώρα απαγόρευση πώλησης βίαιων games σε ανήλικους κρίθηκε αντισυνταγματική. Ταυτόχρονα, αντίστοιχες διατάξεις που αφορούν περιορισμούς ενάντια σε σεξουαλικές εικόνες παραμένουν σε ισχύ. ΚΟΙΝΩΣ: Το 6χρονο παιδάκι στην Καλιφόρνια μπορεί πλέον νόμιμα να δει την Sonya να παθαίνει αυτό:





Αλλά, αν κατά τη διάρκεια του ξεκοιλιάσματος πεταχτεί στο άσχετο μια ρώγα, τότε το παιχνίδι κρίνεται ακατάλληλο. Αμερικάνοι...

Τέτοιες παράδοξες υπερβολές όπως η συγκεκριμένη απόφαση μου δείχνουν ότι η αντιμετώπιση των games από την ευρύτερη κοινωνία ήταν και παραμένει βουτηγμένη στην έχθρα, το φόβο και την άγνοια. Παρόλο που τα παιχνίδια σήμερα έχουν γίνει mainstream διασκέδαση για νέους ενήλικες, η ΑΠΟΔΟΧΗ αυτού του τρόπου διασκέδασης παραμένει κολλημένη σε παλιότερες εποχές. Το gaming είναι παιδική απασχόληση στα μάτια του μέσου Έλληνα. Σε αντίθεση με ένα βιβλίο, ένα κόμικ ή ένα DVD που θεωρείται μέσον για να περάσεις ένα μήνυμα ή τουλάχιστον να πεις μια ιστορία, ένας τίτλος για κονσόλα ή PC παραμένει "δώρο για το ανιψάκι" ακόμα και σήμερα. Γι' αυτό όταν εισχωρούν σε αυτό το μέσον η βία και κυρίως το σεξ, η μαμά παθαίνει πανικό.


Το θέμα είναι ότι η βία στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όσο ρεαλιστική κι αν δείχνει, είναι ΨΕΥΤΙΚΗ. Αν θεωρείς το 10χρονο παιδί σου ανίκανο να ξεχωρίσει την ψεύτικη βία από την αληθινή, το υποτιμάς και προσβάλλεις τη νοημοσύνη του. Απ' τη στιγμή που πιστεύεις ότι η εικονική βία οδηγεί σε πραγματική βία και θέλεις να απαγορεύσεις το GTA και το Call of Duty, θα πρέπει να απαγορεύσεις και τα πλαστικά σπαθιά, τα πολύχρωμα πιστολάκια που κάνουν πιτσίου-πιτσίου, καθώς και οποιαδήποτε επαφή με εικόνες φρικτών βασανιστηρίων που εσύ η ίδια τσαμπουνάς στο παιδί σου από το δημοτικό:


Αλλά ακόμα και να δεχτούμε ότι η βία σε μερικά παιχνίδια όπως το Manhunt είναι "άνω των 18", εκεί που πραγματικά ξύνω το κεφάλι μου με απορία είναι η ανησυχία για το σεξ. Θυμάμαι όταν είχε βγει το Mass Effect, αντικειμενικά ένα από τα αριστουργήματα του gaming με σπάνιο συνδυασμό ψυχαγωγίας και ώριμου σεναρίου, είχε γίνει της πουτάνας στην Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη επειδή το παιχνίδι περιέχει μια σκηνή με hot space fucking! (2:17 και μετά)



Κυρίες και κύριοι, αυτό ήταν όλο! Αυτή ήταν η επίμαχη σκηνή που χαντάκωσε το Mass Effect με "άνω των 17" rating και αμαύρωσε το gaming στα μάτια του κόσμου για κανα χρόνο. Μας δουλεύουν;!; Πιο χοντρά γαμήσια έτρωγε στα 90s η Μυρτώ Αλικάκη στο "Αναστασία" και η σειρά προβαλλόταν καμιά ώρα μετά τις ειδήσεις! Θέλω να βρω τον μαλάκα που ξεκίνησε την εκστρατεία κατά του Mass Effect και να του κάνω Rickroll με το βίντεο από το Ring! Και όσον αφορά την προβολή γυμνού στα games, ναι, συμφωνώ πως είναι αρκετά πιο διαδεδομένη και πιο ανώριμη, αλλά περιορίζεται σε τζαπανάκια με σχολικές στολές και βυζάρες, ξωτικίνες με μικρή πανοπλία και βυζάρες ή οπλισμένες κομάντο με κοντά σορτσάκια. Και βυζάρες. Αν αυτά είναι επικίνδυνα για την ηθική της νεολαίας μας, τότε το ίδιο επικίνδυνες είναι και οι διαφημίσεις παγωτού, όπως ήταν κάποτε επικίνδυνο το ροκ εντ ρολ και το τουίστ, σύμφωνα με τις τότε ανήσυχες μητέρες.




Όλα τα υπόλοιπα media χρησιμοποιούν τη βία και το σεξ με διάφορα επίπεδα ωριμότητας, αλλά τα games εξαιρούνται γιατί... φτου και το πατάω και καθρεφτάκια παντού; Χαμπαριάστε κάτι μαμάδες: όπως υπάρχουν ταινίες, κόμιξ, καρτούν και βιβλία για παιδιά, έφηβους και ενήλικες, έτσι υπάρχουν και games για τις ίδιες κατηγορίες. Στον "Αντίχριστο" του Lars Von Trier βλέπω ένα καβλί full screen να γαμάει σε αργή κίνηση στα πρώτα δευτερόλεπτα και μια γκόμενα να αυτο-ευνουχίζεται στα τελευταία. Εκεί το σεξ και ο διαμελισμός είναι κουλτούρα, αλλά στο Mass Effect και στο Mortal Kombat είναι απλά σοκ; ΑΡΧΙΔΙΑ! Η μόνη διαφορά είναι ότι τα games αποτελούν νέο μέσο ψυχαγωγίας. Όταν είχαν αρχίσει να διαδίδονται οι Χολιγουντιανές ταινίες στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η λογοκρισία που εφαρμόστηκε πάνω τους ήταν πολύ πιο σκληρή από την αντίστοιχη για τα υπόλοιπα μέσα, όπως το ραδιόφωνο ή τα βιβλία και παραβίαζε πέρα για πέρα το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Αλλά μαντέψτε ποιο ήταν το επιχείρημα και τότε: "Στο σινεμά, η κινούμενη εικόνα ως μέσον μετάδοσης ιδεών είναι πολύ πιο διαδραστική και πολύ πιο κοντά στην ανθρώπινη εμπειρία απ' ότι στα υπόλοιπα media. Επομένως χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση από το νομοθετικό και δικαστικό σύστημα". Χμμμμ... Τι μου θυμίζει;


Όταν είχε βγει το Wolfenstein 3D και το Doom, όλοι οι άσχετοι λέγανε τις ίδιες μαλακιες. Ότι και καλά επειδή διαπράττεις τους φόνους μέσα από τα μάτια του δολοφόνου σε πρώτο πρόσωπο (εξ' ου και ο όρος first person shooter), είναι "διαφορετικό σε σχέση με όλα τα προηγούμενα media και εντελώς πρωτοφανές" (αυτό το "πρωτοφανές" πια, αν είχα ένα ευρώ για κάθε... τέλος πάντων). Και φυσικά θα οδηγήσει τα παιδιά που το παίζουν στη βία και στο φόνο. Το Wolfenstein βγήκε το 1992 και το Doom αμέσως μετά. Έχει περάσει μια εικοσαετία. Τα τότε παιδιά μεγαλώσανε. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ;!; Σύμφωνα με μια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης, η σχολική βία έχει πέσει κατά 40% από το 1992. Ρουφάτε την τάπα σας, μαλάκες!


Και μην ξανακούσω την σκατο-καραμέλα ότι τα παιχνίδια αποξενώνουν τους νέους. Όπως εγώ, έτσι και οι περισσότεροι συνομήλικοί μου γνωριστήκαμε, δεθήκαμε, κάναμε παρέες και σχηματίσαμε φιλίες τόσο στις παιδικές χαρές, όσο και στα σαλόνια μας γύρω από μια κονσόλα. Μην ξεχνάμε ότι σε σπιτικές μαζώξεις ενήλικων φοιτητών, το gaming συχνά αντικαθιστά την προβολή ταινίας ως μέσο διασκέδασης. Και γιατί όχι; Τα games γίνονται όλο και καλύτερα μέσα για να διηγείσαι μια ιστορία. Σε μερικές κατηγορίες μάλιστα έχουν ήδη ξεπεράσει τον ανταγωνισμό, όπως για παράδειγμα στην μετάδοση τρόμου. Για ρωτήστε έναν gamer αν τρόμαξε περισσότερο βλέποντας το Χ,Ψ θρίλερ ή παίζοντας Silent Hill, Dead Space ή Doom 3 με κλειστά φώτα. Ή ακόμα καλύτερα: δοκιμάστε το. Κλασμεντόλ.


Έχουμε 2011. Δεν παίζουμε πια Pong και Tetris. Τα games μπορούν να συνεισφέρουν στη διασκέδαση, την τέχνη, τις κοινωνικές σχέσεις και ναι, ακόμα και στη μόρφωση. Δεν μιλάω για τα ηλίθια επιμορφωτικά games τύπου "παίζω και μαθαίνω διαίρεση". Αυτή η μέθοδος είναι για τον πούτσο και έχει αποτύχει, τόσο στα games, όσο και στα καρτούν (με εξαίρεση αυτό φυσικά). Η μόρφωση σε οπτικοακουστικά μέσα προωθείται καλύτερα ως απλή κίνηση της περιέργειας. Για παράδειγμα, μέχρι πριν λίγα χρόνια, ο κόσμος είχε γραμμένες τις Θερμοπύλες στ' αρχίδια του. Μετά την ταινία "300" όμως, πόσες χιλιάδες παιδιά ανά τον κόσμο μπήκαν στο internet για να μάθουν την αληθινή ιστορία πίσω από τον θρύλο; Αν δέχεσαι αυτό, αλλά αμφιβάλλεις ότι συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με το God of War, έρχομαι αύριο από 'κει και σου ρίχνω με βαλλίστρα στο νεφρό! Σόρι, αλλά ακόμα κι εγώ στα γεροντάματα, έμαθα για το κίνημα της Ayn Rand και την αίρεση του Αντικειμενισμού (αίρεση είναι, σκάσε και βλέπε μελλοντικό άρθρο) παίζοντας γαμημένο BioShock!


Ας δούμε λίγο τα κόμιξ. Ξεκίνησαν ως παιδική και εφηβική ενασχόληση, μετά απέκτησαν ενήλικο κοινό και λίγο αργότερα έκαναν τα πρώτα βήματά τους στο καλλιτεχνικό τοπίο χάρη σε μια εκκεντρική, ψαγμένη μειοψηφία οπαδών. Πλέον, με ταινίες όπως το Dark Knight και το Watchmen, τα κόμιξ αναγνωρίζονται ως mainstream μορφή διασκέδασης και τέχνης για όλες τις ηλικίες. Δε χωράει αμφιβολία ότι και τα games θα δικαιωθούν με παρόμοιο τρόπο, αλλά θα πάρει χρόνο.


Το κακό είναι ότι μέχρι να περάσει αυτός ο χρόνος, είμαστε παγιδευμένοι σε αυτή τη λούπα. Όλα αυτά τα γαμάτα που έγραψα πιο πάνω (και είναι γαμάτα) θα βρουν σύμφωνους μόνο μια χούφτα gamers που θεωρούν τα παιχνίδια "τέχνη". Σεβαστές απόψεις, αλλά δεν πρόκειται να επηρεάσουν αυτούς που πραγματικά πρέπει. Γι' αυτό και δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα όταν οι Anonymous, το 4chan και άλλοι e-τρομοκράτες χακάρουν αντι-gaming ιστοσελίδες και γαμάνε στο spam κριτικές από ανάλογα βιβλία και άρθρα. Δυστυχώς, οι νέες ιδέες δεν γίνονται αποδεκτές επειδή ο κόσμος αλλάζει γνώμη. Γίνονται αποδεκτές επειδή απλούστατα, η εκάστοτε γενιά που διαφωνεί με αυτές τις ιδέες ΠΕΘΑΙΝΕΙΟπότε gamers, μέχρι τότε, οπλιστείτε με υπομονή και άφθονη ανωριμότητα. Ίσως να μην μπορούμε να μεταπείσουμε τις ανήσυχες μαμάδες, αλλά στο μεταξύ μπορούμε να πετάξουμε αυγά στα σπίτια τους.


241 comments:

  1. Υπέρσωστος... τι να πούμε για παιχνίδια όπως το Shadow of the Colossus, το Mass Effect 2 που παίζω αυτή τη στιγμή (που απ'οτι ξέρω έχει επιλογή για σεξ πιο κάτω με γήινη ή εξωγήινη!) ή παλιότερα το Riven... ανταγωνίζονται στα ίσα τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών!

    ReplyDelete
  2. to doom 3 htan GTP.

    ReplyDelete
  3. Ωραία τα λες, γιατί μας έχουν πρήξει τ'αρχίδια με την βία και το γυμνό στα παιχνίδια.
    Τα δελτία ειδήσεων έχουν περισσότερο, btw...

    ReplyDelete
  4. ΟΚ... απλά ολοκληρωμένη άποψη! Ωραίος και με βρίσκεις σύμφωνο σε όλα (άτομο που ξεκίνησε με Spectrum...)

    ReplyDelete
  5. Ακόμα θυμάμαι την μάνα μου να βλέπει αυτό http://www.youtube.com/watch?v=J5ye7GQEuh0 περνώντας μπροστά απ τη τηλεόραση και να με ρωτάει αν είναι τσόντα.

    Άλλο που εγώ όντως κάβλωνα με την Rinoa.

    ReplyDelete
  6. To highlight ειναι στο βιντεο του mass effect που βλεπουμε ποιος μπηκε online!

    ReplyDelete
  7. btw exw apeira epeisodia apto Cest la vie se videokasetes :D

    ReplyDelete
  8. pooooooo...m thimizeis meres paizontas resident evil sto spiti monos m me to skato n exei ftasei stn kaltsa...epishs oi mamades p anhsyxoun an ta paidia ts tha doun sex sta videopaixnidia as anoiksoun tn thleorashh as mathoun ti kanoun ta paidia ts toses wres sto internet pera ap t facebook...:)

    ReplyDelete
  9. mazi me to "il etait une fois la vie" min ksexnas kai to aderfaki tou "itan mia fora ki enan kairo o anthropos". apeiro respect stis seires autes pou mas megalosan kai ennoeitai pos exoume ola ta epeisodia akoma!

    ReplyDelete
  10. Pes ta re malaka....mas exoun gamisi me ti gkrinia k tn mirla me ta games...

    ReplyDelete
  11. +1 στο crush με τη Rinoa ^^

    -Καραχρηστιώτης

    ReplyDelete
  12. Kala kala edw ta comment! SO FUCKIN TRUE!

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. merika pragmata pou thimamae apo to 98.
    -paixnidia pou epeza me tous filous mou se alanes kai se sxolia.
    -to mundial tou 98.
    -na trexw gia thn zwh mou kathos me kunigouse o propotzhs ths geitonias, epidi xrupousame tis tzamaries tou.
    -prwth fora pou akousa "alhthino" metal(master of puppets) sukothikan oi trixes apo to pisw meros tis kefalhs mou.
    -ENAS GAMIMENOS PSUXAKIAS-DOLOFONOS ME KATASPRA MAKRIA MALLIA NA SKOTWNEI ENA KORITSI POY POULOUSE LOULOUDIA. bourkwsa.

    eimoun 9xronon tote.

    ReplyDelete
  15. Εξαιρετικό άρθρο, που θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να το διαβάσουν όλοι όσοι διαφωνούν με τις θέσεις που εκφράζει. Παρεμπιπτόντως, πολύ καλό παράδειγμα συνεισφοράς των games στο τσίγκλισμα της ιστορικής περιέργειας είναι και το Asassin's Creed, όπως και η σειρά Total War, όπως, όπως, όπως...

    Alucard

    ReplyDelete
  16. ...κι ακόμα να σκουπίσεις τις μυξες σου;




    αληθεια, το πρόβλημα ήταν ότι δεν έβαφε τα μαλλιά του;

    ReplyDelete
  17. Πολυ καλος. Ιδιο κλιμα με τη λογοκρισια στην τιβι: Θεωρειται βιαιο κ ακραιο το νταπαντουπα στα video games, αλλα το να λες στο παιδι σου οτι καποτε καποιον τον σταυρωσανε βαζοντας του καρφια μεχρι κ στον κωλο, ειναι λογικο. Με το Doom 3 και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ το Silent Hill εχω ριξει ΑΠΕΙΡΟ χεσιμο. Ψεμματα: φοβομουν μεχρι κ στην τουαλετα να παω. Μια ερωτηση: μου 'χουν προτεινει κ μενα το BioShock. Αξιζει?

    ReplyDelete
  18. Τι φιλοσοφική διαφορά έχει το GTA από τα ιαπωνικά εκείνα παιχνίδια όπου ως πρωταγωνιστής βιάζεις κοπέλες με σχολικές στολές, μπορείς να μου εξηγήσεις αν θέλεις; Δεν χρειάζεται να είσαι «ανησυχούσα μάνα» και αγανακτισμένος μπαμπάς ή Ελένη Λουκά για να σε ενοχλήσει αισθητικά η ιδέα να ξεδίνεις γαμώντας στο ξύλο περαστικούς έχοντας το ελεύθερο να βγάλεις προς τα έξω όλη την ουρακοτάγκικη τσογλανοσύνη σου.
    Είναι θέμα ορίων. Κάπου πρέπει να μπαίνουν και συνήθως από φιλοσοφικής πλευράς είναι παράλογα, όπως π.χ η ημέρα γενεθλίων των 18 σου χρόνων, κατά την οποία είσαι ενήλικος πολίτης ενώ μόλις χθές ήσουν ανήλικος. «Και γιατί είμαι σήμερα, και δεν ήμουν απο χθές, γιατί να είναι τα 18 και όχι τα 16, γιατί τα 16 και όχι τα 14, γιατί να κλαίει το μωρό που δε φοράει πάνα, ποιός σφύριξε το πέναλτι και μου κλεισε το σπίτι».
    Το Quake γουστάρω να το παίξω, το Call of Duty που μπαίνεις σε αεροδρόμιο και ξεκωλιάζεις ταξιδιώτες όχι. Το NFS που οδηγάς σαν τρελοκομείο μπορώ να το παίξω και γουστάρω, το GTA όχι. Και btw ακόμα και με τη διαφήμιση που για να μου πλασάρει παγωτό μου μοστράρει πρώτη μούρη κώλο και βυζί, με προβληματίζει και εκείνη. Πως προϋποθέτεις βολικά στην όλη σου συλλογιστική ότι η διαφήμιση με τον κώλο είναι αποδεκτή από όλους και πως όλοι όσοι ενοχλούμαστε είμαστε φιλο-μορμόνοι?
    Δεν υπονοώ οτι επειδή δεν γουστάρω εγώ να τα παίξω αυτά τα παιχνίδια δεν πρέπει να παίξεις ούτε εσύ, ούτε θα ξεκινήσω εκστρατεία κατά των παιχνιδιών αυτών. Κατανοώ όμως την αισθητική ενόχληση και τις πρακτικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει. Γιατί όπως και να το κάνουμε, αν κάποιος από τους δυο μας πρέπει σώνει και καλά να βγεί ποιοτικά προβληματικός στην τοποθέτησή του απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, δεν γίνεται να κάτσω ήσυχα και να ρουφήξω το αυγό μου αποδεχόμενος την κατηγορία του «πουριτανού». Άλλο πράγμα η προοδευτική συμπεριφορά, άλλο η σεξουαλική ασυδοσία που την χαρακτηρίζει οίστρος πιθηκοειδούς με 12άχρονα να έχουν πρόσβαση σε κάθε φετίχ και διαστροφή από το ιντερνετ. Και φυσικά ξεχωριστό κεφάλαιο το φόρα-παρτίδα απενοχοποιημένο αρχιδιλίκι μες τη μάπα από βιντεοπαιχνίδια που παίζουν μικρά παιδάκια. Και αν απαντήσεις, πριν το κάνεις θυμήσου την πρώτη μου εισαγωγική ερώτηση, το έχω πραγματικά απορία. Κι αν θέλεις, σου έχω και μια άλλη: Θα ήσουν υπέρ να κυκλοφορούν στα περίπτερα, μαζί με τα τσοντοπεριοδικά, και εξειδικευμένα τσοντοπεριοδικά με ιστορίες και σκίτσα για να ξεκαβλώνουν παιδεραστές; Πρόσεχε, μιλάω για ιστορίες και σκίτσα. Η ερώτηση είναι ρητορική, δεικτική του γεγονότος πως θέλεις δεν θέλεις, η κοινωνία μέσω κυρίως άγραφων νόμων, καλείται πολλές φορές να βγάλει από τον κώλο της αυθαίρετα όρια και να τα θεσπίσει. Άγραφα μεν, ισχυρά δε.
    Δεν ξέρω αν θα πρέπει να γίνει κάτι ούτε τι ακριβώς. Το μόνο που ξέρω είναι οτι αρνούμαι να νιώσω προβληματικός επειδή δυσανασχετώ με ορισμένες τέτοιες παραμέτρους της κοινωνικής εξέλιξης. Και εξέλιξη δεν σημαίνει απαραιτήτως πρόοδος, ιστορικά αποδεδειγμένο αυτό. Κάποια στιγμή μπαίνει σε ορισμένα σημεία ένα φρένο, γίνονται μερικά βήματα προς τα πίσω για να το πάρουμε αλλιώς και ξανά προς τη δόξα τραβάμε.

    ReplyDelete
  19. Εισαι σοβαρος; Στην παραγραφο μετα την δικαστικη αποφαση της Καλιφορνια γραφω "Τέτοιες παράδοξες υπερβολές όπως η συγκεκριμένη απόφαση". Δεν επιτεθηκα ΠΟΤΕ στους περιορισμους "ανω των 18 ή 17 ή 12", ουτε φυσικα στους αγραφους νομους περι βιασμου, παιδεραστιας ή απεικονισης τους. Δεν καταλαβαινω που ειδες να υπονοω κατι τετοιο και αρχισες το παραληρημα. Το μονο που ζηταω ειναι να εφαρμοζονται στα games τα ΙΔΙΑ στανταρ που εφαρμοζονται και στα υπολοιπα media συμφωνα με τους νομους του κρατους περι οριων ηλικιας. Και by the way, η ουρακοταγκικη τσογλανοσυνη οταν περιοριζεται στο σαλονι μου και δεν βλαπτει τριτους, ειναι ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ. Αν σου προσβαλει την αισθητικη, δικαιωμα δικο σου. Αλλα προσεχε οταν μιλας για "ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ" της αισθητικης ενοχλησης. Αιντε.

