Wednesday, October 7, 2009

Δε γουστάρω λογοτεχνία. Πειράζει;

Σήμερα τσέκαρα κάτι παλιά comments για να γράψω λίγα χιλιόμετρα ακόμα στο τσαντιλόμετρο, όταν σκόνταψα πάνω στο εξής διαμάντι.

mike said...
Μεγάλες δόσεις Τομ Ρόμπινς, Χρηστίδη, Αναν. Όπως και να'χει ξέρεις να γράφεις ΚΑΙ ΓΑΜΩ! Διάβασα δύο ποστ σερί κι έχω πέσει στο πάτωμα... κλπ κλπ κλπ.

Συνονόματε, σου έχω νέα. Το τελευταίο λογοτεχνικό βιβλίο που διάβασα ήταν ο Κώδικας Ντα Βίντσι. Πριν απ' αυτό ήταν το Jurassic Park, πριν απ' αυτό ήταν οι Μυστικοί Εφτά σε μια Διασκεδαστική Περιπέτεια και πριν απ' αυτό... τίποτα! Rien! Zero! Το μόνο που διαβάζω αν τύχει είναι εγκυκλοπαίδειες και πού και πού κανα επιστημονικό περιοδικό. Από κει και πέρα, ταινίες (μόνο Hollywood), ντοκιμαντέρ και internet με τις ώρες. Πώς σου φάνηκε; Δεν έχω ίχνος λογοτεχνικής παιδείας και ταυτόχρονα γράφω με στοιχεία Τομ Χρηστίδη και Μαέβιους Ντε Λα Φοντέν. Δε σε χάλασε!

"Είσαι μαλάκας και αμόρφωτος, Mikeius! Απλά δεν έδωσες αρκετές ευκαιρίες στο βιβλίο να σε τραβήξει με τη μαγεία του", ακούω τους βιβλιοφάγους να μου φωνάζουν από τον πύργο της ανωτερίλας τους. ΕΙΣΤΕ ΒΛΑΚΕΣ! Και βρωμάτε κιόλας! Σε πολλές στιγμές της ζωής μου έδωσα την ευκαιρία στο βιβλίο να με σαγηνέψει. FAIL! Θυμάμαι τη μάνα μου, που πάντα μου έλεγε να διαβάσω λογοτεχνία για να ξεστραβωθώ, να γίνω άνθρωπος και με παρέπεμπε σε κλασικά και μη βιβλία που η ίδια είχε αγαπήσει. Τα ξεκινούσα, έπεφτα σε κώμα και τα παρατούσα αμέσως μετά. Η αδερφή μου είχε τα ίδια ερεθίσματα με εμένα και τα βιβλία τα κατέβαζε σαν σφηνάκια σε πάρτι της ΑΣΟΕΕ. Μαγκιά της. Είναι ανάγκη να μου αρέσουν κι εμένα;

Τη λογοτεχνία την έβρισκα πάντα "αργή" και κατέληγα σε επιστημονικά συγγράμματα. Στο άλλο στρατόπεδο, η βιβλιοφάγος μάνα μου δεν ξέρει πώς λειτουργεί η εξέλιξη και η αδερφή μου δε μπορεί να μου πει με βεβαιότητα γιατί η θάλασσα είναι μπλε. Θυμάμαι μια μέρα έβλεπα εκατομμυριούχο και για το μεγάλο μαξιλάρι, είχαν την ερώτηση "Πόσους δορυφόρους έχει η Γη; Α.1, Β.2, Γ.3, Δ.4"! Και ο τύπος είχε κολλήσει γιατί νόμιζε πως ήταν παγίδα! Η βασική επιστημονική παιδεία του μέσου "λογοτεχνικού" τυπακίου είναι για τα τσιμέντα! Κανονικά θα 'πρεπε να τους πουλάω μούρη και να το παίζω κι εγώ ανώτερος, αλλά για κάποιο λόγο η μη-κουλτουρέ καζούρα δεν περνάει. ΓΑΜΩΤΟ! ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΓΩ Ο ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ;

Ζητώ συγνώμη από τους φίλους βιβλιο-ψωνισμένους ανά την Ελλάδα, αλλά πρέπει να το πω: το βιβλίο είναι βαρετό! Όπα... Το παράκανα. Κάτσε να διορθώσω την παραπάνω δήλωση: Δεν ζητώ συγνώμη, το βιβλίο είναι βαρετό! Παίρνει πολλή ώρα και δε μπορείς να το μοιραστείς με κάποιον την ώρα που το διαβάζεις. Δε λέω ότι η TV είναι ανώτερη. Είναι δύο διαφορετικά μέσα για να πεις μια ιστορία. Έχω ακούσει πως το βιβλίο "Ο Νονός" είναι μια πατάτα και μισή. Μόλις όμως το πήρε στα χέρια του ο Κόπολα, το μετέτρεψε σε αριστούργημα. Μπορείς να διαβάσεις σκατένια βιβλία και μπορείς να δεις και καλή τηλεόραση. Μάλιστα, μια κακή ταινία κρατάει μόνο μιάμιση ώρα. Ένα κακό βιβλίο το λούζεσαι για 2 νύχτες!

Δεν την λέω στους βιβλιάκηδες. Την λέω στους ΠΟΖΕΡΑΔΕΣ βιβλιάκηδες. Σε όσους νομίζουν πως το να διαβάζεις πολλή λογοτεχνία σε κάνει αυτομάτως πιο μορφωμένο και πιο ικανό στο λόγο. Αυτό το blog είναι αφιερωμένο σε σας, κωλόψωνια. Τελικά άξεστοι σαν κι εμένα που δεν έχουν ανοίξει βιβλίο στη ζωή τους, όλο και κάτι μπορούν να γράψουν.

Όπως και να 'χει, ταινίες, λογοτεχνία, εγκυκλοπαίδειες, τηλεόραση, internet, όλα είναι μέσα για να περνάς την ώρα σου. Διάβασε ένα βιβλίο για 5 ώρες, θα λιώσω στο YouTube για 5 ώρες. Σκούπισες το σπίτι; Ούτε κι εγώ. Βγάλε το σκασμό λοιπόν! Αν ΓΡΑΨΕΙΣ βιβλίο, τότε αλλάζει το πράγμα. Τότε έλα και πήδα μου τη σούφρα. Στο μεταξύ, είμαι άπλυτος πέντε μέρες μόνο για σένα. Πάρε μου μια πίπα και φρόντισε να γλείψεις και την πυτιά.

Με αγάπη, Τομ Ρόμπινς.

121 comments:

  1. Vgale to hit counter kalitera. Xalaei to klhma tou blog, filika

    ReplyDelete
  2. Ti einai h "putia"? Pes ta re Mikeius.

    ReplyDelete
  3. Ο μικρος Νικολας ρε! Αυτα ηταν βιβλια!

    ReplyDelete
  4. Καλά κάνεις και κράζεις τους ποζεράδες της θολοκουλτούρας ΑΛΛΑ είναι epic fail εκ μέρους σου να κακολογείς τα βιβλία.
    Ρε ο Κθούλου δε σε συγκινεί καθόλου;

    ReplyDelete
  5. you have balls kid...

    I LIKE balls.

    ReplyDelete
  6. Μάλον κάποιος σου είπε καμια μαλακία και τα πήρες (ορθώς) άσχημα. Είτε διαβάζεις ένα βιβλίο για 5 ώρες, είτε Γιουτουμπιάζεις για 5 ώρες, είτε τον παίζεις για 5 ώρες,
    το ίδιο καλό κάνεις στον εαυτό σου εάν πραγματικά αυτό θέλεις να κάνεις εκείνες τις ώρες.
    Μακροπρόθεσμα βέβαια και οι 3 παραπάνω δραστηριότητες (επαναλλαμβανόμενες), το ίδιο κακό θα σου κάνουν.
    Άρα, να κάτσουμε να γράψουμε κανα βιβλίο μπας και γαμήσουμε και κανένα βρώμικο κωλαράκι.

    ReplyDelete
  7. goustaro ton misanthropismo sou kai to humor sou file Mike alla teleftea vgazeis enan kakogousto narkisismo kai mia aftareskeia pou prosopika me exei xenerosei.

    opos diavazoume ekatontades blog sto internet diavazoume k to diko sou. tin psonisma exeis faei?

    ReplyDelete
  8. Συμφωνώ με τον από πάνω ανώνυμο
    προς τι αυτή η τάση να επαναλαμβάνεις πόσο γαμάτος και ευφυής είσαι;

    ReplyDelete
  9. Το μονο που ειπα ειναι πως δε χρειαζεται να εχεις διαβασει λογοτεχνια για να θεωρεισαι "ξεστραβωμενος". Ταυτοχρονα, οταν καποιος λογοτεχνακιας δεν εχει ιδεα για το πως λειτουργει ο κοσμος επιστημονικα, δε θεωρειται "στραβος" και τη σκαπουλαρει ανετα. Αυτην την καραμελα ακουω ολη μου τη ζωη και προσπαθω να αποδειξω οτι ειναι λαθος, προσφεροντας το παρον blog απλα ως ενα στοιχειο υπερ της ανατροπης αυτου του στερεοτυπου. Ανοιξε τα ματια σου και διαβαζε αυτα που γραφω.

    ΥΓ: ΤΩΩΩΩΩΡΑ τη διεκρινες την κακογουστια και την αυταρεσκεια;;;

    ReplyDelete
  10. Κουλτούρα να φύγουμε.Αν είχα 1 ευρώ για κάθε φορά που κάποιος θα πουλάει μούρη για το πόσο μεγάλη βιβλιοθήκη έχει(...θα ήταν ωραία)
    Εχει χαθεί το νόημα!

    ReplyDelete
  11. Την εχω τεραστια (την βιβλιοθηκη. Αλλα και το αλλο τεραστιο ειναι)

    Σε αγαπαμε Mikeius γιατι χρειαζομαστε τυπους που να τα λενε ωραια!

    ReplyDelete
  12. Koita diavazo biblia (harry poter, lord of the (st)rings kai eragon, auta omws terma, alla ta science illustrated kai ta focus kai ta pc world kai ta pc master kai ta total xaker kai teleutaia kai kalytera, ta comicbook ths marvel einai polla perissotera apo ta vivlia pou eho diavasei! Enw parallhla den thymamai na pw posa hronia diafwnw me thn mana mou oti ta skoulikakia sta choconda kai sthn mpaniera den dimiourgountai apo to tipota!!!

    ReplyDelete
  13. Εμένα δεν με ενοχλεί ο κόσμος που διαβάζει βιβλία. Με ενοχλεί όμως αφόρητα ο κόσμος που έχει βιβλιοθήκες - τροπαιοθήκες πνευματικού αυνανισμού, γεμάτες με 7.458 βιβλία, τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να διαβάσει για δεύτερη φορά.
    Είναι ξεκάθαρο ποζεριλίκι τύπου Manowar το οποίο απορρίπτουμε μετά βδελυγμίας, εκτός και αν μας αρέσουν οι Manowar, τα δερμάτινα παντελόνια, και τα φωτάκια νέον σε κωλοφτιαγμένο Punto.

