Sunday, June 28, 2009

Φίλε καπνιστή, ρούφα κι έρχεται!

Τι έρχεται; Μα φυσικά η 1η Ιουλίου! Η μέρα που επιτέλους θα γίνουμε Ευρώπη! Η μέρα που θα βγούμε όλοι απ' τα σπίτια μας και έξω θα κελαηδούν τα πουλάκια, ο ουρανός θα έχει ένα ουράνιο τόξο απ' άκρη σ' άκρη και μικρά παιδιά με χαρταετούς στο χέρι θα τρέχουν στα πάρκα! Η μέρα που θα απαγορευτεί το κάπνισμα σε όλους του ιδιωτικούς και δημόσιους εργασιακούς χώρους και τα τμήματα καπνιστών σε καφετέριες και κλαμπάκια θα μεταφερθούν στη Σπιναλόγκα.

Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν έχω καμία εξωτερική επιρροή από καπνιστές και μη. Στο άρθρο που ακολουθεί παραθέτω αποκλειστικά την προσωπική μου γνώμη διότι πρώτον, μόνο αυτή αξίζει και δεύτερον, δεν είμαι ούτε καπνιστής ούτε αντικαπνιστής. Είμαι ένας τύπος που δεν καπνίζει επειδή απλά του βρωμάει. So let's get to it:

Από 1η Ιουλίου λοιπόν, όλοι οι αντικαπνιστές της Ελλάδας (και οι 3) έχουν κάθε λόγο να χαίρονται, καθώς μετά από τόσα χρόνια γκρίνιας και χτυπήματος του ποδιού τους κάτω, πέρασε επιτέλους το δικό τους. Σημείωση για τους υδροκέφαλους που διαβάζουν αυτή τη στιγμή: Άλλο μη-καπνιστής, άλλο αντικαπνιστής. Ο πρώτος απλά δε γουστάρει τον καπνό. Ο δεύτερος πιστεύει ότι το άναμμα ενός τσιγάρου είναι χειρότερο κι από το να κόβεις το κεφάλι ενός μωρού και να βιάζεις τον οισοφάγο του και θα κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι του για να μετατρέψει την προσωπική του γνώμη σε νόμο του κράτους.
Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα που ζούμε δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις και πολύ: Ο Έλληνας καπνιστής συνδυάζει τον εγωισμό του εθισμένου στη νικοτίνη με την defacto αγένεια και γυφτιά του Έλληνα και 40 χρόνια τώρα μας έχει γαμήσει! Ανάβει τσιγάρο χωρίς να ρωτάει κανέναν, φυσάει τον καπνό πάνω σου την ώρα που τρως και χρησιμοποιεί για αυτοσχέδιο τασάκι το φέρετρο της γιαγιάς σου. Μέχρι πριν λίγο καιρό θυμάμαι κόσμο να καπνίζει στα μαιευτήρια. ΣΤΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΑ! Και ΟΧΙ, μαλάκα καπνιστή, το να αλλάζεις απλά χέρι το τσιγάρο όταν σου λέω ότι με ενοχλεί, ΔΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ! Δεν είναι τυχαίο που στο Ελλαδιστάν τα προηγούμενα αντικαπνιστικά μέτρα δεν πιάσανε ούτε για πλάκα.

Όπως και να 'χει το τσιγάρο είναι ηλίθιο ναρκωτικό. Δεν είναι καν στο top 5, απλά είναι εύκολο να το προμηθευτείς, γι' αυτό είναι και τόσο διαδεδομένο. Αν πουλούσαν LSD νόμιμα στα περίπτερα, τώρα εσείς δε θα ήσασταν στο internet κι εγώ δε θα έγραφα άρθρα γιατί όλοι θα τριπάραμε σαν τα ζώα! Αν από την άλλη έπρεπε να παίρνω τηλέφωνο το κονέ μου 5 μέρες μέχρι να τον βρω και μετά να αναγκαζόμουνα να πάω μέχρι τον Πειραιά να τον συναντήσω νυχτιάτικα για να μου πουλήσει ένα πακέτο Prince, σιγά μην κάπνιζα ποτέ στη ζωή μου!