    ReplyDelete
  20. Ρε φίλε, δε μας γαμάς λέω γω με τις "απόψεις" σου;
    Εγώ ξέρω πως από 5 χρονών έπαιζα GTA και Carmageddon, και δεν έγινα ούτε παιδεραστής, ούτε κλέφτης, ούτε βιαστής, ούτε πρεζάκιας, ούτε νταβάς.

    Και ξέρεις γιατί; Γιατί οι γονείς μου δεν μου το απαγόρεψαν. Όταν "απαγορεύεις" κάτι σε ένα παιδάκι, πόσο μάλλον ένα παιχνίδι, γίνεσαι πολύ πιο προκλητικός από το ίδιο το παιχνίδι. Όσο βίαια και "προκλητικά" παιχνίδια μπορεί να είναι, είναι ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, και ούτε μία στιγμή δε μου ήρθε στο μυαλό να βγω στο δρόμο και να σκοτώνω και να πατάω κόσμο, γιατί αυτά τα κάνω στα παιχνίδια για διασκέδαση, και ακόμα και ως παιδάκι ήξερα να ξεχωρίζω το παιχνίδι από την πραγματικότητα.

    Νομίζεις δηλαδή οτί είναι καλύτερο για ένα παιδάκι να ακούει 24 ώρες το 24ωρο για τους Παπανδρέουδες και την οικονομική κρίση και οτι αύριο μπορεί να μην έχουμε να φάμε από το να παίζει ένα "βίαιο" παιχνίδι;

    Για κάτσε καλά σε παρακαλώ... Το αν δε σου αρέσει το GTA ή το Call of Duty είναι δικό σου θέμα και μόνο, και στ'αρχίδια μου κιόλας γιατί στο κάτω κάτω είναι δικαίωμά σου. Αλλά επειδή εσύ δε γουστάρεις μην προσπαθείς να μου πλασάρεις ότι αν ένα παιδάκι τα παίζει θα γίνει μεθαύριο φονιάς και καθίζημα.

    ReplyDelete
  21. Mikieus egrapses pali... A kai gia osous exoun antirhseis me to arthro PLEASE ksanadiavaste to 3 fores gia na to KATANOHSESETE kai meta postarete thn opoiadhpote apanthsh sas...

    ReplyDelete
  22. Pwww Yoshinatsu eisai terma vlammenos, h apla den diavases tipota apo ton parapanw kai eipes na tin dw pro-commenter-kanw-ton-allo-na-valei-ta-klammata.

    Den sou leei kaneis na sou apagorepsei to COD kai to GTA. Einai ka8ara proswpiko to 8ema tou typa kai 8a simfwnisw mazi tou, den 8a goustara na kikloforei ena game me ton pedobear na kinigaei giaponezakia. Nai den xreiazetai na kaneis kampania enantion twn video games apla o tipas exei dikio oti prepei na yparxoun panta kapoia oria.

    Kai ama esu 5 xronwn epaizes carmageddon megia sou me xara sou kai aera sta pania sou, egw sto 5xrono mou pantws den 8a edina na paiksei postal, an to kaneis esu pics or it didnt happen.

    Anyway simfwnw kai me ton malaka(fae ena malaka) gia to oti oi palioteres gennies kanoun san treloi alla exei dikio kai o Anon sto oti kapoia oria prepei na yparxoun.

    Kai apo tis 11/11 OLOI SPITIA TOUS NA PAIZOUN SKYRIM GAMW TO MOUNI!

    ReplyDelete
  23. Καλύτερα να ξεδίνεις μέσα από ένα παιχνίδι παρά να βγείς στο δρόμο και να αρχίζεις να σφάζεις κόσμο όπως κάνουν σε μερικές χώρες. Στην Ελλάδα έχουν μεγάλη απήχηση τα video games εδώ και πολλά χρόνια και δεν είδα κανέναν να παίζει real life GTA.

    ReplyDelete
  24. Εγώ πιστέυω είναι πολύ απλό το ζήτημα, Αν το παιδί έχει εγκέφαλο γεματο σκατά, ότι κ να του κάνεις θα είναι σκατά, έγω γιατί έβλεπα τσόντες από νιάνιαρο έπεζα κάθε λογής παιχνίδι από γαμήσια έως ξύλο με πλαστικούς δονητές και δεν βγαίνω να σφάξω ότι μουνι κυκλοφορεί και μετα να βιάσω το αψυχο κορμί του? ειναι απλό ή νιωθεις ή οχι... αμα εισαι psycho είσαι psycho δεν αλλάζει ακόμα κ αν όλη μερα παίζεις με τον bob τον μαστορα παλι θα καταληξεις να οδηγάς γερανο κ κρεμασμενο στο αγκιστρι να έχεις ενα τυπά απτον κωλο. έλεος αμα δεν μπορεις να κανεις επιλογές δεν ευθηνεταί κανεις αλλος απο σενα (αντε και τα γονιδια) Pethamenos1

    ReplyDelete
  25. Εγώ απ'όλα αυτά μόνο το Tetris ξέρω,καθώς είμαι εντελώς ανίδεος από videogames,δεν έχω καν αγγίξει στη ζωή μου playstation,αλλά το κείμενό σου μου φαίνεται λογικό και τεκμηριωμένο.Όσο για την καλλιτεχνική διάσταση ενός video game,ομολογώ πως δεν μπορώ να τη φανταστώ(πώς θα μπορούσα άλλωστε,μην έχοντας την παραμικρή επαφή με το είδος;) ,αλλά αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ή ότι δε δύναται να υπάρξει μελλοντικά.Αρκεί να θυμηθούμε ότι εκτός από τα κόμιξ,στο παρελθόν είχε αμφισβητηθεί ως μέσο προσωπικής έκφρασης και η φωτογραφία,στην οποία οι συντηρητικοί φιλότεχνοι αναγνώριζαν μονάχα τη δυνατότητα της απλής αναπαράστασης του κόσμου κι όχι της δημιουργικής του ανάπλασης.Άρα,γιατί όχι και τα video games;

    To Pong τι είναι;

    ReplyDelete
  26. πιο χεστηκαμε δεν γινεται

    ReplyDelete
  27. vlepe prince of persia.. to ksekinima apo game se tenia!

    ReplyDelete
  28. Μια χαρά σοβαρός είμαι και πουθενά δεν υπονοώ οτι αποδέχεσαι την απεικόνιση βιασμού και παιδεραστίας. Όμως επειδή έχεις εθιστεί στο να σε χειροκροτάμε για το πόσο γαμάτα τα λες (γιατί συνήθως πράγματι τα λες γαμάτα), όταν διαφωνούμε μαζί σου μάθε να διαβάζεις ψύχραιμα. Και στο λέω αυτό γιατί ήμουν σαφέστατος: ΑΦΟΥ δεν αποδέχεσαι την απεικόνιση της παιδεραστίας και τους βιασμούς σε βιντεοπαιχνίδια, σκίτσα ή αφηγήσεις, γιατί κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις τον προβληματισμό που εγείρει η γραφική απεικόνιση ακραίας αντικοινωνικής συμπεριφοράς όπως αυτή του GTA καθώς και εκείνη η σκηνή στο Modern Warfare του αεροδρομίου (μου ‘χει κάτσει, στο λαιμό μου ‘χει κάτσει). Και ο κατά φαντασίαν παιδεραστής η βιαστής, θα μπορούσε να πει το ίδιο που μου λες κι εσύ: «Ρε φίλε, μέσα στο σαλόνι μου διαβάζω τις ιστορίες και τα σκίτσα βιασμών, παιδεραστίας και bestiality, ενοχλώ κανέναν? Άντε γαμήσου». Αλλά βλέπεις η δική μας η κλανιά δε μας βρομάει, μόνο του παραδίπλα. Ανθρώπινη φύση. Την δική σου λοιπόν την καφρίλα την εξωραΐζεις και τη στολίζεις με γαρδενογαρίφαλα, την ίδια στιγμή που στην εξίσου «πρακτικώς ακίνδυνη» καφρίλα του παραδείγματος που σου έφερα, δέχεσαι να κατανοήσεις τον κοινωνικό προβληματισμό που εγείρεται. Βάζεις λοιπόν κι εσύ όρια αυθαίρετα –και καλά κάνεις. Το θέμα είναι που τα βάζει ο καθένας. Έχουμε ίδια ηλικία απλά η δική σου προσωπικότητα τα βάζει εκεί, η δική μου λίγο πιο πέρα. Μη μας τσουβαλιάζεις όμως όσους δυσανασχετούμε με παιχνίδια τύπου GTA και σκηνές αεροδρομίου C.O.D., δεν είμαστε όλοι συντηρητικοί του καφενείου και της λαχαναγοράς. Υπάρχει όντως ένα κάποιο αισθητικό και φιλοσοφικό ζήτημα, χωρίς να σημαίνει οτι προσωπικά θα ταυτιστώ με την κάθε υστέρω που θέλει να εξαλείψει αυτές τις απεικονίσεις απο προσώπου γης. Και η αισθητική ενόχληση, δυστυχώς έχει σοβαρότατες πρακτικές προεκτάσεις. Αν το καλοσκεφτείς θα καταλάβεις οτι διαχρονικά, ο άνθρωπος μέχρι και τα άντερά του στο δρόμο χύνει για λόγους αισθητικής σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι για εξεύρεση αγαθών και φυσικών πόρων. Παρενθετικά αυτό το τελευταίο, ας μη πλατειάσουμε πάνω σε αυτό, δεν μας φτάνουν δέκα ιστολόγια.
    Επι τη ευκαιρία, μπορεί η δική σου ιδιοσυγκρασία να παρουσιάζει μεγαλύτερες αντοχές από την δική μου, αλλά πιστεύω γνωρίζεις πολύ καλά οτι είναι θέμα χρόνου να πεις κι εσύ κάποια στιγμή, ίσως γύρω στα 40 ή τα 50 σου, «που πάμε ρε μαλάκα, έχουμε λαλήσει τελείως» με τις επόμενη γενιές να περιμένουν σαν το κοράκια πότε θα ψωφίσεις να απαλλαγεί από τη δική σου κριτή και να πάει... «μπροστά» (η πρόοδος μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι όντως εξελικτική νομοτέλεια, βραχυπρόθεσμα όμως και σε μικρές σχετικά χρονικές περιόδους, καλείται το κοινωνικό συντηρητικό αντανακλαστικό να κουλαντρίσει πράγματα και καταστάσεις). Μη νομίζεις οτι τιθάσευσες το κύμα της προόδου και θα το καβαλάς εσαεί. Ρόδα είναι και γυρίζει. Αυτή η συζήτηση μπορεί να κρατήσει πολύ και καταλαβαίνω οτι δεν έχει νόημα να τη συνεχίσουμε, δεν θα αλλάξει οπτική κάποιος από τους δυο μας από τα επιχειρήματα του άλλου, αφού κύριο αντικείμενό της είναι η αισθητική. Δύσκολο πεδίο. Πριν απαντήσεις οτι ‘αν αισθητικά δεν σου αρέσει, μη το παίζεις και χέσε μας’, να επαναλάβω πως αυτό ακριβώς κάνω, δεν αντιμάχομαι ενεργά το αντικείμενο της ανάρτησής σου ούτε κατεβαίνω στα πεζοδρόμια με πλακάτ μαζί με τις κυράτσες. Θεωρητική κουβέντα κάναμε μόνο. Το κόβω εδώ.

    ReplyDelete
  29. στο call of duty παντως στη φαση με το αεροδρομιο μπορουσες να ΜΗΝ πυροβολησεις κανεναν.

    το σκεφτηκες αυτο ποτε ή εισαι απο αυτους που κανουν ο,τι τους λενε;

    ReplyDelete
  30. Οτι βλεπεις στο GTA και στο Call Of Duty εχει γραφτει σε βιβλια και εχει προβληθει σε ταινιες επι χιλια. Αυτο ελεγα οταν εκανα τον παραλληλισμο με το "Αντιχριστος", αλλα παλι δε διαβαζες προσεκτικα. Η διαφορα μας ειναι οτι εγω (ποιος; εγω!) εχω μεγαλυτερη εμπιστοσυνη στα παιδια και λιγοτερο κυνικη αποψη για το ποσο επηρρεαζονται απο εικονες βιας, ειτε αυτες ειναι στις ειδησεις, ειτε στο Salo του Παζολινι, ειτε στο αεροδρομιο του COD. Και οπως εσυ μου προτεινεις να με φανταστω στα 40 και στα 50, εγω αντιστοιχα σε καλω να γυρισεις πισω το χρονο και να ξαναφανταστεις τον εαυτο σου παιδι. Μην υποτιμας την κριτικη τους σκεψη. Και σταματα να πετας βιασμους και παιδεραστιες λες και ειναι στραγαλια. Υποβαθμιζεις τα ιδια σου τα επιχειρηματα ετσι.

    ReplyDelete
  31. Αρχικά,θέλω να εκφράσω την άποψη μου και να πω ότι σαφώς συμφωνώ ότι η εικονική βία δεν οδηγεί πάντα σε πραγματική βία.Σαφώς αυτό είναι ένα άρθρο για πραγματικούς "οπαδούς" των videogames αλλά μπορώ και γω να εκφράσω τη γνώμη μου.Δεν είμαι κατά της τεχνολογίας.Αλλα ειλικρινά τα videogames είναι απλά για ψυχαγωγία,ένας τρόπος διασκέδασης που δεν έχει σημασία αν διαφωνώ ή συμφωνώ.Δεν μπορώ να πιστέψω οτι υπάρχουν άνθρωποι που συγκρίνουν τα βιβλία τη μουσική τον κινηματογράφο που είναι τέχνη με τα videoπαιχνίδια.Σήμερα το άκουσα κ αυτό!!!!!Είναι απλά παιχνίδια!!!!!Οσο για το περιεχόμενο των παιχνιδιών αδιαφορώ!και αν τα ΜΜΕ δείχνουν παρόμοια περιεχόμενα απλά κλείστε την τηλεόραση μην διαβάζετε αηδίες και lifestyle εκτός αν έχετε την ουσιώδη ωριμότητα να καταλάβετε και να κρίνετε ανεξαρτήτως ηλικίας αλλιώς η κατάληξη είναι αυτή εδώ.Παγιδευμένοι άνθρωποι στην δική τους εικονική πραγματικότητα που θεωρούν τα βιντεοπαιχνίδια τέχνη!!!!!!!!!!!!Τα επιχειρήματά σου για αυτό είναι επικεικώς απαράδεχτα!!!!!!!!!!!!!Δεν έχει νόημα να σχολιάσω άλλο..

    ReplyDelete
  32. Τα επιχειρήματά σου Mike, εναντίον του Ανώνυμου, θα είχαν πολύ περισσότερη υπόσταση αν δεν ήταν γραμμένα σαν από το τελευταίο troll του youtube που τσακώνεται για το αν οι Metallica είναι καλύτεροι από τους Maiden σε βίντεο των Sabbath...

    Παρόλο που είμαι θερμός υποστιριτκής των video game ως μορφή τέχνης ισάξιας (αν όχι ανώτερης) των λοιπών εικαστικών/media τεχνών, οφείλω να αναγνωρίσω κάποια βάση στην άποψη του Ανώνυμου.

    Υ.Γ. Όσο για το αεροδρόμιο του COD... Μια από τις εντονότερες κ ομορφότερες εμπειρίες που έχω ζήσει στη ζωή μου!

    ReplyDelete
  33. mike kai gamw ta ar8ra keep up th good work!

    ReplyDelete
  34. Οκ, προς τον ανωνυμο 12:57. Αρχικά, τα 100 θαυμαστικα που βαζεις δεν σε κανουν να εχεις δικιο. Δευτερον, αν ειναι τεχνη οι στοιβες απο παλιες τηλεορασεις στις Μπιεναλε, ειναι τεχνη και τα videogames. ΕΠΙΣΗΣ, δε μπορεις να κρινεις κατι αν ειναι τεχνη η οχι, οταν την ιδια στιγμη λες οτι αδιαφορεις για το περιεχομενο του. Και ο κινηματογραφος οταν ειχε πρωτοβγει, τα ιδια λεγανε. Απλα ως ασχετος/η με το θεμα, ακους τον Μικε να λεει "games" και νομιζεις οτι μιλαει για το Tetris, γιατι μονο αυτο ξερεις.

    ReplyDelete
  35. basikon: ennoeitai oti eprepe na uparxoun pornoperiodika gia pedofilous. kai videos...
    games me viasmous? gt oxi?
    paei na pei oti tha paei to mikro na ginei viastis? kai ama nai, sigoura de tha ftaiei to game apo mono tou ilithie. dld oloi oi viastes kai oi pedofiloi apo ta games perimenan na mathoun. Milas gia to gta pou to liwname otan eimastan 12 xronwn peripou kai fantasou tha eimastan ekatomuria atoma. an eixame parei oloi apo ena amaxi kai patagame to kosmo de tha xe meinei kaneis ksekolimenos apo to odostrwma.

    ReplyDelete
  36. Έχεις δίκιο, το παράκανα με την catchy αναγωγή σε βιασμούς και παιδεραστίες αλλά είναι ίδιας βαρύτητας ακραίες συμπεριφορές με αυτές που προτείνει το gameplay αρκετών παιχνιδιών με αλυσοπρίονα και λοιπά παρελκόμενα συμπαρομαρτούντα. Και γνωρίζεις καλά ότι οι ηλικιακοί περιορισμοί είναι για τα μάτια του κόσμου, ένα torrent δρόμος είναι για κάθε ηλικία το κάθε τι. Και τέτοια ποτάμια δεν γυρίζουν πίσω. Αν όταν ήμουν 19 ερχόταν κάποιος 30άρης να μου πει μαλακίες επειδή ανατινάζω αντιπάλους στο Quake με το BFG σε quad damage mode με τα εντόσθια να σπλατάρουν όλη τη πίστα, ή ακόμη πιο παλιά έμπαινε η μάνα μου την ώρα που κάνω fatality και άρχιζε το μοιρολόι, θα στράβωνα άσχημα και φυσικά θα τους έγραφα μεγαλοπρεπώς. «Καθείς και ο ρόλος του» όμως, όπως και «κάθε πράγμα στον καιρό του». Για τα δεδομένα των μεγαλυτέρων μου τότε και τις παραστάσεις που είχαν από τη δική τους παιδική ηλικία, τώρα ξεκίνησε να φτάνει η στιγμή που αρχίζω να μπαίνω στη δική τους θέση και να παθαίνω ψιλο-σοκ όχι ακριβώς για το που είμαστε αλλά για το που στα κομμάτια πάμε. Βάζω ρε φίλε να δω μια σειρά γυρισμένη μετά το 2008-2009 και μου πετάνε σε κάθε επεισόδιο ένα μεγαλοπρεπές σκληρό και κυνικό γαμήσι όπου όλοι πηδιούνται σαν τα φίδια, χωρίς να κολλάει απαραιτήτως στο σενάριο –πάει πακέτο ο προβληματισμός με τις παλαιότερες διαφημίσεις παγωτών και τα βυζόμπαλα. Εσύ λες «αφού ξηγιέσαι ρε κοινωνία έτσι σε όλα τα υπόλοιπα, τι μας πρήζεις τα παπάρια με τα παιχνίδια?». Δεν διαφωνώ επί της αρχής, απλώς αντιλέγω ποιος είπε οτι δεν υπάρχει ένας υποφώσκον –υγιής στην πλειοψηφία του θέλω να πιστεύω- συντηρητικός κοινωνικός προβληματισμός σε όλα τα ανάλογα φαινόμενα της τηλεόρασης και του κινηματογράφου in the first place.
    Κώλος/μουνί/βυζί/καυλί/γκέι/λεσβίες/παρτούζα/αίμα/σπληνάντερο/εκδίκιση σε εκθετικό βαθμό, χρόνο με το χρόνο. Παραστάσεις βίας και χυδαιότητας από το πρωί μέχρι το βράδυ στο πιάτο, χωρίς να το ψάξει κανείς του έρχεται στη μούρη. Ταβάνι δεν έχει αυτή η φάση? Να ψάχνεις να το βρεις τουλάχιστον, όχι στη μάπα θες δε θες. Εν πάση περιπτώσει μια μερίδα ανθρώπων στην οποία φαίνεται οτι ανήκεις κι εσύ, μπορούν να εκτίθενται σε μεγαδόσεις τέτοιων ερεθισμάτων, και μεγαλώνοντας να γίνονται γαμάτοι και κοινωνικά εποικοδομητικοί. Για τους υπόλοιπους δεν ξέρω. Και πάντως είμαι βέβαιος πως αν κάποτε ο τσόγλανος είχε κάποιους λόγους να αναθεωρήσει τη στάση του, όσο περνάει ο καιρός οι κοινωνίες διαμορφώνονται έτσι που του δίνουν όλο και πιο λίγους. Αντιθέτως, τον τσογλάνι σήμερα η κοινωνία τον κάνει νταχτιρντί και κουπεπέ. Ε τώρα δεν ξέρω αλλά προσωπικά δεν μπορώ να βαρέσω παλαμάκια απέναντι σε αυτό. Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει, το ξαναλέω, αλλά σε πρώτη φάση το αντιλαμβάνομαι ως υπαρκτό ζήτημα.

    Και κάτι τελευταίο: Η επιλογή του παραδείγματος για την ταινία «Αντίχριστος» ομολογουμένως με φέρνει σε δύσκολη θέση, αλλά ξέρεις οτι οι περισσότερες ταινίες στον κινηματογράφο και την τηλεόραση με ακραίο περιεχόμενο δεν είναι ανάλογου καλλιτεχνικού επιπέδου και στόχευσης. Όπως στο άρρωστο SAW που η προβολή σαδιστικών σκηνών και βασανιστριών δεν προσέβλεπαν στη δημιουργία φόβου και τρόμου όπως τα παλαιότερα θρίλερ, αλλά έθετε ως αυτοσκοπό την έκθεση στην γκοριά. Το gore πέρασε σε mainstream επίπεδο και με τη βούλα χρόνια τώρα. Δεν ξέρω αν γίνεται συνειδητά, αλλά εντοπίζω όλο και πιο ακόρεστη διάθεση από τη βιομηχανία του θεάματος να χαϊδεύει τα αρχίδια του πιο trashy, τελευταίου καταναλωτικού σκαλοπατιού της κοινωνικής πυραμίδας για να το διευρύνει και να το φουσκώσει, αφού εκεί υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εκ του ασφαλούς ικανοποίηση ζωοδών ενορμήσεων και φτηνιάρικο γαργάλημα χυδαίων ενστίκτων. Οπότε προσφέρεται απίστευτη ευκαιρία για εύκολο και άφθονο χρήμα. Είναι κι αυτή η παρατηρούμενη θετική ανάδραση που προκύπτει επιπλέον και με κάνει να βλέπω το πράγμα όλο και πιο δυσοίωνο. Βγήκα εκτός θέματος (εδώ και ώρα). Καλή συνέχεια.