    Σε τελική ανάλυση, σε όποιον πραγματικά αρέσουν τα βιβλία, η κουλτούρα και η τέχνη, καλό θα ήταν όταν διαβάζει ένα βιβλίο να το χαρίζει ή να ανακυκλώνει το χαρτί. Σε διαφορετική περίπτωση είναι ένας υποκριτής, που την λέει σε μένα γιατί δεν ανακυκλώνω μπουκάλια μπύρας, αλλά ο ίδιος δεν ανακυκλώνει οτιδήποτε του είναι χρήσιμο για να κοκορευτεί.. Και ναι, καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να το παίξεις μούρη αν έχεις μια βιβλιοθήκη γεμάτη με μπουκάλια μπύρας, παρά μόνο αν οι φίλοι σου είναι αλκοολικοί, μπορείς όμως άνετα να το παίζεις μούρη αν έχεις μια βιβλιοθήκη γεμάτη με βιβλία..

    ReplyDelete
  14. Καλημέρα τσαπρρρρρρρρρρρρρρ

    Και οι 2 μου γονείς είναι (συνταξιούχοι) καθηγητές. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με 2.000+ βιβλία. Αυτό που λες μου φέρνει σςτο μυαλό συγκεκριμένες εικόνες και ανάμικτα συναισθήματα. Σίγουρα μισώ τα σχολικά βιβλία. Σίγουρα μου αρέσουν οι εικόνες και οι λεζάντες τους. Συμπυκνωμένη γνώση ντουντ.
    Και σίγουρα λάτρεψα Μυστικούς Εφτά, και τα Πέντε Λαγωνικά. Enid Blyton ρεεεε!!! Α, και Ιούλιο Βερν. Και καμένα Bell Best Seller.

    Σ.

    ReplyDelete
  15. Κατσε ρε mujahedin, δηλαδη αποκλειεις το γεγονος ο αλλος να ξαναδιαβασει τα βιβλια που του αρεσουν?

    Εγω καλη ωρα εχω γυρω στα 1.500 βιβλια και τα περισσοτερα απο αυτα τα εχω διαβασει 2 και 3 και 5 φορες. Κανενας απο τους κολλητους μου δεν διαβαζει και με δουλευουνε κιολας που διαβαζω. Γκομενα λογω των βιβλιων δεν εχω βγαλει (βγαζω με το αλλο τεραστιο που λεγαμε....).

    Και εμενα μου την βαραει οταν παω γε γραφεια και βλεπω σικε βιβλιοθηκες με ραχες βιβλιων που η μονη τους υπαρξη ειναι να αναδεικνυουν τον ακρατο ποζερισμο του κατοχου τους... Αλλα δεν σημαινει οτι οσοι διαβαζουμε και μαζευουμε βιβλια το κανουμε για να φανουμε γαματοι.

    Κοινως, να διαβαζετε παιδια μου. Οτι και αν ειναι αυτο. Καλο σας κανει, δεν σας κανει κακο.

    ReplyDelete
  16. Περιμένω και γω να μάθω τι είναι η πυτιά.Και πιστεύω ότι ένας λογοτεχνικοφάγος σε μια παρέα ταινιομανιακών αισθάνεται το ίδιο μαλάκας όσο ένας πυρηνικός φυσικός σε μια παρέα κοσμοπολιταντζούδων. Κοινώς? Τον πούλο όλοι. Συνεχίζω να εύχομαι άφθονο άγριο σεξ.

    ReplyDelete
  17. Κι εγω ποτε δεν εχω διαβασει ενα βιβλιο δυο φορες αλλα εχω δει μια ταινια 2 και 3 φορες, καλη ωρα το I Am Legend χθες το βραδυ.

    ReplyDelete
  18. exeis dokimasei na diavaseis arlekin? mike!

    ReplyDelete
  19. Ειδικά δε αν οι "βιβλιοφάγοι" που λες έχουν διαβάσει μόνο Κούντερα, Κοέλο (ή Κοέλιο ή όπως σκατά τον προφέρουν τον παπάρα) και λοιπές απάλευτες αμπελοφιλοσοφίες, δεν είναι να μιλάς μαζί τους, σου σπάνε τα τσιμπιρδόνια με την ανωτερότητά τους..
    (και μετά το γυρνάνε σε επίπεδο self-help new age παπαριές, μαγικούς ενεργειακούς κρυστάλλους και αστρολογία. Κάπου εκεί παίρνεις παίρνεις την ογκωδέστερη έκδοση διανυσματικού λογισμού που έχεις και τους την φέρνεις κολλάρο)

    ReplyDelete
  20. den kserw alla molis paw na diabasw kati sthn prwth sira me pianoun megala simptomata nistas me apotelesma na peftw se li8argo mesa se deuterolepta ;p

    ReplyDelete
  21. "Διάβασε ένα βιβλίο για 5 ώρες, θα λιώσω στο YouTube για 5 ώρες."
    Δεν ξέρω αν το πες για πλάκα για μένα πάντως και από τα 2 το ίδιο αποκομίζεις. Χαβαλετζίδικιο βιβλίο-χαβαλετζίδικο βίντεο επιστημονικό βιβλίο- επιστ. βίντεο κ.ο.κ (και τα 2 άλλου υστερούν και αλλού υπερτερούν.
    Ιν) ενη κέηζ συνεχισε ετσι Ντοστογιεφσκι μας! :P

    ReplyDelete
  22. η πυτια ειναι μια γλιτσα που την περνουν απο το εσωτερικο του στομαχιου των μοσχων(baby αγελαδες) και την χρησιμοποιουν για να πηζει το γαλα να γινεται τυρι!

    σημαντικο για την καλη πυτια ειναι η συγκεντρωση και αναλογια σε ενζυμα οπως η χυμοσινη,πεψινη,λιπαζη!

    μαντεψτε:ολες αυτες τις παπαριες ΔΕΝ τις βρηκα σε ΒΙΒΛΙΟ!

    ΑΝ ΜΕΙΝΕΤΕ 5-6 ΜΕΡΕς ΑΠΛΥΤΟΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΥΤΙΑ ΤΟΥ MIKEIUS ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΟΝΑ ΤΟΥ ΠΕΟΥς ΣΑΣ.

    ReplyDelete
  23. Χαχαχα! Τι κράξιμο ήταν πάλι αυτό;;;
    Ρε συ, διάβαζα κι εγώ τους Μυστικούς Εφτά, αλλά μεγαλύτερο κόλλημα είχα φάει με τους Πέντε Φίλους...

    Με έβαλες στο τριπάκι τώρα να ψάξω να βρω πού στο καλό τα έχω καταχωνιάσει αυτά!

    Επίσης, εγώ πλέον διαβάζω μόνο κόμικς.
    Σαν τρελός. Ο μισός μισθός φεύγει σε αυτά και πλέον δεν χωράνε στη βιβλιοθήκη κι έχω αρχίσει να τα χώνω παντού, όπως έχωνε ο μίστερ Μπην το άψητο μπιφτέκι όπου έβρισκε κενό!

    Και ναι! Τα κόμικς είναι τέχνη και σκασίλα μου αν δεν έχουν το βάθος του Κούντερα. Κι ο Κούντερα δεν έχει χρωματιστές εικόνες, οπότε πατσίσαμε.

    ReplyDelete
  24. Διαφωνω με τους παρακατω.

    ReplyDelete
  25. Αυτός που σου είπε πως γράφεις σαν τον Τομ Ρόμπινς μάλλον διαβάζει τα βιβλία του που δεν έχουν βγει ακόμα και ξέρει κάτι που δεν μας το λέει... μην ανησυχείς, τέτοια απέχθεια για τα πάντα δεν έχει κανείς (ίσως μόνο οι δύο γέροι στο θεωρείο του muppet show)οπότε μπορείς να γράφεις ξένοιαστος ότι δεν αντιγράφεις και δε σε αντιγράφει κανείς... όσο για όλο τον κόσμο που έσπευσε να πανηγυρίσει και να προσυπογράψει στο παρόν post πως το διάβασμα μερικών σειρών ενός βιβλίου τους φέρνει νύστα, ναυτία, τάση για έμετο κοκ πως, ας συνεχίσουν έτσι, ο κόσμος τους χρειάζεται, κάποιοι πρέπει να παίρνουν το σχήμα του γραναζιού... Όσο με τον συγγραφέα του post, μου αρέσει όσα γράφει, μερικά με βγάζουν από τα ρούχα μου (κι είναι άσχημο θέαμα αυτό), θα προσπαθώ να του τη λέω όπου με παίρνει (και να με γράφει με τη σειρά του στ' αρχίδια του, γιατί είναι ΑΠΛΑ ένα blog, που εκφράζει την προσωπική άποψη κάποιου) και τέλος να τον βλέπω να αυτοαναιρείται μιας και πηγαίνει από την άλλη όχθη και μου θυμίζε κάτι τύπους που επειδή διαβάζουν και ξέρουν πέντε πράγματα για τον ήλιο, την κβαντομηχανική (λέμε τώρα) και το γιατί είναι μπλε το χρώμα της θάλασσας (ουάουοου), έχουν ένα υφάκι: "τι να μας πεις κι εσύ για τις γνώσεις σου, ατσάααα"... Σε ένα πράγμα που συμφωνούμε είναι πως κι 1 εκατομμύριο βιβλία να διαβάσεις δεν είναι καθόλου (μα καθόλου) σίγουρο πως θα γίνεις μορφωμένος, έξυπνος και άνθρωπος σωστός... από την άλλη όμως, αν δεν ξεστραβωθείς να διαβάσεις (κάτι, οτιδήποτε), δεν θα γίνεις ποτέ... γνώμη μου, κωλοτρυπίδα μου...

    ReplyDelete
  26. κανονικά είμαι βιβλιοφάγος και γουστάρω τη λογοτεχνία κάργα. αλλά: έχεις δίκιο.

    τις περισσότερες φορές δεν μαθαίνεις τίποτα από τα βιβλία, ούτε καν να γράφεις καλά στην περίπτωση μου. απλώς αν τα γουστάρεις είναι ένας ωραίος τρόπος να περνάς την ώρα σου. είμαι ταινιοφάγα πιο πολύ από βιβλιοφάγα, αλλά η ταινία είναι προκάτ. ο σκηνοθέτης σου τα φτιάχνει όλα όπως θέλει και εσύ τα βλέπεις. στο βιβλίο εσύ είσαι ο σκηνοθέτης.

    ReplyDelete
  27. http://www.kazam.gr/online/node/52528

    και αυτοί της λογοτεχνίας είναι μιχάλη.

    ναι, εννοείται πως γκούγκλαρα "γιατί η θάλασσα είναι μπλε".