Έχοντας πει αυτά, το να απαγορέψεις το τσιγάρο παντού και πάντα είναι αντιδημοκρατικό και ηλίθιο! Πρώτον, απ' όλους τους πιθανούς σωτήρες της δημόσιας υγείας που μπορώ να σκεφτώ, το κράτος έρχεται τουλάχιστον τελευταίο. Εδώ και 40 χρόνια το κράτος και οι καπνοβιομηχανίες αλληλοτσιμπουκώνονται σαν τους τρόφιμους σε αμερικάνικη φυλακο-ταινία! Αφού ξέρει πως το τσιγάρο είναι τόσο βλαβερό, γιατί δεν το κάνει παράνομο να τελειώνουμε; Αν αύριο έβγαινε μελέτη ότι το κέτσαπ έχει το ένα δέκατο των καρκινογόνων που έχει το τσιγάρο, θα το έβγαζαν απ' τα ράφια σε μια μέρα! Ποια είναι η διαφορά; ΟΙ ΦΟΡΟΙ! Κάθε φορά που παίρνεις ένα πακέτο τσιγάρα, το 55% από αυτά που σκας μπαίνει στην τσέπη της κυβέρνησης. Σε αντάλλαγμα, το κράτος κάνει τα στραβά μάτια σε όποια μελέτη για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού κι αν βγει, φροντίζοντας παράλληλα να διατηρεί παράνομο τον σχετικά αβλαβή ανταγωνισμό (χόρτο, μανιτάρια κλπ).

Δεύτερον, η πολιτεία δεν έχει κανένα λέγειν στο τι μπορώ να βάλω εγώ στο σώμα μου, βλαβερό ή μη, αρκεί να μην ενοχλώ κανένα συμπολίτη μου. Δε μπορείς να πουλάς ένα προϊόν παντού και ταυτόχρονα να λες "DAS IST VERBOTEN!". Τα μέτρα που εισάγεις θα πρέπει να αφορούν ελέγχους για τον εξαερισμό του εκάστοτε μαγαζιού και αυστηρότερους νόμους για τα πεταμένα αποτσίγαρα, όχι για το ποιος μπορεί να ανάψει τσιγάρο και πότε. Επίσης σε δημόσιους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ χώρους όπως οι σταθμοί του ηλεκτρικού ή τα πάρκα θα πρέπει να επιτρέπεται το κάπνισμα, αλλιώς είναι υποκρισία. Τι; Στο πάρκο ο καπνός είναι συμπυκνωμένος καρκίνος αλλά 88 εκατοστά πιο πέρα στο δρόμο χαρίζει δροσερή αναπνοή; Χέσε με!
Όπως και να 'χει, τα μέτρα έρχονται και ελπίζω να εφαρμοστούν αυστηρά, γιατί οι Έλληνες θα τα γράψουν στην καραπουτσακλάρα τους όπως πάντα. Είναι πρόχειρα, είναι άδικα, τα εισάγουμε επειδή μας βάζει χέρι η Ε.Ε. και μου θυμίζουν τα αντι-κοκορετσιακά μέτρα που μας είχαν πλασάρει παλιότερα. Αλλά του πούστη, κάτι έπρεπε να γίνει. Όπως είπε πολύ σωστά κι ο φίλος Βαγγέλης: 40 χρόνια ανέχομαι τον καπνό τους, τώρα πρέπει αυτοί να ανεχτούν τον μη-καπνό μου. Και μόλις μπει το 2050, βλέπουμε...


Credits: B. Maher για την συγκριση με το κετσαπ.

18 comments:

  1. Ρε φιλε... γιατι δε διαβαζει περισσοτερος κοσμος το μπλογκ σου;

    Να φερω παρεα;

    Γιατι με το συμπαθειο κι ολας αυτο ειναι το πρωτο μπλογκ που διαβαζω στη ζωη μου και σκεφτομαι "Τελικα υπαρχει ελπιδα σ' αυτο τον κοσμο τον γεματο χιππηδες!"