    ReplyDelete
  37. to tetris einai texnh zwon

    ReplyDelete
  38. Κοιτα, ουτε κι εγω ειμαι υπερ του torture-porn που εχει καταλαβει τα θριλερ τωρα τελευταια. Αυτο δεν ειναι τρομος, ειναι απλα αηδια. Απο κει και περα ομως, δεν πιστευω οτι η υπερ-προβολη του gore θα οδηγησει καποιον να τα κανει αυτα και στην πραγματικοτητα. Οι λιγοι αληθινοι serial killers που οντως θα τα κανουν αυτα εχουν, σε σχεση με την πλειοψηφια, πολυ πιο βασικες διαφορες στον εγκεφαλο απο αυτες που μπορει να προκαλεσει η εκθεση σε μερικες κακογουστες ταινιες η games.

    Το θεμα ειναι το εξης: προκειμενου να εξασφαλισω την ελευθερια της εκφρασης στα media, ειμαι προθυμος να εκθετω συχνα πυκνα τον κοσμο σε βιαια σκουπιδια που μπορει να κοστισουν και μερικες ζωες; Και η απαντηση ειναι...

    HELL FUCKING YEAH ! ! ! ! !

    ReplyDelete
  39. Τα καλύτερα μουνιά τα γνώρισα παίζοντας bubble και Tetris στα ουφάδικα!

    ReplyDelete
  40. "Βάζω ρε φίλε να δω μια σειρά γυρισμένη μετά το 2008-2009 και μου πετάνε σε κάθε επεισόδιο ένα μεγαλοπρεπές σκληρό και κυνικό γαμήσι όπου όλοι πηδιούνται σαν τα φίδια, χωρίς να κολλάει απαραιτήτως στο σενάριο"
    to 96-97 ston ant1 eixe tetoiou eidous seires meta tis 10. me to kalimera pou legan petagontan kai 2 vuzompala.
    den exw dei kai polles tainies style caligula teleutaia. mipws koitas stis tsontes?
    via? oso itan kai paliotera me ti diafora twra einai sxedon ola psifiaka.
    saw? uparxoun poses tainies me gore, pio frikiastikes apo to saw. to 8ema einai oti de tis epsakses kai pithanon oute prokete.

    ReplyDelete
  41. Συμφωνώ σε όλα εκτός από το bashing στον Trier...
    Όσο αριστούργημα είναι το Limbo και το Braid, άλλο τοσο ειναι και ο Αντίχριστος...

    ReplyDelete
  42. Σίγουρα πρέπει να είναι κανείς ήδη ψυχάκιας για να επηρεασθεί από τέτοιες προσλαμβάνουσες παραστάσεις σε τέτοιο βαθμό που θα ξεκινήσει να τις υιοθετεί. Όμως κάποια ένστικτα όλο και κάπως ερεθίζονται σε συλλογικό επίπεδο ή απονευρώνονται αντιστάσεις. Οι μορφές και το εύρος των μεσο-μακροπρόθεσμων επιπτώσεων μένει να διαπιστωθούν. Μπορεί να μην έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές, αλλά ίσως σε ποιότητα κοινωνικής βιοτής. Θα δείξει.
    Αυτό που λες στο κλείσιμο του σχολίου είναι όντως θέμα ιεράρχησης προτεραιοτήτων και ατομικής στάθμισης παραγόντων. Δεν μπορώ να πω οτι έχω πάρει σαφή θέση ούτε έχω κάτι να αντιπροτείνω γιατί η ελευθερία της έκφρασης είναι tricky παράμετρος και όταν την έχεις μπροστά σου ως συνιστώσα το πράγμα μπλέκει.

    ReplyDelete
  43. θελω να συμπληρωσω τον Skywalker
    Φιλε/η ανωνυμε, μαλλον δεν εχεις ασχοληθει ποτε με καποιο video game με πραγματικο σεναριο.Σου προτεινω να παιξεις λιγο Final Fantasy/Warcraft/Elder's Scroll/Resident Evil/....
    και θα καταλαβεις οτι δεν διαφερουν καθολου απο ενα βιβλιο...λενε κι αυτα μια ιστορια και μαλιστα πολυ καλυτερη απο πολλα βιβλια και με περισσοτερο νοημα.....το + ειναι οτι σε αφηνουν να παρεις κι εσυ μερος σε αυτην

    οσο για το αρθρο Μιχαλη εγραψες ακομα μια φορα....το καλυτερο αρθρο εδω και πολλους μηνες

    ReplyDelete
  44. @zookeper
    Με καλό σενάριο, έχω παίξει τα Cyberia, Raven (Sequel to Mist) και το Undying του Clive Barker. Και γαμώ τις ατμόσφαιρες όλα. Τώρα για τα τύπου warcraft που λες, πήγα έδωσα 50 ευρώ για το WoW να δω τι στα κομμάτια είναι πριν κάτι χρόνια και εκεί που έφτιαξα account, πήρα horde και ντύθηκα undead warlok, στην πρώτη πίστα με βάλανε να τσακώνομαι με μια αράχνη για να κερδίσω τάλιρα. Κάπου εκεί κατάλαβα οτι έκανα μαλακία και δεν είμαι για RPG. Το κλαίω ακόμα το πενηντάρικο. Από εκεί και πέρα δεν διαφωνώ πως ο χώρος των videogames επαφίεται σε εκείνον της τέχνης, δεν ήταν αυτό το σημείο τριβής.

    ReplyDelete
  45. Άκυρο zookeper, μπλέξαμε τα μπούτια μας οι ανώνυμοι.

    ReplyDelete
  46. Στην φωτογραφια του Magnum Light ειναι 3 παγωτα και οχι γκομενα :P

    ReplyDelete
  47. file mikeus akoma k an o tipos einai xeiristos tzoutzes prepei na paradextis oti einai i prwti fora p anagazesai n beis se toso megalo dialogo apo comments. ok swsto t arthraki kala t les vrwmonerdoula alla re man vgale k tipota pio swsto i kati p na adeiazeis ligo aparapanw xoli...dld psos re file variesai??? eleos games k sex??ma eisai edelws vrwmokwlis..?

    ReplyDelete
  48. mikeius ζωγραφισες μεγαλε

    τι εχουν παθει με τα βιντεοπαιχνιδια, εγω μεσα απο αυτα τα "βιαια" παιχνιδια μπορω να ξεσπασω και να ξεθυμανω. Μηπως οι αντι-gamers θα προτιμουσαν να το κανω αλλου? Δεν παιζει ρολο το τι παιχνιδια παιζεις για το αν θα γινεις δολοφωνος ή οχι, αυτο που μετραει ειναι το πως μεγαλωσες και το αν στεκεις καλα στα μυαλα σου.

    Και ναι τα βιντεοπαιχνιδια ειναι μεγαλη πηγη γνωσης. Περα απο οποιαδηποτε στοιχιωδη ιστορικη περιεργια που μπορει να σου προκαλεσουν μερικα παιχνιδια ειναι ο καλυτερος τροπος να μαθεις αγγλικα, (πριν 1 μηνα πηρα το proficiency και ξερω τι λεω) το λεξιλογιο μου ηταν απλα πολυ ανωτερο απο αυτο αλλων. Και στο κατω κατω αν εισαι gamer σχεδον σε ολη σου την ζωη τα αγγλικα θα ειναι σαν μιτρικη σου γλωσσα...

    ReplyDelete
  49. Ρε guys... έχει πάει τρεις. Ποιος στο μπούτσο θα κάτσει να διαβάσει τόσο μεγάλα σχόλια; Έκθεση δε μάθατε στο σχολείο; Πάρτε δείγμα μια τυπική παράγραφο του άρθρου και τέλος!

    Κάλο το αρθράκι, Mikeus. Περιμένουμε και review... σίγουρα είσαι καλύτερος σ' αυτά από τον wannabe-ξερώ-γω-τι-στο-μπούτσο Yoshinatsu... lame!!!

    ReplyDelete
  50. Το "θα φτυσω στον ταφο σου" προκαλεσε μαζικη κατακραυγη και απαγορευθηκε σε παρα πολλες χωρες για αρκετα χρονια. Το remake του ενα χρονο πριν, απαγορευθηκε στη Νεα Ζηλανδια.
    Το "τελευταιο ταγκο στο Παρισι" απαγορευθηκε σε Αγγλια, Η.Π.Α, Ισπανια, Ιταλια και οχι μονο και ο σκηνοθετης του καταδικαστηκε σε 4μηνη φυλακιση. Το "μη αναστρεψιμος" (χωρις καν βουτυρο) απλα ελαβε μετριες κριτικες.
    Το "κουρδιστο πορτοκαλι" σοκαρε την κοινη γνωμη με τα βασανιστηρια που απεικονιζε και υπεστη ψαλιδισμα πολλων σκηνων ανα τα ετη μεχρι και πληρη αποκλεισμο σε μερικες χωρες. Το "Hostel" κατακριθηκε στη Σλοβακια γιατι θα αποθαρρυνε τον κοσμο να επισκεφτει τη χωρα για τουρισμο.
    Αλλα και στη λογοτεχνια. Παρτε παραδειγματα τους ανθρωπους που ενεπνευσαν και βασισαν στα ονοματα τους τις εννοιες σαδισμος και μαζοχισμος! Ο Μαρκησιος ντε Σαντ καπου το 1800 φυλακιστηκε και κλειστηκε σε ασυλο ως φρενοβλαβης για τις νουβελες του στις οποιες περιεγραφε σαδιστικες φαντασιωσεις. 100 χρονια μετα ο Λεοπολδος Μαζοχ εξεδωσε ενα βιβλιο το οποιο περιειχε τις δικες του μαζοχιστικες αυτη τη φορα φαντασιωσεις και δεν ετυχε αντιστοιχης αντιμετωπισης στο ελαχιστο! 100 χρονια μετα παλι o Clive Barker που αναφερθηκε απο καποιον Anonymous εξεδωσε μια τριλογια βιβλιων η οποια εθιγε θεματα οπως αιμομιξια, αυτοακρωτηριασμος και καννιβαλισμος η οποια θεωρειται λογοτεχνικο αριστουργημα!
    Το θεμα του αρθρου, απ οσο καταλαβα δηλαδη, δεν ειναι ποσο ακραια και αξια καταδικης ειναι τα θεματα και οι εννοιες οι οποιες θιγονται στις ταινιες,βιβλια και τα games που αναφερε ο Mikeus αλλα ποσο ετοιμη ειναι η κοινη γνωμη να αντιληφθει οτι το κοινο ειναι αρκετα ωριμο ωστε να μην επηρεαστει απο το μεσο στο οποιο αναπαραγονται.

    ReplyDelete
  51. Με καλό σενάριο, έχω παίξει τα Cyberia, Raven (Sequel to Mist) και το Undying του Clive Barker. Και γαμώ τις ατμόσφαιρες όλα. Τώρα για τα τύπου warcraft που λες, πήγα έδωσα 50 ευρώ για το WoW.

    file kaneis comment se arthro gia games kai les typou warcraft to WoW...(pws kai den eipes to super mario kart rpg).
    ta games pou les kalo senario sigoura apo periodiko ta brikes.
    episis epe3es to wow kana tetarto na upologisw kai eklaiges ta lefta sou (isws epeidi ola ta games sou einai apo periodika... lew egw twra).

    ReplyDelete
  52. Γιατί δε βάζεις και το debate των Fox News για το Mass Effect; Όσοι δεν έχει τύχει να πετύχουν τέτοιες συζητήσεις δε νομίζω να καταλάβουν ακριβώς για πόσh ηλιθιότητα μιλάμε.

    ReplyDelete
  53. απο ποτε σταματησαν να σε βριζουν ρε και γιατι???? τα παλια σχολια ηταν καλυτερα.....

    ReplyDelete
  54. fuck... thelw na paizw resident evil mexri h racoon city na moiazei me limnh. kai nai ante gamithite ilithies manades... kai epitelous theloume kiallo carmageddon...

    ReplyDelete
  55. yoshinatsu??? kai ekei pou thelw na ksexasw ta panta kai na ginw enas aplos commenter... panta kapoios prokalei! kai pws ginetai panta na prokalei o teleutaios pou vlepw???? yoshinatsu??? an den ksereis pws ton lene kathisterimene wannabe kamene gamer kineze farmer rwta aytous pou kseroun. kai pistepse me de xreiazetai na eisai kamenos gia na matheis oti ton lene yoshimitsu... mh me anagkaseis na psaksw sto google oti den yparxei kan to onoma yoshinatsu....

    ReplyDelete
  56. Θέλω να πω κάτι όσο αναφορά στην θεματολογία ενός game και στο πόσο αυτά διαμορφώνουν κάποιον.

    Δεν πιστεύω ότι παίζοντας παιχνίδια στα οποία υπάρχει, θα γίνεις βίαιος άνθρωπος. Όμως δεν μπορώ να μην κάνω ότι δεν ακούω, όταν έχω ακούσει για ένα 12χρονο που ήταν στεναχωρημένος γιατί σκοτώνοντας κάποιον σε ένα παιχνίδι δεν πετύχτηκε αίμα (αρκετό όσα θα ήθελε να πεταχτεί). Ούτε μπορώ να ξεχάσω όταν ένα φίλος μου μου είπε ότι είχε δει βίντεο με Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, πάνω σε αεροπλάνο να πυροβολάνε και να γελάνε, νομίζοντας ότι παίζουν C.O.D..

    Ότι και να λέμε ένα video game με βία μπορεί να επηρεάσει ένα παιδάκι όπως κάλλιστα μπορεί να τον επηρεάσουν οι τηλεοπτικές μαλακίες (κάθε είδους + η βία που προβάλεται στα δελτία ειδήσεων). Φυσικά θα ήταν πιστεύω ανεύθυνο να μην αφήνουμε παιδία να βλέπουν τέτοιες εικόνες, καθώς στην ουσία τους δείχνουμε ένα κόσμο ψεύτικο. Αλλά αν πιστεύετε ότι το κάθε 12-13-15χρονό που είναι προβατάκι και τρώει ότι το πασάρουν (δεν είναι όλοι έτσι προς θεού) και δεν είναι ικανό να βάλει το μυαλλό του να σκεφτεί, δεν θα επηρεαστεί τελικά (δεν λέω να γίνει και serial killer, pimp κτλ κτλ κτλ) τραβήξτε στο Αμέρικα να δείτε την κριτική σκέψη των παιδιών εκεί. (άλλο να το ακούτε άλλο να το βλέπετε-μιλάω από προσωπική εμπειρία).

    ReplyDelete
  57. nai mikey kseroyme pws h gennia toy 1970 exete na thymaste mono fliper kai pacman
    taratata kai zakoyla
    alla ti mas noiazei an esy den gamas kai psolareis sto League of legends me evelyn?
    na pas na psofiseis me spasmoys san tzapanizaki meta apo 20 wres gaming
    ta kwlopaixnida apoksenonoyn ase poy o kathe ermos nomizei pws ginete yperirrwas kai mporei na me pideixei mesa apo to game ,kai na exw 126666 orgasmoys mexri na grapsw Tilt!

    Stella

    ReplyDelete
  58. Σε σένα που ψάχνεις το ταβάνι, ανώνυμε που γράφεις εκθέσεις, έχω να πω το εξής:

    Οι δυτικές κοινωνίες ζούμε τα τελευταία χρόνια παρατεταμένη περίοδο ειρήνης. Και στην ψυχαγωγία μας σκάνε μύτη σεξ και βία όλο και περισσότερο.

    Ας πάμε μερικά χρόνια πίσω και ας θυμηθούμε. Οι περισσότεροι άντρες έχουν πολεμήσει μερικά χρονάκια, έχουν δει αδερφικούς φίλους να μένουν στον τόπο, έχουν ξεκοιλιάσει 20χρονα παλικάρια, και έχουν βιάσει και ό,τι τρύπα βρήκανε στα χωριά που μπαίνανε. Και μετά όσοι επέζησαν, γύρισαν σπίτι, παντεύτηκαν το πιο ήσυχο κορίτσι που βρήκανε, πετάξανε και 2 παιδιά, και πέρασαν την υπόλοιπη ζωή τους προσπαθώντας να ξεχάσουν.

    Φυσικά και κανείς δεν έχει όρεξη για (υπερ-lame)γκοριές στην τέχνη/ψυχαγωγία του!!

    Οπότε όλη τη σύγχρονη σαβούρα, από τα τσοντοκάναλα μέχρι τα saw, μάλλον με συμπάθεια τη βλέπω. Αν πρέπει λόγω ανθρώπινης φύσης να υπάρχει και αυτό στη ζωή μας, καλύτερα στο πανί παρά στο μέτωπο. Think about it.

    -Καραχρηστιώτης


    p.s.
    και ένα μάχιμο link πάνω στο θέμα the future of video games: http://www.cracked.com/blog/the-6-most-ominous-trends-in-video-games/

    ReplyDelete
  59. Ακόμα δεν πετάχτηκε ο κλασσικός τυπάς να πει:

    Ναι αλλά στο Αμέρικα και στο Ιαπώνια, ένα παιδάκι που έπαιζε wow 20 ώρες την ημέρα έσφαξε με σπαθί το φίλο του γιατί του πήρε το loot, ή έκαψε ένα συμμαθητή του γιατί τον κορόιδευαν, ή ένας τρίτος πέθανε επειδή ξέχασε να φάει ενώ έπαιζε....

    Ρε πάμε καλά?Εδώ οι άλλοι σφάζονται 50 χρόνια γιατί υποστηρίζουν διαφορετική ομάδα, και το θεωρούν και λογικό..(τα έχει γράψει ο μικεύς σε προηγούμενο άρθρο, δε θα κάνω copy-paste).

    Κοινώς όταν κάτι γίνεται μαστούρα, ψύχωση κτλ και ξεφεύγει από τα όρια, ε δε φταίει αυτό το κάτι, αλλά το χαζό σου το κεφάλι. Ένας Ιταλός λένε, έπαιζε 1 μέρα street fighter και μετά βγήκε και έψαχνε να βαρέσειι τον Bison.OMG και γαμώ την είδηση...5000 πρόβατα έβλεπαν 2 ώρες έναν αγώνα και μετά βγήκαν τσάρκα και πλάκωσαν κόσμο, έκαψαν περιουσίες μπλα μπλα μπλα..Ε σιγά το νέο.....

    ¨οσο για τα καφριλίκια και τον καγκουρισμό (σωστό το είπα) που αναφέρει ο φίλτατος, ναι ρε φίλε μαρέσει όταν έχω 10 λεπτά καιρό, να μπω στο game και να βαράω κόσμο αβέρτα, γελώντας ή δείχνοντας το στον κολλητό μου....Ο άλλος που έχει 10 λεπτά πάει και σπάει ένα μαγαζί, βαράει και 2 βάζελους, κλέβει και τα κινητά τους, σπάει και μια βιτρίνα.. Οπότε αφού είμαι κάγκουρας εγώ, αυτό τι είναι?

    Επίσης μια που το ξεκίνησα ας το συνεχίσω: όταν παίρνεις του κόσμου τα λεφτά για να κλοτσάς ένα τόπι, να πλακώνεσαι και να κλοτσάς εκτός φάσης, να βρίζεις, να φτύνεις να προσπαθείς να ξεγελάσεις και όταν όλοι οι παρατρεχάμενοι (φίλαθλοι παράγοντες κτλ) σφάζονται, πολεμάνε με καδρόνια ή φτάνουν μέχρι εκφοβισμό και αλλάζουν αποφάσεις με την δύναμη του χρήματος...Το game μας πείραξε? ΟΚ να απαγορευτεί και το ποδόσφαιρο για κάτω των 18...Όχι μόνο το γήπεδο, κάθε μορφής...

    Θυμάμαι σαν χτες την μάνα μου πριν δεκαετίες να προσπαθεί να με αποτρέψει από το να αγοράσω το HERO QUEST (board game)..Γελοίες καταστάσεις.

    Συμπέρασμα:Βυζάκι στο game->ΦΩΤΙΑΑΑΑΑΑ...Βυζάκι της Καρποντινη στον ΑΝΤ1? Χαλαρά μωρε....

    Για την ιστορία: Εγώ και οι περισσότεροι φίλοι μου, ο καθένας ατομικά:
    Έχουμε 1 μύριο kills άλλων χρηστών στο wow..
    1000πλάσιο αριθμό τερατακίων μόνο στο wow.
    Ευθυνόμαστε για τον αποδεκατισμό χιλιάδων φατριών gobblin,orc,demon,zombies κτλ και γενικά ο αριθμός των τερατακίων που σκοτώσαμε αλλά και τον άλλων χρηστών σε multiplayer,όπως και των αθώων σε GTA,Carmageddon κτλ, είναι πλέον +άπειρο... Και που καταλήξαμε?
    -Ο ένας παντρεμένος με παιδιά και σκύλο
    -Ο άλλος διδακτορικ΄οστην Αγγλία στο ΜΙΤ
    -Άλλοι 2 στην Ολλανδία
    -Ένας στη Θεσσαλονίκη σε εταιρεία πληροφορικής
    -Φιλόλογος με ιδιαίτερα (δηλωμένα δυστυχώς) από τώρα μέχρι να πεθάνει.
    Και ένας μαλάκας που γράφει σε blogs από το γραφείο του.
    Δε νομίζω οτι τα πήγαμε άσχημα για "πειραγμένα" άτομα..Α, και φυσικά συνεχίζουμε το gaming(μόνο ο σκύλος δεν έχει μάθει ακόμα να παίζει σωστά..).


    Αν και τώρα που το σκέφτομαι..Παντρεμένος...Δουλειά.....Οκ έχω άδικο..Δείτε που καταντήσαμε......


    -ΜΧ-

    ReplyDelete
  60. Θυμάται κανείς ένα game για PSone που θάφτηκε; "Thrill Kill" (http://en.wikipedia.org/wiki/Thrill_Kill). AYTO είναι εκπαίδευση (!).

    Η ειλικρίνεια σου mikeius ήταν αφοπλιστική.