    πρόβλημα;

    ReplyDelete
  28. Βρε φίλε Alkoolike Skioure, θες να μου πεις ότι έχεις διαβάσει όλα τα 1.500 βιβλία σου από 2 και 3 φορές; Δεν νομίζω !
    Καταλαβαίνω ότι γουστάρεις μερικά βιβλία σου. Θες 10; Θες 20; Θες 100; Τα υπόλοιπα δώστα τα ρημάδια να τα διαβάσει και κανένας άλλος! Δεν είναι ανάγκη να έχεις βιβλιοθήκη με 1.500 βιβλία! Δεν σου πιάνουν χώρο; Μπορείς να βάλεις κάτι άλλο στη θέση τους! Να φτιάξεις επιπλέον χώρο για ποτά. Να βάλεις ένα μετάλλιο που είχες κερδίσει κάποτε σε σχολικούς αγώνες. Μια οθόνη 40 ιντσών. Ένα πίνακα για να λύνεις ασκήσεις μαθηματικών. Οτιδήποτε! Είμαι σίγουρος άλλωστε ότι το 80% των βιβλίων σου δεν θα το ξαναδιαβάσεις ποτέ.. Ξεφορτώσου τα!

    ReplyDelete
  29. Anonymous said...
    Διαφωνω με τους παρακατω.


    χαχαχαΧΑΑΧΧΑχαχα

    ReplyDelete
  30. Ρε με τα βιβλία ανακαλύπτεις πράγματα για τον εαυτό σου που δεν παίζει να ανακαλύψεις με οτιδήποτε άλλο.
    και mujahedin δώσε πρώτα όλα σου τα cd που γεμίζουν το δωμάτιό σου και μετά θα δώσω κι εγώ τα βιβλία μου (δανείσω).

    ReplyDelete
  31. Αγαπητέ turbu lence, δεν έχω πια cd. Τα έκανα όλα mp3 και τα χάρισα στα γειτονόπουλα. Έχω μόνο κασέτες, αλλά έτσι και αλλιώς μου έχει χαλάσει το κασετόφωνο και τις έχω πετάξει σε μια ντουλάπα.

    Γιατί θίγεστε όμως, δεν το καταλαβαίνω; Ακόμα και αν μου λες πως όλα τα 3.000 βιβλία σου θες να τα έχεις πρόχειρα μήπως και τα ξαναδιαβάσεις στο μέλλον, γιατί δεν τα βάζεις σε μια ντουλάπα και στη θέση τη βιβλιοθήκης σου να βάλεις έναν ωραιότατο πίνακα;
    Θεωρείς μια βιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία, ως εικαστικό θέαμα, ισάξια ενός πίνακα για παράδειγμα;
    Εγώ, δεν λέω αν είναι ή δεν είναι ισάξια. Ερώτηση κάνω για να καταλάβω. Εφόσον από ότι κατάλαβα δεν είναι μια «τροπαιοθήκη πνευματικού αυνανισμού» (όπως είπα νωρίτερα) τότε τι ακριβώς είναι; Εικαστική παρέμβαση; Καλό Φενγκ Σουι; Πρόχειρο οπλοστάσιο για περίπτωση καυγά με την γκόμενα/σύζυγο; Μήπως είναι κούφια και κρύβεις μέσα χρυσαφικά ή μικροφιλμ με κατασκοπικό υλικό;

    ReplyDelete
  32. Μήπως ότι μετά από εσένα θα έρθουν και άλλοι άνθρωποι (παιδιά, εγγόνια, φίλοι κοκ) που θα είναι όμορφο να έχουν μία τέτοια κληρονομιά;
    Και η ντουλάπα που χωράει 3000 βιβλία είναι μάλλον κι εκείνη που οδηγεί στη Νάρνια...:)

    ReplyDelete
  33. "αν δεν ξεστραβωθείς να διαβάσεις (κάτι, οτιδήποτε), δεν θα γίνεις ποτέ..."

    Ναι, σωστα, γιατι τα γραμματακια στα βιβλια ειναι οι μαγικοι ρουνοι που σου μεταφερουν την Ελευθερια του Πνευματος™ μεσω της ψυχικης επαγωγης που δημιουργειται μεταξυ του μαγικου αυτου αντικειμενου και του αναγνωστη.

    Απλα, το βιβλιο περναει ασχημες μερες, και το κοινο που διαβαζει ακομα αισθανεται μονο και εχει γινει λιγο επιθετικο. Το αν διαβαζει/ δεν διαβαζει, δεν προσδιοριζει, ουτε προσδιορισε ποτε κανεναν. Ολη αυτη η κλαψα για το βιβλιο ειναι σαν την κλαψα του στυλ "η ροκ πεθανε", "δεν φτιαχνουν πια τις τοστιερες οπως παλια" κλπ.

    Οποιος γουσταρει, διαβαζει. Οποιος δε γουσταρει οχι. Προβλημα τους και των 2. Οποιος πρηζει τον κοσμο για τον οποιοδηποτε λογο, να παει να γαμηθει.

    ReplyDelete
  34. Πολύ μακροπρόθεσμα το πας Dr. Strangelove!
    Δηλαδή μαζεύεις βιβλία από τα 18 σου για τα εγγόνια σου!
    Παρόλα αυτά, θα παραμείνω και εγώ μακροπρόθεσμος και θα σου πω ότι τα εγγόνια σου θα έχουν ηλεκτρονικό βιβλίο, ή κάτι αντίστοιχο και δεν θα ενδιαφέρονται για τα "παλιοβιβλία των παππούδων" τους.. Ακόμα όμως και αν δεν γίνει έτσι και το βιβλίο διατηρήσει την αξία του, σκέψου πόσα δέντρα θα σωθούν αν ο καθένας αρχίσει να ανακυκλώνει τα βιβλία του, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο το μέλλον του πλανήτη μας και των εγγονιών μας, τα οποία με την σειρά τους στο μέλλον, θα μπορούν αν θέλουν να αγοράζουν το ίδιο βιβλίο από ανακυκλωμένο χαρτί.
    Άρα το θέμα είναι να γλιτώσεις το εγγόνι σου από τα 15 ευρώ που θα δώσει για να πάρει το ίδιο βιβλίο, το 2060; Και προτιμάς για αυτό το λόγο να έχεις μια βιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία και τα δάση να κόβονται για να τυπωθούν και άλλα βιβλία, για 15 ψωρο-ευρώ;;;;
    Σόρι, άλλα δεν το δέχομαι ως επιχείρημα..
    Μπορείς και πάλι να κρατήσεις 20, 30 ή 100 βιβλία και τα άλλα να τα δώσεις, εκτός και αν έχεις στην κατοχή σου αυθεντικά βιβλία από την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, οπότε είμαι μαζί σου!

    ReplyDelete
  35. Είναι ένα είδος φετιχισμού έχεις δίκιο. Αλλά τα βιβλία πάνε στη βιβλιοθήκη, όπως οι κάλτσες στο συρτάρι με τις κάλτσες, όπως τα παπούτσια στην παπουτσοθήκη (μμμ, ατυχές παράδειγμα. Ποιός βάζει τα παπούτσια του στην παπουστοθήκη;), τέλος πάντων κατάλαβες τι λέω. Τα βιβλία ΠΑΝΕ στη βιβλιοθήκη γιατί έτσι είναι. Θα ήταν ασέβεια να μπούνε στη ντουλάπα σε ένα χαρτόκουτο (γκουχ γκουχ!)
    Η απάντηση λοιπόν είναι: Είναι μια βιβλιοθήκη!
    πάω να φάω (μακαρόνια.)

    ReplyDelete
  36. "σκέψου πόσα δέντρα θα σωθούν αν ο καθένας αρχίσει να ανακυκλώνει τα βιβλία του"

    "Κλασική "μόλις την έβγαλα απ' τον κώλο μου" στατιστική ζωόφιλου/οικολόγου."

    Θα ανακυκλώσω ένα βιβλίο για να ξαναεκδοθεί το ίδιο βιβλίο αλλά να είναι από ανακυκλωμένο χαρτί.... μμμ wise.

    ReplyDelete
  37. Καλά... δεν θα το πω χοντρά όπως ο παραπάνω... αλλά sorry βρε μουτζαχεντίν... είναι σοβαρό επιχείρημα αυτό; Θυμίζει τις μαμάδες και το ατυχέστατο "φάε το φαΐ σου, τα παιδάκια πεθαίνουν στην Αφρική"...
    Δεν μαζεύω τα βιβλία... απλά μαζεύονται στη βιβλιοθήκη και το να τα δώσω καταντάει ψυχαναγκαστικό όσο και να πω πως συλλέγω βιβλία... δεν το κάνω... Ξέρω πως είναι ωραία η οικολογική άποψη αλλά το να μου πει κάποιος πως τα βιβλία μου θα σώζαν τον πλανήτη αν τα ανακύκλωνα και δεν είναι κάποιος απο αυτούς που δένονται για να κλείσουν τα ερογστάσια της Shell, τότε δεν θα το συνεχίσω... Αν είσαι... είμαι μαζί σου...:) φιλικότατα πάντα...

    ReplyDelete
  38. καλοί μου άνθρωποι , νομίζω ότι κάπου εδώ μπερδευτήκατε και έτσι με αναγκάζετε να λουπάρω την κουβέντα μας και να επαναλάβω αυτό που είχα γράψει στην αρχή:

    "Σε τελική ανάλυση, σε όποιον πραγματικά αρέσουν τα βιβλία, η κουλτούρα και η τέχνη, καλό θα ήταν όταν διαβάζει ένα βιβλίο να το χαρίζει για να το χαρεί και κάποιος άλλος, ή να ανακυκλώνει το χαρτί. Σε διαφορετική περίπτωση είναι ένας υποκριτής, που την λέει σε μένα γιατί δεν ανακυκλώνω μπουκάλια μπύρας, αλλά ο ίδιος δεν ανακυκλώνει οτιδήποτε του είναι χρήσιμο για να κοκορευτεί.. Και ναι, καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να το παίξεις μούρη αν έχεις μια βιβλιοθήκη γεμάτη με μπουκάλια μπύρας, παρά μόνο αν οι φίλοι σου είναι αλκοολικοί, μπορείς όμως άνετα να το παίζεις μούρη αν έχεις μια βιβλιοθήκη γεμάτη με βιβλία.."

    Όπως καταλάβατε, εγώ δεν ανακυκλώνω ούτε μπουκάλια μπύρας.. Μιλούσα όμως για την υποκρισία κάποιων άλλων όμως… ντιν – ντον

    Και αγαπητέ ανώνυμε, δεν ξέρω τι μπορεί να βγάλει ο κώλος σου, αλλά αυτό το τρικ με τις στατιστικές ακούγεται απίθανο, πρέπει να το μοιραστείς με τον κόσμο!
    Εμένα ο κώλος μου πάντως βγάζει μόνο κουράδες . Ευχαριστώ που ρώτησες

    ReplyDelete
  39. Καλά όλα αυτά, αλλά ο Ανάν ποιος είναι; Ο Κόφι;

    ReplyDelete
  40. Mujahedin, σεβαστη η αποψη σου. Εγω προσωπικα δεν στη λεω, γιατι το βλεπεις αλλιως το πραμα, σεβαστο και ακρως δεκτο.