    Συγχαρητηρια αδερφε μου.

    ReplyDelete
  2. ok, ξανά γιατί σου έκανα σχόλιο από το gmail της μάνας μου. αυτό συμβαίνει όταν κάθεσαι σε ξένο υπολογιστή.

    έλεγα λοιπόν ότι...

    Φάε ένα μαλάκα!
    eric virgo commented and this

    έτσι σε βρήκα, γιατί όπως λέει και ο ίδιος το facebook είναι η βρωμερή μασχάλη του ίντερνετ.

    από εδώ και πέρα θα σου αφήνω σχόλια να χαίρεσαι.

    (πόσο μαλακία είναι να πρέπει να σβήσεις το μήνυμα και να το ξαναγράψεις από την αρχή γιατί ξέχασες να κάνεις copy paste?)

    αυτά.

    ReplyDelete
  3. Μόλις σε ανακάλυψα και έχω πεθάνει χαχαχαχα!

    Μια χαρά τα λες, σιγά μην εφαρμόσει τα μέτρα ο Έλληνας και σιγά μην το κάνει το κράτος γιατί νοιάστηκε για τον πολίτη και το περιβάλλον όταν έχουν κάψει τη μισή χώρα!

    Το ακόμη πιο γελοίο είναι που οι μαγαζάτορες πρότειναν στα μπουζούκια λέει να καπνίζουν οι θαμώνες μετά τις 02.00. Με λίγα λόγια πριν τις 02.00 να μπορείς να παίρνεις ανάσεις, 01.57 οι καπνιστές είναι με το χέρι στον αναπτήρα, 02.00 παύσατε πυρ και βγάλτε τώρα όλοι τον καρκίνο! Τόσο γελοίοι μόνο εμείς!!

    Κατά τ άλλα σε κάνω add στα αγαπημένα μου μπλογκς, τα σπας!!!

    ReplyDelete
  4. Πρέπει να καταλάβετε ότι πρόκειται για ΒΛΑΚΑ ΜΕ ΠΑΤΕΝΤΑ. Φυσικά αναφέρομαι στον προδότη-αποστάτη Αβραμό. Αντί να κοιτάξει τα ΧΑΛΙΑ της υγείας στην Ελλάδα, προτιμάει την τσάμπα μαγκιά της απαγόρευσης του καπνίσματος στις καφετέριες.

    ReplyDelete
  5. Αν αύριο έβγαινε μελέτη ότι το κέτσαπ έχει το ένα δέκατο των καρκινογόνων που έχει το τσιγάρο, θα το έβγαζαν απ' τα ράφια σε μια μέρα! bill maher rocks!!!!

    ReplyDelete
  6. Ο Bill Maher είναι ο πιο κρύος κωμικός ever, αλλά λέει κάποια σωστά πράγματα, όπως αυτό το επιχείρημα, γι' αυτό το έβαλα αυτούσιο.