    ReplyDelete
  61. meli: Δεν είμαι φανατική gamer αλλα κατα περιόδους μπορεί να κολλήσω με κάποιο παιχνίδι, όπως πριν απο 3 χρόνια περίπου είχα κολλήσει με το GTA. Είμαι ενήλικη και μπορώ να καταλάβω τα όρια παιχνιδιού και πραγματικότητας (οχι οτι σαν ανήλικη θα είχα κάποιο πρόβλημα, αλλά τεσπα...) Εκείνη την περίοδο όμως όποτε κυκλοφορούσα στο δρόμο και περνούσε κάποιος με μηχανή απο δίπλα μου, η πρώτη σκέψη μου ήταν να του πατήσω μπουνιά να πέσει και να του την πάρω. Τις ίδιες σκέψεις έκανα βέβαια και με παρόμοιες σκηνές σε ταινίες με την διαφορά όμως οτι το GTA το ζούσα περισσότερο και με επηρρέαζε αντιστοίχως. Φυσικά όμως ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ ΝΑ ΠΑΙΖΩ, ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΣΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΞΑΔΕΡΦΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 25!!!
    Η βία απο οποιοδήποτε μεσο μας αναισθητοποιεί και μας αποκτηνώνει. Δεν φταίνε μόνο τα κακα games και το πονηρό-σατανικό-δαιμονικό internet

    ReplyDelete
  62. Εχω κι εγω να προσθεσω ενα point περι μορφωσης, περα απο την κινηση της περιεργειας, περα απο την εξασκηση των αγγλικων...

    ..ΤΟ TONY HAWK ΜΕ ΕΜΑΘΕ ΜΟΥΣΙΚΗ!

    Και ειμαι σιγουρος οτι το ιδιο θα πουν και αλλοι για πολλα παιχνιδια.

    ReplyDelete
  63. Ωραίο άρθράκι. Όντως τα καλά παιχνίδια είναι μορφή τέχνης, τα καλά adventures που έχω παίξει ξεπερνούν σε εμπειρία τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Broken sword 1, Gabriel Knight 2, Syberia, Longest Journey και ο κατάλογος συνεχίζει. Όπως λέει κ ο φίλος παραπάνω σου αναπτύσσουν και τα αγγλικά ως γλώσσα. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει το rated περιεχόμενο, αλλά η βλακεία πολλών σημερινών games, η χαζομάρα και τα σκουπίδια είναι χειρότερος εχθρός για ένα νέο μυαλό, ιδίως όταν παίζεις ΜΟΝΟ τέτοιου είδους παιχνίδια. Και κάτι σχετικό: είδα τις προάλλες μία ταινία ονόματι Megan is missing και χωρίς να δείχνει γυμνό, μου γάμησε τα πρέκια! Το χειρότερο snuff/exploitation φιλμ που έχω δει. Όποιος το έχει δει, ας σχολιάσει. Τα σέβη μου.

    ReplyDelete
  64. Διαβάζωντας όλα τα παραπάνω θέλω να επισημάνω κάτι που έχει διαφύγει από το άρθρο και τα σχόλια...
    To GTA το COD και όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια με υπερβολική βια δεν είναι τα μόνο παιχνίδια που υπάρχουν... όπως γινεται και με τις ταινίες ετσι γίνεται και με τα παιχνίδια, υπάρχουν ταινίες που είναι μονο για ποπ-κορν και υπάρχουν και ταινίες που σε βάζουν και σκεφτεσαι. Γιατί τα games πρέπει να τα βάζουμε όλα στο ίδιο καζάνι και τις ταινίες τις εξετάζουμε διαφορετικά ? Πόσο λογικό ακούγεται να έχουμε τα ίδια κριτήρια για μια ταινία του Uwe Boll και του Arronovsky πχ ή κάποιου άλλου ψαγμένου σκηνοθέτη? Ετσι και στα παιχνίδια υπάρχει η καλή τέχνη και υπάρχει και η φτηνή τέχνη τύπου blockbuster...

    ReplyDelete
  65. Χμ οκ...να σταματήσουμε το μάθημα της ανατομίας γιατί ΦΤΟΥ ΚΑΚΟ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ.
    Να κόψουμε ASAP τους συγγραφείς τρόμου γιατί ΦΤΟΥ ΚΑΚΟ παρουσιάζουν μαγεία και σατανικές τελετές και ου,μπου, και άγρια ραδίκια.
    Να κόψουμε και οποιαδήποτε εκπομπή στην τηλεόραση που δεν περιέχει χρώμα,τελετάμπις, και φιλειρηνικές απόψεις γιατί ΦΤΟΥ ΚΑΚΟ θα κάνουμε βίαια τα αθώα μυαλά τους.
    Α ναι, και να κόψουμε και το σεχ σε οποιαδήποτε προβολή του, γιατί ο καλός θεούλης δεν θέλει να το κάνουμε πρίν τον γάμο. Ούτε φιλί ρε φίλε, τίποτα. Επίσης προτείνω να κυκλοφορούμε με μπούργκα εμείς οι γυναίκες για να μην προκαλούμε τα αρσενικά.

    Καταλαβαίνουμε την έννοια των ορίων τώρα? Δεν είναι δυνατόν να συγκρίνεις την βία του Doom 3 με τον βιασμό γιαπωνέζων. Είναι άτοπο, δεν το καταλαβαίνεις?

    ReplyDelete
  66. Βγειτε εξω να ζησετε ρε.. νεοι ανθρωποι μπροστα απο μια οθονη.. Οταν καταλαβετε την μαλακια σας θα ειναι πολυ αργα

    ReplyDelete
  67. esy eyphor nocturna prepei na allakseis nick name ... malakismeno...

    ReplyDelete
  68. ο Arronofsky ψαγμένος σκηνοθέτης, το ακούσαμε κι αυτό!

    ReplyDelete
  69. Αξιότιμε συντάκτη του παρόντος άρθρου, χωρίς παρεξήγηση, μα φαίνεστε λίγο ευέξαπτος...

    ReplyDelete
  70. εκει στο Mass Effect νομιζα πως θα δω κανονικο γαμήσι.. απογοητεύτηκα!

    ReplyDelete
  71. -ΜΧ-

    Το ΜΙΤ ειναι στην Βοστωνη στην Αμερικη. Οχι στην Αγγλια.

    ReplyDelete
  72. Γενικά συμφωνώ με το άρθρο αλλά έχω μια μικρή ένσταση σε αυτό το κομμάτι.

    "Στον "Αντίχριστο" του Lars Von Trier βλέπω ένα καβλί full screen να γαμάει σε αργή κίνηση στα πρώτα δευτερόλεπτα και μια γκόμενα να αυτο-ευνουχίζεται στα τελευταία. Εκεί το σεξ και ο διαμελισμός είναι κουλτούρα, αλλά στο Mass Effect και στο Mortal Kombat είναι απλά σοκ;"

    Ναι για μένα έχει σημασία πως θα δείξεις μια σκηνή σεξ η μια σκηνή βίας ειδικά στον κινηματογράφο. Το ύφος της ταινία σαφώς και καθορίζει το πως θα εκλάβει κάποιος μια σκηνή βίας η μια ερωτική σκηνή. Για την βία ειδικά τα έχει πει καλύτερα από μένα τόσο ο Brian Singer όσο και ο Rodriguez σε διάφορες συνεντεύξεις που έχουν δώσει κατά καιρούς.

    Τώρα συγκεκριμένα τον Αντίχριστο δεν τον έχω δει ακόμα (Ο Τριερ με κούρασε ήδη από το manderlay) και η σύγκριση που κάνω δεν είναι ανάμεσα στον Αντίχριστο και στην σκηνή του παιχνιδιού mass effect (που όντως είναι γελοίο να βγει ακατάλληλη) αλλά σε ένα πιο γενικό πλαίσιο με αφορμή την σύγκριση που έκανες. Δεν είναι το ίδιο να δεις μια γυμνή σκηνή στο american pie και το ίδιο να δεις μια γυμνή σκηνή σε ταινία του Αρονοφσκι. Δεν είναι το ίδιο να δεις μια σκηνή βιας σε ταινία PG-13 και το ίδιο να δεις την ίδια σκηνή στο from dusk till dawn.
    Η "ακίνδυνη" και αναίμακτη βια των ταινιών PG-13 είναι ίσως περισσότερο επικίνδυνη από αυτήν μιας ταινία R τύπου from dusk till dawn.


    Τώρα περί επικινδυνότητας και επηρεασμού των εν λόγω σκηνών (βιας και σεξ) σε παιχνίδια και ταινίες φυσικά και έχουν να κάνουν με το γενικότερο περιβάλλον ενός παιδιού καταρχάς, το πως μεγαλώνει και όχι με τις επιλογές ενός σκηνοθέτη ή ενός προγραμματιστή, που έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

    ReplyDelete
  73. σωστος,μου την δινουν πολυ οι και καλα ''ειδικοι σε θεματα υγειας και συμπεριφορας'' που βλεπουν μονο αρνητικα στα video-games υπερβαλουν και πολλες φορες εχουν τελειως αδικο...ειδικα αυτη η πατατα οτι τα παιδια κλεινονται στον εαυτο τους και δεν κανουν φιλους και γινονται εχθρικα και αντικοινωνικα....δεν γαμιουνται λεω εγω...

    ReplyDelete
  74. Βαριέμαι να διαβάζω τους από πάνω...
    Μαλακίες μωρέ. Δεν τους πειράζουνε που προβάλλουν στις τηλεοράσεις τα πρωινάδικα και τα μεσημεριανάδικα πουτάνες να λένε μαλακίες, ξεφωνημένες λούγκρες να ουρλιάζουν και παρτόλες γλάστρες να σχολιάζουν το βυζί της κάθε άλλης παρτόλας, αλλά τους πειράζουνε λίγη βία που στην τελική υπάρχει παντού στην τηλεόραση..

    DOOM 3 και χέζουμε τα βρακιά μας!!

    ReplyDelete
  75. mlk mike a gamisou pou ka8esai k apantas sta comments,trivlaka,ginesai pio karagkiozas k apo emas pou sxoliazoume,ainte vlaka

    ReplyDelete
  76. ΑΠΛΑ ΑΨΟΓΟΣ! I rest my case.

    ReplyDelete
  77. Mike thriller kai malakies,exeis paiksei Amnesia II ?Ekei na deis xesimo

    ReplyDelete
  78. ICO ρε μουνιά... αυτό είναι τέχνη...

    ReplyDelete
  79. Καταρχήν ρε πούστη Μικέ, είσαι μεγάλη πουτάνα και το περίμενα.
    Έφαγες τόσο μπινελίκι στο προηγούμενο άρθρο σου που είπες να το παίξεις safe για το rebound- και σε τι δεν πρόκειται να φέρει κανείς αντίρρηση ή να διαφωνήσει; Μα φυσικά στην υπεράσπιση αυτής της γαμάτης ΤΕΧΝΗΣ που λέγεται video games- και ξέρεις τι; Τα κατάφερες. Εκτός απο τον μανιαμούνια στην αρχή, που sorry φίλε, καλός και στρωτός ο λόγος σου αλλά όταν λες οτι τα ''παιδιά μας'' κινδυνεύουν απο τα VG (ειλικρινά νόμιζα ότι τέτοιες ακραίες και φαρισαικές απόψεις, τις συναντάς μόνο στην πουριτανική Αμερική της Πειλην και του tea party,- γεμίζοντας ταυτόχρονα τα σπίτια τους νόμιμα με κάθε λογής rifles και shotguns ) τότε μάλλον δεν έχεις ζήσει στον πραγματικό κόσμο να ξέρεις απο πόσα άλλα πράγματα κινδυνεύει ΠΡΩΤΑ το μέλλων των παιδιών, πριν απο τα VG - ή απλά εθελοτυφλείς.

    Όσων αφορά το θέμα αν τα VG είναι τέχνη η όχι, σε σχετική απορία με πολλά θαυμαστικά που διατυπώθηκε. Καταρχήν θα έπρεπε να ξέρουμε τον ορισμό της τέχνης, αλλά επειδή όλα αυτά γράφονται στο βρομομπλοκ του Μικέ και όχι στου Μπακογιαννόπουλου, θα το θέσω απλά.

    Η γαμημένη η ζωγραφική που απεικονίζει σε καμβά ριάκια, λιβάδια, φρούτα σε φρουτιέρες και κραυγές σε γέφυρες είναι τέχνη έτσι;
    Όταν κάποιος απεικονίζει ολόκληρους ΚΟΣΜΟΥΣ, πόλεις σε κάθε τους λεπτομέρεια, γαλαξίες και το μέσων απο το οποίο πέρασε για να δει για πρώτη φόρα το φως αυτού του κόσμου, τότε γιατί να μην είναι και αυτό τέχνη;;;
    Βέβαια όταν μιλάω για τέχνη στα VG δεν εννοώ το Angry birds, ούτε το Farmville, αλλά τα γνωστά αρχίδατα Games που όταν βρεθείς σε ένα ύψωμα κάθεσαι κυριολεκτικά και χαζεύεις την θέα έχοντας το στόμα ανοιχτό, αναλογιζόμενος σε αργό ρυθμό...ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΟΙ ΠΟΥΣΤΙΔΕΣ!...

    ReplyDelete
  80. εγω ημουν αλήτρα τρελή αλλά τα games με βάλανε στον σωστό δρόμο, true story.

    ReplyDelete
  81. Έχω κάποιες λαμπρές ιδέες για μελόντικα titles, να επιδοτούνται από τα Υπουργεία Πολιτισμού προκειμένου να στανιάρουν οι διψασμένες ανθρωπόμαζες: «Return to the Castle of Wolfenstein: Project Mengele», «Battlefield: The re-buld of Unit 731» ή «RapeLay: Kindergarden Special».

    ReplyDelete
  82. mikeius mphke mia mera h mana mou kai me eide na paizw mortal compat kai frikare -(LOL ekeinh mou to phre)-.Tin epomenh mera mphke mesa epeza LoL kai mou klase ta @rxidi@ -giati?- giati den h3ere ti style game paizw-(na zhsei h RIOT)-thn vrizeis? h den thn vrizeis??

    ReplyDelete
  83. Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες...
    Πως μπορεί να μην είναι τέχνη κάτι που συνδυάζει σενάριο, σκηνοθεσία, μουσική, γραφιστική, κίνηση, και ταυτόχρονα εισάγει και νέες έννοιες όπως gameplay, level design και interaction τα οποία εγώ τα θεωρώ επίσης σύγχρονη τέχνη...
    Υπάρχουν παιχνίδια βίαια με 10^5 θανάτους per sec αλλά αυτά είναι τόσο τέχνη όσο και οι ταινίες του steven seagal. Αλλά τίτλοι όπως το zelda, mario, Ico, final fantasy, deus ex είναι κάτι πολύ παραπάνω, και αν κάποιος δεν το παραδέχεται ας πάει να παίξει κάποιο από τα παραπάνω ή ας δοκιμάσει κάποιο adventure (Syberia, escape from monkey island, full throtlle ενδεικτικά)

    ReplyDelete
  84. thumamai to 2000 deutera dhmotikou pitsirikas o pateras mou eixe agorasei gia to PS to legacy of kane kai to resident evil, entaksei apeiro klasimo alla pio poly to skeftomouna otan tin epefta to vradu gia upno alla ok mono pio "orimo" me kanane kai eperna pio psixrema kapoia pragmata, kala ekei pou petagotane o nemesis se akures stigmes triplo egefaliko alla ola entaksei, akuro bebaia alla se kapoia fasi ekeines tis meres eixa dei mia tainia me kati satanistes pou eixane banda kai kanane aeropiratia, koubari ston kanape bathies anases kai taxipalmia, an thumatai kapoios tin tainia mporei na mou pei pws legetai thelw na dw me ti tromaza!

    ReplyDelete
  85. eisai leventomalakas. mpraf vgale mpraf.

    ReplyDelete
  86. Εγω το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι ότι προσωπικά έμαθα την ιστορία των πάπων; Παπηδών; και του συναφιού τους για το 15-16ο αιώνα μέσω το Assasins creed 2 & Brotherhood. Brotherhood το καλύτερο game που έπεσε στα χέρια μου, ίσως το BC2 το πλησιάζει λίγο. Αναμένουμε BF3 (πανω απ'όλα) και revelations!!!

    Α, και MW3 για το story, γιατί όπως και να το κάνουμε, το soap και τον Price τους αγαπάμε. Βέβαια σε multi, εννοείται πως ακόμα και το BF2 γαμάει όλα τα CoD μαζί.

    ReplyDelete
  87. το βρήκα πολύ ενδιαφέρον,ο τρόπος που θίγεις την λογοκρισία κλπ,παρόλο που δεν έχω παίξει ποτέ στην ζωή μου games!

    ReplyDelete
  88. metal gear solid :D

    ReplyDelete
  89. Οποιος νομιζει οτι οι gamers ειναι ανωριμοι καφροι, ας κανει μια επισκοπιση τα σχολια του αρθρου. Θα παρατηρησει οτι ειναι τα πιο ωριμα σε ολο του μπλογκ. Ουτε "first", ουτε χοντρο τρολλαρισμα, ουτε βρισιδια μαναδων. Εγω βλεπω επι το πλειστον ηρεμα επιχειρηματα και αντεπιχειρηματα, προσωπικες μαρτυριες και προτασεις για games στους μη-μυημενους του ειδους. Με συγκινειτε ρε πουστηδες...

    ΕΤΣΙ ΜΟΥΝΙΑ! ΟΙ GAMERS ΘΑ ΣΑΣ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥΣ!

    ReplyDelete
  90. HERO QUEST forever!!!!!

    ReplyDelete
  91. 'ντάξει οι συντηρητικοί μπορούν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία όπου η κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες τους.

    Δεν συμφωνώ ότι τα βιντεοπαιχνίδια είναι τέχνη πάντως(όχι ότι κάτι τέτοιο μειώνει την αξία τους).

    ReplyDelete
  92. Λες αυτά που έχουν οι περισσότεροι gamers στο μυαλό τους εδώ και χρόνια. Το βασικό είναι ότι δεν είναι εμφανές στον κόσμο ότι τα games είναι, όχι απλά τέχνη, αλλά όχημα για πολλές τέχνες, όπως είπε ο Alchemist (btw, το EFMI ήταν το χειρότερο Monkey Island μακράν, μόνο το χιούμορ ήταν σε σεβαστά επίπεδα). Προσυπογράφω επίσης στο ότι με τα games (ειδικά τα adventures - monkey island, space/king's quest, indiana jones κλπ) μάθαμε όσα Αγγλικά δε μάθαμε χρόνια σε τάξεις φροντιστηρίων, ενώ με Tony Hawk και GTA (V ROCK ΓΑΜΩ) μάθαμε να ακούμε μουσική.

    Φοβάμαι πάντως ότι δεν έχουμε ακόμα απαγορεύσεις "ηθικής" υφής όπως σε άλλες χώρες όχι γιατί είμαστε προοδευτικοί, αλλά 20 χρόνια πίσω. Όταν το gaming γίνει πιο mainstream φοβάμαι ότι θα αρχίσει να απασχολεί πολλούς ηλίθιους ηθικιστές στην όποια εξουσία... Μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην χώρα του 3037/2002. Για όσους δεν θυμούνται την ντροπή μας: http://en.wikipedia.org/wiki/Law_3037/2002

    ReplyDelete
  93. Mikeius, παιξε το Limbo αν δεν το εχεις κανει ηδη.

    Επισης οποιοσδηποτε δεν πειθεται απο το αρθρο του προτεινω το Shadow Of The Colossus. Απλα και λιτα.

    Επισης αν το soundtrack αλλα και το immersion που μου δημιουργησε το Ocarina Of Time τοτε που ειχε βγει δεν ειναι τεχνη, ε δεν ξερω τι ειναι τελικα.


    Τελος μια ερωτηση για το σχολιο του Ανωνυμου πανω πανω. Ποιο ακριβως ειναι το προβλημα αν καποιος βαραει μαλακια με σκιτσα που δειχνουν ακομα και βιασμους ανηλικων? Ποιος βαζει ορια στην πουτσα του αλλου στην τελικη? Το οτι εσενα σου φερνει αηδια δεν σημαινει οτι αυτο θα πρεπει να ειναι απολυτο.

    Προσοχη, δεν μιλαμε για real-life ταινιες, οι οποιες εμπλεκουν ανηλικα, νομιζω οτι ειναι αρκετα προφανες οτι αυτο δεν ειναι αποδεκτο απο κανεναν νοημονα ανθρωπο. Εσυ μιλας για σκιτσα ομως. Αυτος που τα ζωγραφισε εβλαψε κανεναν? Αυτος που την παιζει με αυτα εβλαψε επισης κανεναν? Μην μου πεις οτι αυτος που την παιζει με αυτα ειανι εν-δυναμει βιαστης ανηλικων γιατι με την ιδια λογικη οποιοσδηποτε ειδε μια gore ταινια και του αρεσε ειναι εν-δυναμει serial killer (hint: δεν ειναι).

    Παπαδακη μου θυμιζουν κατι τετοια σχολια.

    ReplyDelete
  94. κλασσικα καραγκιοζιλικια, οι ιδιοι λογοι που εν ετει 1994 στο final fantasy 6 κρυψαν τον κωλο της Siren και αλλαξανε οτιδηποτε ονομαζοταν HOLY σε PEARL λογο 'αναφορας σε θρησκευτικα στοιχεια'...παντοτε τα ιδια τραβουσαν οι developers για τα rating

    καταταλλα αφηστε τις καγκουριες και ΠΑΙΞΤΕ ΚΑΝΑ RPG ΡΕ ΓΑΤΑΚΙΑ αλλιως θα στειλω τον kefka να σας καψει το σπιτι και να σας σοδομισει γιατι ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ

    ReplyDelete
  95. Λοιπόν μερικοί εδώ πραγματικά δε καταλαβαίνω πως σκέφτονται "αγνοω το περιεχόμενο των games και καταλήγω οιτ δεν είναι τέχνη"... Οτι να'ναι Πρώτων κανεις δεν είπε οτι ΟΛΑ τα Games είναι τέχνη όπως και κανείς σοβαρός άνθρωπος δε θα πει οτι όλες οι ταινίες μπορούν να θεωρηθούν τέχνη... Δεύτερον όσον αφορά το εικαστικό κομμάτι της τέχνης τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, αντί να χρησιμοποιούμε καμβά και πινέλο χρησιμοποιούμε γραμμές κώδικα... Και στη δημιουργεία CGI και animation χρειάζεται να έχεις ταλέντο, χρειάζεται να ψάξεις διαφορετικές τεχνικές και χρωματικές παλέτες, βρίσκεις αισθητική που άλλη τι καταλαβαίνουν και άλλη όχι, αισθητική που άλλοτε εκφράζει μελαγχολία ή παράνοια ή ηρεμία ή οτι άλλο αισθάνεται ο εκάστοτε δημιουργός. Ποια η διαφορά δλδ με άλλους τομείς της εικαστικής τέχνης ??? Και όσον αφορά το σενάριο αμα το ψάξετε θα βρείτε πραγματικά διαμάντια είτε κωμικά π.χ. Grim Fandago είτε δραματικά π.χ. Syberia ειτε τρόμου Sillent Hill και μιλάμε για σενάρια που κάνουν μεγάλα σενάρια του Hollywood να μοιάζουν με εκθέσεις παιδιών του δημοτικού. Θέλετε μερικά παραδείγματα ακόμα ? Max Payne, Half Life, Vampires the Masquerade Redemption, Neverwinter Nights, The Witcher, Deus Ex, Mass Effect και πολλά πολλά άλλα..