    Προσωπικα, με τα βιβλια εχω μια σχεση παθους, ερωτα, καβλας, δεν ξερω πως να στο εξηγησω. Ειμαι σαν τον Θειο Σκρουτζ: δεν κραταω το χρημα για το χρημα, αλλα για τις αναμνησεις, για το τι μου λεει, τι δεν μου λεει, που το διαβασα, ποτε το διαβασα, τι εψαξα αφου το διαβασα.

    Εχεις δικιο, ειμαστε φετιχιστες, σε 50 χρονια τα παιδια μας και τα εγγονια μας θα χρησιμοποιουν τα βιβλια μας για κωλοχαρτο και θα διαβαζουν στο kindle 512.... Αλλα ρε φιλε, δεν τα μαζευω για αυτα. Τα μαζευω για μενα. Τα αγαπω τα μπουρδελα, αυτα που με αρεσανε, αυτα που δεν με αρεσανε. Αλλα δεν ειναι θεμα ποζερισμου...

    Τελοσπαντων, ετσι το βλεπω εγω το θεμα....

    ReplyDelete
  41. Αλκοολικέ Σκίουρε, είναι ομοίως, αν μη τι άλλο σεβαστή και η δική σου άποψη..
    Στην τελική εσύ γνωρίζεις καλύτερα και έχεις τους λόγους σου. Εγώ με το δική μου λογική, που διαβάζω 1-2 βιβλία το χρόνο, έχω άλλη φιλοσοφία, αν και νομίζω, με κάλυψες μια χαρά με την απάντηση σου!
    Υπάρχουν πάντα πολλές οπτικές σε ένα θέμα άλλωστε και αυτό είναι καλό.

    ReplyDelete
  42. Έχω να πω ότι συμφωνώ με τον Mikeius. Έχοντας διαβάσει όλες τις εγγραφές του, μπορώ να πω ότι μου αρέσει το στυλ του ΑΛΛΑ... ας μην είμαστε καταδικαστικοί. Υπάρχουν βέβαια τα βιβλία που χασμουριέσαι στο πρώτο δεκάλεπτο και υπάρχουν και άλλα που διαβάζονται ωραιότατα. Δανείστηκα, π.χ. το "Γέρος και η Θάλασσα" του Χέμινγουεϊ από τη βιβλιοθήκη του δήμου για να το διαβάσω και σε μιάμιση ώρα το είχα τελειώσει. Δανείστηκα και το "Ζητιάνος" του Καρκαβίτσα και στις δύο βδομάδες δεν κατάφερα να το διαβάσω μετά τη σελίδα 14. Υπ'όψιν ότι αυτά τα βιβλία μαζί με άλλα μου τα είχε συστήσει μία φιλόλογος. Ό,τι θεωρείται για κάποιον αριστούργημα μπορεί για κάποιον άλλον να είναι η νύστα του αιώνα. Γι' αυτό μη βάζουμε τα πάντα στο ίδιο τσουβάλι.

    ReplyDelete
  43. Σε ποιον server παίζεις Mιχάλη? Εγώ είμαι στον Grim Batol, alliance & Stormscale Horde ;)

    Ελίνα

    ReplyDelete
  44. mikeius σου χω μια προταση.. Charles Bukowski. Αν βρεις χρονο διαβασε τον.

    ReplyDelete
  45. Τελειώνω το βιβλίο και σου έρχομαι. Stay dirty.

    ReplyDelete
  46. oyf re malaka mike (oxi mikeius) pou zdo mpoutso ton ides to xristidi ke ton anan?ton alona ton robbins den ton 3ero ala 8a ton kita3o.apo tin ali leo na min ton kita3o gt amolises tin porditsa sou "3ero anan,xristidi ke ton alona pou den 3ero" k ti 8es tora?na sou poume wow megale ise ke o protos dike mou?les k i anan k xristidis grafoune se kamia peritexni/periergi glosa pou den mpori na milai kanas alos kinos 8nitos.o idios o xristidis lei oti sta xastoukopsara grafi sa dislektikos.k o anan mono istorioules grafi.mia fora pou variomouna k ipa na do ena vivlio gt ixa tis mavres m k den ixa internet diavasa kazantzaki k eki ne ida gamati eliniki glosa na xerese na ti diavazis.oxi oti to o xristos 3anastavronete exi kamia gamati/asilipti ipo8esi ala o a8ropos milage elinika pou emis pia apla den katexoume na xrisimopiisoume.

    pantos mikeius akoma ki an de se klisoune s'ena mpountroumi xoris internet diavase ligo xristidi.exi plaka.ke mi mou ti mpis gt 8a me pligosis

    ReplyDelete
  47. Jeez guys... Get a forum!

    Too much information Mh! Mh! Mh!



    Shaniqua

    ReplyDelete
  48. Ο άνθρωπος που διαβάζει πάρα πολύ και χρησιμοποιεί τον εγκέφαλό του πολύ λίγο,
    θα συνηθίσει να κάνει τεμπέλικες σκέψεις.
    -Albert Einstein

    ReplyDelete
  49. Σκατα.Κανω συνεχεια τεμπελικες σκεψεις

    ReplyDelete
  50. ενταξει ρε μαλακα με τσακωσες.. Μπορεις να μου εξηγησεις γιατι η θαλασσα ειναι μπλε?

    ReplyDelete
  51. Γιατι κανει αντιπολιτευση στο ΠΑΣΟΚ

    ReplyDelete
  52. εμένα μ'έχουνε μάθει οτι τα βιβλία τα καίγαν οι φασίστες κι έτσι και πάω να στείλω κανένα στην ανακύκλωση η μάνα μου θα μου κόψει το χέρι.

    ReplyDelete
  53. H θαλασσα παιρνει το χρωμα της απ τη γαλαζινη,την μυστικη ουσια που μας αποκρυπτουν οι Σιωνιστες.Διαβαστε τα ολα στο"Ο κακοc cου ο καιροc γαρ εγγυc".

    ReplyDelete
  54. ΟΚ. Μην ανακυκλώνεις βιβλία
    Χάρισε τα!

    ReplyDelete
  55. Ma re paidia ti leme twra?? Ta vivlia einai aparaitita. Pws alliws o ka8e klasikos mizero-posero-vivlio-lagnos gkomeniskos, gia na riksei tin demi-koultouriara gkomenitsa, 8a mporesei na tis pei:"otan 8eleis kati para poli to simpan 8a sinomotisei gia na to petixeis"??

    To an diavazeis vivlia i oxi einai mia ka8ara "eswteriki" diadikasia.To na exeis diavasei 564.129 vivlia akirwnetai aytomatws me to na to diafimizeis--logw aniatis pozeropoihshs.

    (otan 8eleis kati para poli to simpan 8a sinomotisei gia na to petixeis---ayth h ataka mou fernei panta anagoula. Paw na kserasw. Kai meta na xesw. Parralila 8a diavasw ena petameno MAXIM, h to posa anionta exei mesa to kwloxarto.FAIL)

    ReplyDelete
  56. Υπερκετιμάς τις ικανότητές σου. Κόψε κάτι...ή μάλλον κόψε τα μισά και ίσως πέσεις μέσα.

    ReplyDelete
  57. ξέρω είναι σπαστικές οι παραγγελίες, αλλά περιμένω άρθρο για ελληνική ραπ, ροκ, ποπ, έντεχνα κτλ κτλ.... ή έστω για τη μάστιγα των MC τον τελευταίο καιρό...

    ReplyDelete
  58. Ρε μαλάκα Μikeius, σε λέω έτσι χωρίς να σε ξέρω γιατί σε κάποια σημεία μοιάζουμε και ξέρω πως θα σε πειράξει τόσο ώστε να διαβάσεις όλο το σχόλιό μου, κανένας ποτέ δεν είπε πως όποιος δεν διαβάζει βιβλία είναι αμόρφωτος. Η ορθή σκέψη είναι ανεξάρτητη απο το διάβασμα.

    Θα μπορούσες νς βρίσκεσαι σε έναν κοινωνικό κύκλο που οι άνθρωποι που την αποτελούν να ξέρουν να εκφράζονται/σκέφτονται/κρίνουν εφαρμόζοντας συγκεκριμμένες μεθοδολογίες της γλώσσας, και εσύ να μάθεις έτσι κοντά τους να σκέφτεσαι με τον δικό σου αντίστοιχο τρόπο. Όχι απαραίτητα ορθά, αλλα ορθότερα απο τον μέσο όρο. Το διάβασμα είναι πάρα πολύ χρήσιμο όταν ο κοινωνικός σου κύκλος δεν αποτελείται απο τέτοια άτομα, ή όταν δεν έχεις την όρεξη να ασχοληθείς τον κάθε μαλάκα με όλα τα μειονεκτήματά του απλά και μόνο γιατί αυτά που λέει είναι γαμάτα. Η μόνη λύση σε αυτό είναι να διαβάζεις βιβλία, που εκεί ο κάθε άνθρωπος έχει αποσταγμένη την γνώση του, την σκέψη του, χωρίς όλα τα υπόλοιπα ελαττώματά του. Μπορείς να αποφύγεις να παίξεις μπουνιές με πολλούς ανθρωπους, που εγώ τουλάχιστον το θεωρώ πολύ καλό.

    Εγώ σου προτείνω να διαβάσεις όχι βεβαίως μυθιστορήματα, αλλά φιλοσοφία. Με την φιλοσοφία γίνεσαι πάντα καλύτερος, αν εισαι μαλάκας γίνεσαι λιγότερο μαλάκας, αν είσαι γαμάτος γίνεσαι περισσότερο γαμάτος. Τα μυθιστορήματα έχουν το εκνευριστικό πως μαζί με την φιλοσοφία δίνουν πακέτο και μια ηθική κάτι που στην εποχή μας δεν χρειάζεται πρακτικά, ανήκει περισσότερο στην θεωρητική σφαίρα.

    Μην παινεύεσαι πως ενώ δεν διαβάζεις ποτέ μυθιστορήματα γράφεις γαμάτα, γιατί εκμεταλλεύεσαι το blog που είναι ένα μέσο καινούργιο για εμάς τους βοσκούς Έλληνες, σε 10 χρόνια μπορεί αμόρφωτος να θεωρείται αυτός που δεν έχει διαβάσει ποτέ blog, είναι απλά θέμα timing. Διαβάζεις blogs και άρθα σε ιστοσελίδες γραμμένα απο ανθρώπους που διαβάζουν μυθιστορήματα, οπότε παίρνεις την ίδια γνώση αλλα απο 2ο και 3ο και 4ο χέρι. Ουσιαστική διαφορά δεν ξέρω αν υπάρχει, σίγουρα όμως αυτό που κάνεις εσύ είναι πολύ πιο χρονοβόρο.