    ReplyDelete
  7. Είμαι καπνίστρια και δεν συμφωνώ με την... μερική απαγόρευση του καπνίσματος.Οκ εγώ επιλέγω να καπνίζω και δεν υπάρχει κανένας λόγος να καπνίζει και ο μη καπνιστής δίπλα μου.Σεβαστό και πολύ άργησε. Επειδή όμως εγώ θέλω να καπνίζω δεν γίνεται να με μαντρώσεις σα το ζώο σε ένα μικρό χώρο με γυαλί!Δεν καπνίζω πολύ όμως το "ΔΕΝ καπνίζεις εδώ και ΑΝ θες να καπνίσεις τράβα ζορίσου πέρα" δηλαδή άντε και γαμήσου.Ναι σορυ θα σβήσω το τσιγάρο μιας και ΜΟΝΟ αυτό ενοχλεί!Τι με μαντρώνεις βρε ηλίθιε οι 2/5 δεν καπνίζουν αλλά θα κάτσουν μαζί μας στους καπνιστές!οκ οκ ξέρω κάνει κακό είπαμε αλλά το να μασ μαντρώνουν σε ένα χωρο 1*1 ε δλδ θα αρχίσω να πετάω μολότοφ ελεος πιά.Οτι τους φανεί και οτι θυμηθούν πια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. μεν δεν καπνίζω (πλέον γτ με αναγκάσανε να το κόψω) αλλά συμφωνώ μαζί σου.βέβαια πλέον όταν εισπνεύσω καπνό από τσιγάρο παθαίνω φαρυγγίτιδα.τώρα γτ το έπαθα τώρα και όχι όταν κάπνιζα τι να πω δεν ξέρω!όπως και να έχει όμως δεν είναι δίκαιο αυτό που έλεγαν (και δεν έποιασε κι όλας) για ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας μας!αν είναι έτσι ας απαγορέψουν και τη ψήφο στις γυναίκες πάλι!είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα!αν δεν θες να κάθεσαι σε κλειστό χώρο με καπνιστές οι καφετέριες έχουν τραπέζια και έξω!θα κάνει ένας συμβιβασμός ο καπνιστής και έναν εσύ!είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ του καθενός αν θέλει να κάνει ή όχι κακό στην υγεία του απλά πιστεύω πως οι καπνιστές θα έπρεπε να είναι ή στον πάνω όροφο της καφετέριας και η καφετέρια να έχει καλό εξαερισμό (ο καπνός πάει προς τα πάνω οπότε πιο το νόημα του τελευταίου ορόφου ως μη κανπιστών;;;) ή στα έξω τραπεζάκια!

      Delete
  8. Sevasmos stous mh kapnizontes sumfwnw alla sevasmo kai stous kapnizontes.Swsta diamorfwmenoi xwroi oxi oti ki oti!

    ReplyDelete
  9. Πεστα μεγιστε.

    ReplyDelete
  10. Αντε και εφαρμοστηκε το μετρο. Καποιος (ο θεος , το αγιο πνευμα , η παναγια , ο αλλαχ) δεν ξερω ποιος , θα πρεπει να ενημερωσει τους ΜΗ καπνιζοντες οτι τα τασακια που εχουν βαλει για τους 23.478.239.848 που θα βγουν εξω απο μια δημοσια , για παραδειγμα , υπηρεσια να κανουν ενα τσιγαρο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑΘΙ ΓΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. ΔΕΝ. ειναι για γοπες. για αποτσιγαρα..και για σταχτες . οχι για το μυξομαντηλο και το τσαλακομενο αλουμινιο του μολτο που νομιζεις οτι το τσαλακωσες αρκετα αλλα οταν το αφησεις εκει μεσα πιανει περισσοτερο χωρο ακομα και απο οταν ειχε τιν σφολιατα μεσα. ΕΛΕΟΣ.

    ReplyDelete
  11. ine epidi ola ta magazia diathetun ta 6,5 euro pu vgazun apo ta 7 pu mas pernun gia na ftiaxun ton exaerismo tus.

    ReplyDelete
  12. Γέλασα πολύ με το σχόλιο στις 4 Ιανουαρίου 2010! Είμαι ένας από αυτούς που χρησιμοποιούνε τα τασάκια για το μηξομάντηλο...:D Το ομολογώ!
    Εν τω μεταξύ ο αριθμός 23.478.239.848 μοιάζει με IP διεύθυνση:PPPPPPPPPPP

    ReplyDelete
  13. Δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές...
    μόνο αντι-παθητικοί αντι-καπνιστές!!

    =================~~~~~~~~~~~~~~~

    ReplyDelete
  14. opios den kapnizei einai pooustario

    ReplyDelete
  15. pleon exoyme episima 2011 k akoma na piasei topo o nomos gia to tsigaro... to kako einai oti eimai kapnistis k o giwrgakis ekane sklires dilwseis gia to kapnisma se dimosioys xwroys... anapoypoyliasa!!!! :p vevaia einai to mono thema poy ton pairnei na kanei sklires dilwseis.

    ReplyDelete