    ReplyDelete
  96. Ώριμε και μη-κάφρε rakoth, εγώ ετοιμάζω βαλίτσες για Αυστραλία και δεν προκάνω να απαντήσω στην ερώτησή σου. Υπομονή δέκα-είκοσι χρόνια και ίσως ασχοληθεί και σου δώσει να το καταλάβεις ο Mikeus. Στο μεταξύ πάντως όσοι συμφωνούν με την τοποθέτησή σου «και γιατί να ούμε η πολιτεία να μην ικανοποιεί με σκίτσα, ιστορίες ή παιχνίδια, ακόμη και τέτοιου είδους ορμές άμα λάχει, που είναι το πρόβλημα δηλαδή», καλό θα ήταν να συναντηθούν οι γονείς και οι δάσκαλοί σας κάπου όλοι μαζί, μαζί με τις πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων 30 χρόνων (by default αυτοί ούτως η άλλως), και να παραδώσουν σε μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα οικειοθελώς τα κορμιά τους για κρεατάλευρο.

    ReplyDelete
  97. Να αφήσω και εγώ τη μαλακία έτσι για να λέμε......

    για αρχή προς αυτούς που νομίζουν ότι το παιδάκι τους θα γίνει βίαιο με τα παιχνίδια ...

    Όχι άμα το παιδί σου την βρίσκει να βαράει άλλους και να τον παίζει με ανήλικες δεν φταίει κανένα παιχνίδι και κανένα κομικ η οτιδήποτε φταίει ότι όταν έδειρε πρώτη φορά τον συμμαθητή του χωρίς λόγο αντί να του πεις τα μαλακιά έκανες εκεί του είπες μπράβο αγόρι μου και του αγόρασες παγωτό , φταίει το γεγονός ότι όσο το παιδάκι μεγάλωνε και από μικρός τσόγλανος γινότανε μεγάλος τσόγλανος εσύ δεν ήσουν εκεί για να δεις το πρόβλημα , φταίει το γεγονός ότι όταν έβλεπες Τατιάνα να βγάζει την κάθε τσούλα και τον κάθε εγκληματία και να φτιάχνει το εγκώμιο και να λέει ότι καλό παιδί ή ότι με βάση την καταπληκτική ηθική τον δημοσιογράφων μας να λέει καλά του έκανε εσύ συμφωνούσες( και εδώ πια μιλάμε για games μιλάμε για RL). Αφήστε λοιπόν τις ταινίες το internet τα κομικ τα games και οτιδήποτε άλλο στην ησυχία του και όλοι οι υπερπροστατευτικοί γονείς που φοβούνται για τα αγγελούδια τους να κοιτάξουν μέσα στην ημέρα να μιλήσουν λίγο μαζί τους. "μα δεν έχω χρόνο και δεν μπορώ και δουλεύω όλη μέρα και το βράδυ θέλω να ξεκουραστώ λίγο" μην το έκανες και το παιδί δεν είναι το καναρίνι σου να του βάζεις φαγητό νερό να το ξεσκατίζεις και μια φορά την ημέρα και είναι Οκ θέλει κάτι παραπάνω. Απλά κάποια στιγμή θα πρέπει ο κάθε ανεύθυνος και ανίκανος γονιός να ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους

    ReplyDelete
  98. Sta trena kai grigora gatakia apo oti diavazw ena symperanw OTI OI GAMERS MILANE PIO SWSTA, AKOYNE POIOTHKH MOUSIKH (gia tous eaytous tous), KAI GRAFOUN OLA TA ALLA (kriseis kai malakies) STA TETOIA TOUS..!!
    ETSI PERNAN OI GAMERS!!!

    ReplyDelete
  99. "Γίνονται αποδεκτές επειδή απλούστατα, η εκάστοτε γενιά που διαφωνεί με αυτές τις ιδέες ΠΕΘΑΙΝΕΙ!"

    Looking down at their graves
    We can rest in peace now

    ReplyDelete
  100. παρα πολυ σωστος ο συνονοματος!

    ReplyDelete
  101. περιμενω το αρθρο για την αιρεση του αντικειμενισμου με πολυ ενδιαφερον. εδω κ καιρο εχω διαπιστωσει κ διατυπωσει πως στην Ελλαδα, μας εχει γαμησει ο υποκειμενισμος (ΙΔΙΕΣ ακριβως καταστασεις τις αξιολογει ο μεσος Ελληνας διαφορετικα αναλογα με τη "μερια" στην οποία βρισκετα πολυ απλοικα για να μην πλατειαζω). μεχρι τοτε δωσε κανα λινκ αν θες γιατι επαθα πλακα μολις ανεφερες οτι υπαρχει κατι τετοιο κ θελω να το ψαξω.
    Ευχαριστω Σακης

    ReplyDelete
  102. Γενικά πάντως, αν τα σκίτσα, οι ιστορίες και τα παιχνίδια τέτοιου είδους ήταν δωρεάν σε open-source και διακινούνταν σε κλειστό κύκλο ανθρώπων που «αν δεν φερθούν σαν ζώα νιώθουν καταπίεση των δικαιωμάτων τους και θα πάθουν ψυχικό ταράκουλο αν δεν εκφραστούν εικονικά», δεν θα προέκυπτε τόσο σοβαρό ζήτημα όσο όταν γίνεται με τη βούλα εμπορεύσιμο προϊόν και η πολιτεία εισπράττει π.χ Φ.Π.Α από την αγορά τους. Όπου παρατηρείται ο τραγέλαφος να συμβάλει ο Ιάπωνας παίκτης του RapeLay φορολογικά στην ανέγερση νηπιαγωγείων και μαιευτηρίων. Κωμωδία.

    Γι αυτό λέω, κάποια παιχνίδια από ένα σημείο καφρίλας και πάνω, να παρέχονται δωρεάν επιδοτούμενα από το Υπουργείο Πολιτισμού όπου θα διανέμονται σε φαρμακεία και ψυχιατρικές κλινικές.
    Έχετε εστιάσει στο ερώτημα «μα αν δεν τα κάνει πράξη ο άλλος πιο το πρόβλημα» λες και όλα τα ζητήματα σε αυτή τη πλάση πρέπει να ζυγίζονται κοινωνικά με γνώμονα εξόφθαλμες πρακτικές επιπτώσεις και μόνο.

    ReplyDelete
  103. Συμφωνώ με όλα όσα έγραψες Mike και μπράβο σου, αλλά έχω να προσθέσω κάτι.
    Πολλές φορές έχουμε ακούσει σε όλο τον κόσμο διάφορες ιστορίες, όπως το να πετάει ένα παιδάκι από το μπαλκόνι του επειδή νόμιζε οτι είναι ο Superman και να σκάει κάτω σαν καρπούζι. Ή ένα άλλο παιδάκι που άκουγε πολύ φάκιν μέτσαλ, και αυτοκτόνησε. Επίσης για αυτά τα γεγονότα έχω ακούσει οι γονείς των ίδιων των παιδιών να κατηγορούν τους δημιουργούς της MARVEL, τα Games, τον Ozzy, τους Twisted Sister κλπ κλπ.

    ΑΥΤΑ τα κρούσματα πολλές φορές ξεκίνησαν αυτές τις εκστρατείες κατά των games ή της "ακραίας" μουσικής κλπ. Ποιό το συμπέρασμα?
    Αν ένα παιδί έχει ψυχολογικά προβλήματα έχει μεγάλη πιθανότητα να επιρεαστεί από αυτά, ακόμα και από μία ταινία...

    ΕΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ ΜΟΥ ΤΟΥΛΙΠΕΣ.
    Αν το παιδί σου είναι καθυστερημένο, πήγαινέ το σε ένα γιατρό, απαγόρευσέ του τα video games και τη μουσική και ό,τι άλλο σκατό θες, γιατί δε σου φταίει ούτε ο δημιουργός του παιχνιδιού ή του κόμικ, ούτε ο Χριστός σου. Το γαμημένο σου το κεφάλι τα φταίει (εσένα και του παιδιού σου).

    ΛΥΣΗ : Αντί για τα PEGI 15, PEGI 18 και αρχίδια, ζητήστε ένα χαρτί από ψυχίατρο για να πουλήσετε σε κάποιον το παιχνίδι. ΑΙ ΣΙΧΤΗΡ ΝΕΑΤΕΡΝΤΑΛ !!

    ReplyDelete
  104. όχι ρε πούστη μου...και το λεγα να κρατήσω την ashley...

    ReplyDelete
  105. Vrachno η φωνη του παρουσιαστη του V-Rock στο GTA με στοιχειωνει ακομα και οπου πετυχω το Free Bird φανταζομαι αθελα μου εναν τυπα με τη φατσα του Johnny Van Zant να φωναζει "V-ROOOOOOCKKKKKK".. Μεγαλες στιγμες!

    -Βεβηλος

    ReplyDelete
  106. Σακη, δεν αναφερομαι στην αντικειμενικοτητα γενικα, αλλα στο κινημα του Objectivism που ειχε ξεκινησει στα Αμερικανικα πανεπιστημια στα 60s. Δυστυχως (η ευτυχως) το βιβλιο που τα ξεκινησε ολα, το Altas Shrugged, δεν το βρισκεις στα ελληνικα. Αλλα για μια γενικη εικονα, το wiki και ενα καλο googlαρισμα θα σε καλυψουν.

    Οσον αφορα την μοδα της απολυτης υποκειμενικοτητας στην ηθικη και την πανουκλα του σχετικισμου, εννοια σας κουφαλες... YOU'RE NEXT!

    ReplyDelete
  107. Μεταηθικός σχετικισμός: Ναζί στρατιώτικός που μαθαίνει οτι έχει εβραϊκή καταγωγή και αυτοκτονεί μπαίνοντας οικειοθελώς στον φούρνο, είναι ηθικός. Δεν θα βγάλεις άκρη γιατί αυτό τον απλό, λογικοφανή (ίσως και λογικό) κανόνα, κάποιοι φροντίζουν να τον κάνουν τελατίνι αλλάζοντάς του τα φώτα, για να νιώθουν καλά όταν πέφτουν για ύπνο.
    Μερικοί πάλι, θέλουν γραμμένα σε μια κόλα χαρτί όσα απαγορεύονται, κάτι σαν τιμοκατάλογος ποινικού κώδικα. («Πόσο καιρό στη ψειρού πάει το μαλλί άμα σκοτώσω? Πόσα χρόνια φυλακή είναι η ταρίφα άμα κάψω δάσος?»). Τα θέλουν λοιπόν γραμμένα πάνω σε μια ποινική λαδόκολλά μόνο όσα είναι εντελώς βασικά όπως η κλεψιά, η απαγωγή κλπ. Ενώ ότι δεν βρίσκεται μέσα στα τεφτέρια του κολλόχαρτου, να είναι απολύτως ελεύθερο έξω κι από την ίδια τη σφαίρα της κοινωνικής κριτικής ή δυσανασχέτησης. «Κοινωνία, αφού αυτό που κάνω δεν απαγορεύεται, πάρε φόρα και κλάστα μου». Όμως αγνοούν οι ζάρτοι πως όταν της κοινωνίας της τα κάνεις πολύ ούμπαλα και φέρεσαι επίτηδες προκλητικά, από ένα βαθμό καφροσύνης κι έπειτα κινδυνεύεις να ενεργοποιήσεις μηχανισμούς και αντανακλαστικά που όταν τεθούν σε εφαρμογή θα κλαψομουνιάζεις ότι σε καταπιέζει το φασισταριό της κόλασης που λέγεται «οι άλλοι».

    ReplyDelete
  108. άψογο άρθρο μπράβο. να προσθέσω και κάτι για όσους φοβούνται ότι τα παιδιά τους όταν παίζουν videogames θα πάθουν όλες τις μαλακίες που περιγράφεις από πάνω. θεωρούν ότι όταν το παιδί βλέπει κάτι στην τηλεόραση με το στόμα ανοιχτό σαν να χάφτει μύγες είναι πιο εκπαιδευτικό από το να ασκεί τον εγκέφαλό του και να παίζει ενα οποιοδήποτε παιχνίδι; υπάρχει πιο παθητική απασχόληση από την τηλεόραση;

    ReplyDelete
  109. Εγώ εξ' ορισμού πιστεύω ότι είναι απόλυτη υποκρισία και υποτίμηση της ανθρώπινης νοημοσύνης να θεωρείτε αναγκαιότητα να υπάρχουν άνθρωποι να βάζουν όρια και ταβάνια σε άλλους ανθρώπους.

    ReplyDelete
  110. Εγώ από την άλλη θεωρώ απόλυτη εθελοτυφλία να θεωρείς οτι ο μέσος άνθρωπος δεν άγεται και φέρεται σαν λοβοτομημένος (όχι η ανθρωπότητα, ο μέσος άνθρωπος λέμε), και όντας πνευματικά ημι-ανάπηρος καταφεύγει πολλές φορές σε.. "εικονική υποστήριξη" τόσο πρόστυχη και άτιμη, που βρίσκεται πέρα και έξω από κάθε έννοια «ενημέρωσης», «ψυχαγωγίας», «παιχνιδιού».

    ReplyDelete
  111. Βασικά, για να είναι ένα «βιντεοπαιχνίδι» αυτό που υποδηλώνει ο χαρακτηρισμός, εκτός από το πρώτο συνθετικό οφείλει να ταυτίζεται και με το δεύτερο. Και το reality-simulating μαγαριλίκι, είτε υποδυόμενος κάποιο λεχρίτη που κλέβει και σπάει είτε τον έμπορο ναρκωτικών, τον μαστροπό, τον σεξουαλικά λεπρό, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται «παιχνίδι». Είναι γιατρικό εκτόνωσης για πάρα πολλούς ανθρώπους που, από μια οπτική, δεν έχουν τα παπάρια τουλάχιστον να αναλάβουν το ποινικό ρίσκο και την κοινωνική ευθύνη, οπότε πίσω από την κονσόλα ξεδίνουν κάποιες ώρες ορισμένες ενδόμυχες επιθυμίες τους γιατί «το να είσαι κτήνος έχει ώρες-ώρες την πλάκα του ρε αδερφέ, σάλτα και γαμήσου, you are spoiling my fun» ή όπως θα έλεγε και ο τιτάνας Τόκος «με χαλάς τη διάθεση».

    ReplyDelete
  112. Διαστημικό κράξιμο . Πραγματικά για αφισσοκόληση έξω από τα δημοτικά και τα νήπια χαχααχαα

    ReplyDelete
  113. Δεν διακρίνω τους ανθρώπους σε κατηγορίες..."what a man can do another can do" είναι πιο σωστό για μένα αλλά δέχομαι ότι αυτό δεν γίνεται χωρίς να ισχύει για όλους η ίδια αντίληψη.

    ReplyDelete
  114. Όσο και να σκούζετε δεν θα καταργηθεί το gaming.

    ReplyDelete
  115. Θέλεις να υποδυθείς τον ερπετόψυχο χρυσαυγίτη? Παίξε το «Ιχώρ» και δείρε εικονικούς μετανάστες. Απορείς πως είναι να είσαι σπουργιτόμυαλος αναρχομπάχαλος? Παίξε το «Anarchy» και κάντα όλα κώλο-μουνί-γαρύφαλα. Θέλεις να δεις πως είναι να είσαι μαφιόζος? Παίξε το «Camorra» και κλείσε συμφωνίες με βιομηχανίες ώστε να κάνεις τη Μεσόγειο γούρνα στο τοξικό απόβλητο. Πάντοτε γούσταρες να γίνεις bad-ass MoFo.? Παίξε το “Los Zetas”. Θέλεις να κάνεις την πλάκα σου βλέποντας πως θα ήταν η ζωή αν ο Mikeius πράγματι κυριολεκτούσε? Παίξε το «Eat One Asshole» και με μια χρησιμοποιημένη οδοντόβουρτσα φυματικού, άνοιξε κοιλιές εγκύων, βγάλε τα μωρά από τη μήτρα και φτιάξε θήκες για κινητά και υποαλλεργικές καπότες με τον ομφάλιο λώρο.
    Κάτω τα ταβάνια άγραφων νόμων στην έκφραση, ζήτω η ελεύθερη διαδραστική ταύτιση όταν δεν ενοχλεί πρακτικά κανέναν.

    ReplyDelete
  116. Καταρχήν να ευχαριστήσω τον Μέγα Γκουρού που μας κάνει την τιμή να μας ανοίξει τα ματια (σε εμάς τους λοβοτομήμένους )για αυτή την λαίλαπα της σύγχρονης εποχής που μαστίζει το κοινωνικό γίγνεσθαι.

    Ιδιαίτερα σε μία εποχή, όπου όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί, όλη η ανεργία έχει καταπολεμηθεί, όλη η εγκληματικότητα έχει παταχθεί και οι άριστοι γονείς έχουν αναγάγει την διατροφή των απογόνων τους σε 24/7 δουλειά, το μόνο που έχει απομείνει είναι αυτος ο διαολεμένος καταστροφέας- διακορευτής- διαφθορέας παιδικών ψυχών και μυαλών που λέγονται ηλεκτρονικά ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.

    Ευτυχώς και πάλι που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, που κατα δήλωσή τους δεν ανήκουν στον μέσο άνθρωπο, άλλα στέκονται εκεί ψηλά, κοιτώντας όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται απο κάτω τους, προσπαθώντας να τους εκπαιδεύσουν για αυτό που είναι σωστό.




    Απο τα πράγματα που με αηδιάζουν περισσότερο, είναι η διύλιση του κώνωπα και η κατάποση της καμήλου, αμάσητης.

    ReplyDelete
  117. Γαμησε μας ρε ανωνυμε. Αν θες να ακουσεις για την κριση, νομιζω οτι καπου πετυχα ενα αφιερωμα... που ηταν;... Α, ναι.

    ΠΑ-FUCKING-ΝΤΟΥ!

    Αν πιστευεις οτι η καλυψη του θεματος δεν ειναι ακομα υπερ-πληρης και περιμενεις να βρεις το τελευταιο κομματι του παζλ στο φαεεναμαλακα, μαλακια σου που δε διαβασες καλα την πρωτη παραγραφο. Αιντε τραβα να δεις ειδησεις αμα θες να παρεις τη δοση σου. Και στο δρομο, γαμα μια και τη μανα σου γιατι εγω την αφησα στα μισα και με ΄χει πρηξει στα μηνυματα απο χθες.

    ReplyDelete
  118. ΧΑΧΑχα! βρε μαλάκα η απάντηση δεν ήταν για το άρθρο, αλλα στον 6 μνήματα πιο πάνω. Την μάνα μου πάλι γιατί την άφησες μισή; Τώρα θα έχει πάλι νεύρα...Πάω να ξεκολιάσω στα γρήγορα τον μπαμπάκα σου τον κολόγερο γιατί και αυτός όλο παράπονα μου κάνει ότι δεν τον γαμάς καλά και χρειάζεται να ξαναβγένει για πιάτσα. Μπινεδάκο.

    Το γάμησε το combo ο φίλος σου mike.

    ReplyDelete
  119. 7:46 άσε τα σάπια, ο ποιητής σου λέει πως και με την κάμηλο τραβάει ζόρι, αλλά εσύ απτόητος του τα χώνεις επειδή διυλίζει τον κώνωπα. Ο άλλος πιο πάνω λέει δε θα καταργηθεί το gaming ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη, λες και ο νεκροθάφτης μίλησε για κατάργηση του gaming ή επιστροφή στο bubble-bubble και το Alex Kid.
    Αν βοηθά πραγματικά σε κάτι η εξέλιξη αυτή και η τροπή που έχει πάρει το πράγμα με τα παιχνίδια που έχουν ως αντικείμενό τους την εξαιρετικά ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά σε reality-simulation, είναι οτι φουσκώνει ένα απόστημα που κάποια στιγμή από το πολύ τρομπάρισμα θα σπάσει να χυθεί το πύον έξω. Οπότε συνεχίστε να τα υπερασπίζεστε ως κατεύθυνση με πάθος, από μια άποψη καλό κάνετε, επιταχύνετε τη διαδικασία. Η μαλακία όμως είναι οτι μαζί με τα ξερά, καίγονται και χλωρά. Αν σγαρλίσετε κι άλλο το συντηρητικό αντανακλαστικό υπό το σύνθημα «γκρεμίστε τα ταβάνια», «ψώφος στη συντήρηση» και λοιπά πισινώδη παπαρολογίδια, μετά θα καταλήξουμε και στα games να βλέπουμε το αίμα με μπλέ χρώμα, pixilation ή να λείπει εντελώς όπως στα R-13 action movies. Και μετά θα μου πεις να εστιάσω την οργή μου στην «πουριτανή πουτάνα γκενωνία» και όχι σε εσένα τον χλεμπονιάρη που προσποιείσαι οτι δεν τίθεται καν θέμα σε κανένα επίπεδο και πως όποιος το θίγει, το κάνει για να στο παίξει γκουρού και υπεράνω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πώς ρε μαλακοκάβλη, ανώνυμα? Αν ήταν να στο παίξω γκουρού θα έβαζα και nickname συνδεδεμένο με fb ή δεν ξέρω γω τι άλλο αρχιδιλίκι να μπορώ να πιστωθώ την «γκουροσύνη», σαν τον ρούλη που μπήκε στο fb του Mikeius λέγοντας «έλα ρε εγώ ήμουν ο ανώνυμος, ήθελα να σε παρασύρω σε εποικοδομητικό διάλογο».