    Οπότε, καταλήγουμε στο ότι δεν χρειάζεται να βγαίνει πάντα ένα τελικό συμπέρασμα, διάβασε τα παραπάνω και ελπίζω να μην συμφωνείς μαζί μου γιατί σιχαίνομαι τους ανθρώπους που συμφωνούν μαζί μου, ακόμα και αν δεν έχει υπάρξει ακόμα ούτε ένας τέτοιος.

    ReplyDelete
  59. ωω εισαι η αδερφη μου ψυχη :P

    ReplyDelete
  60. Μα ποιος μαλάκας είπε ότι άμα δεν διαβάζεις λογοτεχνικά βιβλία είσαι αμόρφωτος??? Ο Χριστός και η παρέα του δηλαδή!

    ReplyDelete
  61. epwnime simfono mazi sou apolita

    ReplyDelete
  62. Αδερφέ, έχει γράψει ένα βιβλίο ο πατέρας μου και ένα εγώ, μπέσα μιλάω. Στήσε κλανοβαλβίδα και ερχόμαστε. Θα χέζεις δέκα μέρες άκοπα, ωσάν να 'χεις φάει σούπα με Dulcolax μαζί με σφηνάκια καθαρτικής λεμονάδας. Κι αν είσαι άπλυτος, δεν μασάμε. Πού να δεις εμάς. Μια μπούγλα κατίκι βγάζεις από την πούτσα μου. Και δεν θες να σου πω για του πατέρα μου...

    ReplyDelete
  63. ..opws episis uparxoun kai arketa tragoudia, twn opoiwn oi stixoi einai makran kalyteroi apo pollaaaa "logotexnika" vivlia! swsta?:)

    alla kai ta vivlia tou ArKa, pou an kai einai kwmika, to periexomeno tous einai arketa epimorfwtiko -tha mporouses na peis-, toulaxiston gia mena! : )

    www.arkas.gr :P

    paneksypno to arthro..

    ReplyDelete
  64. TOM ROBBINS (writer of the critically acclaimed Jitterbug perfume)October 11, 2009 at 3:35 AM

    I saw my copyrighted name in use here.
    Legal action will soon follow.
    I don't want my writings to
    be confused with the amoral
    ramblings of this shithead.
    I'll sue your ass motherfucker!
    Sincerely yours
    Tom Robbins

    ReplyDelete
  65. Αφυπνισμενος!October 11, 2009 at 5:15 PM

    ΟΥΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ ΜΑΚΡΙΑ!!!
    Το αρθρο ειναι εβραιοκινουμενο! Θελει να συντελεσει στη συνεχιση του σκοταδισμου! Ξυπνηστε συνάνθρωποι! Mikeius εισαι βριλ και υποχθονιος, ο καιρος γαρ εγγυς, οι Αιωνιοι Παλαιοι ειναι κοντα, και τοτε θα κρυφτεις στο λαγουμι σου, ενος εμεις θα ειμαστε φωτεινες οντοτητες

    ReplyDelete
  66. turbu lence, το μονο πραγμα που μαθαινεις για τον εαυτο σου διαβαζοντας βιβλια, ειναι οτι ξερει αναγνωση.

    ReplyDelete
  67. χχαχαχα
    υπερβολες.

    ReplyDelete
  68. Αφυπνισμένε πες μου οτι αστειεύεσαι... Ε?

    ReplyDelete
  69. Ρε τσακαλια χαλαρωστε λιγο, τα βιβλια ειναι ακομα ενας τροπος για να λεει ο καθενας οτι μαλακια του κατεβει.Οπως δηλαδη και οι ταινιες, η μουσικη, τα comics, το θεατρο, τα blogs, τα σηματα καπνου kai τα οικονομηνηματα με αρκουδακια σε πρασινη οθονη ala gameboy.Οποιος γουσταρει γουσταρει, τελειωσε!!!

    P.S. moujahedin και αλκοολικε σκιουρε ειστε μεγαλες αδερφες. Πρωτη φορα βλεπω ανθρωπους να συζητανε σε blog και οχι να βριζονται.

    ReplyDelete
  70. O nonos einai gamato vivlio kai to lew auto exwntas dei prwta thn tainia.To na les oti dn s aresoun ta vivlia dn exei kai poly logikh afou einai san na les oti dn s aresoun oi tainies.Pes kalytera oti dn exeis ypomonh kai oti diavazeis arga.

    ReplyDelete
  71. Ειναι αραγε τοσο κουραστικο να γραψεις το e(psilon)..
    Ειμαι η μονη που θελω να βασανισω ατομα που τρωνε φωνηεντα και γραφουν c αντι για s στα greeklish επειδη οταν κανανε αγγλικα στο φροντιστηριο παραηταν αναπηροι για να καταλαβουν τη διαφορα;
    Γαμώ την πουτανα και τη γενια του 91

    ReplyDelete
  72. λιγα για το 91 πλιζ.

    ReplyDelete
  73. @mujahedin
    Φιλε μουτζα...αφου έχεις και εσυ βιβλιοθηκη σπιτι σου ρε τρομπα,τί φωναζεις?Θα υπερασπιστώ τις βιβλιοθήκες για ένα και μόνο λόγο:Το χάζεμα της βιβλιοθήκης μπορεί,υπό συγκεκριμένας συνθήκας,να είναι αφορμή για μπαλαμούτι.Αυτό είναι αρκετό επιχείρημα για 'μένα.(για να μήν αρχίσετε,υπογραμμίζω το "συγκεκριμένας συνθήκας")
    Από εκεί και πέρα διαβάστε ότι γουστάρετε.Ζήτω ο Ποπάυ

    ReplyDelete
  74. Comment pros ta comments:
    Yparxoun vivlia kai vivlia, den mporeis na peis "to vivlio einai vareto" oute na koroidepseis aftous pou to exoun ws hobby. Exw arxisei na pistevw oti h arxh ths xavras einai must pleon sto internet (kapoios krazei kati me ta proswpika tou epixeirhmata kai petagontai oi komparsoi apo pisw:

    -Einai aspro
    -Oxi mavro
    -Aspro sou lew!
    -Mavro anidee!
    ...
    k.o.k )

    Comment pros to keimeno:
    Oso (dystyxws)yparxoun pswnismenoi gia ka8e ti, (eftyxws) 8a exoume na diavazoume yliko se afto to blog. Alla metaksy mas, teleiws metaksy mas omws, oloi mas kata va8os thn exoume pswnisei gia kati pou pistevoume oti mas kanei ksexwristous. Akoma kai an afto einai h ikanothta na vazeis 2 odontoglyfides taftoxrona sta rou8ounia xrhsimopoiwntas to stoma.

    Comment h8iko didagma:
    Nai, yparxoun kai gamw ta atoma ekei eksw pou variountai na diavasoun vivlia. H' den tous aggizoun. Proswpika diavazw polla vivlia, alla erxetai kapoia stigmh sth zwh sou pou syneidhtopoieis oti opoios den exei ta dika sou pa8h den einai aparaithta vlakas h' asxetos h' akallierghtos klp.

    ReplyDelete
  75. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα το απαρχαιωμένο αυτό μέσο-βιβλίο-διάδοσης της γνώσης είναι το μοναδικό που μπορεί να περάσει ιδέες και σκέψεις με απόλυτη επιτυχία.

    Σκέψου το...δέν χρειάζεται να απαντήσεις.Ούτε και εγώ διαβάζω αλλα αναγνωρίζω την αξία.

    ReplyDelete
  76. Καλα, για ατομο που διαβαζει λογοτεχνια δεν μου κανεις.. απλα εχεις λέγειν (έτσι γραφεται αυτη η μαλακια??) προσωπικοτητα και @@ για να αντιμετωπισεις την πραγματικοτητα... η λογοτεχνια αλλοστε δεν ειναι αρκετη.. σου δινει κατι επιπλεον μεν αλλα δεν αρκει για να ανακαλυψεις αυτο το μικρο μερος της αληθειας που επιδιώκεις... χωρις επιστημονικες γνωσεις εισαι μπετοβλακας, και δεν πα να εχεις διαβασει ενα καρο βιβλια. η λογοτεχνια για την οποια μιλας αναπτυσει το πνευμα, σου δινει ερεθυσματα ώστε να ανοιξεις επιπλεον πτυχες, να δεις τον κοσμο διαφορετικα και απο ποικιλες γωνιες...
    και επειτα τα βιβλια (μερικα δλδ) ειναι ενας τροπος ώστε να περνας δημιουργηκα την ώρα σου... αν σου αρεσει να σκοτονεις τον χρονο σου διαβαζοντας ενα βιβλιο το οποιο θα σε προβληματισει κιολας τότε εισαι κομπλε...

    TGC

    ReplyDelete
  77. malakies na perna h oraNovember 4, 2009 at 1:23 PM

    το θέμα είναι αν διαβάζει κάποιος και όχι ο τύπος του αναγνώσματος. Αν αυτό λέγεται περιοδικό, βιβλίο, μπλογκ, ιντερνετ, λογοτεχνία, σύγγραμμα, δοκίμιο κλπ δεν έχει τόση σημασία.

    όσο για τα λογοτεχνικά βιβλία αρθρίζονται σε εκατομύρια. Για να μπορεί οποιοσδήποτε να πει πως δεν έχουν κάτι ενδιαφέρον μου θυμίζει απλά τα γραφόμενα στο Νο 16 περι μαλακομαγνητών. γράφτο ως βιβλιομαλακομαγνητες και έχεις το ίδιο αποτέλεσμα!

    ReplyDelete
  78. Γαμάεις Μάηκ. και γω ετσι ειμαι. οι λογοτεχνοπαπαρολογοι ειναι ημικαθυστερημενοι αρλουμπολογοι παπαγαλοι.

    ReplyDelete
  79. Μου αρέσει αυό το μπλογκ - το ανακάλυψα εχθές και έχω διαβάσει 3-4 θέματα που με έκαναν να γελάσω πολύ.

    Διαφωνώ όμως με το συγκεκριμένο θέμα. Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να κάνουμε απόλυτους διαχωρισμούς, τύπου από δω οι (λογοτέχνο)βιβλιόφιλοι που δεν ξέρουν από επιστήμη κι από κει όσοι ξέρουν από επιστήμη αλλά δεν έχουν ιδέα από λογοτεχνία.

    Δεν διάβασα τα άλλα σχόλια, αλλά πιστεύω πως θα έχει ήδη αναφερθεί πως εδώ μέσα στο ίντερνετ τα άλλα μπλογκ ΕΙΝΑΙ λογοτεχνικό είδος, ακόμα κι αν δεν πρόκειται για το αστικό μυθιστόρημα, όπως το γνωρίσαμε μέσα από τον Ντίκενς και τον Ουγκώ και τον Ντοσκογιέφσκι(δηλαδή μια ιστορία σε αυτοτελή επεισόδια - κεφάλαια).