    ReplyDelete
  120. @Anonymous said August 29, 2011 6:39 PM

    Θες να δεις πως είναι να είσαι ένας διεφθαρμένος αθάνατος νέος δίχως ηθικές αναστολές; Διάβασε "Το πορτρετο του Ντοριαν Γρέι". Θες να δεις πως ο κοινωνικός ρατσισμός και η κατάχρηση εξουσίας μπορούν να οδηγήσουν μια αθώα τσιγγάνα, που το μόνο έγκλημα που έκανε ήταν να είναι όμορφη και τσιγγάνα, στον θάνατο; Διάβασε την "Παναγία των Παρισίων". Θες να δεις πώς ένας άνθρωπος με δίψα για εκδίκηση οδηγεί με δημιουργικό τρόπο τους εχθρούς του στην καταστροφή; Διάβασε τον "Κόμη του Μοντεκρίστο". Θες να δεις φόνους, βιασμούς, σωδομισμούς, καταστροφές και αιμομιξίες; Διάβασε όλη την "Παλιά Διαθήκη".
    Θα μπορούσα να συνεχίσω τον οίστρο μου και να κάνω και το αντίστοιχο για ταινίες. Βασικά τι λέω; Μέχρι και σε τραγούδια θα το έκανα. Μερικά απο αύτα που είπα είναι κλασσικά βιβλία και, με εξαίρεση το τελευταίο, μου αρέσουν.
    Όμως επείδη έχουν υπάρξει και βιβλία με controversory περιεχόμενο που κάτι θέλουν να πουν και βιβλία με controversory περιεχόμενο που απλά είναι για να σοκάρουν, δηλαδή είναι κοινώς σκουπίδια, δεν μπορείς να τα βάζεις όλα στο ίδιο σακούλι. Δεν γίνεται να κρίνεις ένα ολόκληρο μέσο ψυχαγωγίας από μερικά του δείγματα όταν έχουν βγει πάρα πολλά(στα video games συγκεκριμένα έχουν βγει ως τώρα που μιλάμε είτε 10000 είτε πάνω από 5.000.000)(με βάση ένα γρήγορο googlarisma). Δεν γίνεται να διαλέγεις από ένα τόσο μεγάλο σύνολο ένα μικρό δείγμα και με βάση αυτό να καταδικάζεις ολόκληρο το μέσο. Θυμίζει λογική "Όλοι οι άντρες είναι γουρούνια" ή "Ένας μετανάστης έκλεψε. Άρα ολοι οι μετανάστες είναι κλέφτες". Δεν είναι ορθό και παραβίαζει τις αρχές ένος λογικού συλλογισμού.
    Και κάτι τελευταίο. Προφανώς σε κάθε μέσο ψυχαγωγίας/σε κάθε τέχνη(εφόσσον θεωρήσουμε και τα video games τέχνη), υπάρχουν τα αριστουργήματα και υπάρχουν και τα σκουπίδια. Τα σκουπίδια συνήθως είναι περισσότερα. Αυτό δεν σημαίνει οτί θα σταμάτησουμε να ασχολούμαστε με αυτό το μέσο ή πως θα το καταργήσουμε. Απλά θα αγνοήσουμε τα σκουπίδια.

    ReplyDelete
  121. De to diavasa akoma, katse na to diavaso kai tha se gamiso opos sou prepei...

    ReplyDelete
  122. Po re pousti mou... Ekopsa to gaming gia na sigkentrotho mpas kai vgalo kana project telika, kai eimai edo kai 2 ores na diavazo comments... Parempiptontos, ta 'xa kanei pano mou me to Doom 3 kai eixa parotrinei kai kamia 10aria simmathites na to paiksoun me svista ta fota. Akoma me katariountai fantazomai...

    ReplyDelete
  123. Είναι αστείο να ομιλούν οι επιζώντες νεάντερταλ για οποιουδήποτε είδους εξέλιξη.

    Α και λογοκρισία στα γκέημς δεν θα έρθει. Τουλάχιστον όχι στις ελεύθερες χώρες. Στα ισλαμικά καθεστώτα που τόσο δείχνουν να ζηλεύουν ορισμένοι, εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα.

    ReplyDelete
  124. Loipon:
    Oxxx re malakaaaaa.Re katinoules na poume,ok leme gia game sex kai via, as sikosei to xeri opoios den exei grapsei sta paparia tou to rating se ena game kai den to exei paiksei.A na enas,paidia, o Mikepeous re einai, pou kathotan ston papasotiriou se mia gonia kai xtipiotan giati eixe advisory18+ kai de borouse na to agorasei.Meta to agorase.Loipon eprepe na to grapseis to PIO ASIMANTO ARTHRO EVER e stroumfomalaka?Otan ginoume USA ksanaela alla mexri tote klase mou ta ifala.Ego re mikros epaiksa to Larry re, poso gamatos eimai re(pou pera apo tin plaka to Larry gamaei kai dernei,etsi)!
    Kai to spiti sas xamo akoma kai ta palia games (p.x. space quest 50+1 tropoi na pethaneis, Larry sex kai via) eixan viasmo tis argolidas me ekseprmator.EXOUN PERASEI 20-30 GAMIMENA XRONIA APO TOTE KAI PANTA THA GRAFOUME STA PAPARIA MAS TA RATINGS.TI TO THES AUTO TO ARTHRO!GIATI RE POUSTI MOU?!GIATI ENAS EDO NA MIN TOU PEI OTI EINAI KAKO PAIDI!!An egrafes gia ta games kai pia goustareis klp mazi sou alla oxi,prepei to paidi na vgalei xoli kai sto pio adiafora,asimanto,xestikame prarmatika thema gia sizitisi.Paizeis games?STO POUTSO MOU!Exoun via kai sex?!STO POUTSO MOUUUUUUUUU!!!!Ipomoni os ta 7-8 kai meta de se enoxlei kaneis, ektos an o babas sou einai tsopanis kai ipostirize Thiella Kaliarnon.To arthro kaigete opos kai oloi oi malakes pou thixtikan pou tous apagoreuoun ta games pou exoun akrivos dipla sto sigxrono tora kai skeftontai pio na paiksoun.E Vasiliii!VAsiliii!To rating koita moreee.Boro na to paiksooooo!Vasiliiiiii!A re malaka vradiatika na poume.

    ReplyDelete
  125. Peter και λοιποί αγανακτισμένοι με την αγανάκτηση, θα συνεννοηθούμε? Ποιος είπε να αποσυρθούν τα videogames και να παίζουμε πασιέντζα? Ποιός είπε στο κάτω-κάτω να καταδικαστούν τα παιχνίδια βίας γενικώς και αορίστως? Απαντάτε και τοποθετήστε όπως σας γουστάρει σε πράγματα που ΔΕΝ έχω πει, ούτε καν υπονοήσει.

    ReplyDelete
  126. Το θέμα το δημιουργούν ηλίθιοι άνθρωποι,δε σε ανάγκασε κανείς να σφάξεις κόσμο,ούτε σε ενθαρρύνουν in-game.Η μόνη διαφορά ταινίας-video game είναι ότι το 2ο είναι interactive.

    ReplyDelete
  127. 1451 Sapiens, αν θα έβγαινε παιχνίδι, με τα ΦΠΑ του και με τα όλα του, που δεν χαϊδεύει τα αυτιά του τσογλανισμού που γουστάρεις, αλλά συμπορευόταν με κάτι που αντιπαθείς εσύ, να λέει π.χ «λογόκρινε την ελεύθερη έκφραση στο realm και κάνε φάλαγγα σε όσους αντιστέκονται για να περάσεις στην επόμενη πίστα» να δω αν θα είχες την στοιχειώδη υπαρξιακή ευπρέπεια να σταθείς τουλάχιστον αμήχανος ή αν θα εξακολουθούσες να χοροπηδάς σαν αυστραλοπίθηκος που «η δημοκρατία νικάει, πίσσα και πούπουλα στους κολλημένους νεάντερταλ».

    ReplyDelete
  128. Η αληθεια ειναι οτι δεν παιζω καθολου παιχνιδια κ οτι ειμαι κατα μεγαλο ποσοστο απ αυτους που απλα το θεωρουν ως χασιμο ελευθερου χρονου ...ωστοσο τα πιο πολλα πραματα που λες παραπανω τα θεωρω σωστα κ μη σου πω οτι θα με κανεις να αρχιζω να παιζω games τωρα παλιο αρχιδι...:P :P :P
    παρ ολα αυτα φιλε μικεους εγω στενοχωριεμαι οταν βλεπω 10χρονα 5-6-7 στη σειρα κ ειναι σα zombie ρε παιδι μου..κ οχι οτι ετσι μου φαινεται εμενα αλλα ειναι γιατι καθονται με τις ωρες μπροστα στη μαλακια που δε ξερω πως λεγεται (μια μικρη ατομικη κονσολα ειναι) και ουτε μιλαν ουτε λαλαν κ αμα τους τελειωσει απο μπαταρια βαζουν και τα κλαματα..!! απλα θεωρω πιο σωστο εκεινη τη στιγμη να κανουν κατι πιο ομαδικο που να βαλει το μυαλο τους σε θεση να δημιουργησει...δηλαδη να φτιαξουν κατι δικο τους και οχι να μπουν σε κατι που εχει ηδη φτιαξει καποιος αλλος.....ετσι δε θα χρειαζοταν καν να μπεις στον κοπο και φας τα νυχια σου πανω στο πληκτρολογιο γραφοντας αυτες τις γαματες παπαριες που εγραψες παραπανω..!!
    Για πες μας ομως και τους κινεζους που λιωναν 12ωρα και 146ωρα μεσα στα net cafe....??? αποχαυνωνεσαι η δεν αποχαυνωνεσαι παλιο μαλακα???? james04 οποιος θελει ας με ψαξει....ανωνυμος και μαλακιες

    ReplyDelete
  129. Για να το θέσω και διαφορετικά, αδιαφορώ αν τα games οδηγήσουν την κοινωνία σε κατάρρευση. Κάθε προσπάθεια λογοκρισίας του τι διαβάζουν ή βλέπουν άλλοι άνθρωποι είναι κατάπτυστη.
    Προτιμώ να έχω ελευθερία στη κόλαση παρά να ζω σκλαβωμένος στο παράδεισο.
    Οι προβλέψεις που αφορούν τη παρακμή της βιομηχανίας εξ αιτίας μερικών βίαιων παιχνιδιών είναι γραφικές και φανερώνουν άγνοια.

    ReplyDelete
  130. Όντας gamer απο πολύ μικρή ηλικία (με ξεκίνησε ο πατέρας μου με commodore C64 στα 2 μου) παίζοντας arkanoid και a-train, συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο. Δεν ξέρω τι κάνουν και τι λένε στην Αμερική, Ιαπωνία και Αγγλία, αλλά ο κύριως συνδετικός κρίκος για τα 3 απο τα 4 μέλη της παρέας μου είναι η αγάπη μας με τα παιχνίδια.

    Τα games είναι κατά βάση ένα hobby : μπορείς να μαζεύεις π.χ. αυτοκόλλητα και να είσαι κλειδαμπαρωμένος στο γραφείο σου και η μόνη επαφή με τον ήλιο να είναι απο το παράθυρο σου. Μπορείς όμως και να βγείς, να μιλήσεις, να μοιραστείς το πάθος σου για το hobby σου και να βρείς αντίστοιχα άτομα σαν εσένα. Το ίδιο ισχύει για όλα τα hobby, πόσο μάλλον στα games που προσωπικά απο το '98 με το 56αρι είμαι online με starcraft, diablo και CS και έχω γνωρίσει (αρχικά στο game και μετά απο msn) άπειρο κόσμο. Ειδικά με games όπως το WoW με τα guilds κλπ. ανεβαίνει δραματικά η πιθανότητα να γνωρίσεις και κανά άλλο άτομο που υπο φυσιολογικές συνθήκες δεν θα υπήρχε περίπτωση να γνωρίσεις (γνώρισα μια Τσέχα στο παλιό μου guild και μιλάμε ακόμα μέσω Skype).

    Δεν δέχομαι οτι τα games λειτουργούν ως αιτία για βίαιη/αντικοινωνική/(insert mental disorder here) συμπεριφορά. Μπορούν, όπως η ταινίες, τα βιβλία και η μουσική να χρησιμοποιηθούν ως αφορμές για τέτοιου είδους ήδη υπάρχουσες προδιαθέσεις για αντίστοιχη συμπεριφορά.

    Στην τελική, προσοχή και ανοιχτό μυαλό θέλει. Αν αναλώνεσαι όμως στα πρωινάδικα και στο τι φοράει και τι πηδάει η καθεμία ή ο καθένας, είναι φυσιολογικό κάτι διαφορετικό και καινούργιο να σου φένεται περίεργο και απειλητικό.

    You fear what you cannot understand.

    ReplyDelete
  131. 1451 είσαι ελεύθερο μυαλό, ατίθασο πνεύμα, τεράστιος, δεν χωράς στην ύλη.

    ReplyDelete
  132. Υπάρχουν δυο τρόποι να αναγνώσει κανείς την πραγματικότητα. Ο ένας είναι να πει «αφού κάποτε ζούσαμε σε σπηλιές, τρώγαμε ωμό κρέας και πεθαίναμε από τεριδόνα στα 30, τώρα όμως ντάξ, είμαστε μια χαρά» κλπ χαριτωμένα με δείκτες, στατιστικές και απόλυτους αριθμούς της πούτσας, και ο σοβαρός τρόπος όπου κοιτάς γύρω σου τι συμβαίνει και στεναχωριέσαι ή θυμώνεις, ανάλογα την ψυχοσύνθεση.
    Όπως επίσης υπάρχουν δυο τρόποι να υπερασπιστεί κανείς τον ακραίο reality-simulation παραβατισμό τύπου GTA, RapeLay ή «σκοτώστε τη γριά». Ο ένας είναι να πεις οτι δεν δημιουργεί πρόβλημα και ο άλλος να δηλώσεις οτι στα παπάρια σου ακόμα και αν δημιουργούσε.
    Σε καμία περίπτωση πάντως δεν υπονοεί κανένας υγιής νους οτι τα παιχνίδια αυτά αποτελούν αιτία της σήψης. Σοβαροί να είμαστε. Λέμε ότι είναι σύμπτωμα. Αν δηλαδή κάποιος φτιάξει μια πελώρια λίστα με όλα τα πράγματα που δηλώνουν γύρω του στάδιο πεισιθανάτιου πολιτισμικής παρακμής, η παρατήρηση του φαινομένου δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως να σκυλοκαβλώνουν τέζα με το παίξιμο τέτοιων παιχνιδιών, αποτελεί μια ακόμα προσθήκη ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες. Γι αυτό και δεν έχει νόημα η λογοκρισία, όταν η κοινωνία παράγει άτομα που γουστάρουν να σπάσουν, να δείρουν, να βιάσουν, να σκίσουν πυλωρούς και να γυρίσουν κωλάντερα τα μέσα-έξω σε reality-simulation (όχι π.χ Batman Asylum και τα ρέστα, νομίζω είμαι σαφής μέχρι και στον 1451 ) εν καιρό σχετικής ειρήνης και ομαλότητας (ΣΧΕΤΙΚΗΣ λέμε φιόγκε, αμέσως να ξεκινήσεις σχόλιο), άστον άνθρωπο τουλάχιστον να ξεδώσει, εσύ τον έφτιαξες. Το θέμα είναι τι και πως θα το κάνεις από εδώ και πέρα με τις καινούριες γενιές που φέρεις στα σπλάχνα σου.
    Αν ως σύνολο κάνεις οτι δεν είδες, μετά ούτως ή άλλος θα έρθει έτσι το πράγμα ώστε θα ακούσεις μια φωνή να σου λέει «έλα τώρα μαλάκα να δεις που οδήγησε ο ωχαδερφισμός σου, που θα την πάθουμε όλοι μαζί».

    ReplyDelete
  133. Mikeius said: "Οποιος νομιζει οτι οι gamers ειναι ανωριμοι καφροι, ας κανει μια επισκοπιση τα σχολια του αρθρου. Θα παρατηρησει οτι ειναι τα πιο ωριμα σε ολο του μπλογκ. Ουτε "first", ουτε χοντρο τρολλαρισμα, ουτε βρισιδια μαναδων. Εγω βλεπω επι το πλειστον ηρεμα επιχειρηματα και αντεπιχειρηματα, προσωπικες μαρτυριες και προτασεις για games στους μη-μυημενους του ειδους. Με συγκινειτε ρε πουστηδες...

    ΕΤΣΙ ΜΟΥΝΙΑ! ΟΙ GAMERS ΘΑ ΣΑΣ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥΣ!"

    Το έγραψα και εχτες, αλλά για κάποιο λόγο δεν μου έδειξε " Το σχόλιο σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση" ή κάτι τέτοιο. Οπότε ξαναλέω:

    Απόδειξέ μου εσύ ότι δεν έχεις κόψει όλα τα first σχόλια, τα trolls και τα μπινελίκια!
    Θα μπορούσες να το κάνεις, μόνο και μόνο για να πεις το παραπάνω. Και ναι, σε έχω εξίσου ικανό να το συλλάβεις ΚΑΙ να το κάνεις πράξη. Δεν είμαστε όλοι οι αναγνώστες σου λοβοτομημένα κοτόπουλα χωρίς άποψη!

    Αν και δεν πιστεύω ότι το έκανες, με εξαίρεση τα first σχόλια

    ReplyDelete
  134. Mikeius wraio ar8ro(panta mou aresei otan thn les stis prohgoumenes genies)
    Pera apo auto sumptwmatika to IGN ebgale ar8ro shmera me auto to 8ema.Ti mas exoun ma8ei ta video games.
    http://uk.games.ign.com/articles/119/1191483p2.html

    preimenw me agonia to epomeno mpraf!!!!!

    ReplyDelete
  135. Fusika kai einai texnh ta video games, kai mporw na to anagnwrisw kai egw kai alloi pou den paizoume video games fanatika.

    Akoma kai to ellhniko panepisthmio to anagnwrizei. Sthn texnwn hxou kai eikonas tou ioniou kanoume mathima "afhghmatikh domh twn polumeswn", to opoio sthn ousia einai afhghmatikh domh twn video games.

    ReplyDelete
  136. Σύμπτωμα της παρακμής δεν είναι η ανάπτυξη παιχνιδιών(το gta για παράδειγμα δεν σε υποχρεώνει να σκοτώνεις αθώους, σου δίνει τη δυνατότητα να κινηθείς ελεύθερα. Την ελευθερία φοβάστε και απεχθάνεστε λοιπόν.)
    Σύμπτωμα της παρακμής είναι η ύπαρξη ανθρώπων που θέλουν να επιβάλλουν την κοσμοαντίληψή τους στους γύρω τους.

    ReplyDelete
  137. Doom Doom DoomDoom Boom boomboom Booom..........
    Doom's level of graphic violence made the game highly controversial....
    Hell yeeeeeeeeeeeeeeaaaaa.
    still got it
    the old oldschool.

    ReplyDelete
  138. 1451 δεν σου επιβάλλω την άποψή μου, απλά την διατυπώνω με επιμονή, σθένος και στόμφο. Αν σε ενοχλεί και σε καταπιέζει τόσο πολύ αυτό, απορώ τι κάνεις σε τούτο το blog. Απλά, ενώ σου αρέσει να διαβάζεις στα κεντρικά άρθρα αρνητική κριτική που σε βρίσκει σύμφωνο απέναντι σε διάφορα θέματα, αν στον χώρο σχολιασμού βρεις κάποιον περίεργο ανώνυμο να στρέψει την αρνητική κριτική του με παρόμοιου είδους εμμονή σε κάτι που υπερασπίζεσαι εσύ, φωνάζεις «βοήθεια μας την πέφτουνε τα alien». Δυο μέτρα και δυο σταθμά καθ' όπως σε βολεύει.

    ReplyDelete
  139. Εχοντας σπουδασει πανω στο 3d animation, το οποιο συνεργαζεται αρρηκτα με την παραγωγη video games, εχω να πω οτι τα video games χωρις τους καλλιτεχνες της προπαραγωγης, θα ήταν οτι ήταν τα video games στις αρχες του 90. Ανθρωπακι πιου πιου jump μπροστα απο μια αφισσα. Για την παραγωγη ενος τρισδιαστατου μοντερνου βιντεοπαιχνιδιου, χρειαζεται ζωγραφους και σκιτσογραφους, σεναριογραφους, φωτογραφους, κτλ κτλ. Οπως κοινως μια τρισδιαστατη ταινια, απλα προσθετεις και τους προγραμματιστες που θα κανουν ολο αυτο το δημιουργημα να ειναι διαδραστικο. Πως γινεται λοιπον να μην θεωρηθουν τα βιντεοπαιχνιδια τεχνη? Οταν για να δημιουργηθουν χρειαζονται τοσους πολλους συνεργατες απο τον τομεα της τεχνης? Ποιος θα ζωγραφισει ενα μοντελο πριν περασει στο 3d modelling?Ποιος θα κατσει να ζωγραφισει τα textures πριν "ντυσουν" μια περιοχη? Ποιος θα κατσει να στησει τις σκηνες και το φωτισμο αν δεν υπαρχει φωτογραφος στην παραγωγη? Για την παραγωγη ενος παιχνιδιου, χρειαζεται τεχνη. Ολοι οσοι δουλευουν γι αυτο, ειναι καλλιτεχνες ο καθενας στον τομεα του.

    Τωρα για το gaming γενικα, εγω ειμαι της αποψης οτι δινει μια επιπλεον διασταση στην καθημερινοτητα μας. Αυτη της εκτονωσης. Ειναι σημαντικο για μενα, το οτι μπαινω στο wow με την paladin μου, παιρνω το mace μου και κοπαναω οτιδηποτε. Ειναι κατι που στην πραγματικη μου ζωη δεν μπορω και ουτε εχω λογο να κανω. Ειναι σημαντικο για μενα να κανω free running με τον Al'tair και να σκαρφαλωνω σε στεγες, μπαλκονια παραθυρα και να εξερευνω ο,τι τοσος κοσμος δουλεψε για να φτιαξει. Το gaming οπως και η λογοτεχνια και ο κινηματογραφος και ολες οι μορφες τεχνης, σου επιτρεπουν να βιωσεις καταστασεις που σε νορμαλ συνθηκες ισως να μην μπορουσες να βιωσεις, ή ουτε και θα επρεπε να βιωσεις.

    Θα συμφωνησω με τους προλαλησαντες, πως, αν εισαι πειραγμενος στο μυαλο, ακομα και στρουμφακια να βλεπεις στην τηλεοραση, η βιδα που εχει λασκαρει θα φανει καποια στιγμη. Συνηθως η ανατροφη και η μορφωση, δεν εγγυαται οτι ο ανθρωπος που θα μεγαλωσει θα ειναι καλος πολιτης, χρησιμος στην κοινωνια με λευκο ποινικο μητρωο. Τουλαχιστον οσες ιστοριες εχω δει απο το καναλι crime & investigation ενα μεγαλο ποσοστο εγκληματιων ηταν αστερια μεγαλωνοντας. Αν ο ανθρωπος εχει βιαια ενστικτα, και θελει να τα εφαρμοσει κιολας, αυτο δεν επηρρεαζεται απο το τι διαβαζει, τι μουσικη ακουει, τι του αρεσει να παιζει ή να βλεπει στην τηλεοραση. Ο ανθρωπος σαν ον, εχει περασει (ελπιζω ανεπιστρεπτι) απο την φαση "monkey see monkey do".
    Μιχαλακη, ακομα ενα ωραιο αρθρο. Keep up the good work. Η υπερβολη που τα συνοδευει, ειναι απολαυστικη!