    Το οποίο αστικό μυθιστόρημα μπορεί να το "μαθαίνουμε" εν μέρει και μέσα από τις ταινίες, αλλά υπάρχει το εξής πρόβλημα: Η εικόνα δεν ενεργοποιεί τη φαντασία τόσο άμεσα όσο όταν έχεις μόνο τις λέξεις χωρίς εικόνα (οπότε πρέπει να φανταστείς το σκηνικό).

    Τέλος, αυτό που λέω μπορείς να το καταλάβεις καλύτερα όταν σκεφτείς την ποίηση: Οση εικόνα κι αν βάλεις στην ποίηση (πχ κάποιον να απαγγέλει στο You Tube) η μαγεία της ποίησης είναι και θα είναι στη λέξη, στην απαγγελία.

    Κατά τη γνώμη μου, πολύ απλά όσοι βλέπουν κυρίως ταινίες είναι "οπτικοί" τύποι, ενώ όσοι θέλουν το γραπτό κείμενο του βιβλίου, κατά παράδοξο τρόπο είναι πιο πολύ "ακουστικοί" τύποι από τους πρώτους (μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι όταν διαβάζουν επαναλαμβάνουν δυνατά το κείμενο από μέσα τους) και τέλος, οι καθαρά "ακουστικοί" τύποι προτιμούν τη μουσική και το ραδιόφωνο.

    Δεν χρειάζεται να υπάρχει πόζα και ύφος σε κανέναν, όσον αφορά τις προτιμήσεις του. Απλά η "σοβαρή" λογοτεχνία, δηλαδή το αστικό μυθιστόρημα ήταν για χρόνια το προπύργιο της κουλτούρας, ακριβώς όπως η όπερα και η κλασική μουσική ήταν το αντίστοιχο προπύργιο για τους μουσικόφιλους.

    Ολα τα παραπάνω όμως πρέπει να τα βλέπουμε στο σωστό ιστορικό πλαίσιο (την άνοδο της αστικής τάξης στην Ευρώπη).

    Ο 20ος αιώνας μας έφερε τον κινηματογράφο και ομοίως ο 21ος το ίντερνετ και τα μπλογκς.

    Σε κάθε μορφή έκφρασης (ταινίες, μπλογκ, αστικό μυθιστόρημα, ποίηση, μουσική) υπάρχουν και σοβαρά και ποιοτικά κείμενα-ακούσματα και προχειρογραμμένα και κακογραμμένα.

    Ας επιλέξει ο καθένας μας τι τον εκφράζει περισσότερο και τι τον βοηθάει να ψυχ-αγωγηθεί κι ας μην απορρίπτει συλλήβδην όλα τα άλλα είδη. Για να υπάρχουν, σημαίνει ότι εκφράζουν κάποιους άλλους.

    Οσο για σένα, καλή συνέχεια στο μπλογκ.

    ReplyDelete
  80. proswpika,xekinisa prin 2 vdomades na diavazw to "klassiko" "aristourgima" "eglima kai timwria" tou Ntostogiefski.

    Exw diavasei mwlis 35 selides apo tis 600+ kai de nomizw na to synexisw-35 selides kai den exei ginei TIPOTA.O typos de leei TIPOTA.Mono paparologei logotexnikws!Akoma kai gia ton kentriko xaraktira xerw elaxista.

    Opote katelixa sto ofthalmofanes syberasma,oti oloi oi logotexnes einai narkissistikes pswnares,psyxanagastikoi me to logo kai standart aynanizontai mono otan diavazoun ta idia tous ta vivlia.(froydika,prepei na exoun proskolithei sto stomatiko stadio-de diavazw froyd,alla vlepw flessa kai pinw founta)

    Kai otan epistrepsw to vivlio sti fili pou mou to dwse,tha tin rwtisw gia tin exelixi kai gia to logo pou i thalassa einai bleu!-standart dn tha xerei,tha tis pw egw(eimai twn thetikwn malakiwn),tha kanei oti katalave,tha poulisw mouri..kai tha perasei kai ayti i mera kai tha synexisoume ws prepei pros to thanato...

    "Alla i moira mas panta nika..." pou leei kai o seferis!
    (kai de diavazw seferi,alla akouga mwra sti fwtia oi opoioi melepoioun seferi!!!!!!)


    Kai telos,thelw na pw sto filo pou ekraze tous typous pou kratane ta vivlia tous san parasima morfwsis,oti EXEI APOLYTO DIKAIO!!

    ReplyDelete
  81. Βασικά ούτε εσύ ούτε εγώ ούτε κανένας ξέρει πως δουλεύει η εξέλιξη. Το "ξέρω" από το "εικάζω" διαφέρει. Κατά τα άλλα η λογοτεχνεία δεν φταίει που οι ψευτοκουλτουριάριδες γράφουν ό,τι παπαριά τους κατέβει προκειμένου να δείξουν μορφωμένοι, όπως δε φταίει η επιστήμη που οι ψευτομορφωμένοι γράφπυν ό,τι αντιεπιστημονική μαλακία του κατέβει γιατί απλά δε γνωρίζουν πως "δουλεύει" η επιστήμη.

    ReplyDelete
  82. @ Anonymous

    Ο Ντοστογιέφσκι μια χαρά τα λέει απλά εσύ είσαι τεμπέλαρος ξύστης που προτιμάει να γράψει ένα σχόλιο στο ίντερνετ για να κράξει παρά να κάτσει να διαβάσει μια σελίδα παραπάνω. Κράζετε ξε-κράζετε αλλά πάω στοίχημα ότι όλοι σχεδόν κάτσατε και διαβάσατε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών όταν βγήκε και ταυτόχρονα θυμηθήκατε ότι σας αρέσουν και τα rpg ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ.
    Ουστ.

    ReplyDelete
  83. Συμπλήρωση: Όταν βγήκε η ταινία* ήθελα να πω.

    ReplyDelete
  84. Καλά, οι Μυστικοί 7 γαμάτοι....

    ReplyDelete
  85. Ο μόνος λόγος για να έχει κάποιος πολλα βιβλία είναι για να δείχνουν ωραία τα έπιπλα του ΙΚΕΑ (άνοιξε εναν κατάλογο ΙΚΕΑ κ θα καταλάβεις...)
    Η γνώση που προσφέρεται απλόχερα απο το internet (αν έχεις τη στοιχειώδη ευφυϊα να τη φιλτράρεις) δεν συγκρίνεται...
    Υ.Γ.: Όντως γράφεις πολύ κάλα, οχι όμως σαν τον Τομ Ρόμπινς (ο οποίος I don't have a fuckin' clue ποιος είναι) αλλα σαν τον κάφρο που έχουμε όλοι μέσα μας, μιλάει στο πίσω μέρος του κέφαλιου μας όλη μέρα, σκηνοθετεί εικόνες τύπου "Requiem for a dream" με τον μπάτσο στην καφετέρια, κ τον καταπιέζουμε να μείνει μπαστακομένος στ' αυγά του για να μη θίξει το κοινωνικό μας πρότυπο(μη χέσω)...

    ReplyDelete
  86. Έι, εσύ ο αποπάνω είναι λίγο άστοχο αυτό που λες. Διότι όλοι κατεβάζουμε μουσική από το internet, όμως τα albums που αξίζουν τα αγοράζουμε, διότι θέλουμε να τα έχουμε original για τον Α' ή Β' λόγο. Και όχι για να αναδειχτούν οι θήκες cd του IKEA.
    Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί και με τα βιβλία. Για κάποιον που θα ήθελε να έχει συλλογή προφανώς.-

    ReplyDelete
  87. MCVK

    [quote]vasika oute esy, oute egw, oute kanenas kserei pws douleyei h ekseliksh[/quote]
    vasika, oloi kseroun pws douleyei h ekseliksh...
    paramenoun zwntana ta eidh pou mporoun na prosarmostoun sto perivallon tous, kai ayta pou me diafores metalakseis prosarmozontai...
    ayto pou den kseroume einai h poreia ths ekselikshs sto parelthon...
    alla ayta einai poly dyskola gia kapoion pou apla thelei na to paiksei eksypnos krazontas ton pio gamato blogger...
    mcvk out

    ReplyDelete
  88. XAXAXAXAXAXAXAXA re agorina,me ti asxoleisai stn zoi s?spoudazeis???

    ReplyDelete
  89. efixos pou de diavases vivlia kai emeine aloviti i noimosini sou! me tin paideia pou pires apo to internet alloste emathes na kaneis aftes tis oiktres genikefseis me ti dikaiologia tou humour... Genikevmeno kai adikaiologito kraksimo se osous de sou moiazoun den einai humour, einai narkissismos. Kai na ipotheso oti osoi de pianoun tin eksipnada sou einai ksenerotoi, dithen, koultouriarides kai anorgasmikoi? file, exeis polla komplex. Aftos pou se sigkrinei me Tom Robbins kai Anan prosvallei tous sigkekrimenous siggrafeis.

    ReplyDelete
  90. plaka plaka oi mystikoi efta gamousan.. kai to skyli, paneksypno..

    ReplyDelete
  91. Συμφωνω με τον ανωνυμο που προτεινε bukowski. Παραθετω αποσπασμα απο βιβλιο του:

    "… Το μυαλό μου ήταν άδειο. Άρχισα να κρυώνω. Όντας γερομαλάκας, σκέφτηκα πως το καλύτερο ήταν να φορέσω το σακάκι μου. Κατέβηκα με τις κυλιόμενες σκάλες από τον τέταρτο όροφο. Ποιος εφηύρε τις κυλιόμενες σκάλες; Σκαλοπάτια που κινούνται. Τώρα, μιλάμε για τρέλα. Οι άνθρωποι ανεβοκατεβαίνουν κυλιόμενες σκάλες, ασανσέρ, οδηγούν αυτοκίνητα, έχουν πόρτες στο γκαράζ που ανοίγουν με το πάτημα ενός κουμπιού. Ύστερα πηγαίνουν στα γυμναστήρια γα να διώξουν το λίπος. Σε 4000 χρόνια δεν θα έχουμε πια πόδια, θα κινούμαστε πάνω στις κωλοτρυπίδες μας ή ίσως θα κυλάμε σαν τα αγριόχορτα που παίρνει ο άνεμος. Κάθε είδος καταστρέφει τον εαυτό του. Αυτό που σκότωσε τους δεινόσαυρους ήταν πως έφαγαν τα πάντα κι ύστερα χρειάστηκε να φάει ο ένας τον άλλον κι αυτό οδήγησε στο να απομείνει ένας και πέθανε ο γαμημένος απ’ την πείνα."

    ReplyDelete
  92. Είσαι ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΜΠΛΕΞΑΡΑ αγόρι μου..