    ReplyDelete
  140. to mono pou krataw einai auto "Δυστυχώς, οι νέες ιδέες δεν γίνονται αποδεκτές επειδή ο κόσμος αλλάζει γνώμη. Γίνονται αποδεκτές επειδή απλούστατα, η εκάστοτε γενιά που διαφωνεί με αυτές τις ιδέες ΠΕΘΑΙΝΕΙ!" kai oxi epidi ta ipolipa einai malkies,apla giati me filous ta exoume xiliosizitisei.anyway,xriazotan kapios na grapsei kati tetio.

    ReplyDelete
  141. "Δυστυχώς, οι νέες ιδέες δεν γίνονται αποδεκτές επειδή ο κόσμος αλλάζει γνώμη. Γίνονται αποδεκτές επειδή απλούστατα, η εκάστοτε γενιά που διαφωνεί με αυτές τις ιδέες ΠΕΘΑΙΝΕΙ!"
    ...ΤΟ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ...

    ReplyDelete
  142. Τι μαλακιες λες ρε μικιους.Απορω πως μπορει να εγραψες δηλαδη αυτη τη μαλακια ρε κοπανε.Νομιζεις οτι οι χυδαιοι χαρακτηρες,η βια και τα σεξουαλικα υπονοουμενα στα παιχνιδια δεν εντυπωνονται στο υποσυνειδητο ενος μικρου παιδιου?Δεν ειναι αναγκη να βγει εξω και να σκοτωσει,ή να βιασει.Αρκει η ζημια που θα παθει στο μυαλο του και οι αντιληψεις που θα του δημιουργηθουν.Εδω αυτα τα γαμωπαιχνιδα οπως η ντοτα και αλλες μαλακιες εχουν καταστρεψει 25 χρονων μοσχαρια(που παραμελουν τις εργασιες τους),το παιδακι που τωρα εξερευνα τον κοσμο του δε θα καταστρεψουν?Δε μπορει να εισαι τοσο βλακας ρε φιλε.Καλυτερα να παει το 13χρονο να παιξει μπαλα στην αυλη παρα να παιξει προ.Δυστυχως ετσι καιγονται τα εγκεφαλικα κυτταρα απο νωρις βλ.κομεντς απο καθυστερημενα πιτσιρικια εδω μεσα

    ReplyDelete
  143. Την παιζω συχνα με το Tetris και με το Duck Hunt.
    Ειδικα εκει που κανει το μπλιμπ και ειδικα εκει που δε σκοτωνω παπια και ο σκυλος χαριεντιζεται.

    ReplyDelete
  144. Φυσικά και θέλεις να επιβάλλεις τις απόψεις σου. Όχι σε εμένα αλλά στη κοινωνία γενικά. Άλλωστε ζήτησες να καταργηθούν τα παιχνίδια που ωθούν σε παραβατική συμπεριφορά(ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στη διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας που έχεις).
    Η κριτική δεν με ενοχλεί, ας καταθέσει ο καθένας τα επιχειρήματά του και ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.

    Τα videogames μπορεί να συνδυάζουν τις τέχνες για να προσφέρουν το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα που επιθυμεί ο developer όμως τα ίδια δεν τα θεωρώ τέχνη.
    Το gameplay παίζει κυρίαρχο ρόλο στα παιχνίδια και τα στοιχεία της τέχνης απλά το πλαισιώνουν. Επίσης ας μην υποτιμάμε τη δουλειά που κάνουν οι προγραμματιστές(ειδικά αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την AI).

    Πάντως θα έπαιζα με ευχαρίστηση ένα παιχνίδι που σε βάζει στο ρόλο του εξουσιαστή και του καταπιεστή(το έκανα άλλωστε στο Black and White). Η ιδεολογία μου δεν με εμποδίζει να απολαύσω τα καλά παιχνίδια.

    Τέλος το επιχείρημα για τα torrents που επιτρέπουν σε πιτσιρίκια να αποκτήσουν πρόσβαση σε βίαια παιχνίδια είναι σαθρό και ανεδαφικό.
    Οι γονείς φέρουν ευθύνη για το τι κάνουν τα παιδιά τους. Ας ελέγχουν λοιπόν τι κατεβάζουν τα βλαστάρια τους.
    Από τη μία συμβάλλουν στην επιδείνωση του προβλήματος του υπερπληθυσμού και από την άλλη δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ωραίοι γονείς. Να τους παρασημοφορήσουμε με το Αστέρι της Μαλακίας.

    ReplyDelete
  145. Καπου το διαβασα στα σχολια και συμφωνω... οποιος απαξιωνει την κριση ενος παιδιου ειναι παπαρας. Οπως αλλωστε και οποιος "κρυβει" πραγματα απο ενα παιδι. FUCK TO ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ !

    ReplyDelete
  146. Τα καημένα τα παιδιά. Ποιος θα τα σώσει; Τα video games τα έχουν καταστρέψει......
    Μα καλά είμαστε σοβαροί. Τόσα χαζά νομίζετε ότι είναι τα παιδία ρε;
    Έλεος δηλαδή. Όπως είπε και ο Mikeius μην υποτιμάτε τόσο πολύ την κριτική τους σκέψη...

    ReplyDelete
  147. "ζήτησες να καταργηθούν τα παιχνίδια που ωθούν σε παραβατική συμπεριφορά"

    Δεν το έκανα αυτό. Πουθενά και σε κανένα σημείο, αφού δεν νομίζω οτι πραγματικά ωθούν προς τα εκεί. Είπα απλώς ότι η εκρηκτική τους αποδοχή, αποτελεί έδαφος προβληματισμού και περισυλλογής. Όσο για τα βίαια παιχνίδια γενικώς, ξαναλέω πως κι εγώ έχω παίξει βίαια παιχνίδια και ακόμα παίζω, αλλά όχι εκείνα που κάνουν προσομοίωση της πραγματικότητας και σου ζητούν να φερθείς σαν καρκίνωμα "για πλάκα". Ουσιαστικά δεν τραβάω τόσο ζόρι με το GTA καθεαυτό, αλλά στον δρόμο που χαράζει ώστε να το ακολουθήσουν άλλα παρεμφερή. Ο Ιάπωνας το πήγε ήδη ένα κλίκ πιο πέρα με το RapeLay. Εδώ είμαστε κι αν ζούμε θα προλάβουμε να δούμε και τα ακόμα πιο εμετικά που ακολουθούν.
    Προσωπικά απλώς δυσανασχετώ προκαταβολικά και τίποτα παραπάνω. Ούτε να επιβάλλω κάτι στην κοινωνία προσπαθώ, ούτε και θα το έκανα ακόμη και αν είχα τη δυνατότητα. Το να μειώσεις το φαινόμενο συνήθως έξυπνων ανθρώπων που νιώθουν κάβλα με το να εξασκήσουν όλη την υποσυνείδητη καφρίλα τους σε ένα εικονικό παιχνίδι προσομοίωσης, είναι μια δουλειά που ξεκινάει από το νηπιαγωγείο. Και έτσι όπως είναι διαμορφωμένα τα πράγματα παγκοσμίως, χέστηκε η φοράδα στο αλώνι.
    Να δούμε που θα οδηγήσει αυτή η αδιαφορία και το «πάρε αγκαλιά και συμφιλιώσου εικονικά με την πιο βοθρώδη πλευρά του εαυτού σου».

    ReplyDelete
  148. Το rapelay και το κάθε rapelay αποτελούν μια ισχνή μειοψηφία στην ανάπτυξη παιχνιδιών παγκοσμίως.
    Δεν θα έλεγα ότι τέτοια ανοσιουργήματα μπορούν να εκπροσωπήσουν ή να αμαυρώσουν την εικόνα που έχει σχηματιστεί για τη κουλτούρα του gaming μέσα από πρόοδο και αλλαγές που γίνονταν για δεκαετίες και συνεχίζουν να γίνονται.

    ReplyDelete
  149. Φιλε μαρέσει πρώτον ο τρόπος p γραφεις πολύ εύστοχα bravo σου.Δεύτερον συμφωνώ απόλυτα μαζί σου το έχω συζητήσει άπειρα αυτό με τους φίλους μου αλλα φαίνεται η παλιές γενιές δεν μπορούνε να κατανοήσουνε με τίποτα τα video games και πολλά πράματα όπως τι μουσική και τις περισσότερες φορες εμάς τους ιδιους.Τελοσπάντων ήθελα να s πω ότι χαίρομαι p υπάρχουνε πολλοί στην χωρα μας που υποστηρίζουνε τα video games :)

    ReplyDelete
  150. egw me to agori mou eimaste sxedon 1 xtono mazi k gnwristikame paizontas xbox k sigkekrimena Gears of war..ola auta oti o ipologistis kai genika oi konsoles apomononoun kai apo3enonoun to atomo einai mpourdes.!keep playing..!!!! xbox conecting people..!!!!!

    ReplyDelete
  151. Μονάχα μία πρόταση: μην "διώχνεις" τις facebookoudes κ οποιονδήποτε δεν έχει αγγίξει videogame,γιατι ίσως,ΙΣΩΣ,μπορέσεις να ψιλοπροπαγανδίσεις (ατυχής λέξη πιθανώς) κάποιον/κάποια που έχει λανθασμένη άποψη για τα videogames κ να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στο σπορ.Με το να υπογραμμίζουμε οι gamers οτι αποτελούμε ελίτ απομακρύνουμε κόσμο.Σκεψου πχ κάποιον που δεν έχει επαφή αλλα του τρέχουν τα σάλια με κάθε καινούργιο σου άρθρο,να δοκιμάσει να παίξει λίγο Mortal Kombat κ να τον διασκεδάσει.Δεν θα είναι μια τεράστια επιτυχία για το φαεναμαλακα?

    Ηλίας

    ΥΓ:Το γαμημένο το Deus Ex 2 άργησε αλλα βγήκε,η παπαριά το Duke Nukem to ίδιο,οι παπαροζούμηδες της Blizzard ακομα με το πουλάκι στο χέρι μας έχουν...Α ΡΕ ΔΙΑΒΟΛΑ

    ReplyDelete
  152. Arxika na efxitho kalo psofo se olous :P (nai einai apo allo paramithi eee blog alla sta @@ mou)

    2on
    den eimai gamer alla boro na katalavo oti afta pou grafi o mikeius oti exoun mia logiki kai efoson exoun mia logiki ego tha simfoniso en teli. Omos einai mia dielkistida kai edo to prama. Apo ti mia oi fanatikoi gamers kai apo tin alli oi kathe idous asxetoi pouritanoi. Etsi kai se afto to thema theoro oti i alithia "keitete" kapou stin mesi. Etsi theoro oti den tha pathi tipota ena pedi pou paizei "games" kai vlepi sex kai via stin tv EAN exei mia poli kali sxesi me tous goneis tou pou vasizete ston ilikrini dialogo kai oxi se baboules xorkia kai kathe idous tromokratia apo stigmatismena apothimena, vaftismena os "to apolito kako tou diavolou" dld oti den aresi stous ekastote goneis gia ton x, y logo. Apo tin alli tha dexto oti tin simeron epoxi einai tromera diskolo kai epipono na efarmosti afto sta simerina pedia pou exoun tosa erethismata sxedon apo tin proti stigmi pou anigoun ta matia tous kai vlepoun afton ton "aggelika xesmeno kosmo"(fantastike tin proti eikona enos pediou pou vlepi ton mpampa na milai sto kinito dld ston "fufuto" me bluetooth). Alla axizi na to prospathisis oste to pedi pou tha megalosis na exei tin megaliteri eleftheria pou boris na tou dosis oste meta 18 na mi "krepaliasi sto maximum" logo ton "periorismon" pou eixe mexri tin "enilikiosi" tou.

    ReplyDelete
  153. Mike,
    sagapame re mlk exeis dikio se ola
    alla re malaka mike

    paradeksou to!

    TO OTI YPARXEI kata 99.9% sympnoia sta sxolia
    SE AHDIAZEI

    ReplyDelete
  154. Half life ΤΩΡΑ σε ταινία για να δεί ο κόσμος απο τέχνη...

    ReplyDelete
  155. Βασικά απογοητεύτικα που δεν είπες τι είχε γιΝείλου με το heavy rain....

    ReplyDelete
  156. H λογική του "από τα βίαια βιντεο-παιχνίδια θα προκύψουν βίαιοι άνθρωποι" έχει όσο λογική όσο το "από τα αθλητικά βιντεο-παιχνίδια θα προκύψουν καλύτεροι αθλητές"...

    Πολύ αδύναμη ;)

    ReplyDelete
  157. Τέλειο άρθρο! Μου θύμισε πολλά από τα σχολικά χρόνια, που από Κρας Μπαντικουτ στα 6, έφτασα στα 17 να λιώνω στο God Of War II. Παιζει να χω χάσει 20 λίτρα ιδρώτα προσπαθώντας να το τερματίσω!
    Και επίσης πολλά παιχνίδια θα μπορούσαν να τα πάρουνε σκηνοθέτες και να φτιάξουνε καμιά καλή ταινία με σοβαρή πλοκή, και έτσι η 7η τέχνη θα μπορούσε να γλιτώσει από πολλές κινηματογραφικές μούφες. Καλύτερο πράγμα αυτού που λεω δε θα μπορούσε να είναι το Driver 4...

    ReplyDelete
  158. Δυστυχώς, οι νέες ιδέες δεν γίνονται αποδεκτές επειδή ο κόσμος αλλάζει γνώμη. Γίνονται αποδεκτές επειδή απλούστατα, η εκάστοτε γενιά που διαφωνεί με αυτές τις ιδέες ΠΕΘΑΙΝΕΙ!

    πολύ βαθύ γράψιμο αυτό! αν και όντως ανήκω στο κοινό που συμφωνεί και κατ'επέκταση αφήνει ανεπηρέαστους τους διαφωνούντες...

    ReplyDelete
  159. Mama said...

    Egw otan kaigomoun warcraft 3 kai epefta gia upno kai evlepa straties kai hrwes ston upno mou elega anathema tin wra pou kathisa sto pc re.. Epipleon pes oti thes alla otan kapoios exei provlimata sto mualo tou kai sunithizei stin aisthisi tou krataw ena oplo kai skotwnw grigora opoion vrw mprosta mou (counter strike, cod klp) kataligei kapoies fores se kati fainomena tupou anders brevik.. kai ok i tileorasi ta idia skata vgazei alla de simainei oti afou ta erethismata pou lamvanoune ta paidia einai skata as ta kanoume xeirotera.

    kai telos, les oti to 10xrono prepei na katalavei oti afta p vlepei einai pseftika.
    Xreiazetai upervoliki wrimotita pistevw gia na elegxeis to uposeinidito sou . Ok 3erw oti einai pseftika alla den pavw na sunithizw stin eikona ths allis tis sonia px pou kovetai sta 2 i tou fatality tou goro i tou shao kan . Kai eidika an eisai 10xrono p kavlwneis pio polu ap ti fusi sou.

    ReplyDelete
  160. ασχετα με τα games,για οσους ιντριγκαριστηκαν να δουν την ταινια του Τριερ,υπαρχει κ μια σκηνη που ο πρωταγωνιστης εκσπερματωνει αιμα.yeah.

    ReplyDelete
  161. Tsampa olos o xronos pou xaramisa giayto to prama... Katse esi na apovlakonese me ta games... Egw ena 3erw... otan vgename stin alana k pezame bala, goustarame, mathename gia th bala k asxoloumastan. Tora pezoun ta mikra games me skotomous.. kane ta mathimatika k tha ktlveis an den ise betovlakas... Sin tis allhs to na katseis na deis mia tenia 2 oritses k meta na vgeis na pas gia kafedaki den ine to idio me to na sinadieste ola ta nerds se ena spiti k na lionete sto pro... "noob" ..... eleos me eleines florikes attakes...

    ReplyDelete
  162. Ο Νορβηγός ήταν φιλοσιωνιστής ακροδεξιός χριστιανός. Εκεί να αναζητήσετε τα αίτια και τα κίνητρα των πράξεών του.

    ReplyDelete
  163. Magkes aplo..Eisai mikros paizeis to Resident evil kai xezesai panw sou,fobasai na koimitheis me kleista ta fwta k.o.k. .Pernaei o kairos kai synhdotopoieis akoma kai mikros na eisai pws "re malaka ola ayta einai mesa se ena cd kai ta controllarw egw,ara pws ginetai na einai alithina",akoma kai thn akribws epomenh mera.En oligois olh ayth h ampelofilosofia sxetika me to an ta VG paragoun antikoinwnikous sociopaths me apeira complex exei tetoia dosh alitheias oso to an sou lene "tha se parei o mpampoulas" tha se kanei na kukloforeis me mia karampina gia na skotwseis mia terastia mayrh arxidia pou tha petaxtei apo thn ntoulapa sou,gia olh thn upoloiph zwh sou.

    ReplyDelete
  164. Mike, η τελευταια σου παραγραφος παραηταν σοβαρη. Το αρθρο γαμησε ως συνηθως.
    Δ.

    ReplyDelete
  165. Από άρθρο της wikipedia για τις τέχνες.
    A debate exists in the fine arts and video game cultures over whether video games can be counted as an art form. Some cite games such as Shadow of the Colossus and Myst as prime examples of video games as an art form. Others, such as game designer Hideo Kojima, profess that video games are a type of service, not an art form.

    Παρόλο που ο δημιουργός του Metal Gear διαφωνεί, κάθε φορά που έβλεπα ending movie κάποιου από τα Metal Gears (ειδικά στο τελευταίο), μου σηκωνόταν η τρίχα και μου τεντωνόταν η ρώγα! Το ίδιο έπαθα και με τίτλους όπως το Shadow of the Colossus, τα 2 Mass Effects που ανέφερες (με το teaser trailer του 3ου βάρεσα τρεις μαλακίες), το Fallout 3 και με πλήθος άλλων. Ένα videogame με εκπληκτικό σενάριο, με φανταστική μουσική, με εξαιρετικό artwork, με προσεγμένη σκηνοθεσία και με μηχανή γραφικών τεχνολογίας αιχμής, μόνο ως "masterpiece" μπορεί να χαρακτηριστεί!

    ReplyDelete
  166. pes ta me tous malakes pou mou ta xun prhksei
    ''aaaa omg paw se club kai dn paizw games giati gamaw''
    nai suuuuuuuuuuuuure

    ReplyDelete
  167. Btw έκατσα και διάβασα κάποια σχόλια εδώ τα οποία υποστήριζαν την άποψη αναπαραγωγής της βίας στα VG στον πραγματικότητα. Αυτά που μου έκαναν εντύπωση ήταν η αναφορά στον Νορβηγό που σκότωσε 78 άτομα και οι πεζοναύτες στο Ιράκ που νόμιζαν πως έπαιζαν στο CoD.
    Ας πούμε για τον Νορβηγό: οι αρχές στην Νορβηγία ανακοίνωσαν πως ο τυπάς έπαιζε WoW. Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε απάντησε πως χρησιμοποίησε το game σαν δικαιολογία για να ξεκόψει από τον κόσμο και να μην τον ενοχλούν. Κάτι το οποίο,φυσικά,πέτυχε μιας και η αντίληψη που κυριαρχεί σχετικά με τα games είναι πως αποξενώνουν,οπότε κανείς δεν τον ενοχλούσε,ούτε καν οι 'παρέες' που μπορεί να είχε(ναι,το πιθανότερο είναι να κουβαλούσαν τα ίδια σκατά στο κεφάλι με αυτόν αλλά αν τους έλεγε 'θα σκοτώσω 80 και θα ανατινάξω το Όσλο' όλο και θα προσπαθούσαν να τον σταματήσουν). Λοιπόν,politically correct μαλάκες, πως σας φαίνεται που με τις μαλακίες που εκτρέφετε σαν αντιλήψεις και έχετε περάσει στην κοινωνία,δώσατε το τέλειο άλλοθι σε έναν παλαβό,αρουγκανό,ψυχάκια,χριστιανό εξτρεμιστή ώστε να ετοιμάσει και να πραγματοποιήσει το σχέδιο του ανενόχλητος;
    Πάμε τώρα στους marines: που κολλάει το αν αυτοί έχουν σκατά στο κεφάλι τους με το αν σαν δικαιολογία για τα έκτροπα που διέπραξαν, χρησιμοποίησαν το : μα το είδαμε στο CoD! .Δηλαδή το πρόβλημα σας είναι η παπάτζα που είπαν και όχι η πράξη; Αν δεν τον έβλεπαν στο χ,ψ,ω videogame δεν θα το έκαναν; Ή αν το έκαναν χωρίς να το έχουν δει δεν θα σας πείραζε; Τα βασανιστήρια στους Αφγανούς κρατουμένους πριν από τρία χρόνια από game τα είδαν; Τα έκτροπα στο Βιετνάμ που ακόμα τα ανακαλύπτουν,και αυτά; Στην Κορέα; Στον α,β,γ πόλεμο; Μήπως και τα Πογκρόμ ήταν αντίκτυπο των Videogames; ITS MOTHERFUCKING WAR! Καφρίλες ΔΥΣΤΥΧΩΣ θα γίνονται! Είναι μέρος της ανθρώπινης εγκεφαλικής ΜΑΛΑΚΙΑΣ. Αντί να ασχοληθείτε με την πράξη ασχολείστε με την δικαιολογία που γρόθοι σαν κι εσάς τους προσφέρατε απλόχερα για να χρησιμοποιούν σαν καραμέλα για την βλακεία που τους δέρνει. Όσο είναι αλήθεια πως το Battlefield χρησιμοποιήθηκε από την CIA για να στρατολογήσουν ανάλογα με το score άλλο τόσο είναι αλήθεια η δικαιολογία αυτή!ΞΥΠΝΑΤΕ ΖΩΑ!

    ReplyDelete
  168. Σκατόψυχε θέλω μόνο να σου πω ότι παρότι όσα λες είναι σωστά και ότι τα έχω συνειδητοποιείσει από πολύυυυυυυυ μικρό παιδάκι εγω σε lair του Romulus δεν ξαναμπαίνω. Τερμάτισα το assasins creed brotherhood χωρίς την πανοπλία. Και δεν έχω κάποιο πρόβλημα να τα βάλω με 10-20 ακόλουθους ταυτόχρονα, απλά Η ατμόσφαιρα μέσα στις κατακόμβες με τους τάφους και όλο αυτό το λαβίρινθο είναι πιο τρομακτική από κάθε θρίλες που έχω δει, εκτός ίσως από το drag me του hell.