    ReplyDelete
  93. eisai agrammatos kai afto fainetai

    ReplyDelete
  94. Eisai... eisai .. eisai.........

    ReplyDelete
  95. για το ύφος που λέγανε οι παραπάνω, θυμίζεις πάρα μα πάρα πολύ Maddox από το best page in the universe που είμαι σίγουρος ότι τον έχεις διαβάσει και σου βγαίνει κάτι παρόμοιο

    ReplyDelete
  96. einai para poly aplo enw apo epistimonika vivlia kai periodika matheneis epistimonikes ypothesis kai vevaiotites sxetika me tin ekseliksi tou kosmou, me tin logotexnia matheneis gia tin akrws ypokeimeniki fisi tou antrwpou, pws niwthoun pws skeftontai, pws antilamvanontai oi alloi, pws viwnoun tin zwi, pws leitourgoun oi dynamikes metaksoi twn anthrwpwn...eite to ena agnweis eite to allo kati xaneis
    exeis efradeia logou kai nomizeis oti exeis piasei ton papa apo ta arxidia ena pragma san aftous pou fouskwnoun giati exoun diavasei ta apeira, exoun mercedes, i piran ena phd kai oi ypoloipoi einai ypanthrwpoi.
    ase pou epeidoi oi alloi exoun ena swro ellattwmata den peirazei pou exeis kai esy xilies dyo adynamies kai anasfaleies, to dikaiwouse kai esy toso skata pou eina oi ypoloipoi
    den xreiazetai na allakseis tipota poly safe
    kala ta les twra sto bloggaki sou kai ta sourneis se olous kai xaideveis kai ta arxidia sou mazi me ton egwismo sou alla to pas na gineis san kati typous pou meta apo 10 xronia einai les kai den perase oute mia mera, ekseliksi 0

    ReplyDelete
  97. Τελικά υπάρχουν άτομα που ξέρουν να γράφουν αλλά δεν ξέρουν να διαβάζουν.

    ReplyDelete
  98. Θα πήγαινε καλύτερα με τη λέξη "μπορούν", αντί για "ξέρουν"...σκατά!

    ReplyDelete
  99. Ναι βαριεμαι να διαβασω Ντοστογιεφσκι και παραμυθακια τυπου χομπιτ,αλλα πραγματι εσυ που δε βαριεσαι,ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ!!!!!!!!

    Στο σχολειο σου αλλωστε,οπως και σε ολων,δε σου το εμαθαν,αλλα σου εμαθαν πως ο ντοστογιεφσκι,ο παπαδιαμαντης και δν ξερω και γω ποιος αλλος φαντασιοπληκτος παρλαπιπας(αποψη μου) ειναι must για εναν ανθρωπο "επιπεδου".

    Ενημερωτικα και με συντομια,η εξελιξη λεει, πως ολα τα εμβυα οντα εξελισσονται,με "σκοπο"(?) να προσαρμοστουν στο περιβαλλον.Η εξελιξεις αυτες οφειλονται σε μεταλλαξεις του DNA,που αλλοι τις ερμηνευουν ως "τυχαιες" και αλλοι ως μεταλλαξεις με "σκοπο" την προσαρμογη του ειδους καθεαυτου(οτι και καλα καθε ειδος λειτουργει αυτονομα και αποκομμενα απο τα υπολοιπα-προσωπικα διαφωνω)-η ερμηνεια δικη σου...

    ReplyDelete
  100. "enimerwtika kai me syntomia"???
    bouuuahhahhahahahah re file exeis diavasei ena limma me anafora ston darvino kai nomizeis oti emathes tin alitheia pou oloi oi alloi agnoooun????

    ReplyDelete
  101. Miss fresko gala έκανες το πιο εύχρηστο και ουσιώδες σχόλιο.

    ReplyDelete
  102. Anonymous που βαριέσαι να διαβάσεις λογοτεχνία, προσπάθησα να σκεφτώ κάτι εύστοχο για να σχολιάσω το απείρως βλακώδες και imitation post σου αλλά δεν ξέρω από που να πρωτοαρχίσω. Νομίζω μιλάει από μόνο του.

    ReplyDelete
  103. Ως φανατική του μυθιστορήματος,και προερχόμενη από οικογένεια "demi"(ο πατέρας μου βγαζει Ντοστογιεφσκι για την πλάκα του,η μανα μου ουτε το TV Zapping-απλα βαριεται) εχω να πω το εξής:

    Μορφωμενος δεν γινεσαι διαβαζοντας ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.Διαβάζοντας λογοτεχνια αναπτυσεις το λεξιλογιο σου(αν και οχι παντα-θελω να δω ποιο τουβλο-φαν του Twilight εχει αναπτυξει λεξιλογιο περα του "αχχχχ τι μαναρι που ειναι...ποσο θελω να με δαγκωσει!"),αναπτυσεις καποιες ικανοτητες σκεψης και επεξεργασιας...Αλλα αυτο ΔΕΝ ειναι μορφωση.
    Η μορφωση ειναι η γνωση.Γνωση αποκτας διαβαζοντας επιστημονικα συγγραματα,εγκυκλοπαιδες και επιστημονικα περιοδικα(μιλαω για διαβασμα).Οχι διαβαζοντας την καθε παπαρια που κατεβασε ο αλλος απο το κεφαλι του.
    Λατρευω σαν θεο τον Stephen King,αλλα δεν νιωθω ανωτερη η μορφωμενη διαβαζοντας τον.
    Ο φανατικος του ειδους πατερας μου δεν εγινε τεχνικος τηλεπικοινωνιων απο τον Ντοστογιεφσκι.

    Επισης,η λογοτεχνια ειναι σαν τη μουσικη.Μπορεις να τη γουσταρεις,μπορεις και να μην την αντεχεις.Αλλωστε ποτε δεν μπορεις να κανεις τον αλλο να ενδιαφερθει για κατι που σ'αρεσει εσενα,αν δεν του αρεσει.

    Για αυτο,Mikeius:
    η λογοτεχνια ΔΕΝ ειναι μορφωση.
    Η λογοτεχνια ειναι τεχνη.Δηλαδη,ΑΜΑ την γουσταρεις.
    Για αυτο στον επομενο παπαρα που θα σε πει αμορφωτο,ρωτα τον ποιος ειναι ο Κλαουζεβιτς.Η κατι παρομοιο...και δες απαντηση.

    ReplyDelete
  104. Είσαι φλεγματικός μπάσταρδος και σε πάω με 1000 mike. Απλά συνέχισε αυτό που κάνεις καλά, να κλάνουμε στο γέλιο.

    ReplyDelete
  105. δεν μπορω να πω οτι γελασα..:P

    αλλα γιατι δεν σαρεσουν τα βιβλια?δεν λεω οτι μορφωνεσαι(εξαιρουνται βιβλια του νταν μπραουν,που απλως δεν εχει αποφασισει αν γραφει επιστημονικα/πληροφοριακα ή λογοτεχνικα βιβλια-παροτι μαρεσουν κ αυτα:P- ) αλλα αν ειναι καλο το βιβλιο,οντως φτιαχνεις-μπορει- λιιγο τον λογο σο...δεν λεω βεβαια γιατι κ εγω κ ο αδερφος μου εχουμε διαβασει απειρα βιβλια ομως εκεινος δεν το χει στον λογο...:P τεσπα αυτο που θελω να πω ειναι οτι τα βιβλια ΕΙΝΑΙ ωραια.μηπως εσυ δεν πετυχες το καταλληλο?που πας και διαβαζεις τον κωδικα ντα βιντσι?πιο ηλιθιο βιβλιο δεν εχει γραψει ο μπραουν.!και οχι δεν σε μορφωνουν τα λογοτεχνικα!!αλλα δεν χρειαζεται κ εσυ να σαι τοσο αποτομος στους υπολοιπους-.-

    ReplyDelete
  106. Θα στμφωνήσω ( όπως πάντα, άσχετα που δεν κάνω comments ) με το πόστ. Ειδικά το σημείο που λές ότι αμφιβάλεις αν ξέρει η αδερφή σου γιατί η θάλασσα είναι μπλέ ήταν πολύ καλό :)

    ReplyDelete
  107. Βαριεμαι να διαβασv τα comments, απλα θελω να πω οτι υπαρχοθν απειρως παραπανω φανταστικα βιβλια που εγιναν χαλια ταινιες παρα το αντιθετο. Επισης, με το Χολυγουντ και την παπαρια που το διακρινει αν δεν υπαρχει σκηνοθετης με cojones να επιβληθει, εκει που βλεπεις μια ταινια απο βιβλιο με υπερβολη και φαντασια μεγεθουσ δυο (πχ Ναυτιλος, Captain Nemo) σου πετανε ενα εξωγηινο χταποδι γιατι θα ηταν κουλ εφε και κουφαινεσαι.
    Επισης, δεν μπορς να δς ταινια μονος μου. Τις κατεβαζω και παιρνανε τρια χρονια για να τισ δω, στη δουλεια η κατι αντιστοιχο. Ενω ενα βιβλιο ειναι πολυ πιο βολικο για μας τα φυτα. Και δεν πρεπει και να ανησυχεις για μπαταρια. Αν και τωρα με τα e-books...
    Ps. αμα βαρεθεις καμια μερα (λεμε τωρα), διαβασε Master and commander series. O O'Brian δεν παιζεται. Πολυ καλυτερο απο την ταινια :)

    ReplyDelete
  108. XAXAXA καλή η πλάκα αλλά ποιός είσαι εσύ για να κρίνεις τους πάντες τόσο αυστηρά?Ξέρω σου αρέσει να κρίνεις και να κοροιδεύεις οτι είναι διαφορετικό γιατί σου σπάει τα αρχίδια..στην δικιά σου περίπτωση έχει πλάκα αλλά αν υπάρχουν περισσότεροι με αυτήν την νοοτροπία που υπάρχουν τότε την έχουμε πουτσίσει(που την εχουμε όντως πουτσίσει)

    keep up the good work nigga

    ReplyDelete
  109. Υπάρχουν αυτοί που διαβάζουν λογοτεχνία γιατί τη γουστάρουν, υπάρχουν αυτοί που διαβάζουν για να λένε ότι διαβάζουν.... Τόσο απλό...

    ReplyDelete
  110. Vivlia.
    Gameiaistai.
    Ante re me tous dithen.Oust kwlwvlaxei

    ReplyDelete
  111. re Anonymous (september 19,2010 5:06 AM)

    pws to ekanes auto? mou vghkan ta matia gia na apokruptografhsw to "gamieste" kai to "kwlovlaxoi"...