    ReplyDelete
  169. Και θέλω να ρωτήσω κάτι. Όχι μόνο τους διαφωνούντες, αλλά ΚΥΡΙΩΣ αυτούς. Ξεχάστε για μια στιγμή τα games και τη βια και απαντήστε μου ειλικρινά: ΤΙ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΕΞ; Γκρινιάζετε που θα χαρακτεί στο υποσυνείδιτο του παιδιού. ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΕΙ; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει τέτοια προκατάληψη ενάντια στο σεξ! Μην πει κανείς ότι δεν του αρέσει κάποια μορφή του! Δηλαδή μας κόψαν το φαΐ, μας κόβουν σιγα σιγα το ωραιο χεσιμο και κόβετε και το σεξ; Ε και γιατί στο διάολο θα ζούμε; Για να περνάνε καλά οι εργοδότες μας; Και μην αρχίσει κανείς την αγαπημένη παπαριά που επικαλούνται όλοι: "το παιδάκι δεν είναι έτοιμο". Γιατί έτσι λες εσύ; Το παιδάκι είναι έτοιμο και θα είναι θες δε θες από τα 13-15. Άσε που με τέτοια συμπεριφορά μπορεί να σου κρύψει κανένα προβλημα και να χεις άλλα. Και μια που έγινε που έγινε σεντόνι, ας συνεχίσω (ούτως ή άλλως είναι 7 κυριακής και δεν έχω κοιμηθει ολη νύχτα για κάποιο λόγο. Τι καλύτερο έχω να κάνω;). Πρωσοπικά, όσον αφορά τα games, οι γονείς μου ποτέ δεν μου απαγόρευσαν κάτι. Μερικες φορές μου σύστηναν να μην παίξω, αλλά ποτέ δεν μου το απαγόρευσαν. Πχ gta δεν παίζω γιατί δεν γουστάρω tps (εξαιρείται το uncharted). Οσοι λέτε ότι τα video games δεν είναι τέχνη, κάντε το εξής: Παίξτε το assasins 2/brotherhood μέχρι τη στιγμή μόνο που θα μπείτε στο animus. Ανεβείτε σε μια ταράτσα και δείτε τη θέα. Δεν είναι τέχνη αυτό; Η μήπως νομιζετε ότι δεν τα ζωγράφισε κάποιος αυτά; Και μετά, δείτε το σενάριο του mass effect. Αυτό δεν είναι τέχνη αλλά το saw/wrong turn είναι; Δεν λέω ότι οι ταίνίες δεν είναι τέχνη, λέω ότι το mass effect εχει πολύ περισσότερους λόγους να θεωρηθεί τέχνη σε συγκριση με πολλές ταινίες. Τα ηχητικά εφέ το bad company 2 δεν είναι τέχνη και είναι η lady gaga; Έλεος! Καλά, υπερβολικό παράδειγμα, ακόμα και το amanda (ψάξτε το με δική σας ευθήνη) είναι με βάση τα κριτιρια "πιο πολύ" τέχνη απ'ότι ένα cd της gaga.

    ReplyDelete
  170. "Το θέμα είναι ότι η βία στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όσο ρεαλιστική κι αν δείχνει, είναι ΨΕΥΤΙΚΗ. Αν θεωρείς το 10χρονο παιδί σου ανίκανο να ξεχωρίσει την ψεύτικη βία από την αληθινή, το υποτιμάς και προσβάλλεις τη νοημοσύνη του."

    Auto loipon einai ena apo auta pou egrapses. Loipon...Ena paidi loipon einai ena evaloto plasma to opoios epireazete me to kathe ti.Kai den exei na kanei me tin noimosini auto.Einai apla ena plasma to opoio akoma den exei empeiria kai anakaliptei ton kosmo. 2on. dixnoun stigmes vias opws ton stauromeno xristo sta paidakia tous alla meta lene oti autos einai o theos mas ki etc tous dimiourgoun tin pisti pou einai polu simantiko na pisteueis kapou.Sigoura tous lene oti anthropos autos milise gia to kalo kai pos afou efage ola auta ta vasanistiria sta moutra anastithike.kai pos autos milise gia tin agapi kai gia oxi skines pou deixnei to call of duty.

    Episis prepei na ksereis o idios oti polla paidakia pou emeinan anekselegkta sto pc autoktonisan (katalathos tis perissoteres fores ) giati prospathisan na kanoun pragmata ta opoia evlepan kai ta epireasan.Kai pistepse me opws sou eksigisa den ftaiei i noimosini gi auto. Episis to plastiko pistoli petaei nero kai to paidi to vlepei auto. To pianei kai vlepei oti den kanei kati kako. An tou edines pistoli kai tou eleges vara na skotoseis isos na min ithele. Eno sto neropistolo tou lene pirovola na ton vrekseis. I via sta paixnidia den einai pseutiki. Iparxei kai ena mikro paidi pou akoma den exei stathera pisteuo den exei empeiria stin zoi kai einai eualoto sigoura epireazete. Oxi pos tha vgei na skotosei alla oso na peis epireazete.

    Den einai tuxaio pos oi palioteres genies pou oute video games eixane oute kan TV eginan douleutarades kai kaliteroi anthrwpoi...emathan na zoun me ta liga kai na einai eutixismenoi me otidipote pou simera ena paidi to vlepei san skoupidi. I texnologia mazi me ta video games kai ola tis ta megaleia katestrepse ton kosmo.Koita giro sou. Rikse mia matia sta 11xrona paidia. Paizoun lol kai dotes. Oi aules ton sxoleion einai adeies. Emena kai tora n me poun pame gia mpala i krifto tha trekso.Auta ta paidia den kseroun kan ti einai auta.
    Elpizo na vrikes xrono n asxolitheis. Exo polla themata pou pisteuo pos tha s endieferan toso gia to blog sou oso kai gia sena. Min to perneis pano sou oti kapoioi se pane pantos.Min se odigisei auto sto na skeftesai entelos aploika kapoia pragmata opws to keimeno pou diavasa kai aneptiksa edw.Skepsou vathitera ...

    ReplyDelete
  171. Oxi Anonymous, eponymous:
    Koutsoukis Giorgos ,26 xronwn, politikos mhxanikos.

    AN mporouses na to vgaleis sta kanalia to post, isws na voh8ouses thn koinwnia na kanei ena vhma mprosta! To mono arnhtiko pou vriskw sto gaming, einai to anwrimo gaming, ayto pou mporei pragmati na katastrepsei kosmo kleinontas ton mesa gia meeeeeeres, opws exw pa8ei polles fores paliotera. :) Pantws 8elw na anaferw kapoia paixnidia ws TOP psyxagwgias, ta opoia eprepe na paroun kai oscar - kai ta opoia mou efagan ola ta paidika, efhvika kai antrika mexri twra xronia:
    Fallout 2( ante as poume kai ta epomena.. ;) ), Bioshock 1-2 (en anamonh infinite ;) ), Devil May Cry OLH h seira, Full Throttle, The Dig, Undying, Amnesia, Age of Mythology, Pro (OLOI kahkame se foithtikes parees!!), Max Payne, GTA opoio 8elete, Gabriel Knight - me apokoryfwma "Blood of the Sacred, Blood of the Damned".... Kai de milaw gia OLA ta paixnidia pou exw paiksei, alla ayta pou EINAI psyxagwgia kai se vazoun se skepseis!... Den antiti8emai ston kinhmatografo, alla NAI, H KOINWNIA PREPEI NA WRIMASEI OSON AFORA TO GAMING... ;)

    ReplyDelete
  172. Sein said...

    Στην φωτογραφια του Magnum Light ειναι 3 παγωτα και οχι γκομενα :P

    Respect Sein

    ReplyDelete
  173. Nαι ρε. Είσαι πολύ γαμάτος. Η γαματοσύνη σου με κάνει να νιώθω τόσο χαμερπές σκουλήκι...
    ΚΛΑΣΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ, ΜΑΛΑΚΑ. ΣΕ ΒΑΡΕΘΗΚΑ.

    ReplyDelete
  174. θα σας δειξω εγω θα δειτε τι θα παθετε...

    ReplyDelete
  175. 1ον: "Δυστυχώς, οι νέες ιδέες δεν γίνονται αποδεκτές επειδή ο κόσμος αλλάζει γνώμη. Γίνονται αποδεκτές επειδή απλούστατα, η εκάστοτε γενιά που διαφωνεί με αυτές τις ιδέες ΠΕΘΑΙΝΕΙ!" Ατακάρα!

    2ον: Συμφωνώ απόλυτα σε όλα και συμπληρώνω πως ναι οκ, σχετικά με το graphic design, τα games μπορούν να χαρακτηριστούν τέχνη αλλά για τον gamer θα έλεγα περισσότερο πως κολλάει η λέξη "ιεροτελεστία".

    3ον: Η μόνη μου έννοια σαν (αρκετά) μελλοντικό milf είναι η εξής: Πώς μπορώ να επιτρέψω στο παιδί μου να μπει και να απολαύσει τον συγκεκριμένο κόσμο αλλά να ΜΗΝ αποχαυνωθεί/εθιστεί/μένει άπλυτο/νηστικό ή αντίστοιχα γίνει 243 κιλά; Τα έχω δει αυτά να συμβαίνουν και σαφώς και είναι ακραίες καταστάσεις αλλά είναι και πιθανές. Το μόνο που με απασχολεί λοιπόν είναι αυτό. Θα μου πεις... μάνα του θα είσαι, εσύ πρέπει και να το μεγαλώσεις αντίστοιχα, αλλά η εφηβεία όπως όλοι ξέρουμε είναι δύσκολη περίοδος...

    4ον: Στα παραδείγματα περί βίας που έφερες, θα ήθελα να συμπληρώσω και ένα ακόμα. Σειρές (τύπου CSI) και ταινίες (τύπου Scream) που σε κάνουν επαγγελματία δολοφόνο!!! Πραγματικά, παρουσιάζουν το έγκλημα τόσο απλουστευμένα που σε φρικάρει. Μη σου πω ότι δίνουν και tips για το πώς να την γλιτώσεις...

    ReplyDelete
  176. Dimos, eisai k complexaros kai gia ton poutso ...
    akou epixeirhma : " oi aules twn sxoleiwn adeiasan"
    nai malaka adeiasan giati ekei eksw einai zougla malaka... kai oi aules twn sxoleiwn exoune kosmo mono sta dialeimata mono giati oloi oi karablaxoi trexoune ta pitsirikia apo ta 7 se 15 glosses kai 128 asxoleies tou poutsou giati ek twn pragmatwn den mporoune na paiksoune kryfto oute mpala sto dromo giati 8a perasei o gamhmenos o kagouras me to papi

    ReplyDelete
  177. Mikeius ίσως αυτό το post να πρέπει να το μεταφέρεις στο ΜΠΡΑΦ!

    Μερικές σκηνές ποιοτικού sex όπως αυτή η αυτή ίσως να κολλάνε!
    Και καμιά gorιά από εδώ δε θα είναι άσχημη :)

    ReplyDelete
  178. "Den einai tuxaio pos oi palioteres genies pou oute video games eixane oute kan TV eginan douleutarades kai kaliteroi anthrwpoi...emathan na zoun me ta liga kai na einai eutixismenoi me otidipote pou simera ena paidi to vlepei san skoupidi."

    Ναι ρε μαλάκα Dimos, καλύτεροι άνθρωποι έγιναν όλοι τους. Ειδικά αυτοί που δέρναν γυναίκα και παιδιά μόλις γύρναγαν σπίτι. Ειδικά αυτοί που σκότωναν το γείτονα για να του πάρουν το χωράφι. Ειδικά αυτοί που κούρευαν ή σκότωναν άμα λάχαινε μια γυναίκα γιατί 'ήταν πόρνη'. Ειδικά αυτοί που μπαινόβγαιναν στις φυλακές για φόνους. Ξέρεις ποιος ήταν ο Κοεμτζής; Ένας καλός, ολιγαρκής και εργατικός άνθρωπος ήταν, που έτυχε να σκοτώσει τρεις μπάτσους με μαχαίρι μες στα μπουζούκια. Που ήταν καλοί κι εργατικοί σαν κι αυτόν. Κλάσε να φυσήξει αέρας.

    Άκου μαλακίες... μας βγήκαν άγιοι οι παλιότεροι... ναι, για εμάς φτιάξαν τις φυλακές, για μας έφτιαξαν την ηρωΐνη, εμείς βγάλαμε τις βρισιές και τις βλαστήμιες... πω πω ρε φίλε, εμείς ανακαλύψαμε και τον πόλεμο.

    ReplyDelete
  179. re mike egw exw ena 8ema.pes me malaka,pes me opws 9es.simfwnw me ola osa eipes ektos apo ena.to god of war m aresei para poli ws paixnidi drasis.omws dn m aresei ka9olou to senario tou.exoume enan spartiati gamia pou kseklirizei ton miso olumpo.stous 300 dn ipirxe paraviasi istorikwn 8ematwn.alla to na pairneis tin mi9ologia kai na tin viazeis ap ta matia (dejavu) dn nomizw oti mporei na epimorfwsei oute ta mikra paidia oute tous ksenous!!!

    ReplyDelete
  180. Kopste ta games eidika kati madraxalades oloklhroi gaidaroi pou eiste gia gelia kai gia petres, sas exoun parei oloi xabari reeee

    na to pw pio ksekathara, de-virginate yourself kai etsi opos to katalabes alla kai sthn zwh genikotera kamene loser gamer

    waste of time , total fail , kopste ta paixnidia, ginete epitelous anthrwpoi, bgeite eksw na gnwrisete kamia kopela re loooosersssssss mpas kai kopsete tin malakia pou sas dernei
    akou leei video games, poso xronwn eiste re 10? 12? ta mounia meta lene oti den yparxoun adres, e bebaia.. katse pekse games malaka..MALAKA!

    oso kai na me brisete gia ayta pou grafw ayth einai h alithia sas! mprosta apo mia othonh!! etsi pernane ta xronia pou pisw den girnoun. KSIPNISTEEEEE

    ReplyDelete
  181. Anonymous said... stous 300 dn ipirxe paraviasi istorikwn 8ematwn.

    E??? Mipws eidame diaforetiki tainia? Giati oi "300" pou eida egw itan basismenoi se COMIC kai eixan tous Spartiates na kataskeyazoun teixos apo ptwmata twn exthrwn tous kai tous Perses na xrisimopoioun maskoforous ninja kai ena karaflo xontro teras me lepides anti gia xeria. San tainia gamise kwlous, alla de nomizw na MHN ypirkse paraviasi istorikwn thematwn.

    ReplyDelete
  182. Esy malaka gamia pou milas gia de-virginate ktl eisai o monos pou gamaei bravo...
    oloi oi alloi eimaste par8enoi nerdoules agamhtoi... exeis piasei to nohma ths zwhs man... gama esy gia mas re malaka... Pou esena kai tous omoious/omoies sou prepei na sas steirwsoune kai na sas riksoune sena nhsi na gamieste olh mera... amorfota antiparagwgika kwlozwa pou sto adeio sas myalo xwraei mono to mouni kai o poutsos. PITHIKIA

    ReplyDelete
  183. @4:53

    Ναι, γαμάς. Τι να πει ο Φλωρινιώτης. Κι αφού γαμάς τόσο πολύ γιατί άφησες σχόλιο, σε παράτησε η γκόμενα και δεν έχεις τι να κάνεις; Αδύνατον βέβαια, καθώς είπαμε πως γαμάς όσο ο Φλωρινιώτης, αφού αν γαμούσες όσο υπονοείς δε θα παραπονιούνταν μερικές (κι αυτές βλαμμένες) πως δεν υπάρχουν άντρες. Τι σου είναι τα σπυριά ε;

    ReplyDelete
  184. @ September 6,2011 4:53
    Μαιστα. Αυτην την τσιχλα εμαθες, αυτην αναμασας. Προσεξε μονο μην την κρατησεις πολλη ωρα στο στομα σου και ξεχασεις να αναπνευσεις... γιατι φαινεται οτι μονο ΕΝΑ πραγμα μπορεις να κανεις σε μια δεδομενη χρονικη στιγμη.
    Αντιθετα, οι gamers μπορουν να κανουν και παραπανω, αφου οι gamers ΚΑΙ γαμανε ΚΑΙ παιζουνε.
    Στα διαλα με εκανες να μπινελικωσω σε ωραιο αρθρο.
    Δ.

    ReplyDelete
  185. Ο Αντικειμενισμός (Objectivism) είναι Φιλοσοφική Άποψη/Προοπτική, δεν είναι αίρεση. Εκτός βέβαια αν μιλήσεις σε μελλοντικό άρθρο για τα ζώα που καυλώνουν τόσο πολύ με φιλοσοφικές απόψεις που καταντούν να μοιάζουν με τα ζώα που πιστεύουν σε θρησκείες... Με τα υπόλοιπα είμαι πολύ σύμφωνος.

    ReplyDelete
  186. Προς τον αποπανω:

    " ζώα που καυλώνουν τόσο πολύ με φιλοσοφικές απόψεις που καταντούν να μοιάζουν με τα ζώα που πιστεύουν σε θρησκείες...".

    Μεσα επεσες αδερφε. Αν το ψαξεις, θα δεις οτι αυτο εγινε. Τωρα αν θα το πιασω σε ολοκληρο αρθρο αυτουσιο, θα δειξει.

    ReplyDelete
  187. gia kapoio logo to sxolio moy den dhmosiefthke... to ksanagrafw loipon, h teleftaia ataka me tis genies poy pethainoun egine apo ton max planck prin 100 xronia, alla kapoy to onoma tou eksafanisthke sto clopy paste...

    ReplyDelete
  188. Τη συγκεκριμενη ατακα την εχω πετυχει τουλαχιστον σε 5-6 διαφορετικες περιστασεις, απο βιβλια και αρθρα, μεχρι ταινιες και ντοκιμαντερ και ποτε αυτος που την ελεγε δεν απεδιδε την original πηγη της. Οταν γινεται αυτο, η ατακα ανηκει πλεον επισημα στο συλλογικο υποσυνειδητο. Να εδινα credit και τους 5-6 που την ειπαν, με υποσημειωση οτι μπορει να ειναι οποιουδηποτε εκ των 5-6 ή ακομα και καποιου αλλου; Η μηπως να εβαζα "συλλογικο υποσυνειδητο" στα credits;

    Ελεος πια με το clopy police. Παπαρα.

    ReplyDelete
  189. Wolfenstein 3D+SoD= Είμαι ένας περήφανος πρωτοδισκάκιας γιατί τα παιχνίδια ΓΑΜΑΝΕ!!!!

    ReplyDelete
  190. Αν νομίζεις ότι θα ρίξεις κάποια γκόμενα μόλις αντιληφθεί ότι θεωρείς τα παιχνίδια "τέχνη", είσαι βαθειά γελασμένος.
    Γκόμενα

    ReplyDelete
  191. de gamiesai re mikeius poy tha mou peis kai eleos me to clopy police, an thes na apanthseis se kati,einai pou phge to allo mou sxolio, mhpws goustarame to praising gia to genius ths atakas apo merika glyftomomola pou se diavazoun?
    apo kei kai pera h sxesh tou gaming me th texnh einai pio periergh apo alles morfes texnhs poy nai aftousies kai emeis apla tis thavmazoume, ektos an px kai ta epitrapezia paixnidia einai morfh texnhs h ta stavroleksa,h h skopovolh, kai h poiothta einai allou papa evaggelio.. tha lega oti tis perissoteres fores einai syndyasmos allwn morfwn texnhs kai oti h idia h texnh tou gaming otan yparxei einai to gameplay na exei na pei kati (px braid). pantws sigoura einai ena pollapla psyxagwgiko meso otan ginetai swsta kai den einai mia pipa pou sou roufaei xrono. endiaferon htan o enarkthrios logos tou ron gilbert nomizw se kapoia pax (2009 mallon)

    ReplyDelete
  192. Με θλίβει αφάνταστα η παντελής απουσία αναφορών σε γαμήσια μανάδων (στα comments πάντα), όπως και η παρακάτω τραγική παράλειψη:

    Μα κανένα request για να γράψει ο Mike για το DOTA πόσο μαλακία είναι;

    Χαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  193. FUCKING CASUALS! Εγώ ακόμα παίζω Pong. Περιττό να πω το πόσες δολοφονίες έχω κάνει εξ αιτίας του.

    ReplyDelete
  194. Ιωάννης

    Πλάκα έχουμε... Σιγά ρε με το μίσος όλοι blog είναι χαλαρώστε.
    Δε σ' αρέσει;
    -Δε το διαβάζεις ξανά.

    Θες να το διαβάζεις παρόλο που δε σ'αρέσει;
    -Γιατί δε διαφωνείς σαν άνθρωπος με επιχειρήματα να μας δείξεις πώς σκέφτεσαι;

    Τελικά μια γνώμη λέει ο άνθρωπος (είναι γνωστό πως τα άρθρα είναι σατυρικά) και φυσικά όλοι κλαίμε ώρες ώρες στο γέλιο και όλοι λέμε ώρες ώρες "μα τι μαλακίες λέει εδώ, ό,τι να ναι γράφει". Νομίζω είναι απλό αν θες να πείσεις ότι είσαι άνθρωπος που σκέφτεται, να διαφωνείς και σαν άνθρωπος που σκέφτεται...

    ReplyDelete
  195. Στην πρωτη φωτογραφια θα πηγαινα στοιχημα οτι εισαι εσυ mikeius..

    ReplyDelete
  196. Να κάνω μία άκυρη ερώτηση. Είμαι ανίδεος όσον αφορά τα blogs και ότι έχει σχέση με αυτά. Το συγκεκριμένο το βρήκα αφότου είδα τα ΜΠΡΑΦ που μου΄κανε link ένας φίλος και ομολογώ ευχαριστήθηκα με το παραπάνω τη συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων. Πώς όμως βρίσκει κάποιος ένα blog; Εννοώ αυτό εδώ, το πρώτο που έχω βρει, ήταν κάτι παραπάνω από τυχαίο. Οι bloggers ή όπως αυτοαποκαλούνται τέλοσπάντων, πως βρίσκουν τα διάφορα blogs; Άσχετα αν τελικώς θα τους αρέσουν ή όχι; Η ερώτηση μπορεί να είναι τελείως ηλίθια. Ξανατονίζω ότι είμαι παντελώς αδαής με το χώρο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων (και κατά τη γνώμη μου μια χαρά έκανε και έφτιαξε τα vids γιατί άτομα που δε ξέρουν από αυτό το χώρο και πιθανότατα ενδιαφέρονται να μάθουν, δεν τους δίνεται η ευκαιρία αν δε φτιαχτεί κάτι πιο.. ας χρησιμοποιήσω την ηλίθια - ημιάστοχη έκφραση - mainstream)

    ReplyDelete