    ReplyDelete
  112. sumfwnw apo th mia, diafwnw apo thn allh.
    Kai mena oi dikoi mou me eixan faei na diavazw logotexnika ktlp, enw kai twra akoma den pisteuw oti einai akrivws gnwsh to na diavazei kaneis vivlia. Th mageia twn vivliwn thn katalavaineis mono otan diavaseis kati pou 8a se ekfrazei, kati pou 8a to niw8eis akrws proswpiko kai isws na exeis viwsei paromoia katastash.
    Den diavaza pote apo mikros vivlia, omws sigoura 8a uparxei kapoio vivlio pou 8a sou alla3ei polla sth zwh sou. Emena gia paradeigma me stigmatise to " The Catcher In The Rye " =]

    ReplyDelete
  113. Ένα βιβλίο ώντος σε μορφώνει και σου δίνει ικανότητα στο λόγο. Οι φανατικοί όμως δεν καταλαβαι´νουν ότι το ίδιο κάνει το Youtube, τα επιστημονικά περιοδικά και οι τσόντες, στην τελική (καλά, οι τελευταίες δεν δινουν ικανότητα στο λόγο). Ωστόσο εγω προτιμώ ένα καλό βιβλίο από μια καλη ταινία. Αν η ταινία είναι πολύ καλή το συζηταμε. ΠΧ η ταινία του άρχοντα του δαχτυλιδιών ήταν καλύτερη απο το βιβλιό. Στα σημεία, αλλά ήταν. Η ταινία κώδικας ντα βίντσι ήταν ΑΗΔΙΑ!!! Το βιβλίο ήταν για όσκαρ. (ναι το ξέρω ότι οσκαρ παίρνουν οι ταινίες και εκει έγγυται η ειρωνεία). Αν δε σου αρέσει, με γεια σου, θέλω να καταλήξω ότι αυτό ισχύει ειδικά για εσένα, και ότι εγω (και πολλοί άλλοι) διαβάζουμε γιατι μας αρέσει, και όχι για να το παίζουμε κουλτουριάριδες

    ReplyDelete
  114. Είσαι για τον μπούτσο mikeius. Και το ξέρεις. Άρχοντα τις μετριότητας μαλακοκαύλη. Τα 93 απο τα 100 posts σου είναι ελεεινά μαλάκα. Μην μπεις στον κοπο να απαντήσεις και να με κράξεις. Αγνοησέ με όπως καλά ξέρεις και δέξου την αλήθεια, που ούτως η άλλως ψιλιαζόσουν.
    Εε... ΑΡΧΙΔΙ! σε μισω!!
    αχαχαχαχα. Πλάκα κανω, αλλά θα ήθελες εε;; :D

    ReplyDelete
  115. Monsieur Mikeius, το ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να συγκρατησεις τον εαυτό σου για να μη βαρέσεις ντιρέκτ στο σαγόνι ενός παπαράκου που με στόμφο Πρέκα σου μιλάει για τους καταραμμένους ποιητές και για το πόσο τον σημάδεψαν ο Κέρουακ και ο Σαρτρ. Και εγώ προσπαθώ με κόπο να συγκρατήσω τους τένοντες των χεριών μου. Αλλά σίγουρα ο έντυπος τύπος δεν σταμάτησε ούτε στα άρλεκιν, τις Ανατριχίλες, τα βίπερ και τα κλασσικά εικονογραφημένα, ούτε στον Βερν και στον Ουγκώ. Και ο κόσμος συνέχισε να υπάρχει από τότε που πέθανε ο Όσκαρ Ουάιλντ, την τελευταία φορά που το τσέκαρα. Από την άλλη, το να είσαι ανάπηρος και να μην μπορείς να φτιάξεις ούτε μια ασφάλεια στο ίδιο σου το σπίτι (ούτε καν για ανάλυση φυσικών φαινομένων και μπλα μπλα μπλα...), δίνοντας φράγκα στις χειρότερες φάρες της χώρας (ηλεκτρολόγοι-υδραυλικοί), αλλά ο ιστορικός υλισμός είναι από τα αγαπημένα σου θέματα, καταλήγεις πάλι να είσαι το ίδιο λάχανο με την 1η κατηγορία. Κοινώς, η ζωή είτε θέλουμε είτε όχι βγαίνει και σε παστέλ χρώματα, εκτός του μαύρου και του άσπρου, ακόμα και αν αυτά κυριαρχούν σε κάποιες περιπτώσεις (κάποιες, όχι όλες). Ακόμα και εσύ μπορείς (και τώρα παίρνω ύφος Ομπάμα) να βρεις μερικά καλά βιβλία που θα σου αρέσουν, αν προσπαθήσεις. Το να μοιραστείς μια άποψη (όπως κάνουμε και τώρα) για ένα βιβλίο που απλά το διάβασες και σου άρεσε με απλό τρόπο, δεν σε κάνει ντε και καλά ψώνιο. Όπως και το να μου εξηγήσεις παλι ήρεμα και απλά πως κάνω φορμάτ στο pc χωρίς να με καντηλιάσεις πιο πολύ και από Μπαόκι, σε κάνει άνθρωπο και όχι πίθηκα που τυχαίνει να ξέρει προγραμματισμό και C++ φαρσί. Όπως δεν θέλεις να σου κουνάνε επιδεικτικά στη μάπα το δάχτυλο οι κομπλεξικοί που ψάχνουν βιώματα σε βιβλία, έτσι και εσύ μην κουνάς το δάχτυλο σε όσους δεν έχουν τις ''επιστημονικές'' γνώσεις σου. Αγνόησε τους, όπως θα αγνοήσεις και μένα...;)

    ReplyDelete
  116. @Equilibrium ημουν ετοιμος να γραψω κατι για οσους κατηγοριοποιουν τα παντα σε ομαδες και "στρατοπαιδα" αλλα με καλυψες...

    Η λογοτεχνια, η μουσικη,η πιστη κ.τ.λ ειναι προσωπικη υποθεση του καθενα. ΑΜΑ τα γουσταρεις.Αν σ'αρεσουν. Αν συμφωνεις. Αν οχι, μπραβο σου, μεγια σου και χαρα σου. Δε χρειαζετε να τα κανεις τσουρεκια σε οσους εχουν αλλη αποψη. Δεξου το, κομπλεξικε μαλακα που εισαι ετοιμος να με κραξεις, δεν εχουν ΟΛΟΙ την ιδια γνωμη με σενα. Σεβασου το ή αν εισαι τοσο μισαλλοδοξος, απλα γραψ΄τους! Ελεος ποια οκ, του ενος του αρεσουν τα βιβλια. Του αλλου οχι. ΓΟΥΣΤΟ ΣΑΣ ΚΑΠΕΛΟ ΣΑΣ!! ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΚΡΑΖΕΤΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΑΣ!!
    "
    Οσο για τις κατηγοριες και τα "στρατοπαιδα" ( κουλτουριαρηδες-κουλ, αριστεροι-δεξιοι, θρησκοι-αθεοι, ασπρο-μαυρο, Τομ-Τζερυ, ξινομηλα-κορομηλλα και οτι αλλη μαλακια θελετε), ειναι ο,τι πιο fail υπαρχει. Υπαρχουν και ενδιαμεσες καταστασεις. Και για να μην ξεφευγω να παρω για παραδειγμα τα δυο 'στρατοπαιδα' που ανφερει το αρθρο: Το οτι καποιος διαβαζει λογοτεχνια δεν τον κανει αυτοματα και μπαζολα στις θετικες επιστημες. Οπως και το να ειναι καποιος επιστημονας δε σημαινει οτι δεν του αρεσει να διαβαζει λογοτεχνια. Υπαεχουν και τετοιες περιπτωσεις. Αλλα δεν ειναι κανονας! Και ναι ,γουσταρω να διαβαζω βιβλια και ξερω γιατι η θαλασσα ειναι μπλε! Και τι σημαινει αυτο?? οτι ισχυει το ιδιο για ολους? Η οτι ειμαι εξαιρεση στον κανονα?? Ξεκολιστε ψωνια! Ειναι απλα μια περιπτωση στις αλλες τοσες!

    ReplyDelete
  117. Καταρχήν, συγνώμη αλλά δεν διάβασα κανένα σχόλιο... έχω λιώσει να τσεκάρω παλία άρθρα αυτές τις μέρες κι έχω πάθει υπερφόρτωση.

    Λοιπόν, Μάικ, για να έχεις καλό λόγο δεν χρειάζεται να είσαι βιβλιοφάγος. Μπορεί να έχεις από μόνος μια κλήση προς τα εκεί την οποία δεν έχει καλιεργήσει με τον κλασικό τρόπο που έχει στο μυαλό του ο παλιομοδήτης Έλληνας που νομίζει ότι αν ένα βιβλίο έχει εκδοθεί τότε αξίζει -- ακόμα κι αν το πουλάει ο Λιακό με το κιλό >_>

    Απ' ό,τι φαίνεται τα περιοδικά που διαβάζεις, ό,τι διαβάζεις στο internet και η συναναστροφή σου με άτομα που διαβάζουν σ' έχει βοηθήσει αρκετά. Επίσης παίζει να έχεις και ταλέντο, τα κείμενα ενίοτε τα δουλεύεις καιρό και τέλος έχεις κι εσύ επιρροές από άλλους καλλιτέχνες, όπως όλοι όσοι δεν μεγάλωσαν μέσα σε μια σπηλιά.

    Ρώτα από γυμνασιόπεδα μέχρι φοιτητές πόσα άρθρα έχουν τσεκάρει σε εγκυκλοπέδια τύπου ΔΟΜΗ ή Πάπυρο-Λαρούς-Μπριτάνκια και πόσο έχουν τσεκάρει Wikipedia. Ο κόσμος διαβάζει κείμενο περισσότερο από ποτέ... απλά το κείμενο είναι άρθρα σε μπλογκς, εφημερίδες, Wikipedia κτλ. Διαβάζουμε, απλά αυτό που διαβάζουμε δεν έχει τη στάμπα της τέχνης (και συχνά δεν είναι).

    Τέλος, το ύφος των κειμένων σου είναι "sream of consciousness" (ή όπως το λέμε Ελληνικά) και γι' αυτό πιο χρήσιμες είναι όλες οι συζητήσεις που έχεις κάνει με κόσμο, παρά το διάβασμα που έχεις ρίξει. Με άλλα λόγια δεν δομείς ιστορίες, φναταστικούς κόσμους, πλοκή, χαρακτήρες κτλ, αλλά κάνεις έναν γαμηστερό και αστείο (σλουρπ σλουρπ) μονόλογο για να γελάσει η παρέα (είτε στο cyberspace είτε στο meatspace).

    ReplyDelete

  118. Mikeius,λατρεύω τη λογοτεχνία,είμαι ελεεινό book nerd,αλλά το κείμενό σου είναι απολαυστικό! Σου παίρνω πίπα και σου γλείφω κι αυτό το πώς το λες στο τέλος.
    Γιάννης Χατζηκρυστάλλης

    ReplyDelete
  119. τι είναι η πυτια;;!! είμαι λάτρης των βιβλίων αλλά ανάμεσα σε ένα καλό βιβλίο και μια καλή ταινία θα προτιμήσω το 2ο!!!

    ReplyDelete